header flash

Thursday, December 31, 2009

:: HAPPY NEW YEAR ::


pejam celik -pejam celik dah nak masuk 2010 kita ni ek.. yg plg xbest.. btambah lagi stahun umur... huhu~~ klu terundur satu tahun kan bagus jugak..sbb bila dah jd dewasa (guna term dewasa biar bunyi indah.. klu sebut tua rsa sedih lak ;p) baru sedar beapa bestnya jd muda remaja... byk benda2 sweet yg boleh dibuat.. xde org nak byk songeh dgn kira.. xde org atas yg nak marah@mnyindir kita... tapi nak buat mcm mna kan..udah lumrah alam.. sunnatullah.. hahahaha..

ok..berbalik pada cerita kita..new year... bila sebut new year.. mesti kita akan otomatik terfikir.. azam..atau nak bunyi canggih sikit.. resolution... jd aku jgak xktinggalan... menjelang tahun baru.. aku jgak ada resolution aku sendiri... tambah2 apabila melalui tahun 2009 dgn peuh suka dan duka, pahit dan manis.. yang mna smuanya telah sedikit sebanyak yang mengubah persepsi aku bahawa dunia dewasa itu indah... X INDAH sebenarnya.... so teeenagers out there.. listen here.. enjoy each and every seceonds of your teenage life.. so that it will at least cured your heart broken when u're getting older =)

jd..tahun depan.. azam aku...huhu~~ ada banyak.. tp xpela kan..blog aku..ske ati aku la nak tulis brapa pon kan... hahahaha....

1) aku nak perform lagi bagus dr tahun 2009.... tambah2 lak..tahun dpn aku xdpt byk sgt tugasan... jd..aku boleh tumpu sepenuh perhatian pd tugas2 aku yang lain.. boleh jadi guru tingkatan yang baik.. boleh jd pen s/u exam yang mantap.. boleh jd pen s/u koko yang gempaq.. erm..tu je la kot tugas2 aku yg besar tahun dpn..

2) aku nak think positive..ssehari dua ni aku rsa down.. kekadang aku rsa aku ni gila pon ada.. tp ntah la..sejak tgk buku organsai..tgk nma aku tak diberi tugas yang byk... aku rsa down/sedih... rsa mcm looser, sbb tu org tak bg kerja kat aku... gila ke aku pk mcm tu? ptutnya aku mlompat2 hoorey2 sbb kerja2 tu bukan benda wajib.. sampingan je.. xdenya dpt bonus ke ape... think positive..think positive.. xdpt keje byk blh rileks... and bukan aku sorg je yang kurang nma dlm buku organisasi tu.. 80% nasib mcm aku... ok..skrg aku sudah mulai senyum =)

3) aku nak jd seorang yang kurang peka.. sbb dlm stahun aku kerja ni.. bila aku terlampau peka pada benda yang kecik2 dan brangan mampu merubahnya..last2 naik ats muka aku sdiri... ceh.. org tak hargai langsung usaha aku... neither grateful nor thankful... pusing2 aku lak yg ditempelak.. ces!! ini tidak boleh jadi.. through my observation... org lain hanya berdiam diri.. so aku pon nak berdiam diri jgak ah.. skolah nak tonggang tbalik ke, aku nak diam jgak ah... hehehe.. hanya nak bertindak mengikut arahan tnpa byk persoalan... watch and ignore.. sorry guys..this is the lesson that i've learned... and one more thing..aku jgak nak bercucuk tanam.. tapi kali ni bukan di kebun ataupun farmville.. aku nak bercucuk tanam di badan aku.. aku nak tanam tebu di pinggir bibir... hahahaha... sbb apa yg aku blajar..klu pndai ckp..kerja xjalan.. org sanjung jugak... lg disanjung bbanding org yg buat keje sparuh mati.. hahahaha.. aku dah mula konfius dgn diri sendiri... ni azam ke nawaitu jahat dah ni?? pape je lah.. asal hidup aku bahagia ahakz ;p

4) tahun dpn jgak.. aku nak jadi cikgu yang baik.. aku nak kontrol tahap marah aku.. skrg ni aku cpt nak marah.. so kira thn dpn nak amik kursus anger management r.. so budak2 bua prangai pon aku nak cool jek..xmo amik hati sgt..xmo nak pk berat2 sgt.. cooooooooooooooooool.... yg ni aku mmg nak sgt2... hehehe

5)aku nak berjimat cermat.. hhehehe.. plan nak kawen ke ape ke..mmg la ada.. tp benda yang xpasti.. hanya merancang... cuma yg pasti..aku rancang mcm mna pon.. klu xde duit.. mmg xkan jalan punyalah.. so.. nak bjimat ni pon masuk dlm azam gak...

6) aku nak jadi rajin.. nak kurangkan sikap btangguh..ada keje je, siapkan terus... xmo simpan2... barulah boleh produktif.. ehehehehe... xkira kerja ataupon peribadi... klu kat umah, xmo bg umah bsepah.. hehehe... ummph.. azam yg ni la plg berat... ahahahaha....

7) erm.. azam yg ke empat..aku akan terus generate azam dari masa ke semasa... hehehe...

cukup utk kali ini... HAPPY NEW YEAR... ADIOS 2009..AHLAN WASAHLAN 2010 =)




P/S: NEW YEAR ni maka cukup 5 tahun aku bersms dgn MR AF.. ehehehe...

Tuesday, December 15, 2009

:: KAGET ::

HUHU..sejak cuti ni mmg aku lgsg xpost blog or bkak blog... so hari ni tgatal tgn bkak..tkejut aku tgk ada comment dahsyat2 kat page aku... musykil aku..sape lak yg bg komen dahsyat (maki hamun tut tut tut )..dan yg herannya... bukan tuju kat aku pon..adoyai.. pening dan sungguh tkejut... huhu~~ dan ikhlas sebagai pemerhati..aku rsa org yg tulis komen tu pengecut..dia sebut nma org yg dia marah tu je.. but he/she didn't introduce him/herself... huhu~~

Friday, November 20, 2009

:: HOOREY HOOREY !!! ::


hampir setahun bekerja.. maka penyimpan mohor besar raja2 mengisytiharkan bahawa esok, 21 Nov 2009, bermulanya cuti akhir tahun persekolahan.. yippie!! yippie!!! =)

HOOREY!! HOOREY!!
IT'S A HOLY HOLIDAY!!!

Haish.. apehal cikgu tlebih bersorak nih? hehehe.. besalah,.. aku ni kan cikgu kanak2 riang... aku tetap nak bersorak gembira..sebab aku boleh bgn tdo lewat..sronok ah bergelumang dgn selimut di pagi hari... ditambah pula dgn hujan renyai2 diluar rumah.. indahnya.... hehehehe ;p

cuti ni jugak best sbb ni cuti akhir tahun..xde keje yang perlus dibawak msa cuti... tggu tahun depan lak kita bukak kamus baru... harap2 tahun depan aku masih bsemangat nak keje... ummph... tahun ni h dah bljr banyak benda... i'allah tahun dpn kerja lagi bertambah lancar.. i'll make sure next year my performance will be better than this year.. uumph!! =)

aku ada terbaca satu ceritera... meh nak share...

"Once upon a time a very strong woodcutter ask for a job in a timber merchant, and he got it. The paid was really good and so were the work conditions. For that reason, the woodcutter was determined to do his best.

His boss gave him an axe and showed him the area where he was supposed to work.

The first day, the woodcutter brought 18 trees

"Congratulations," the boss said. "Go on that way!"

Very motivated for the boss’ words, the woodcutter try harder the next day, but he only could bring 15 trees. The third day he try even harder, but he only could bring 10 trees.Day after day he was bringing less and less trees.

"I must be losing my strength", the woodcutter thought. He went to the boss and apologized, saying that he could not understand what was going on.

"When was the last time you sharpened your axe?" the boss asked.

"Sharpen? I had no time to sharpen my axe. I have been very busy trying to cut trees..." "


so sempena cuti sekolah yang indah permai ini...aku nak gunakan dia untuk "sharpen my axes"... selamat bercuti semua... hehehehe...

Tuesday, November 17, 2009

:: MENGKEMAS RUMAH ::

Aku rsa dr 2,3 bulan sudah klu orang tanya aku "weekend ni watpe?" ..maka aku akan menjawab dengan yakin... "aku nak mengkemas rumah!!".. tapi yang musykilnya... smpai hari ni rumah aku tak kemas2..bselerak mcm tu je la.. xdenya indah dan permai mcm dlm majalah anjung seri.. aku pon xtau nape.. tapi actlly aku xlah heran mna.. sebab dlm seharian tu... lebih kurang 20 minit jek aku mengkemas rumah.. pastu aku stop.. ngadap TV, ngadap laptop.. xpon klu tetiba angin nak jaga badan aku muncul membuak-buak.. aku pon mnari-nari dgn gediknya lat living room..tapi sumpah..bpeluh2.. rsa ringan jek badan pastu... rsa mcm kurang berat 2kg.. ahakz ;p

k..kembali kepad ceritera mengkemas rumah.. aku ada satu rahsia... tapi hr ni aku xmo dia jadi rahsia dah.. sbb tu aku nak crita kat sini.. erm... aku ni xberapa pandai nak mengemas rumah ditambah pula dgn perasa tak berapa rajin.. uhukz.. sebab tu la smpai skrg aku rsa aku xlayak kawen... huhu~~.. actlly rumah aku skrg ni pon xdela bersepah tahap tunggang langgang tongkang pecah or dilanggar garuda..tapi keadaan rumah xclear.. kenapa xclear? sebab dimana ceruk ada shj barang aku... dalam bilik tamu ada tudung aku tergantung... kat meja kerja aku buku + fail tersusun-susun... kat sofa kat bwh ada buku aku.. kat living room... berselirat wayar adapter laptop aku.. pendek kata dan panjang kata.. seluruh rumah dijajah oleh barang aku.. sehinggakan abang aku kmengeluarkan kenyataan begini bila aku cakap nak mengemas rumah :: tu bukan mngemas rumah... tu mngemas barang sendiri... :: adoyai... terasa pedih dihulu hati..

xpe..xpe.. pasni aku akan berjaga-jaga dgn setiap barang aku.. aku nak kurung diorang dlm territory diorg.. xmo bagi diorg mengkoloni kawasan baru.. uumph..ini memerlukan azam yang kuat..almaklumla..aku ni kekadang hangat2 taik arnab.. tapi kali ni aku nak pastikan aku menjadi berdisiplin.. ummph.. strive towards excellent.. hitam mutu keunggulan.. ceh!! pehal ko ni.. xnyempat nak merapu..dish!!->tumbuk muka sendiri... ;p

minggu lepas dikala mebuat marathon movie 2012 and pisau cukur (TERAPI MINDA 2)..aku jugak melakukan sejenis lagi terapi minda iaitu TERAPI MINDA 3 ::membeli belah::... hehehe.. ada sale cadar AKEMI.70% wacakaplu....so aku pon grab satu.. actlly aku dah tgk cdr tu mggu sebelumnya..tapi tabahkan hati utk xmo beli sebab budget bulan ni dah nazak.. tapi bila balik umah, aku xlena tdo wei..terbayang-bayang je cadar tu.. rsa mungkin tido aku akan jd lebih indah dgn cadar tu..so aku pon bersusah payah pgi smula dan beli.. Yes!!! berjaya juga memiliki cadar impian dgn merobohkan iltizam utk berjimat...tet!!! sau lagi point baru disini..aku nak berjimat..baru blh kawen.. huhu~~..

sekilas abangnda aku terpandang cadar baru aku.. maka selaju bullet train dia menuturkan ayat ini ::bilik bersepah pon nak pasang cadar baru ke? :: hohohohoho tercabar dgn kata-kata indah itu.. tang tu jgak aku memulakan misi mengkemas bilik supaya jadi anggung cantik jelita.. dan setelah hampir 2 jam bertungkus lumus.. aku berjaya... ini lah hasilnya...

so kepada individu-individu yang slalu mengemukakan soalan yang berbunyi begini atau pon yang sewaktu dgnnya "BILA HANG NAK KAWEN??"..tolong doakan aku akan rajin mengkemas rumah dan mempuanyai azam berjimat cermat.... baru aku yakin yang aku layak untuk kawen... klu dah capai tahap mcm tu.. sah2 aku boleh bagi jwpn dgn pastinya suci murni tanpa was-was.. hehehe...


