header flash

Friday, June 26, 2009

:: A TRIBUTE TO MICHEAL JACKSON ::

malam ni aku sunguh penat.. tp walau penat mcm mna pon..aku tetap nak postkan blog ini.. hari ni Micheal Jackson dah meninggal.. memula aku dgr berita ni aku xde rsa papepon... sebab mmg dia xde makna dlm hidup aku pon.. tp slps tgk Buletin Utama tadi.. aku tetiba jadi sayu.. kenapa? bila TV tunjuk muka dia yang mcm mayat akibat plastic suregry... aku rsa mungkin lebih baik bg dia untuk dijemput Illahi kerana mungkin dia setiap hari menderita bila tgk muka sendiri yang dah x nampak mcm orang..nampak mcm patung cair..

dan... aku rasa iri hati.. kenapa? kerana dia diberikan oleh Allah peluang untuk beribadat dan insaf... ye..mmg dulu dia merupukan orang yang tidak mensyukuri nikmat Allah... dia ubah seluruh wajah dia..dr hitam jadi putih... berguni-guni kita telah mengutuk dan mengata tindakan dia... tak sedar diri la.. tak tau hargai pemberian Tuhan... pastu bila muka dia dah jd agak cair... maka kita dengan senang hati melemparkan kata-kata.."padan muka dia.. tu la.. tuhan dah wat elok-elok... nak ubah lagi... mati soksok..xtau la mcm mna..'

dan hari ini.. bg sesiapa yang telah mengata, mengutk dan menghina beliau.. hari ini Allah telah menunjukkan pada kita.. jgn sekali-kali kita mengutuk mereka yang berbuat salah atau mereka yang bukan beragama Islam..kerana hidayah Allah akan dtg pada bila-bila masa.. dan aku rasa.. Jacko amat bertuah jika ingin dibandingkan dgn kita yang celik2 mata kat buni Allah ini sudah menjadi muslim.. kerana... pada firasat aku.. dgn segala apa yang telah berlaku pd Jacko (buat plastic surgery dan muka jadi cair) telah membuatkan dia rasa insaf... selepas mememluk silam..dosa2 silamnya terhapus..ibarat seperti bayi yang baru dilahirkan... bagaimana dgn kita? yg sejak dr lahir adalah Islam..mengumpul dosa dr hari ke hari... dan tiada timbul kesedaran untuk insaf dan taubat.. yg kita pandai.. mencerca orang lain dgn anggapan kitalah yg paling bagus... dan berperangsangka buruk pd org yg tidak seagama.. ingatlah.. hidayah allah adalah untuk org yang dikehendakinya..dan bukan ditentukan oleh kuasa kita..apa yang kita boleh lakukan.. menginsafi diri sendiri.. aku hanya menasihiti diri sendiri yang kurang sifat mahmudahnya..dan lebih kemazmuhannya..semoga suatu hari nanti..hatikua sejernih air zam zam.. amiiin... dan tidak lupa..al fatihah untuk allahyarham Jacko..semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...