header flash

Friday, December 19, 2014

:: TRIP KE SINGAPORE & TIPS ::

Assalamualaikum...
hahaha..bersua kita dalam entry pekasam... tertunggak selama 2 tahun nih...
hahaha.. bapak basi punya ceritera...
tapi xpelah..sebab dah 2 tahun aku berjanji nak up entry ni kan..
maka aku tunaikan janjiku untukmu.. ceewah!! mcm tajuk lagu dah bunyinya hahaha...

aku pun baru 2 kali jejak kaki kat Singapore..
1st time Februari 2012..
2nd time November 2012...
hahaha.. dua2 tahun 2012..
aku pun tak tau la nape mabuk bebenor aku pi Singapore tahun 2012 tu hahahaha...

2 kali pergi... maka 2 tempat tinggal yang berbeza..

jadi objektif aku... harap entry ni dapat membantu korang merancang percutian korang ke SINGAPORE..
dan kepada yang selalu duk tanam dalam kepala "Mahal nak pergi Singapore...".. aku harap entry aku nih dapat melupuskan pemikiran macam tu..
sebab klu pandai budget.. mmg xbanyak pun duit habis untuk ke Singapore...

maka.. amaran dari aku...entry ini panjang dan ada banyak gambar.. jangan salahkan aku kalau dia lambat loading... ye lah.. bercerita tanpa gambar mana nak syok kan...ABM (Alat bantu menulis) tu penting dalam usaha nak menyuntik semangat korang pi Singapore hehehehe...

Thursday, December 18, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; RESIPI SUSHI ::



Kikikiki...
Balik dari Korea..tapi buat sushi...
hahaha.. nampak noo jiwa tu lebih kepada Kejepunan hahaha..
xlah...Korea best...!!
Cuma aku kan disampuk hantu Jepun...tu jadi mabuk sushi tu hahaha..

Ok..layan gambar...

Bahan-bahan yang diperlukan..

Untuk fillings...suka hati kita la nak letak ape hehehe.. 

Tuesday, December 16, 2014

:: NAMA ::

Salam bersiaran...
Hehehe... 
Baru boleh nak menaip... baru hilang rsa kebas kat jari jemari akibat salji di Korea... hahahaha.. over sangat kan..mmg statement mintak penampar nih hahaha... 

Ok..
berbalik pada entry...
NAMA...
semua orang ada nama...
dan semua orang diberikan nama..
*eh! Ke ada ek orang yang xde nama? 

Dan nama digunakan untuk panggilan...
Sebab itu dalam Islam disarankan agar selaku ibu bapa, kita perlu memberi nama yang mempunyai maksud yang baik... 

Ok..aku ada berkenan satu nama.. 
nama untuk lelaki la..
jadi verrangan la kalau dapat anak lelaki nak bagi nama tersebut.. tp nama tersebut xde makna dalam bahasa arab...tp dalam bahasa Greek ada.. and ala2 kedewaan la jugak maksudnya.. 
Masa umur 20 dah berangan dah pasal nama anak... hahaha....giler berpandangan jauh...
jadi masa couple tu standardla..bajet2 sweet2.. topik: anak...
Nak anak berapa orang...
*pastu muka blush2 malu... hahahaha..
pastu masuk la topik nak bagi nama ape...
aku pun cakapla nak bagi nama yang aku bkenan tu..
boyfriend aku xlain xbukan MrAF pun tanya..
"Apa maksud dia? "..
Aku terus "Alaa..xpe..xpenting pun tu... yang penting bunyi best..."...
Pastu MrAF terus bagi tazkirah..pastu sentap...pastu diam..xsebut dah pasal nama anak.. dalam hati.."xpe.. lepas kawen nnt aku pujuk la smpai dpt nama yang aku bkenan tu muahahaha"... 
Korang nampak x... aku bgaduh pasal nama anak bertahun lagi awal dari bergaduh pasal bila nak masuk meminang hahahahahaha... 

Ada orang suka bagi nama panjang2 macam ni..bergantung pada diri masing2 la nak bg nama kat anak... tp kene fikir baik buruk la sblm bg nama..

Wednesday, December 10, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; THE MUST TRY HALAL FOOD IN SEOUL ::

Ha...tu dia..
aku dah letak 'halal' siap2 kat tajuk entry..
jangan pasni nak buat buta huruf sangat duk tanya soalan bodoh "halal ke?"...

Hahaha.. garang x? Saje nak buat kelainan bg intro garang2.. barulah semangat Harimau Malaya.. Eh?! Hahaha..