Friday, November 13, 2009

:: TARAPAPPA ....(terapi minda Part 1)::


2,3 minggu ini aku bz amat.. mcm aku ckp dlm entry sebelum ni yg aku amat bz..mcm2 keje perlu disettlekan sebelum cuti... sgt bz..sampaikan aku rsa 24jam sehari x cukup.. boleh x nak demand.. sehari nak 48jam? hikhik.. bangang sunggung budak ini.. debush!! -> tumbuk muka sendiri...

"abes tu kata busy sgt..tapi yang ngengada nak tulis blog ni pehal? "xde la bz sgt klu boleh tulis blog lagi"..aku yakin..itulah yg korang akan mngata aku lm hati.. kan? kan?kan? ...xp..xpe..aku xkisah... sebab korg blh bg pandangan ikt ske hati korg.. tapi bg aku plak aku pandang dr sudut lain.. walaupon aku bz...aku akan jgak post entry ni.. bukan ape..sebab aku rsa teramatlah LOOOOOOOOOOOOOSER klu terlalu sibuk dgn kerja sampai xde life... nak FB xsempat..nak berblog pon xsempat... bila pk mcm tu aku akan jd makin tension..so sbb tu..walau mcm mna bz pon.. aku akan bkak gak FB hanya utk shout something... tp klu nak ber Farmville mmg xsempat.. (thanks alot utk Mr AF sebab tolong jga kebun. hehehehe..). dan aku jgak akan tetap tulis blog walau hanya untuk ckp benda sampah mcm yang aku ckp skrg..sbb aku angap dia terapi minda... otak aku akan kurang prsa pressure and tension bila pk..aku masih ada life walaupon sibuk kerja.. adakah aku GILA..?? atau normal utk aku buat terapi minda mcm ni? papejelah..

skrg aku nak stop..sbb aku dah blh post satu blog..dan rsa tension kurang sikit dah... hehehe.. i masih ada life walaupon byk kerja.. oh..indahnya dunia... tidak sukar untuk mencari kegembiraan.. hehehe... =)

Wednesday, October 21, 2009

:: KENAPA MANUSIA BEGITU KEJAM? ::


selepas beberapa tahun kita dikejutkan dgn berita Allahyarham Nurin Jazlin Jazimin, hari ini skali lagi kita dapat melihat cerita yang hampir sama..

DIdera, dirogol, diliwat

"KAJANG: Kejam dan tidak berperikemanusiaan apabila seorang lelaki Afrika didakwa sanggup mendera, merogol dan meliwat anak kekasihnya yang baru berusia tiga tahun sehingga kanak-kanak itu menemui ajal.

Malah, kekasih wanita terbabit yang juga seorang janda berusia 24 tahun tergamak bersekongkol dengan warga asing itu apabila sanggup berbohong dengan mereka cerita kononnya anaknya mati akibat didera pembantu rumah.

Bagaimanapun, siasatan polis mendapati fakta dalam keterangan diberikan wanita yang bekerja sebagai setiausaha itu meragukan sebelum merumuskannya sebagai pembohongan apabila mendapati wanita terbabit tidak pernah menggaji pembantu rumah yang didakwa melarikan diri sejurus selepas tragedi menyayat hati itu.

Sumber polis berkata, wanita rakyat tempatan itu dikesan menjalinkan hubungan dengan lelaki Sudan terbabit sejak beberapa bulan lalu.
"


bezanya.. dalam berita hari ini.. ibu kanak-kanak tersebut terlibat sama.. mcm mna boleh jadi sampai mcm ni? mana hilangnya sifat keibuan sehingga masih sanggup melindungi kekasih walhal nyawa anak tergadai? kes Nurin dahulu, ramai yang mengalirkan air mata bila memikirkan keperitan hati seorang ibu untuk menerima kematian anaknya dalam keadaan yang menyayat hati.. tapi dalam kes hari ini, masih ada ramai yang mengalirkan air mata..

1)air mata memikirkan apakah malang nasib si anak berusia 3 tahun tersebut kerana mendapat ibu seperti itu..
2)air mata memikirkan kemanakah pergi nilai keibuaan.. masih mampu membela tindakan lelaki yang tidak mempunyai tali persaudaraan sedangkan darah daging sendiri telah dibunuh, dirogol, diliwat? apa yang ada dalam fikiran si ibu???
3) ape perasaan si lelaki itu ketika merogol budak berusia 3 tahun?? ada ape wei???? klu 13 tahun tu boleh gak terima akal.. ni 3 tahun... yang jenis mcm ni.. patut "kasi" je senang.. mmg dah xboleh nak kawal nafsu... xde belas kasihan.. buta hati..!!

kanak2 umur 3 tahun pon boleh menjadi mangsa.. mcm mna dgn kanak2 yang lain2.. either yg lebih muda atau lebih tua.. masihkah dunia ini selamat untuk mereka?? mcm mna dgn keselamatan anak2 aku nnt? adakah tempat untuk mereka hidup dgn aman suatu hari nnt? dimanakah nilai MELINDUNGI HAK KANAK-KANAK??? --> heh...terbocor soalan moral lak.. huhu`..abaikan iklan ini.~
adakah ini petunjuk dunia benar-benar sudah berada di ambang akhir zaman???

akhir kata..SERIUS..!!! aku mmg benci dgn fenomena si ibu yang bersekongkol dgn suami @ kekasih berkaitan kes2 mcm ni... lindungilah hak anak anda.. tanpa anda.. anak anda tak lahir.. so tolong bertanggungjawab.. kalau lelaki wat mcm ni boleh terima lagi sebab hati lelaki xsesuci hati ibu.. tapi klu ibu yg xde jiwa nurani mcm tu.. mmg xlayak jadi ibu ah.. jadi ibu ayam je kot yang layak.. lps ni pgi buat vasektomi.. puaskan nafsu tanpa perlu ada anak klu tak pandai nak lindungi mereka.. sekian..

Sunday, October 18, 2009

:: NAWAITU BERMASYARAKAT TERBANTUT::


aku sangat busy.... busy dgn mcm2 hal.. tapi penyumbang terbesar kebusyan aku xlain dan xbukan adalah Facebook...dan lebih khusus ialah Farmville ;p oleh sebab itu.. aku tidak mempunyai masa terluang.. smua waktu luang aku diisi dgn aktiviti virtual... what to say... skrg kan zaman cyber hakhakhak..

maka..pagi tadi..aku cuba untuk memecahkan ruyung kebusyan aku itu dgn melakukan aktiviti joging + lepak tepi sungai bersama-sama dgn Mr AF... selepas itu terlintas nawaitu nak menziarahi guru pembimbing aku masa aku praktikal (see..aku siah berukhwahfillah lagi dgn guru pembimbing..xmcm sorang tu.. siap mngamuk dgn guru pembimbing..sungguh kurang etika huhu~~)..sbb aku dgr dia xsihat.. alang2 nak pegi mlawat guru pembimbing aku tu..aku pon pasang nawaitu terus utk pegi melawat Opah, tuan umah msa aku praktikal.. so lps mnonton Twilight tepi sungai..aku ajak Mr AF pegi Econsave carik buah tangan... (xpasal2 kantoi dgn Kak Ma Kalsum kat Econsave..aku sengih je ah )

lepas pilih2 barang..aku pon balik r..so singgah terusu mah guru pembimbing... jenuh aku bagi salam.. xde orang jawab..nak bukak pagar pon xboleh... call xangkat.. so aku pon melangkah longlai pegi kat kreta.. huhu~~ sedikit kecewa hajat nak berukhwah xercapai... dr umah guru pembimbing..aku meneruskan destinasi ke rumah Opah... sama jugak.. bagi salam xde orang jawab.. tekan loceng pon xde bunyi..tp tingkap bukak... nak bkak pagar..pagar auto.. dalam hati "wah..Opah dah pakai gate auto skrg.. cayalah opah" hehehehe... tapi pada msa yang sama sedikit hampa.. hari ni takleh nak mengeratkan ukhwah fillah... huhu~~ apa la nasib... so aku balik umah.. letak brg2 buah tgn tu ats almari.. dgn niat.. "petang esok ah klu rajin aku pi lagi.. ".. semoga nawaitu untuk mengeratkan silaturrahim terlaksana.. amiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnn....


Thursday, October 15, 2009

:: HAPPY BIRTHDAY EZRY ::

Hari ni 16 Oktober maka genaplah 5 tahun umur Ezry... hehehehe...sape Ezry?? ezry tu nephew aku..tu yg gambar kat profile aku tu... hehehe..


Happy Birthday Ezry.. !!! hari tu cik sue dah beli kek awal2 kan.. ni ada hadiah, tp cik sue xpos lagi.. alang2 dah tlambat.. biarla lambat terus hikhik.. erm..esok cik sue xbalik KL.. xpelah Ezry potong kek birthday Ezry (sempena wat open house) tanap kehadiran cik sue.. cewah!! bajet aku penting sangat.. aku xde xleh sambut birthday la konon hakhakhak..


kehadiran ezry ni telah mewarnai kehidupan aku..segala keletahnya menjadi hiburan hati.. tapi rasa mcm baru je lagi tgk Ezry duk merangkak..alih2 hari ni dah 5 tahun... huhu~~ actually aku takut... takut dgn waktu... setakat hari ini, ezry masih mcm dulu..periang pot pet pot pet.. aku takut bila Ezry makin besar, Ezry akan jadi pendiam atau dgn erti kata lainnya... jauh dari aku... ye lah..biasa bila dah besar budak akan jd makin pendiam dan wat hal dia sendiri.. huhu~~ hilanglah warna-warna ceria dalam hidup aku nnt =(

untuk ezry...SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-5.. cik sue doa semoga Ezry akan jadi anak yang baik... dan Ezry kekal as my best nephew =).. happy birthday dear.. love you
sooooooooooooooooooooooooooooooooo much !!!!

Thursday, October 8, 2009

:: 95, 97, KUNING, HIJAU ::


Heh.. skrg ni klu nak isi minyak aku pening... walaupon dah hampir sebulan Kerajaan Malaysia memperkenalkan petrol Ron 95 dan 97..tapi aku baru jek pi stesen minyak untuk isi minyak... kebetulan sebelum2 ni ayah aku ada kat umah aku, so dia la yg isikan minyak (sambil2 dia bawak kreta aku jalan2 hehehehe...aku x suruh k.. ayah aku isi dgn rela hati.. ;p )tapi baru-baru ni aku pi isi minyak.. baru la aku mulai rasai kekeliruannya...

al kisahnya aku adalah pengguna Shell... so slama ni, bila gi petrol station, aku hanya tau.. pam merah = Shell V-Power... pam hijau = minyak biasa2 jek... aku of course la isi myk yg hijau jek.. takat toyol aku tu.. abang ipar aku kta membazir duit jek isi power racing sbb plg laju pon 120 jek.. sambil2 boleh save barang seringgit dua..hakhakhak.. (ceh..kutuk my toyol ye.. xpe..xpe.. I redha dgn ketentuan Illahi.. hehehe )..

so bila aku gi station myk hari tu.. aku mula la mngalami kejutan budaya... aku tgk.. ada pam kuning and pam hijau... Hah!! dub dap dub dap.. aku nak isi yang mna nih... aku mmg tak simpan dlm kpala Ron 95 tu jenis mcm mna, Ron 97 tu jenis mcm mna... xtau dah yang mna mahal, yang mna murah... bila pekerja tu tnya nak yg mana...aku dah menggelabah... dia pon explain la.. yang kuning Ron 95..(dia siap sebut hargaper liter tapi aku dah lupe).. pastu dia sambung... yang hijau Ron 97.. RM2.10/RM2.20 seliter..(aku ingat2 lupe) pastu aku otomatik.. erm..bg yang murah tu la.. hahahaha... (giler bajet bunyinya ahakz).. tapi aku dlm hati berdebar2.. beberapa persoalan muncul...

