header flash

Thursday, July 23, 2009

:: KEKALUTAN, KEKERINGAN & sobsobsob::

apa yang kalut? pemantauan ISO ke? jawapannya tidak sama sekali.. apa aku kesah dgn pemantauan ISO..sb bg akal logik aku..xleh terima r sistem ISO ditubuhkan disekolah.. sebab sekolah adalah berkaitan dgn manusia.. manusia yang memberikan input iaitu cikgu dan manusia juga yang menerima dan memproses output iaitu students..jd ape kes nak bg gne ISO.. igt manusia ni xbrubah ke? hr ni dia rajin dia blh wat smua tugasan dgn baik..kne dia demam or batuk kering, prestasi dia sma ke? klu handle mesin lain r.. mmg btol sgt la kne guna ISO... dah r..mls nak membebl pasal ISO... buang masa.. bukan ada org nak heran dgn komen aku.. len la klu aku ni pengarah JPN... hahahaha..

sekarang..apa yg aku kalutkan ialah tentang nak pindah umah... adui..kalut.. mmg kalut sgt2... walaupun pindahnya kurang dr 500m.. tapi kekalutan yang dirasa tetap sma.. smua brg dlm umah nak kne naik lori utk dippindahkan.. sebelum nak naik lori mesti kne kemas2 kan... tp probnya... brg aku xkemas2 lagi.. brg abg aku smua dah kemas..waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... i'm too busy finished up all the crappy tasks smpaikan nak pindah umah pon x terurus.. tp alhamdulillah la jugak sbb my mom and dad was here..diorg la yg tolong handle smua benda.. tp xkan la smpai baju aku pon diorg nak kemas.. mmg tanggangiah (tanggang perempuan) la aku huhu~~.. bebrapa perkara yang membuatkan aku makin kalut :

1) nak kne urus pertukaan line tepon dan jugak streamyx..ha!! tu la probnya... maunya pasni aku xleh ol sbb line streamyx penuh ke ape kat kawasan tu.. dah r aku amik 2 Mbps... maunya 2 bulan lagi aku tggu.. owh tidak.. i just can't live without streamyx.... sobsobsob...

2) nak urus pindah ASTRO... sah2 upah bukak dan pasang tu RM100... melayang duit aku mcm tu.. klu tambah RM80..dah blh bergaya dgn jeans baru dah...xpun dah boleh menikmati keenakan lobster di Manhattan.. sobsobsob...

3) bukak air cond and pasang smula.... RM200 sebijik air cond... melayang layang layang lagi duit aku.. klu kira, lps dah klu nak beli shades LEVI'S tu... tp tu lah... sobsobsob.. tp yang ak boleh tahan... kne tdo tanpa aircond tu la.. owh..panas sungguh.. mmg x indah la lelapku.. walaupun kipas ada..tp rsa mcm nak selimut dgn ice jek.. seksanya tdo tanpa aicond... iskh..iskh..sobsobsob..

4) dah pindah umah..mesti nak perabot baru... almari baru, sofa baru... ptg tadi pegi cari2 yang paling murah blh jupe di parit buntar ni.. tup2.. melayang jugak la RM1800... seb baik abg aku cover 80%..aku cover 20% jek... tp duit gak tu... huhu`~ melayang layang lagi duit... sob sob sob..

huhu~~ pusing2 balik..memang abis byk r duit..xkira yang abag aku dah abis berjuta-juta rupiah... hakhakhak.. sejuta rupiah brapa ek? hahahaha.. abg aku abes lg byk.. upah mengecat umah dkt2 2k jgak r..tp aku wat bodo jek..dlm ati rsa kerdil..dah keje pon xleh topap pape... duit mmg btol abes utk diri sdiri jek.. nape ek? akaun aku bocor ke? tp klu ikut penyata..mmg aku yg withdrawl smua2 duit tu..tp pegi mna ek? musykil aku huhu~~... dlm bank xde saving langsung lagi nih... mcm mna nak kawen nih? sob sob sob... wei..aku mmg kepanasan amat nih..xde idea nak mnulis.. nak stop ah..nak pgi tdo kat ruang tamu.. panas sgt dlm bilik aku nih... miss my air cond huhu~~..

Saturday, July 18, 2009

FOBIA..!!!!

ok..aku rsa korang semua mesti dah tau apa maksud fobia kan..tp aku x kira..aku nak habaq jgak apa maksud fobia.. bukan ape..saje nak tunjuk aku ni pandai dan berilmiah hahahaha...ok..Fobia bermaksud dimana individu mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus. hoho..ada faham sekarang? jadi..dengan rasa bangga dan penuh dgn semangat tidak malu.. aku ingin mengumukan kepada dunia bahawa aku ni seorang yang fobia.. huhu~~~ (kebenaran itu pahit..tp xpe..aku dah biasa telan panadol..xde la rsa pahit sgt ahakz ).. tapi persoalannya..aku fobia kepada ape? kalau korang rsa nak tau.. baca r kat bawah ni.. hehehehe..