Aku xtau nama ape sbnrnya...aku panggil baulu ikan.. hahaha.. tp xsma lgsung mcm baumu..kulit dia mcm waffle... inti dia kacang hitam..sedap dimakan panas2...apatah lagi dikala suhu -10°C kan... nikmaaatttttt....

Yang ni pun aku bagi nama sendiri... kuih telur... mmg telur sebijik... sedap...mmg layan habis kalau mkn time panas2 dikala suhu dingn..

Wednesday, December 3, 2014

:: SYUKUR ::

Hai hai...
bersua kita secara langsung dari Wad Melor Hospital Parit Buntar ..
wad Melor ni wad untuk baby/kanak-kanak...

Ni malam kedua aku berkampung kat sinu..
jaga Ezry yg demam supected denggi...
nnt aku buat entry lain utk story...

Ni nak cerita masa sekarang..
dalam wad ni..Ezry sorang je kanak-kanak yang menghampiri mumayyiz..
yang lain semua baby xhabis pantang dan kanak2  umur 3 tahun kebawah...

Kalau yang baby tu.. majoriti kes kuning la...
semua kne tdo bawah lampu..
nampak kesengsaraan ibu2 yang baru lepas bersalin terkial2 nak handle anak sorang2 especially kalau yang anak sulung..
anak menangis xselesa duk bawah lampu.. ye la..panas... tp klu xletak bawah lampu...lambat lak turun  bacaan kuning... lagi lama kena berkampung kat hospital...lagi seksa jiwa dan raga...penattt ooo jaga baby..tp xsepenat jaga toddlers...

Kalau yang toddlers tu pulak..klu xdemam.. mmg kes kahak/semput.. semua ada tong gas kat tepi... kalau dengar depa nangis... sayu je hati aku ni... suara 'kahak penuh dalam dada'.. seksa amat aku dengar... aku yang dgr ni pun boleh rsa betapa susahnya mereka nak bernafas.. huhuhu....sedih... yg semalam aku tgk meraung2 bila nak pasang nebu tu.. malam ni aku tengok diorg dah muka pasrah.. pegang neb sdiri... mata tkebil2... pandangan sayu menikam jiwa ke lubuk hati yang paling dalam...

Pastu terkenang anak sendiri kat rumah.. rasa syukur sangat Allah bagi rezeki anak aku sihat..masa baby xpyh lalui duduk bawah lampu... xpayah kne sedut gas... entah..xreti nak cakap sebenarnya.. yang jadi mak2 ni konfem fahamnya aku nak cakap ape.. huhuhuhu...

Ok lah...
dah pukul 1 malam..
aku nak teruskan agenda mengclearkan memori handphone.. stressed aku.. asyik2 memory full...xtau full kat mana.. gmbr sah transfer ke laptop dah.. apps pun bknnya banyak sgt aku install.. iskh..tekanan perasaan la pulak... ni yg jadi lapar ni.. stay up malam2 pastu stressed..

*nampak x kebahagiaan menjaga kanak2 hampir mumayyiz di hospital? Kita rileks je...siap boleh buat kerja sendiri.. kalau igt memori jaga Sophea kat hospital hari tu.. fuuu..meremang bulu roma..semoga  xberulang dah kejadian macam tu..

Tapi xpe..aku dah tapau burger utk 'sahur' malam ni...
burger bukan sebarang burger...burger Aziemart Burger Perang yang glemer kat FB bapak besar saiz dia...
tapi aku xbeli yg besar la..yang kecik je.. dietlah katakan.. hahahaha..
bukan ape...
Semalam berkampung kat hosp xde bekal... pkul 2,3 perut dah berkeroncong... balik rumah subuh perut dah kembung2 masuk angin.. wuwuwuwuwu..
jadi... xmaulah tragedi berulang kan..
buat persediaan awal..

Ok lah..nak meneruskan misi... ..

Bye..

Kepada ibu2 yang menjaga anak di hospital...epsecially bayi..tabahkan hati..setiap ujian pasti ada hikmahnya.. ;)

:: MARI MELUKIS BERSAMA ANAK-ANAK ::

Ok...confession to make...
AKU TAK PANDAI MELUKIS...

dan...
bila hidup bersama kanak2 kecil..
adalah lumrah untuk kita dipaksa melukis oleh mereka yang naif itu...
pada akal fikiran mereka...
"Orang besar2 wajib pandai melukis"
Hahaha..