1)toyol aku tu sesuai ke dgn minyak kuning tu? (Ron 95)... sbb aku biasa isi yang pam hijau dulu..

2) yg pam hijau skrg ni sma ke dgn pam hijau dulu? huhu~~tapi nape dia naik harga? sob sob sob...

3)petrol Shell V-Power memang dah xde la skrg? dia stop terus?

4)so pasni, aku aku nak isi minyak, aku patut amik yang mna ni? kuning ke hijau? tolong..tolong... *(dalam hati aku nak isi yang kuning sbb tergugat r ekonomi aku klu kne isi hijau.. huhu~~ ..nak minyak yang murah gak sob sob sob....)


p/s: dgn penuh jijur dan ikhlas aku mengakui kebutaan ilmuku dalam bidang bidang otomotif.. tau drive jek... enjin2 ni xmo amik tau... =)

Saturday, September 26, 2009

:: AIDILFITRI 2009 ::


Wah... lama sungguh aku x merapu kat blog nih... bukak2 tadi.. penuh habuk and sawang kat laman sesawang blog aku nih... hehehehe... dah start ayat pening... ;p erm.. pejam celik pejam celik dah masuk hari raya ke 7 rupenya harinya..dalam ayat yang best sikit..dah seminggu rupenya kita berhari raya... dam dam dum..bunyi mercun... tapi mercun yg aku main takde pulak bunyi "DAM DAM DUM"... yang ada bunyi "POP" jek sbb aku hanya brani main mercun pop a.k.a mercun bawang hehehehehe...i wanita ayu + sopan + anggun.. mna boleh main mercun ganas-ganas... tgk.. betapa sopannya sampai cakap pun ber "I" "you" dah ahakz -> aku mmg nak blasah minah ni..duk mrapu jek dari tadi...


ok..ok..kembali kepada cerita hari Raya... since it's been a week already, so let's me do a 7 in 1 entry.. hahahaha...gempak siot.. kalah printer.. printer paling maju pon 4 in 1 jek.. shampoo or kopi xyah ckp r..takat 3 in 1 jek.. huhu~~ cut the crap!! susah la jd aku nih.. asyik nak merapu jek.. mesti mak aku suke makan ikan kerapu msa ngandungkan aku dlu.... k..stop.. stop.. "ya Allah... jauhkanlah hamba-Mu ini dari sifat merapu.... aminnnnnnnnnnnnnnnn..."


HARI RAYA KE - 1

1)Kakak aku beraya kat Ipoh... so x complete Happy Family... x syok sungguh... rsa nak marah2 jek.. tapi xleh marah.. huhu`~

2) mak aku a.k.a chef Suraiyah sakit urat... so xleh nak berdiri lama-lama untuk masak.. jadi menu hari raya pertama tahun-tahun sebelum ini seperti nasi minyak, nasi beriani or nasi dagang tidak dapat dilaksanakan... menu yang sgt simple dipilih.. nasi ayam..sebab aku pon boleh tolong nak buat.. ;p mcm pelik jgak hari raya mkn nasi ayam..tapi gasaklah... hahahaha.. sebagai extra... wat lontong...

3) aku semangat beli tudung raya... alih2 pagi raya carik x jupe.. so pkaila tudung lama uwaaaaaaaa... sampai skrg aku xjupe lagi... heran sunggoh...

4) bila nama Hari Raya, kita akan pk hari untuk bermaaf-maafan.. especially sesama ahli keluarga kan..biasanya masa Hari Rayalah kita pakai baju cantik2...bersalam-salam semua pastu salam siap posing lagi... tapi bagi family aku... dah sedekad rasanya susah nak alami situasi macam tu.. salam raya biasanya kelam kabut..xleh nak posing lebih2..xemua kne cepat2... ye la..nak wat mcm mna... elok balik smyaang Raya jek..terus ada tamu datang... giler ah kelam kabut.. sumpah ni..tak bohong.. dah hampir 10 tahun mcm ni.. mmg aku muka masam ah..sbb aku ni kan suke amik2 gambar..alih2 nak posing bersalam-salam pagi raya xdpt sbb kne duk dapur bancuh air org dah dtg beraya... huhu~~ dan biasanya tamu akan non-stop smpai petang... sbb tu aku kta..kami bersalam-salam secara kelam kabut... tamu turun jek..salam cepat-cepat sblm tamu lain dtg.. pastu kemaskan hidangan.. ready for the next guests... meriah x? hahahaha... mmg begitulah situasi raya ku..xkira r masa raya kat mna pun.. Kelantan, KL mahupun Parit Buntar... tapi kan... mcm mna ek nak bg tamu dtg beraya lewat sikit kat umah kita? ni elok tutup pintu kreta balik dari masjid..tamu dah ada kat pagar.. huhu~~ tapi bila pk balik..ape salahnya kan.. tamu dtg bawak malaikat what? takat nak amik gmbr bersalam.. hari Jumaat boleh wat.. sebelum ayah aku pi Smayang Jumaat... amik gmbr bersalam hahahaha...

5) tamu dtg non-stop.. penat tak terlayan..smpai tak cukup aku.. member yg dtg braya umah aku kne tolong aku masak.. hahahahahahahantu punya tuan umah mcm aku nih... tapi xpe.. thanks to my bestest fren... Juhaida.. salut!! salut!!

6) Mr AF dtg raya gak... ceh... dia tagged dgn mak aku kenakan aku... wat suprise la konon.. kta xnak dtg..alih2 tcegat depan pintu.. seb baik aku mood baik xwat mood merajuk.. klu mai angin sawan mrajuk.. tak bkak pagar baru tau ahakz~~


HARI RAYA KE-2

1) xmeriah sangat.. tambah2 aku pakai baju yang pernah pakai msa konco Mr AF...so dah x mcm baju raya sgt la... so feel nak bergambar tu kurang... tgk tv pastu pgi beraya umah jiran-jiran lama and kawan-kawan...

2) ada tamu dtg beraya...tapi aku dah pening mabuk mkn campur2..tdo je kat atas...


HARI RAYA KE-3

1) berkobar-kobar tunggu akak aku and fmily dia sampai.... and bdebar-debar tunggu fmly Mr AF nak dtg beraya.... fuih.... dup dap dup dap..... ;p

2)bengang dgn akak aku..kta pkul 9 nak btolak dr Ipoh... tp last2 pkul 11 duk Ipoh lagi... rsa nak mrajuk salin xmo pkai baju raya dah..tp bila pk..xleh..dah besar..dah tua..xleh merajuk sgt... nak mrajuk dgn Mr AF je boleh hahahaha.... non stop aku duk membebl..dgn nawaitu..dia smpai nnt..cepat-cepat salam mintak maaf... hari raya la katakan.. gunakan sebaik mungkin ahakz..

3) kelam kabut.. elok akak aku sampai angkut barang masuk dlm umah... toyota Alphard putih dah muncul depan pagar.. huhu~~ mna nak layan akak + abg ipar + anak3 buah (3 orang ;p).. mna nak layan family Mr AF.. ADOYAIIIII.... seb baik kakak aku sporting and baik..dia tolong aku ngidang sma.. dia sacrifice xmkn dlu walaupon perut dia dah menyanyi2... hahahaha... tq sis.. nyesal membebel awal2 tu hahahaha...

4) sempat snap skeping dua gambar family...

5) mlm tu main mercun pom pom..and main bunga api asap.. ada jugak main mercun gatal... sebab bunyi dia..... " pheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewitttttttttttttttttt POM!!!!".. hahahah...


HARI RAYA KE-4

1) seawal pagi aku dgn kakak aku bpeluh ketiak wat lontong and laksa... sbb aku jemput student aku dtg.. xcukup lagi..kami goreng kuey teow, karipap and nugget... biasalah.. budak2 nak dtg braya.. lgpon brapa kerat je kan nak dtg.. dlm ati aku dah gabra.. risau kot tup tup yang dtg 3 orang.. sia2 aku berpeluh ketiak duk prepare smua... malu pon ada gak klu mcm tu... konon student nak dtg..tgk2 6 pasang lobang idong je yang dtg...

2) pkul 11 diorg call ckp dah kat stesen bas PB...sbb aku janji aku pi amik diorg kat sna.. diorg xtau umah aku kat area mna.. sesampai di stesen bas... peluh pondan dan membasahi dahi... ramai sunggoh.... 25 orang yang dtg..adoyai.. kali ni aku menggelabah takut mknan x cukup.. huhu~~...dah la ramai yang dtg dgn motor.. majoriti budak laki.. rsa mcm duk dgn mat rempit.. i maluuuuuuu.. hahahahahaha....

3) penuh umah aku... makanan smua licin.. air berjug2... smua makanan yang ada dlm stock bwk keluar smua licin.... seb baik menu major cukup.. sempat la semua orang merasa makan laksa, lontong and kuey teow.. hehehehe.... msa nak balik tu... tpaksa la tarik duit raya dr sampul.. niat nak bg banyak..tp ramai sgt yang dtg.. budget kne tukar... hahahahaha... neway.. thanks smua sudi dtg beraya walaupon korang jauh dari Bagan Serai... dan walaupon korang ada yang x blajar kat SMAI.. thanks jgak coz still remember me~~ mode syahdu hehehehe ;p


HARI RAYA KE-5

1) Pegi beraya umah mak angkat Siti, maid akak aku.... alang2 dah pergi Tmn Serai Jaya, singgah beraya umah Zai terus,..amik ko.. satu fmly singgah beraya.. hehehehe...sorry kecik dah mengganggu pagi indah ko... =)

2) trip to penang...


HARI RAYA KE-6

1) bawak mak aku pi beraya umah Shimah... saje nak soh mak aku berkenalan dgn mak Shimah sbb aku slalu pi umah Shimah...mandi la..mkn lah...tdo siang lah... huhu~~...

2) kuar dinner satu family... saje... 16 Okt ni birthday Ezry..aku mcm x balik KL...so boleh la celebrate awal1... takat birthday budak kan.. bg kek tiup lilin je la yg paling dia igt.. bagi mainan dah slalu sgt dah beli mainan... hehehehe...


HARI RAYA KE-7 a.k.a HARI INI...

1) diorg dah bertolak balik KL...sunyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~~~

2) simpan pinggan mangkuk masuk almari smula....

3) bkurung dalam bilik.. update blog...