DULU

once upon a time..in a far far away land.. lived a beatiful princess..TEEETT!!! apekebenda aku merapu ni... stop! back to the main point..kisah aku yang fobia... ok.. secara jujurnya..aku ni ROADTOPHOBIA (suka hati mak bapak angkat jiran selang 11 buah rumah aku jek bg nama jenis fobia yang baru nih.. kihkihkihkih...)..hahaha.. actually..aku ni fobia pada jalan.. xkira la jalan tanah merah, jalan batu kerikil, jalan one way, jalan mati, jalan 2 lane, jalan 4 lane, jalan 6 lane,etc... (asal melibatkan jalan jek aku pasti Fobia kecuali Jalan TAR dan Jalan Masjid India ;p).. mcm mna tahap fobia aku tu? erm..xdelah sampai tahap bila nampak jalan jek aku terus kena epilepsi ataupon parkinson..aku hanya fobia bila nak melintas jalan atau pun memandu di atas jalan raya... dulu..asal nak lintas jalan jek..aku mesti pegang tangan kawan.. tak kiralah walaupun jalan tu hanya selebar 20cm..asal nak lintas jalan jek mesti tangan aku merayap nak pegang tangan org lain..baru terbit rsa secure nak lintas..

ada pernah sekali tu.. msa kat KOMTAR.. aku nak lintas jalan dari belah teksi stop nak pegi ke Sushi King.. so msa nak lintas jalan tu..aku mcm biasa r otomatik tgk aku merayap pegang tgn member.. elok sampai kat seberang sana..aku pun pusing la konon nak cakap dgn member aku..alih2..aku tgk minachi mna ntah yg duk sbelah aku..mata aku turn utk pandang tgn aku, yang aku nampak,elok jek tgn aku duk pegang tgn dia.. hohohohoho..malu siottt!!!! msa tu rsa smua darah aku turun kat kaki sbb darah2 aku malu, diorg nak mnyorok dlm tanah huhu~~..aku terus terdiam.. tersengih kerang jek.. pastu lpskan tgn perlahan2.."sorry, i thought my friend hand".. menachi tu senyum jek.. aku btol rsa mcm Mr Bean huhu~~rupe2nya member aku mmg prasan aku x pegang tgn dia..tp diorg biar jek bila tgk aku pegang tgn menachi tu..pastu diorg tibai gelak.. cipan punya kawan..hahahaha..tp lawak ..smpai skrg aku igt.. bak kata omputih..memory remains..

erm...klu aku kuar dgn Mr. AF mcm mna pulak keadaan ia ek? hehehehe.. mcm biasa..aku manusia normal..tp msa dulu..msa 1st time jupe lps declare.. dia tau aku ni ROADTOFOBIA (he knows everything bout me..hehehehe)..msa nak lintas jln tu,awal2 lagi dia dah pegang tgn aku.. hohoho.. ye la..takkan dia nak tarik baju or tudung aku..kan nmpk mcm nak mencabul hak asasi aku lak kan..tp msa tu sumpah r lintas jalan sambil tersenyum2 tersengeh2.. mcm org xbetol, mcm kena sawan pun ada gak..mana taknya..hati berbunga2 msa lintas jln tu..ada orang pimpintgn aku dgn sukarela lg penuh kemachoan..ditambah pula itulah 1st time tgn aku dipimpin seorang lelaki bkn family sejak aku hidup 20 tahun.. tp skrg bila pk..dosa wei... hehehehe (mcm alim sgt ahakz ;p).. selepas itu..klu dlm keadaan separuh sedar atu luar kawal..aku mmg akan pegang tangan dia.. tp klu dlm keadaan dlm kawalan.. aku tarik baju dia r.. jd ekor... hihihihi..comel kan.. lintas jln smbil pegang2 baju org.. so cute!! --> ceh, perasan.. pdhal geli mata org memandang ahakz..

ok..seperti aku ckp..itu dulu... skrg dah tak ROADTOFOBIA dah.. "Dulu lain, skrg lain,dulu takut jalan skrg dah tak takut lagi.. " -> sila nyanyi mcm lagu SM Salim tu..kembali ke zaman retro..hehehehe.. erm..tp korang pasti nak tau kan.. nape aku dah tak berapa ROADOFOBIA dah.. sebabnya hanya satu.. kerana sart bulan Januari tahun ni, aku terpaksa drive nak pegi sekolah.. hehehehe..dulu aku sgt takut akan jalan raya..tp bila dah terpaksa berulang dari uah pegi tempat keje.. aku terpaksa mengatasi ketakutan aku terhadap jalan raya.. hasilnya.. aku sudah bebas dari debu-debu ROADTOFOBIA.. hehehehe.. terima kasih kepada WKW 7488..ces!! nak jgak sebut no kreta aku.. tak boleh blah btol r dgn diri sendiri... tapi!! ..tapi... bila kuar dgn Mr. AF..aku masih lagi memegang baju dia.. saje nak manja2..sambil nak berangan@prasan kononnya cute couple made from heaven.. (yeah!! heaven r..mna ada sentuh kulit..hikhikhik..)