Dan bila sikenit sua kertas dan pen..
maka rintik2 peluh mula memercik di dahi...
Adrenalin dirembaskan pada kuantiti yang lebih banyak berbanding norma...
maka...jantung berdegup kecang...
tapi demi sebuah ego...
mana bisa kuakui kelemahan diri..
apatah lagi dihadapan little monsters..
maka..kugagahi diri mencapai pen yang dihulurkan..
dan..
Zasssss...!! Sepantas kilat kuhulurkan semula kertas itu kepada mereka..
"CACING..!! Cik Sue lukis cacing"...
Hahahaha...
ye..ini.adalah kisah benar.. zaman lampau..zaman xkawen lg..si Ezry & Sang Kembar tu baya2 Sophea..
pastu mak aku membebel..
"Bagus sangat la tu ajar budak2 melukis cacing macam tu..membunuh bakat seni mereka".. hahaha...aku ubah sikit ayat mak aku..bagi bunyi formal.. hahaha..

Tapi ye benar.
dulu sampai sekarang...
aku tetap aku..
xpndai nak melukis...
amat kontra dengan MrAF...
walapun dia xdelah kategori pndai sgt melukis...tapi at least nampak la jugak apa yang dia cuba lukis...xmacam aku..nak lukis lalat tp mungkin org teka semut.. hahaha..

Yang merah aku lukis..yg hijau MrAF lukis

Tapi since Sophea dah masuk fasa suka melukis..actually..dari umur dia 1 tahun 5 bulan.. mmg suke sgt pen & kertas...tp sebab aku tkut dia conteng dinding..maka aku belikan dia magnetic doodles tu.. hehehe..


Tapi...
dia mna pndai nak lukis..
akhir cerita dia mai letak doodles dia atas aku..suruh aku lukis.. huhuhu..gigil lutut.. lukisan aku  mcm gmbr kat atas tu la.. bagi Sophea ok la tu..tp bak kata mak aku..lukisan aku berkemungkinan besar boleh mematikan bakat seni orang yang melihatnya..maka..aku pun gigihla google.. jumpa la gambar2 ni...
maka..sekarang..
aku melukis untuk.Sophea dengan keyakinan diri yang berganda2 melimpah ruah hahaha..








*semua gambar cara melukis ini diambil dari internet..

Sesungguhnya...
aku sangat jeles dgn orang yang pandai melukis.. especially stock2 yang guna water colour & brush.. sapu2 sana....sapu2 sini.. tap2 sana...tap2 sini...renjis2 sana.renjis2 sini..dah hasilnya..tada... mengagumkan.. kalau pemandangan tu..dengan aku2 rsa terbang melayang masuk dalam lukisan dia.. kalau lukis air.. rsa mcm terdengar2 je bunyi air mengalir.. nak umpamakan betapa 'hidupnya' lukisan dia...
kalau aku wat macam tu.. konfem2 akan jadi lukisan abstract...dan hujah aku mesti lah "hanya orang berjiwa seni dapat menghayati hasil seni aku".. hahahaha...

Kekadang tu seni tu pelik.. mcm yg tgk kat pameran seni tu..mcm ntah ape2 lukisannya tp org kata itulah 'masterpiece'... mcm gambar Mona Lisa.. kat mna istimewa pun aku xtau... hahahaha.. dasar buta seni sungguh aku ni ahakz.. ;p


P/S: tak zabar nak tggu Sophea umur 4 tahun.. nak hantar kelas melukis...barulah xbuta seni lukis mcm mak dia sangat hahaha..

P/S: hari tu jaga SPM seni... ya Allah...!! Giler lawa dia punya lukisan... gaya melukis tu pun aku dah bagi 10 markah.. hahaha. Susun berus...celup sana..celup sini..celup air..celup warna..celup air.. lap2 kat kertas...pastu warna.. ok..sumpah..aku kagum.. tgk berus yang mcm2 saiz tu pun aku dah kagum..nak wat macam mana....aku ni..dari zaman sekolah rendah smpai sekolah menengah...klu guna water colour... 2 jenis berus je aku ada... yang besar yang keras...utk kaler area yg luas... yang halus..utk kaler bahagian border? Tone warna??? Entah...xpernah tau.. hahahaha...

Friday, November 28, 2014

::PENGACARA MAJLIS TERHEBAT DI PARIT BUNTAR::

Phewwwmm.. lemas aku dgn habuk dan debu kat blog sendiri....hahaha..


Ok...nak update laju2...
Sebenarnya lama dah aku nak share psal benda ni... tapi biasalah.. xsempat nak taip ... hari ni kugigihkan jua untuk menaip..

Memandangkan sekarang ni musim cuti sekolah a.k.a musim kenduri... maka bertepatan lah dengan entry kali ni..

Ok.. aku xtau la orang lain kan..
tapi kalau aku dgn MrAF... kami berpendapat bahawa emcee or pengacara majlis mempengaruhi mood majlis tersebut...
mungkin bagi sesetengah orang dia xkisah pun Emcee membebel ape.. tp bagi aku..aku kisah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...