Sekian ceritera raya saya selama seminggu..~~~

Tuesday, September 15, 2009

:: MALAM LAILATULQADAR ::

erm.. di hari-hari terakhir sebelum menjelmanya Syawal... semua orang hangat membicarakan tentang malam lailatulqadar... malam keberkatan yang ganjaran pahalanya sama dengan ganjaran bila kita beribadah selama seribu bulan..(korang convert sendiri 1000 bulan = berapa tahun) oleh kerana malam ini begitu istemewa maka Allah pun merahsiakan hari ini daripada manusia untuk memastikan setiap umat-Nya yang beribadat dgn tekun , khusyuk dan tawadduk sahaja memperoleh ganjaran ini... tapi... Allah ada memberikan clue2 untuk menunjukkan ciri-ciri yang berlaku pada malam Lailatulqadar tersebut...


antara clue yang selalu disebut oleh orang-orang tua adalah pada malam lailatulqadar, pokok-pokok akan sujud kepada para malaikat yang turun ke Bumi Allah ini diringi oleh hujan renyai-renyai... jadi.. sila bayangkan bagaimana keadaan pokok yang sedang bersujud OK??.. dah boleh bayang dah? bayang jugak hujan renyai-renyai... kalau dah boleh bayang baru aku nak sambung cerita hehehehe..
ini adalah background fFiendster aku dulu-dulu... huhu~~ sekarang Friendster dah hilang ummph.. or..adakah aku sudah tua, tidak sesuai dgn jiwa Friendster lagi? huhu~~


ini cerita lama.. cerita masa aku darjah satu... setiap petang ada kelas Fardhu Ain kat sekolah.. aku igt lagi nama Ustaz yang ajar aku tu...Ustaz Ismail, duduk di Selinsing, Pasir Puteh, Kelantan... Selinsing tu dalam 8km dari sekolah aku, Sek. Keb. Pak Badol... aku xtau cerita langsung tentang beliau sekarang.. sejak lepas UPSR...Aku tak pernah jumpa dah Ustaz Ismail...tapi ajaran beliau sangat berkesan di hati... walau dimana beliau berada... sama ada masih ada atau telah pergi.. ustaz sentiasa dalam hati dan doa saya... amiiinnnnnnnn....


ceritanya bergini..pada bulan puasa maka kami pon membincangkan tentang Solat Tarawikh.. dan tup tup..masuk topik Lailatulqadar... maka kami pon dengan sepenuh hati tanya kat Ustaz.. iasalah, budak darjah 1..semangat berkobar-kobar dalam jiwa.. "Ustaz... betol ke malam Lailatulqadar semua pokok-pokok sujud Ustaz" (**kami tanya dlm bahasa Kelantan la.. ni aku dah translate dalam bahasa standard hehehehe).. Ustaz Ismail pon senyum then dia pon mula bercerita......ceritanya lebih kurang mcm ni..


Pada zaman dahulu... zaman guna lampu pelita..xde elektrik... jadi bila malam memang gelap gumpita la.. hanya diterangi cahaya bulan.... ada seorang lelaki ni.. dia bela lembu..seekor je.. jadi bila malam.. dia akan turun pindahkan lembu dari depan umah bawak ke belakang dan ikat pada pokok kelapa... jadi.. pada suatu malam tu... hujan renyai-renyai... jadi dia tak bawak pelita turun dgn dia... dia redah jek malam tu sbb mcm orang kata la.... kalau dah biasa buat, sambil pejam mata pon boleh wat kan... so sma la dengan lelaki ni.. kawasan umah dia mesti dia dah pro.. dlm gelap pon dia tau kawasan umah dia mcm mna... jadi..dalam hujan renyai-renyai tadi.. dia tarik lembu dia, bawak ke belakang.. jln beberapa langkah pastu ikat lembu dia pada pokok kelapa yang dia selalu ikat lembu dia la... klu dalam bahasa kelantan...dia kata "tambat lembu"... sebab hujan dan gelap..dia pon cepat2 la naik umah kan.. so bangun pagi esok.. dia tgk lembu dia tadi tgantung kat pokok kelapa... hehehehe..sebab rupe2nya malam tu malam lailatuqadar... masa dia ikat lembu dia tu... pokok kelapa tu tgh sujud rupenya..so dalam gelap tu, dia ikat tali lembu dia pada bahagian daun pokok kelapa tu, bukan perdu.. so bila pagi, pokok bangun dari keadaan sujud..tgantung la lembu dia.. hahahahaha... kami semua bantai la gelak dgr cerita Ustaz tu.... sampai berair mata gelak... hahahahaha...


"Kamu pernah dengar cerita macam tu? " tanya Ustaz..Kami geleng-geleng kepala je la.. Ustaz pon sambung... " Cuba kamu fikir... kalau betol pokok-pokok tu sujud, memang dah banyak cerita macam ni terjadi..tapi kamu tak pernah dengar kan? jadi pasal pokok sujud ni adalah perumpamaan... pokok sujud cara dia, bukan sujud macam cara kita... sama jugak.. pokok-pokok dan juga makhluk-makhluk lain sentiasa berzikir.. tapi pernah kamu dengar? pernah kamu tengoh ayam duk bersila pegang tasbih meratib? tak pernah kan... tapi makhluk-makhluk ini sentiasa berzikir...tapi dgn cara mereka sendiri..sama juga dengan cerita pokok sujud di malam Lailatulqadar.... " Ustaz Ismail menghabiskan ayatnya dengan senyuman.... dan sampai sekarang ajaran Ustaz masih terngiang-ngiang dalam ingatan aku... Terima kasih Ustaz.. walaupon Ustaz bukanlah graduan Al-Azhar atau mana-mana universiti..tapi Ustaz tetap Ustaz yang terbaik... semoga Ustaz sentiasa dirahmati dan diberkati... amiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnn...

Monday, September 7, 2009

:: ♥ UNTUKMU IBU ♥ ::


entry ini dibuat dgn kadar yang cepat,laju dan pantas sebab i nak tulis dgn cepat, laju dan pantas.. hehehehe..dah start dah ayat pening ahakz..

k.. hari ni mak i dtg ke rumah sewa i & abg i di parit buntar... yezzaaa... serunuk... tapi sminggu sebelum mak i datang... i dah ketaq jiwa raga.. sebab mak i slalu cakap "jangan bagi rumah sepah-sepah"... dan disusuli dengan ayat ugutan "kalau ma datang tgk rumah sepah-sepah, ma pusing kereta balik KL smula" huhu~~ yang tu xtahan... pdahal bukan mak i yang drive... ayah i yang drive ;p

jadi, setelah i dimaklumkan oleh bonda kecintaan yang beliau akan berangkat ke parit buntar.. maka pada saat itulah, i dah kemas umah sikit demi sikit... banyak la kerja-kerja rumah yang i jarang2 buat tapi lately i slalu buat seperti :

1)dalam sminggu ni, 3x i cuci bilik mandi... biasa sminggu sekali je hehehehe..

2)i pon menglaundrykan diri, nnt x syok r mak i balik tgk baju kurang wangi i berlonggok dalam bilik i (walaupun itu bilik i, tapi mak i akan menjenguk jugak ;p)... memang hobi i kumpul baju 2 minggu skali baru basuh.. orang bujang la katakan hikhikhik... lagpon stok baju i banyak.. ;p

3) i pon start dari hari Sabtu dah mula menyapu rumah setiap hari..atas dan bawah... heh! kalau x, sbulan skali pon susah... wakakakaka...sape la yang rajin nak mngemas umah klu takat 2 orang je yang duduk...

4) i dah check barang2 dalam peti... yang mna dah sminggu dalam peti.. i campak.. yang mna sayur-sayur kelayuan di tasik madu akibat tunggu dimasak oleh Chef Hasniza, i campak... orang bujang.. biasalah..time pegi Econsave..xcukup troli nak letak barang2 dapur..last2 smua bkulat sbb makan kat kedai ;p

5) i clearkan tong sampah... bukan takat buang sampah, i siap basuh lagi tau.... bila mak i datang biar dia tgk tong sampah berkilat-kilat dan berseri-seri...

6)mana-mana barang i yang duk transit kat bilik tamu kat bawah... i angkut naik bilik i.. sumbat2 dalam almari...dalam almari mak i x nampak ahakz...

7) mak and ayah i salu mngomel... bosan tgk TV sebab xde channel National Geographic... duk mengomel i pilih pakej kartun + variety... i pon smalam call Astro mtk tambah satu lagi mini's.. dari rm85 maka jadilah RM88 sebulan... seb baik la tambah RM3 je.. kalau bertambah RM30.. i dengan without hesitate akan buat borang claim kat mak i tiap2 bulan... wakakakaka... kedekut dgn ibu sdiri..apa daaa.... ;p

8) pagi ni, masa i sedang indah dibuai mimpi dan diulit selimut... abag i dah bertungkus lumus mengemop umah and cuci dapur yang berminyak... hehehehe.. xpe lah.. bagi dia lak kemas umah skali skala... bg latihan sikit utk jadi suami mithali utk bakal kakak ipar aku nnt.. hahahahaha.... papepon..thanks bro...

9) mak i sakit urat..so xleh bdiri lama-lama... so i rasa sepanjang bulan puasa + raya ni.. i akan mengambil alih tugas ibu i di dapur sbnyak 60%... i seronok juga sbnrnya.. boleh la i asah lagi skills i di dapur.. cuma probnya.. di bulan puasa ni... i takut lps balik kerja je i dah collapsed... mcm mna i nak wat kerja dapur huhu~~

10) esok i nak gi TMpoint.. i nak amik pakej Let's Talk.. bukan ape..demi ibu i..nanti bolehla dia bergayut dgn Ezry yang jauh di KL.... hehehehe... i yakin, time i and abg i pergi keje... tinggal diorg bdua jek tunggu umah, mesti diorg akan keboringan... so g telefon.. gayut la puas2 nak gayut dgn sape pon hehehehe... bayarnya RM10 jek... huh..berkobar-kobar nih nak gi TM esok nih... ;p

so... demi untuk ibu.... and ayah.. i sanggup buat macam-macam.. tapi klu nak kira apa yang diorang dah buat utk i... hujung kuku jari kelingking kaki pon x sampai lagi... mmg banyak btol jasa+budi diorg utk i... duit xyah cakap r... klu mak ayah aku ni ah long.. maunya aku dah kne tikam beratus ratus kali... hahahaha.... tapi mak ayah aku baik... hulur jek walaupon "hutang-hutang" lapuk dah berkulapuk... ;p walaupon mak ayah aku x kaya bawak aku melancong luar negara.. i tetap sayang mak ayah i... (gado kadang-kadang tu biasa la.. aku nih bukan anak solehah sgt ahakz... normal la..mcm korang jugak ;p)... k.. i cakap i nak wat entry cepat, laju dan pantas kan..

so i end my entry with I LOVE MY PARENTS MMUAH MMUAH...

(ni gambar parents i masa diorang merayap kat Sabah)


p/s: awat aku gedik sgt guna "I" dalam entry ni? papejelah... layanZZZZZzzzzzzzzzzzz (tertidur kekenyangan );p

Sunday, September 6, 2009

:: BUKA PUASA DENGAN PENUH NAFSU ::

erm... spatutnya aku post entry ni semalam..tp sebab kaki aku lenguh sangat jadi aku tak leh nak memblogkan diri.. (body aku sangat berkoordinasi.. walau kaki yang lenguh, tapi tangan dan mata turut sama lenguh.. klu guna peribahasa "cubit peha kanan, peha kiri terasa jugak" salah r untuk aku sbb klu cubit peha kiri.. satu badan turut merasakannya.. hehehehehehehebat x? ;p (1st ayat dah start mengkerapukan diri.. nak kne sekeh btol minah ni...)

k..ni tak merapu..ni fakta semuanya... aku bangun pkul 12.30 t'hari .. oopss.... kantoi.. bukan ape.. biasalah cikgu sesi pagi.. bila ada cuti jek, amik kesempatan la uk bangun lewat banyak dari hari2 biasa... hehehehe... lps bangun, mandi, kemas2 umah sikit dan bersiap utk ke Jusco PERDA dengan Cik Seri - Cik Seri dari SMAI... kenapa aku kata Cik Seri? sebab kami smua xkawen lagi... and kami semua berseri2 ahakz.. ;p lebih kurang pukul 2.45 rombongan cik kiah sampai depan umah aku tuk amik aku, pastu kami amik sorg lagi ahli dan berlepas ke PERDA... sepanjang perjalanan tu, mcm2 la kami borak.. lawak bodoh, lawak cerdik smua kuar r time tu... hehehehe..


sesampai kat perda..kami pon terus menuju puncak.. hehehehe..xde la puncak sangat..2nd floor je sbb nak buat reservation utk bbuka.. kami smpai tu pkul 4.00.. hehehehe.. msa ats kreta tu dah bincang and come out dgn nama Johny's.. hehehehe... dah siap booking, kami pon pegi mencucuk duit.. pastu bila duit dah dicucuk mula la rasa kaya raya dan nak bersedekah pada pemilik2 kedai kat situ.. hahahahaha... nafsu membeli sudah muncul..