SEKARANG
cerita dulu2 dah abis.. cerita pasal masa kini lak.. sekarang ni aku menjadi seorang yang SOUNDOFOBIA (sekali lagi, sesuka suki hati moyang tiri jiran selang 20 buah rumah belah kiri mak cik aku jek bagi term fobia nih..hahahaha).. aku rsa korang mesti boleh agak la kan aku fobia psal ape.. SOUND = BUNYI.. erk.. knapa aku fobia dgn sound? bukankan aku pendengar lagu yg setia, penonton TV yang setia.. mcm mna nak teruskan hobi tu kalau aku fobia dgn bunyi.. owh..tidak tuan-tuan dan puan-puan sekelian.. saya hanya fobia dgn bunyi yang dicreet sahaja.. dan hanya bila aku berada seorang diri ataupun di tempat-tempat sunyi... telinga aku menjadi seumpama telinga lintah (cheit..cikgu sains ape nih mengiyakan lintah ada telinga.. dush!! tumbuk muka sendiri sampai berdarah hidung huhu~~).. semuanya bermula sejak tempat kerja aku tu diserang masalah histeria atau selepas keadaan huru hara hampir 3 bulan, ia disahkan bukan histeria.. tetapi rasukan.. exorcist!! fuyyo!! klu kami buat filem ni..sah2 triple platinum box-office nih.. ok!! stop merapu.. membazir masa btol la asyik duk melalut benda ntah ape2 nih... tak berguna sungguh diri aku nih.. suke sgt mencelah benda yang tak berkaitan..k, sambung.. slps kes2 rasukan.. aku jd fobia dgn bunyi-bunyian.. contohnya, klu time aku duk baring2 tgk tv..pastu ada anak jiran aku mennjerit..aku mesti akan terkejut dan berdegup-degup jantung aku.. tak kira siang atau mlm..aku mesti jd fobia.. kdg2 cucu jiran aku mnangis (pukul 3 ptg) pon aku yg dlm umah ni gabra xtentu pasal.. klu malam lg la.. time duk sensorg or abg aku duk atas..sah2 aku bukak lampu seluruh umah.. (patutla bil letrik umah aku mencanak-canak lately...klu xlebih RM100 tak sah.. sengkek oooo klu smpai tua mcm ni huhu~~)..pastu walaupun rumah dah terang benderang mcm siang hari..tp aku masih peka.. walaupon aku duk tgk tv.. tp tlinga aku ni yg smakin hari semakin sensitif ni, boleh jek tangkap bunyi-bunyian halus.. mcm kucing yang duk wat bunyi pelik, anjing menyalak luar biasa dr hari2 lain, spider bergerak pon blh dgr.. (tipu!! errr..mg tipu tp nak describe betapa descreet bunyi tu pon aku blh detect pastu bdebar...) pastu bila dgr bunyi pelik2..mula r terasa ada somebody's watching me.. pastu start r mlm tu tdo pelik Quran.. huhu~~ efek kuat giler psal rasukan kat skolah ni...

yang tahap paling nazak.. waktu duk mngajar dlm kelas..kekadang telinga aku tertangkap bunyi pelik je..aku mesti tnya students aku, "korang dengar tak bunyi tu?" sbb aku risau klu aku sorg jek yang dengar.. kat mna2 pun sma.. klu dengar bunyi pelik jek mesti aku akan tnya org disekeliling aku diorg dgr x sbb aku takut hanya aku yang mendengar bunyi tersebut.. mmg lately hidup aku diselubungi misteri ... wei!!! cptla tamatkan siri kekacauan dan kehuruharaan di sekolah tu!!! aku x sanggup dah nak tanggung debaran..aku takut pasni aku kne sakit jantung lak.. dah la berpotensi kne batu karang sbb slalu tahan diri dari nak ke tandas semata-mata nak siapkan kerja yang btimbun-timbun huhu~~ (xsangka lak jadi cikgu ni berisiko utk mendapat penyakit2 kronik huhu~~?).. k.. itulah cerita fobia aku yang terkini..xtau bila akan pulih huhu~~

DULU, KINI DAN SELAMANYA..