sbb duit tak brapa nak ramai, so xde lah membelah poket sangat.. just beli shampoo body shop (rambut aku mngalamai masalah "miscariage" yang agak kronik... hahahahaha.. ske ati aku jek guna term tu... korg faham x? ;p).. pastu sambil merayap nak carik surau... tnampak pulak SALE 70% baju tidor Scarlet.. hahahaha... bukan la baju tido yang sexy mexy tu... baju tido comel mcm kanak2 tu je la.. hehehehe... biasalah.. harga dia standar RM39.90... alih2 hari ni SALE 70%... apa lagi.. angkut la 2 pasang.. hehehehe...

dah rasa duit sengkek.. ape lagi... terus menuju kesurau... nak smyg Asar sambil berdoa agak dimurahkan rezeki.. mna la tau kot pasni tetiba ada orang hulur RM100 kat aku pon jadilah... hahahahaha... tapi memandangkan aku menzalimi diri sendiri dgn membiarkan nafsu membeli mendominasi jiwa raga.. maka Allah xmakbulkan doa aku tu walaupon ini adalah penuh barakah.. hahahahahaha... klu btol ada orang tetiba bagi RM100 kat aku, aku mmg xamik..takut ah... kot2 dia jami ke duit... pastu siang malam duk tbayang muka orang tu jek.. ksian kat Mr AF ahakz.. ;p

lepas smayang.. ronda2 lagi sikikt pastu elok kaki pon penat... perut pon dah main lagu jazz... tgk jam dah pukul 7.00.. oyeah.... dah nak buka puasa... so cpt2 la kami pergi mendapatkan abag Johny's yang sedang menunggu untuk mengepow duit kami... hahahahaha... sesampai jek sedikit hampa.. sebab memula kami book kat tempat yang best..alih2 dia pindahkan kami ke ceruk yg sedikit xmemberangsangkan mata.. tp nak wat mcm mna kan... reserve tadi bayar RM50 jek... kalau RM500 boleh gak nak wat gaya hentak-hentak kaki tunjuk protes... so kami pon mnurut je la duk kat ceruk tu... satu-satu makanan yang kami order muncul... tapi nasi aku.. 10 minit lps bbuka baru smpai... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... aku pon hentam mkn steam boat la dlu.. pastu baru mkn nasi.... yayayayayayaya... kenyang yang amat.... dgn tomyam lagi smangkuk... mmg full tank r.. hilang diet aku yang bbuka mkn nasi sesenduk + sayur smangkuk and xde santan.. alih2 hari ni mcm mkn utk 3 hari bbuka... huhu~~ gemuk la aku.... ~~~ tu la... sape soh tak kontrol nafsu makan.. amik hang... ingkar lagi perintah Tuhan..

aku yg last siap.. nak wat mcm mna kan.. order aku smpai paling lambat.... so pkul 8.00 baru berangkat dari Johny pastu gi smayang.... dah lps smayang.. nak balik r..kan lewat sgt lak smpai umah... siah kat Shikimaru nak kne drive sensorang malam2... so bergegas la jalan untuk balik.. tapi skali lagi nafsu menguasai diri... kejap masuk kedai beli belt... pastu singgah kedai kasut belek2.. pastu pegi Mc'D cari bahan gigit2... pastu..pastu.. pastu... last2.. pkul 9.30 baru balik... ats kreta lawak xbyk sgt dah..sbb dah penat kan... hahahahaha.. papepon.. best!! nnt kitak kuar lagi ek walau bukan bulan puasa ek... =)

Friday, September 4, 2009

:: REALITI TAK SEINDAH DRAMA ::


hehehehe.. jarang nak dgr quotes mcm tu kan? yang biasa dengar, realiti tak seindah novel kan? kan? (sila mengiakannya..klu x aku nangis nnt.. ahakz).. erm..actually topik aku hari ini berkisar pada drama yang aku tonton petang tadi.. sambil2 tunggu waktu berbuka, jamu la mata dgn drama Layaria... tajuk dia... HANTU RAYA... aku ingat mesti cerita dia pasal orang yang bersemangat nak sambut Hari Raya..almaklumlah... skrg kan bulan puasa.. lg dua minggu dah nak raya... (YEAY!! RAYA...!!! I LIKE!! *wink )... tapi... ada tapi.... bila aku bkak sinopsis dia... rupe2nya kisah psal orang bela Hantu Raya... arahan Rashid Sibir.. antara penerbit yang agak glemer dan otai... so aku pon dlm hati "xpelah... Rashid Sibir punya drama... mesti boleh tahan..." tapi..tanggapan aku tu tak betul rupenya... kadang-kadang... penerbit terkenal pon boleh buat cerita yang xbest.. (huh!! ape nak heran.. prof razak mohaideen tu mna pernah best pon crita dia ahakz.. )... xpe.. klu razak mohaiden xpe..aku dah tau dah cte dia xbest.. tp ni Rashid Sibir... huhu~~ meh nak story nape aku kata realiti tak seindah drama...


alkisah drama ni psal sorang nenek ni yang bela hantu raya... so dia dah tua, dah sakit tp xleh mati sbb ada saka kan.. so hantu tu la yang kontrol dia pulak..pastu duk kacau2 anak cucu nenek tua tu... si cucu ni pulak duk mak dia (anak nenek tua) sbb dia kta mak dia bohong ckp nenek dia bela hantu raya.. gado dua branak tu.. so cucu dia pon pi lari duk umah nenek dia... nenek dia sihat walafiat di mata cucu dia pdhal tu sbnrnya jelmaan hantu raya... pastu ada sorang ustaz muda ni yang balik dari Mesir... dia kawan dgn cucu nenek tua tu tadi...


1) dalam drama tu... ada la part cucu lelaki nenek ni kne rasuk..so ustaz muda tadi pon pegang cucu lelaki nenek tua tu sambil laung "ALLAHUAKBAR!!".. dan..tup!! terus cucu lelaki nenek tua tu ok... itu dalam drama... dalam realiti yang aku duk hadapi kat sekolah... budak yang kne rasuk ni.. kalau takat laung "ALLAHUAKBAR!!"...diorg boleh siap gelak lagi... nak wat mcm mna.. yang aku tgk dalam realiti... dia boleh ikut mngajai sama dengan ustaz... pastu surah Yaasin tu pon dia boleh gigit jek... masa keling diorg baca yaasin.. boleh je diorg duk jelir2 buat muka ambil duk ulang cakap "aku x takut!! aku x heran!!".. adui..kan bagus klu sama mcm drama.. laung "ALLAHUAKBAR!" je terus pulih dari rasukan...


2) yang kedua... ustaz muda tu balik dari Mesir kan..belajar kat Mesir.. so mesti dalam ilmu agama dia.. tapi yang aku heran.. dia guna tangkal untuk lawan hantu raya tu.. bukan ke kalau guna tangkal ke ape tu ciri2 khurafat yang boleh bawak pada syirik? orang belajar kat Mesir wat tangkal.. bukanna nak wat air penawar or smayang hajat.. huhu~~.. dan part yang paling lawak... tangkal tu ikat kat wrist... pastu jupe nenek tua cakap mcm biasa.. pastu diorang (ustaz muda + cucu2 nenek tua) hala wrist diorg yang ada tangkal kat nenek tu dgn gaya ala2 Power Rangers pastu nenek tua tu pon menjerit2 pastu jatuh pengsan.. huhu~~ mcm crita kartun lak.. ;p


3) yang ketiga.. ustaz muda tu kan kawan dengan cucu perempuan nenek tua tu.. klu nak jupe bincang psal keadaan nenek tua tu mesti jupe tepi laut..(bukan berdua tp jupe dgn 3 orang cucu nenek tua tu,sorang lelaki) cewah!! jupe bincang dengan ustaz tepi laut.. nape la xjupe kat pekarangan surau ke..? kat umah perempuan tu ka.. ? ustaz pilih port jiwang untuk bincang.. kalau dalam dunia realiti.. ustaz pegi tepi laut bagi nasihat kat orang yang duk "berbincang" tepi laut...pastu cucu2 pompuan nenek tua tu lumber je xpkai tudung jpe ustaz.. hormat la sikit kat orang berilmu agama nih...tu dalam drama kan.. dalam dunia betul.. msa Ustaz Ismail Kamus nak dtg sekolah aku rawat budak kne rasukan.. giler segan nak jupe.. ye la..orang berilmu kan.. siap tukar tudung..dr tudung krim pkai tudung hitam sebab tudung krim kan mcm berbayang jgak.. huhu~~.. bab jupe ustaz xpkai tudung tu ok la sikit klu nak banding dgn satu scene lagi.. ustaz muda ni.. msa diorg hala wrist diorg yang ada tangkal kat nenek tua tu... ustaz tu dgn slumber je pegang tangan cucu pompuan nenek tua tu.. huhu~~ ustaz pegang tangan pompuan bukan muhrim dgn sengaja... huhu~~ mcm sukar utk diterima.. mayba ustaz muda tu berinspirasikan ex-husband Maiza kot ahakz. (xleh sebut..kan dia saman aku.. dia tgh nak cari income dgn menyaman bloggers hehehehe) ;p
4) last..aku malas nak komen yang lain dah... sepanjang sesi berubat tu... ustaz muda dgn anak and cucu nenek tua je yang terlibat... terer amat ah ustaz muda tu.. dia brubat pegang tasbih and bca yaasin jek... huhu~~hebat sungguh... sbb dalam realiti.. yang kes kat skolah aku... dah bpuluh2 ustaz datang... siap Ismail Kamus pon datang... tapi xpulih2... mcm aku ckp tadi la.. baca yaasin pon diorg boleh kata xheran.. adoi.. pening btol la... kan isungguh syurga kalau realiti seindah drama.. mesti dah settle lama dah ceritera rasukan kat sekolah aku tu.. huhu~~


dah r.. cukup la aku komen psal drama Hantu Raya tu... xpe.. ni baru 1st drama Rashid Sibir yang agak x cukup ummph sikit.. harap pasni Rashid Sibir x ulang la mini tiny error mcm ni dlm drama dia... ahakz.. mcm la Rashid Sibir baca blog aku hahahahahahahahahahantu raya btol la aku nih... daaaaaaaaa~~

Saturday, August 29, 2009

:: TERKEJUTTTTTTTT !!! ::

Actually aku terkejut bila pagi tadi ada bebrrapa orang students aku tanya btol ke Dato' Ismail Kamus meninggal...actually aku dah dengar berita ni sari Shimah semalam, tp msa tu kami pon xsure btol ke x... tp bila pagi tadi aku masih dihujani dengan soalan-soalan mcm ni.. aku pon jd was2 r... untuk pengetahuan semua, Dato' Ismail Kamus ni popular dalam kalangan warga SMAI sbb dia datang ke sekolah kami itu untuk mengubati kes histeria yang diluar batasan normal sehingga menjadi kes rasukan.... so aku pon kiranya baru 2,3 menjak ni je la mula mengenali beliau.
dalam kekalutan histeria..sempat aku snap gmbr ni =)
aku pon apa lagi..... gooooooooooooooooooooooooooooogling la.. sedih pun ada gak sebab ye lah..baru je aku jupe dia.. tup tup dgr brita dia meninggal... huhu~~ .. hampir 10 minit duk mngsearchkan diri...dan hasilnya... memang sah terdapat salah informasi.. bukan Ismail Kamus yang meninggal... tapi orang lain... alhamdulillah.. lega... sebab bukan ape.. persoalan yang menghantui minda aku bila berita Ismail Kamus meninggal ialah "huhu~~ xsempat la dia nak berubat SMAI dari hantu-hantu tu semua... huhuhu~~ sampai bila la aku nak kne dengar budak2 menjerit2 kat sekolah??" tapi sekarang tidak lagi.. aku boleh tersenyum lega.... beliau masih ada untuk melawan kejahilan yang memebelenggu persekitaran SMAI... cewah!! macam Laksamana Sunan la pulak hehehehe....


Hoh!! yang ni memang tkejut... lemah longlai jantung aku... tengah aku duk menaip crita Ismail Kamus tasi..tetiba kuar email elert kat screen... "pdrm.alert@myeg:your traffic summons".. OMG!!! terhenti jantung aku... huhu~~ sungguh tidak indah perkhabaran mempunyai saman traffic dikala duit diperlukan untuk memeriahkan sambutan Ramadhan dan Syawal... terketar2 tangan aku click email alert tu... rsa 5 saat yang diguna untuk membuka inbox itu sangat lama... rsa nak pengsan pon ada.. "Brapa ratus la aku nak kne saman ni? RM300? RM600?.. berapa saman aku ada? " dub dab dub dab... sebaik email dibuka....


Dear HASNIZA BINTI IBRAHIM,
You do not have any new summons.
Thank you for using MyEG services

Regards,
Team MyEG


phewwwwwwwwwwwwwww.... mmg tkejut... pastu pndai2 je dia sent email ni msa aku tgh duk post blog tajuk tkejut.. giler ah... mmg tkejut abes... heran aku..mcm mna email ni dihantar hr ni.. dah rhr sabtu, jam pkul 8.45pm..dedikasi sungguh myeg ini.... what a coincident.... tapi aku sangat lega.. dan aku nak korang tau yang aku sungguh..sungguh..sungguh...sungguh..sungguh.... sungguh9999999999999x terkejut... seb baik xmati kne heart attack je tadi... Allah panjangkan lagi umur aku untuk beribadah di bulan Ramadhan..alhamdulillah... =)
p/s: marilah kita sama-sama mensedekahkan al-fatihan buat allahyarham Ustaz Ismail Salleh yang telah meninggal dunia.. semoga rohnya dicucuri rahmat ..

Friday, August 28, 2009

:: FREAKY FRIDAY ::

bangun pagi tadi... aku rasa badan aku masih berbahang.. amik termometer dalam laci, tgk2 suhu aku 37.8 celcius... huhu~~ suspen... start dr smalam lagi aku demam.. igt bangun pagi ni ok la sebab aku nak kuar dgn Zai and Shimah... lps telan ubat aku pon sambung tidur, dgn pkai sweater, dgn berstoking, dgn berselimut selubung.... bangun pkul 8 rsa ok sikit.. check suhu 37.5... erm.. dah decrease sikit ok la kan... so aku kuatkan semangat utk nak kuar hr ni... movies&bowl kat Megamall=)

k...sepanjang perjalanan nak pegi Megamall tu hari hujan.... suasana redup..sungguh xbermaya... tp dalam keredupan itu tersimpan rahsia.. hahahahaha... rahsia ape? mna boleh cakap sini..klu cakap sini dah jadi xrahsia la pulak... hehehehe.. teori muslim and non muslim tu mmg lawak ah... hahahaha...

sampai ke megamall... kami terus menuju ke cinema la kan... tp biasalah..megamall.. luas tapi kurang berpenghuni... tambah2 pukul 11 pagi.. banyak kedai x bukak.. maka tergagau2 lah kami mencari dimana letaknya main atrium... setelah 2,3x pusing last2 tnampak la warna merah Popular.... fuih lega.... popular tu tempat biasa kami pegi and duk kat main atrium..so lega lah.. tp probnya.. bila tgk escalator dr tingkat 3 ke tingkat 5 x gerak.. oh tidak.... kami kne memanjat escalator... huhu~~ agak goyah gak r lutut mendaki anak tangga tu... smpai kat ats dah xleh nak ckp..sebab mengah... huhu~~semput siotttttttt...

dah sampai atas tu... kami pon meredah kegelapan ruang ats megamall yang mengerikan ala2 gua x gua tu menuju ke cinema... sambil meredah kami pon mengeluarkan persoalan "agak2 la kan.. brapa orang dah mengandung hasil kegelapan ruang ni?" hahahahaha.. sape yang penah pegi megamall tau la kan mcm mna suasana dia.. dan aku rsa mmg agak rmai la remaja2 mengeskploit kegelapan tu untuk mengikut nafsu... karaoke jamban kat Hiway Bagan Serai tu pon budak2 boleh amik kesempatan..apatah lagi satu floor yang gelam gumpita dgn tiang2 besar... sungguh tak boleh blah..klu aku jd YB...aku dah musnahkan kegelapan floor tu.. k..stop cte ruang gelap tu.. biarkan mereka dalam kegelapan...

hajat di hati nak tgk Dance Flick pukul 11.30 (aku dah siap check screening kat cinemaonline) alih2..aku tgk kat moniter kaunter tu..xde cte tu pkul 11.30...ada pkul 8.30pm.. memula igt mayb sebab kami dah smpai tu pkul 11.35.. kot2 dia xtunjuk kat screen dah... so kami pon tunggu dgn penuh sabar... sebab walaupon ada 4 kaunter, yang bukak hanyalah satu... dan xdenya cewek2 anggun or cun yang jaga.. yang ada hanyalah seorang pak cik... hohoho... heran sungguh.. adakah itu tokeinya? kami pon xtau sebab tak terfikir nak tnya tadi ahakz...dah tu sikit punya lama dia nak settlekan pembelian tiket org depan aku tu.. kejap2 hilang masuk bilik belakang..kejap2 hilang masuk bilik belakang..amik duit kecik la..pastu amik duit besar la.. mcm2 lagi la.. kami dah r hati dgn penuh gabra ni sbb dah tlewat 5 minit dr waktu tayangan...kan pasni masuk x faham crita.. so smpaila turn utk pak cik tu entertain kami... bila kami tanya cte dance flick tu.. dia ckp.. "sorry r..itu paper silap tulis... 11.30 xde..8.30 je ada.. " huh.. luluh jantung... aku igt nak wat movie marathon.. pkul 3 nak masuk skali lg.. alih2 1st movie pon dah wat hal... pastu dah xde cte yang mnarik dah utk tayangan sblm pkul 12... so xpe lah.. kami pon dcide utk tgk cte UP pkul 2.45... elok pusing nak gi beli tiket.. pak cik tadi dah hilang dah.. dah masuk bilik belakang dah huhu~~ hampas btol... so kami pon xpelah... nak tgk pkul 2.45 nnt lah kami beli... so kami meneruskan perancangan utk bermain bowling...

pi tempat bowling tgk2 dia bukak pkul 12.00 pm.. jam menunjukkan pkul 11.40... xpelah.. kami tggu lah... masuk dlm tu... huish..xleh nak ckp mcm mna..dah la suram2 ala2 lampu tido, bau pon ala2 semerbak yang x wangi..... pastu dgn orang duk polish lane... pastu dgn ada sekelompok mamat duk usha kami dari pintu masuk lagi..(eceh..prasan aje kne usha ahakz).. sungguh x selesa... xpelah.. kami pi toilet la dlu... perjalanan nak gi toilet tu sikit punya mencabar... dgn air atas lantai mcm tangki bocor gitu..pastu masuk toilet.. iskh..seriau giler.. boleh buat set pengambaran filem seram... rsa mcm tabayang2 jek hantu korea duk merangkak kluar kot toilet tu... mmg scenary dia sbijik mcm set filem hantu lah... so cpt2 lah kami kuar dr toilet tu... pastu pgi la duk kat krusi penonton... rsa mcm bosan giler..pdhal 20 minit je klu nak kne tunggu.... so kami pon decide nak turun dlu ah... nnt pkul 1.30 baru kami naik utk men boling... bkn ape..trasa seksa memikirkan klu nak naik turun naik turun sbb kne panjat escalator 2 tingkat... x larat weit..dah r bulan pose... ditambah pulak diriku demam... xlarat weih...

so turun popular... beli novel sebijik dua... beli kad sekeping dua.. beli buku sebuah dua... beli pen sebatang dua, beli kertas sehelai dua and bla bla bla....dah abis merayap situ, pgi la watson.. beli panadol sebotol dua and bla bla bla... nak beli pencuci muka & sahmpoo tp kat megamall xde Body Shop... so selamat lagi la duit aku buat msa ni...mggu depan x berapa selamat kot huhu~~... tup tap tup tap... jam pon menunjukkan pukul 1.20.. so skali lagi kami menapak ke tingkat 5 dgn mendaki tangga escalator tuh.. longlai lutut..

elok kami masuk kat bowling.. sekelompok mamat mna ntah duk usha kami bertiga.. cis..gersang sungguh depa nih.. (xleh r.. mmg obvios kami diperhatikan... tension.. mnyampah..xske..)kami tgk jam.. "pukul 1.30.. depa xpi smayang jumaat ka?" huh... golongan2 yang poteng smayang jumaat tp duk men bowling adalah golongan yang sgt xleh diterima oleh logik,mata dan hati... rsa mcm nak je gi bagi khutbah jumaat kat diorg time2 tu jugak... pastu elok jek dpt lane selang satu lane jek dgn diorg.. owh.. mnyampah.... nak ngadap muka2 mamat yg tak smyang jumaat dan diragui status puasa diorg.. baru siap pakai kasut.. datang lagi segerombolan lelaki2 yang xpegi smayang jumaat tp duk men bowling... group yang ni muka nak tgk pon takut..rambut xyah ckp.. berbelang2.. huhu~~ ala2 samseng amat... agak2 korang depa2 ni puasa x? ksiannya kat sape2 yang jd anak bini diorg nanti.. boleh ke nak membimbing ke jalan yang benar? huhu~~ wallahu'alam....

dah..pedulikan kisah2 lelaki yang xsmayang jumaat tu... menggelikan...euwwwww..... berbalik pada kisah kami bermain bowling... hohoho... 1st skali aku nak ckp..sbb hari ni aku demam... so aku xleh nak coordinate badan dgn sempurna.. proprioceptors aku maybe disfunctions... suhu badan tinggi nih.. menggangu aktiviti enzizm dalam badan seterusnya mengganggu body coordination.. hasilnya... aku mencipta rekod longkang terburuk dalam sejarah aku.. xpenah lagi aku sumbat longkang sebanyak hari ni.. huh..tension jek... pastu dapat lak lane yang demam mcm aku gak...gelong... baru nak baling.. pin dah 3 tgolek.. xpon masa dia susun tu.. pin x cukup..rongak.. heran siot.. dah yang paling best.. time baling tu yang jatuh 4..tinggal la lagi 6 kan.. tapi dia angkat 4..2 lagi bonus... giler x valid ah..tp untuk suka2 ok la kan.. hiburan hehehehe... =) memang gelong ah hari nih... pastu sambil main sambil tgk jam sbb pkul 2.45 nak tgk cte UP ni.. tp sebab kesuntukan masa.. mesin tu lembab ala2 put dut... asyik stuck jek..tension dowh.. so kami tpaksa tinggalkan game tu sbb nak berkejar-kejaran ke cinema lak... so, kami pon sedekahkan baki game sebanyak 6 throw tu kepada amoi2 kat lane sebelah.. upah diorg tolong amik gmbr kami hehehehehe...

tepat pkul 2.45 smpai kat kaunter cinema.. beli tiket... pastu cepat2 masuk.. elok duduk je crita pon start... tapi aku demam... bdn penat jln2 panjat2... rsa sgt tidak selesa.... mnyucuk2.. seram sejuk smua ada.. pendek kta.. pngalaman dlm panggung yang paling xbest.. len kali klu demam aku xnak dah masuk panggung... huhu~~... tp cte UP tu ok la.. comel kiut miut gitu..yg plg best.. romantik rhapsody pak cik tu dgn wife dia r... everlasting love gitu hehehehe...

kuar panggung, tapau mc'd and balik..on da way balik tu mcm ada... air yang melimoah ruah di atas jalan... kreta waja yang accident... bumper kreta dlm air xtau sape pemiliknya... lori berasap lepas tol juru tak tau ape punca.. lori pecah tayar... mmg freaking abes r... hehehehe.. jadi hari ni totally FREAKY FRIDAY bagi aku...amik sempena nma filem lindsay lohan blakon tu hehehehe...

p/s: diorg mmg xnak upgrade dah ke Megamall tu? syg la.. mcm terabai amat... huhu~~

Tuesday, August 25, 2009

:: 1st TIMER ::

K..bersempena bulan Ramadhan yang mulia lagi dirahmati dan diberkati ni.. aku nak ckp straight to the point la, xnak wat set induksi.. puasa.. x larat la katakan.. hahahahaha.. puasa la sangat ;p

k.. hari ni merupakan 1st time aku wat kek coklat.. hahahaha... ok..sebelum tu aku nak wat pembetulan bagi missconception yang mula nak terbentuk dalam minda anda2 semua... memang benar ni first time aku wat kek choc.. tp xbmakna aku xpenah wat kek choc before... ha1! mcm mna tu? skejap kta 1st time skejap kata pernah buat dah sblm2 ni... gelong btol minah ni... hahahaha.. k.. almaklumnya ni 1st time aku buat kek coklat secara solo dan menggunakan resipi yang perlu sukat2 smua bahan... sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.... kek coklat yang aku pernah buat sblm ni ialah aku tak pernah buat solo, buat duet dgn kakak aku.. dan!! aku guna tepung yang dah siap sedia tu.. aku hnya pecahkan telur, masukkan minyak dan kacau sehingga sebati... hehehehe.... x brapa nak boleh dibanggakan sgt la walaupon msa tu lobang idong aku dah kembang tahap xleh nak ckp mcm mna dah ahakz.. dan aku xpernah wat toping dia.. siap2 bakar jek, sejuk sikit nyum2 sumbat dalam mulut hahahaha... dan lagi satu... apa yang 1st time hari ni ialah aku guna tknik kukusan yang tak pernah aku wat sepanjang aku bernafas kat bumi ALLAH yang indah ini... ni semua gara2 xde oven kat umah sewa nih..tp seb baik ada rice cooker yang besar yg siap ada pengukus.... tu pon jenuh call mak aku 2,3,4 kali sbb nak locate benda tu dlm stor... smua barang mak and ayah aku yang simpan msa pindah hr tu huhu~~ btuuuuuuuuuuuuuuuuuuah punya anak aku nih.. hikhikhikhik...


ceritera bermula pda pkul 9 pagi sesudah bangkit dr tidor... maka kukontek zaina@kecik utk tnya jadi tak plan kami nak gi ecnsave hari ini sbb mengikut perkiraan hari ni gaji masuk... tp xkonfem so biasanya kami check dlu kat cimb online... tapi hari ni msa turung dr katil aku tak langkah kaki kanan kot... laman sesawang (hahahahaha..aku nak tgelak btol la dgn term ni ) CIMBCLICKs wat prangai sawan dia... xleh bukak..kotak nak log in pon tak muncul.. maka tpaksa la amik langkah gamble.. pgi je ecnsave, cucuk kat atm sna..klu gaji masuk blh la membeli barang.. klu x masuk aku balik umah je la... hahahaha... dan kerana aku kuar umah langkah kaki kanan... kuar kreta pon langkah kaki kanan dlu dan masuk econsave pon aku langkah kaki kanan... maka bila check balance ada la duit ribu ribu..wakakaka.. mak cik kaya..mak cik kaya... (ribu2 la ko sbb xtolak lagi segala jenis loan and bills.. huhu~~)... sambil2 tggu kemunculan Cik Seri Nor Zaina, maka aku pon merayap2 la kat kedai2 kat luar tu... dan hasilnya.. 2 helai tudang yuna aku beli.. well !! gaji dah masuk.. apa lagi.. gne la kan hikhikhik... (awal2 bulan gelak la.. hujung2 bulan nangis dlm hati ahakz )


dgn kehadiran cik seri zaina, maka kami pon masuk la menjajah ecnsave... orang rmai xpyh nak ckp la... smpai lalat pon xde, takde celah utk masuk huhu~~.. so kecik la yang menjadi tutor aku dlm membeli bahan2 masakan... part yang paling best.. bila aku xleh nak beza antr creamer dgn susu cair... hahahahaha... hahahahaha... (aku gelakkan diri aku dlu sblm org lain gelakkan.. ni adalah slh satu teknik utk cover malu... bagus utk diamalkan.. ;p) so dah penat2 pilih barang maka aku pon bayar dan balik la.. dgn smgt yang berkobar2 nak wat kek... jeng jeng jeng...


sesampai di rumah, ltk je brg2 ats lantai pasu terus tukar outfit utk membaking cake.. laptop bkak ltk kat tepi sbb resipi duk dlm laptop.. huhu~~ abis bertepung laptop aku msa duk ayak tepung tu huhu~~... maka aku pon duk la buat keje aku btungkus lumus dgn penuh smgt waja... skali nak masuk bahan, skali tu jgak jenguk laptop.. besalah.. 1st timer.. smua benda jd was2.. hehehehe... aku stat bukak bahan2 pkul 2.10.. pkul 3.15 dah blh masukkan adunan tu dlm pengukus... ecececeh..rekod masa yang agak memberangsangkan bg seorang 1st timer... dah masuk dlm pengukus..mcm2 prasaan muncul dlm jiwa.. al maklumlah.. 1st wat kek bancuh sendiri.. dan 1st time jgak guna kaedah kukusan... mula la nak tbayang pelik2... takut air kering la.. takut kek aku tak bangkit2... jd puding choc lak dlm tu huhu~~ apa lg.. call la zai.. tnya blh bkak tak msa duk kukus.. kan tak pasal aku bkak kek aku jd rendang x bebuah.. x pasal... elok kecik kta blh bkak...zupppp!! berlari aku pgi bkak kukusan tu.. dan sedikit kecewa... tgk kek aku merekah... wawawawa... huhu~~ sob sob sob...

(kek petak merekah dgn logo Merc & kek petak dgn simbol Pisces.. huhu~~)

untuk mengubat kekecewaan aku tu.. aku pon masuk ke dapur utk bsiap2 masak spagethi... dan skali lagi..hr ni aku kuar dgn SPAGETTHI CAMPAK CAMPAKAN.. hehehe.. memula aku rsa x sedap.. sbb biasalah..aku ni jenis gedik..ske sgt alter resipi.. skali dah lari dr rasa yang biasa aku buat.. maka aku pon mula la mencampak2 kan bahan2 yang sesuka hati aku jek rsa nak letak.. that's why came out with that name hahaha.. bajet2 kot2 blh come out dgn resipi yang boombastic ngalahkan chef wan dan chef ismail.. x pon mnalah tau kot2 sheila rusli terdengar psal resipi aku pastu dia pon jemput aku utk Ketuk-Ketuk Ramadhan.. mesti Shimah xpuas ati dgn aku..... hahahahahahahaharam btol minah ni..ske giler mrapu ntah ape2.. cut those crapp now!!! hehehe ;p


so hari ni.. aku come out dgn 2 benda r.. choc moist cake& Spagetthi Rupa dan Rasa Sama Indah.. hehehe...

(sesudah di topping... moistnya itu sangat menggiurkan sanubari.. hehehehe.. tergoda? how about Spagetthi?)


k..aku penat.. nak baring2 sambil tgk desperate housewives kat star world.. ok.. cte ni mmg fav aku.. ulang la 30x pon..aku akan tgk.. aku hafal dialog dia pon xpe.. hehehe.. fanatik tahap tak leh nak blah dah... =) so klu sape2 nak resipi blh la mtk dgn aku nnt hehehe... nak forward kat Sheila Rusli pon xpe..mna la tau kan.. kot2 2,3 hari ni aku melangkah kaki kanan.. hehehehe... glemer nyah..masuk tv gitu.. auw auw auw... ;p


wassalam...

Saturday, August 22, 2009

:: RAMADHAN AL-MUBARAK ::

ye...akhirnya, bulan yang ditunggu-tunggu... bulan yang dipenuhi keberkatan datang lagi.. dan dgn penuh rsa syukur menyambut kehadiran bulan ini kerana nyawa kita masih dipanjangkan ALLAH untuk melaksanakan amal ibadah di bulan yang mulia ini... jadi.. bersempena penghayatan Bulan Ramadhan ini.. marilah kita sma2 meningkatkan amal ibadat kita... mcm aku lah... bulan ramadhan ni la klu nak tgk ak hari2 bca quran.. bulan lain, sbulan skali je kot.. huhu~~ jahil kan? tp xpe.. at least bca gak.. ini adalah doa2 harian bulan Ramadhan ..aku tjumpa doa ni, dan utk memudahkan diri aku utk amlkan, aku pon post la kat entry ni.. klu2 ada orang lain nak tumpang bca lagi bagus.. =)

hari 1
"Yaa Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jagalah aku dan tidunya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku … Wahai Tuhan sekalian alam!!Dan ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa."

hari 2
"Yaa Allah! Dekatkanlah aku kepada keridloan-MU dan jauhkanlah aku dan kemurkaan serta balasan-MU. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua Pengasih!!"

hari 3
"Yaa Allah! Berikanlah aku rezeki, akal dan kewaspadaan. dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan!"

hari 4
"Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingat-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai Dzat Yang Maha Melihat)."

hari 5
"Yaa Allah! Jadikanlah aku diantara orang-orang yang memohon ampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang sholeh dan setia serta jadikanlah aku diantara Auliya’- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih)."

hari 6
"Yaa Allah! Janganlah Engkau hinakan aku karena perbuatan maksiat terhadap-MU, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cambuk balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan anugerah dan bantuan-MU, Wahai puncak keinginan orang-orang yang berkeinginan!"

hari 7
"Yaa Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-MU secara berkesinambungan, dengan Taufiq- MU, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat"

hari 8
"Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-onang mulia, dengan kemuliaan-MU, Wahai tempat berlindung bagi orang-orang yang berharap."

hari 9
"Yaa Allah! Sediakanlah untukku sebagian dari rahmat-MU yang luas, dan beriknalah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai harapan orang-orang yang rindu"

hari 10
"Yaa Allah! Jadikanlah aku di antara orang-orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang- orang yang menang disisi-MU, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang dekat kepada-MU dengan ikhsan-MU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon."

hari 11
"Yaa Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik, dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-MU dan api neraka dengan pertolongan-MU, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan."

hari 12
"Yaa Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana’ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-MU, Wahai penjaga orang-orang yang takut."

hari 13
"Yaa Allah! Sucikanlah diriku dari kekotoran dan kejelekan. Berilah kesabaran padaku untuk menenima segala ketentuan. Dan berilah kemampuan kepadaku untuk bertaqwa, dan bergaul dengan orang-orang yang baik dengan bantuan-MU,Wahai Dambaan orang-orang miskin"

hari 14
"Yaa Allah! Janganlah.Engkau hukum aku, karena kekeliruan yang kulakukan. Dan ampunilah aku dari kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala’ dan malapetaka dengan kemualian-MU, Wahai Kemulian kaum Muslimin."

hari 15
"Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa ketaatan orang-orang yang khusyu’. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal, dengan keamanan-MU, Wahai Keamanan untuk orang-orang yang takut"

hari 16
"Yaa Allah! Berilah aku kemampuan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku dari kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-MU hingga sampai kepada alam akhirat. Demi ketuhanan-MU Wahai Tuhan seru sekalian alam."

hari 17
"Yaa Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita-ku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan, tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam. Sholawat atas Mohammad dan keluarganya yang suci"

hari 18
"Yaa Allah! Sadarkanlah aku akan berkah-berkah yang terdapat di saat saharnya. Dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikufi ajaran-ajarannya, Demi cahaya-Mu Wahai Penerang hati para arifin."

hari 19
"Yaa Allah! Penuhilah bagianku dengan berkah-berkahnya, dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku dari kedalaman kebaikan- kebaikannya, Wahai Pemberi petunjuk kepada kebenaran yang terang."

hari 20
"Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu sorga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca AI-Quran Wahai Penurun ketenangan di dalam hati orang-orang Mu’min."

hari 21
"Yaa Allah! berilah aku petunjuk menuju kepada keridloan- MU. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada setan untuk menguasaiku. Jadikanlah sorga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh keperluan orang-orang yang meminta."

hari 22
"Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu karunia-MU, turunkan untukku berkah-berkahmu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keridloan-MU, dan tempatkanlah aku di dalam sorga-MU yang luas, Wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan."

hari 23
"Yaa Allah! Sucikanlah aku dari dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku dari segala aib. Tanamkanlah ketaqwaan di dalam hatiku, Wahai Penghapus kesalahan orang-orang yang berdosa."

hari 24
"Yaa Allah! Aku memohon kepada-MU hal-hal yang mendatangkan keridloan-MU, dan aku berlindung dengan- MU dan hal-hal yang mendatangkan kemarahan-MU, dan aku memohon kepada-MU kemampuan untuk mentaati-MU serta menghindari kemaksiatan terhadap-MU, Wahai Pemberi para peminta."

hari 25
"Yaa Allah! Jadikanlah aku orang-orang yang mencintai Auliya-MU dan memusuhi musuh-musuh MU. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup Nabi-MU, Wahai Penjaga hati para Nabi."

hari 26
"Yaa Allah! Jadikanlah usahaku sebagai usaha yang disyukuri, dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatan ku diterima, dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar dan semua yang mendengar."

hari 27
"Yaa Allah! Rizkikanlah kepadaku keutamaan Lailatul Qadr, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku, dan hapuskanlah dosa dan keslahanku, Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba- hambanya yang sholeh."

hari 28
"Yaa Allah! Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-MU di antara semua perantara, Wahai Yang tidak tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta."

hari 29
"Yaa Allah! Liputilah aku dengan rahmat dan berikanlah kepadaku Taufiq dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dari noda-noda fitnah wahai pengasih terhadap hamba- hambaNYA yang Mu’min."

hari 30
"Yaa Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan penerima di atas jalan keridloan-MU dan keridloan Rasul. Cabang-cabangnya kokoh dan kuat berkat pokok-pokoknya, Demi kenabian Mohammad dan keluarganya yang suci, dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam."

Friday, August 21, 2009

:: 9 BULAN 10 HARI ::

apa yang specialnya 9 bulan 10 hari ni? klu korang tak tau.. 9 bulan 10 hari adalah tempoh baby berada di dalam kandungan ibunya sebelum dilahirkan.... jadi hakikatnya, bagi individu2 yang dilahirkan normal tanpa sebarang masalah, kita sebenarnya berada selama 9 bulan 10 hari didalam rahim ibu kita... hehehehe.. k.. tapi nape tetiba cakap psal 9 bulan 10 hari ni? nononono... jgn nak kta aku pregnant lak.. itu tidak benar!!!! aku kawen pon belum lagi tau... hehehehe... actually aku nak ckp bahawa hari ni genap 9 bulan 10 hari aku menjadi cikgu di SMK Alang Iskandar.. hehehehe... aku lapor diri pd 11 November 2008... jadi dalam tempoh ni..mcm2 benda aku telah lalui... jadi.amaran aku.. ini adalah entry yang panjang.. klu malas nak baca.. korang out je lah dr entry ni... hehehehe...

selama 9 bulan 10 hari ni... mcm2 benda aku dah lalui..pendek kata.. banayak sungguh pengalaman yang aku kutip...

1) Aku dah ada pengalaman jadi Ketua Panitia... memula tu mmg huru hara... tgk fail panitia rsa mcm nak muntah... tapi dgn bimbingan semua pihak tmasuklah GK, cikgu2 lain, lab assistant dan semua orang lah... aku pon faham la apakebenda isi fail panitia tu dan tak terasa terseksa jiwa bila nak kena update file tu...

2) Kat sekolah ada macam2 program.. so bila ada program..semestinya kne ada buku program or paling cikai pon kne la wat brochure... hahahaha..dan telah menjadi trademark aku, klu aku wat brochure, mesti kaler2 ceria pelangi... hahahahaha... tp part yang plg kembang kuncup wat uku program pesta pantun la.. ketua kak shikin... fuihhhhhhhhhh... mmg da very cantik menarik kau memang da bomb r... ;p

3) aku jadi pen s/u peperiksaan dalaman.. keje xdelaa berat sgt..sbb nma pon penolong... cuba klu aku jd s/u.. pengsan dowh..tp hari tu skali aku kne wat jadual exam selaras 2... tu dia!!! pening nak muntah aku ngadap file.. huhu~~.. dah berhempas pulas pon ada lagi error yang aku wat.. xpe..xpe..pngalaman pertama.. pasni boleh improve sbb dah tau.. nak wat jdual exam bkan blh main hentam sesuka hati jek.. byk aspek yang nak kne nilai... adoyai...

4) report... hahahaha... biasalah.. klu satu2 program tu aku x kne wat buku program.. mesti nma aku naik utk wat report.. hahahaha... report pertama yang aku wat psal tazkiyatun nafs... wah.. report pertama, excited tahap gaban... smua nak cntik2, ceria2... mmg puas ati ah..ape.. baru jek submit report tu..dpt pulak report kejohanan silat.. seb baik dgn shimah... aku wat 25% jek.. yang lain smua shimah..elok submit report silat..dtg pulak report histeria.. time ni mmg aku dgn shimah skali kne histeria.. dlm hati la... hahahaha...

5) roket!!! hahahaha..walaupon aku ni budak pure science... skolah SBP lagi..tapi sumpah.. aku tak penah main pon lancar2 roket ni.. maybe zaman aku tu pelancar ni xbrapa maju lagi kot.. hahahaha... serius jakun..so bila aku ditugaskan untuk jd guru penasihat pertandingan roket peringkat daerah, budak2 lak yang ajar aku mcm mna nak handle.. hahahahaha.... senyum jek.. muka rileks..dlm hati malu... hahahahaha.. p xpe.. pngalaman.. tggu bdk training smpai pkul 6 pon xpe... sbb best... hahahahaha... thn dpn nak jd cikgu penasihat lagi lah.. seronokkkkkkkkkk...

6) bomoh!!! hahahahaha.. part yg ni mmg xsmua orang blh rasa... pengalaman termahal dlm hidup.. time korang mngajar tetiba budak menjerit... fuih..meremang... ada skali tu.. msa budak2 tu dah tunjuk simptom2 nak kne histeria..aku dgn lagak berani (dalam hati sumpah kecut.. blakon berani dpn budak2 jek) pegi dkt budak2 tu... soh diorg baca ayat2 yang spatutnya.. pastu aku amik air..bca ayat kursi..soh diorg minum..cewah!! gaya bomoh giler ah..hahahaha... tp selepas hampir 4 bulan masalah histeria ni x setlle2... jd tension la... harap sgt kehuru haraan ini kembali pulih... aku pegi tempah baju kat kedai cina pon cina tu tnya.. "skolah SMAI ada hantu kan..tebang itu pokok dekat kantin kan? ".. aku pegi klinik pon doktor tanya "Mcm mna sekolah? menjerit lagi? pengetua x pegi skolah kan?" adui..pening....

7) naik ambulance.. hahahahaha... giler ke ape aku nih..naik ambulance pon ketawa seronok geli hati... aku geli hati la sbb aku bukan sakit pon.. aku mengiringi pelajar naik ambulance.. klu aku yang sakit kne naik ambulance..xdenya nak ketawa..nangis meraung-raung ada la... huhu~~.. aku naik ambulance ni sbb mengiringi students aku yang bahu dislocate... budak ni atr salah seorang mangsa histeria..so msa dia xsedarkan diri tu..dia duk meronta-ronta..so cikgu2 pegang la..disebabkan tenaga dia yang sgt luat..maka cikgu td dalam keadaan x tersedar yang dia dah terpegang bahu budak tu dgn terkuat... (aku tekankan perkataan TER disini utk menegaskan bahawa semua yang berlaku adalah dgn tidak disengajakan.. jgn pasni ko htr lawyer kat skolah aku then sue cikgu sbb mencederakan pelajar.. aku sekeh gak kepala korang nnt... )

8) aku buat emergency call,, ya betoll..aku dgn rasminya telah berpengalaman membuat panggilan ke talian 999.. hahahaha... bukan panggilan palsu k.. ni benar2 emergency.. ada sorang cikgu ni, tetiba pengsan dalam bilik guru tu.. so smua orang kalut..dlm kalut2 tu aku pon call la 999 sbb nak ambulance nak htr cikgu td pegi klinik.. huhu~~ kalut sgt awal2 tu..aku terdial 911.. hohoho...gilos..budget duk kat USA.. ;p pastu tekan 999 dpt la.. mtk la dia htr ambulance kat skolah..tp sbb ambulance ni kdg2 slow mcm siput..so cikgu2 htr sdiri cikgu tu pgi spital... so aku tpaksa call balik mtk cancel..erk..adakah aku telah diconsider sbgai membuat panggilan kecemasan palsu???? huhu~~

9) kehadiran... hahahaha...aku pernah jadi golongan yang awal sampai ke sekolah.. 1st smpai xpernah lg rsanya.. 2nd pernah... hehehehe..dan yang paling best.. aku pernah jadi orang terkahir smpai ke sekolah... pkul 7.35.. wowowowowowow...giler lewat..smua gara2 salah set alarm... bangun tu rsa nak nagis.. tap nekadkan hati bsiap mcm p ramlee... huhu~~ mmg gabra amat..lampu merah pon aku hentam lalu, kne hon.. huhu~~ seb baik idop lagi.. klu dibuatnya kreta tu langgar aku... na'uzubillah... seb baik la hari tu hari isnin,17/08/09, seb baik msa tu perhimpuana dan pentadbir rmai xde.. PK HEM je ada hari tu... longlai kaki nak jln pi tempat pehimpunan...seb baik hr isnin gak aku tugas jga pagar..so mmg ak akan lewat pegi perhimpuanan.. so blh cover r...org igt aku pi jga pagar..pdahal aku dtg lewat.. ahakz ;p

10) aku dah amik CRK... 2 x lagi.. satu msa nak pegi intview SPP kat Ipoh, yang kedua 14 Jan sbb nak pgi konvo Fadli (my cousin) and Mr AF... dan hari ni..aku amik MC.. huhu~~ sakit perut.. giler ah..xleh nak duk berdiri.. nak duk merengkok jek... ptg ni baru ok sikit.. ok je terus on laptop... bukak fb, bkak blog ;p

11) elok cukup 9 bulan 10 hari...dapat khabar yang GK Sc math naik pangkat jd PK Ko.. huhu~~ perasaan jadi berbaur.. tumpang gembira untk kak sal sbb naik pangkat tp jd sedih bila pk tempat bergantung dah xde... klu x, kak sal la tempat meluahkan segala rasa dan cerita... ape benda yang xtau rujuk kak sal je smua.. huhu~~ mmg dia banyak membantu r... xtau la pasni GK baru mcm mna.. klu dia baik pon..mungkin akan timbul jgak rsa segan nak berkomunikasi dgn dia.. mesti ckp guma ayat2 skema jek... tak terluah la hasrat di hati... huhu~~ papepon.. hanya mampu berdoa...

erm..tu smua pngalaman yang aku dpt sepanjang 9 bulan 10 hari bertugas di SMAI.. mayb ada 2,3 benda lagi tp aku lupe... tp that's all..dan setakat ni aku masih berasa sgt bertuah ditempatkan di SMAI =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...