cheit! adakah aku ingin memasukkan unsur politik di dalam blog? owh tidak.. (tapi aku orang Tun Dr. Mahathir hehehe).. ni aku nak cerita fobia aku yang satu nih..dari dulu sampaila sekarang and tak tau bila nak pulih... WOUNDOPHOBIA... apekebenda pulak la term fobia yang aku cipta ni memberi maksud.. WOUND=LUKA.. erm.. aku sgt...sgt...sgt..sgt...sgt...sgt... berjuta-juta sgt tak boleh tgk luka... huhu~~ aku jd seriau yang amat... aku pon xtau aku mewarisi fobia ni dr genetik sape... fobia aku nih sgt kritikal... let's say aku tertgk org luka jari terhiris pisau.. biasa la tu kan luka kne pisau.. tp tidak biaa bagi aku... aku mesti akan membesarkan imej luka tersebut dan membayangkan kejadian tersebut dgn gerak perlahan dlm imej yang besar..aku akan zoom pada hujung mata pisau tersebut yang menghris jari individu tersebut secara gerak perlahan.. ngeri weih.. contoh yang kedua.. katakanlah ada orang lutunya luka sebab terjatuh atas tar.. bagi korang biasa je la kan.. tp bg aku..seperti yang lain-lain, aku akan membayangkan kejadian tersebut secara imej yang dibesarkan dan bergerak perlahan mcm mna lutut orang tu bergesel dgn tar yang menggerutu dan kelihatan tisu-tisu kulitnya mula tercarik secara perlahan-lahan.. dowh....ngeri..aku cerita kat korang ni pon aku boleh rsa seriau..baru cerita..xtgk lg.. huhu~~

sebab tu lah bila nenek aku mtk tolong aku inject insulin kat perut dia..aku cabooottttttttt kari... huhu~~ x sanggup nak membayang hujung jarum tersebut menembusi lapisan2 kulit... ngeri dowh... oleh sebab fobia yang ini jugak la..aku nekad utk menolak tawaran Medical di Uni Yogjakarta, Indonesi bukan ape.. mcm mna la aku nak jd doc..nak inject org pon tak boleh..apatah lagi nak ngadap luka2 yang lagi dahsyat dr terhiris pisau or terjatuh ats tar... dan aku dgn sebulat suara yakin bahawa aku tak cukup keras ati utk membedah manusia.. mau aku meraung-raung kne epilepsi msa dlm kuliah time dia tjk benda2 yang berkaitan dgn luka huhu~~.. hikmahnya.. lahirlah seorang guru yang berdedikasi di Bumi Malaysia ini..itulah hikmahnya tuhan memberikan aku WOUNDOPHOBIA... hehehehe... tp kekadang terdetik.. klu aku tau last-last aku xnak jd doktor,aku tak tolak tawaran TESL kat Switzerland dulu.. iskh...stop..stop.. semuanya ada hikmahnya.. Allah dah tentukan yang terbaik untuk kita... redha je lah.. ececeh... muslimah sejati kan aku ni.. TEEETTTTTTTTTTT!!! riak!! x muslimah langsung... hahahaha..

k..mesti dah bosan bca blog aku yang panjang berjela-jela... tu la..aku xsangka lak nak jd panjang berjela-jela mcm ni.. tp seperti yang aku katakan...aku ni mmg penglipurlara.. dari 2 ayat, aku boleh mencerekakan jd dua buah buku.. (ha!! bidaah!! klu 2000 patah tu boleh pcaya la hehehehe ;p).. sebab tu aku sgt musykil..knapa spnjg minggu lps.. otak aku mcm blank.. xleh nak tulis walau 4 ayat utk report rawatan histeri tu... mmg aku sgt musykil... mmg lately, hidupku diselebungi misteri....erk.. cpt2 baca ayat kursi ..tp start smalam, otak aku mcm boleh bfungsi utk menjadi penglipur lara semula.. ... aku xfaham.. otak aku mcm xberfungsi on certain2 time..jgn kata itu adalah simptom2 Alzheimer..adios!!

Wednesday, July 8, 2009

:: KELAYUAN...KELESUAN.. KELONGLAIAN ::

uik..knapa dramatik sgt tajuk blog aku nih? skali bca..rsa mcm diri aku ni sayur lak..layu..hahahaha... actly aku nak menggambarkan keadaan fizikal dan tak fizikal(xtau ape istilah yg sesuai nak guna hehehe) aku hari ini.. yang utamanya.. hari ni.. aku puasa.. ehehehe..puasa ape? puasa saje suka2.. praktis utk bekerja dgn bertenanga sempena bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dan kemuliaan nanti.. puasa sempena bulan Rejab...dgn misi.. menambahkan berat amal, mengurangkan berat badan.. hehehe? tak terpesong kan nawaitu aku itu? ;p

k..tapi kene yoyok o benor smpai post blog psal puasa..adakah aku xpenah puasa sebelum ini? atau adakah aku seorg budak umur 6 tahun yang baru belajar nak puasa? owh tidak..tidak.. untuk bulan Rejab ni aje.. hari ni dah masuk hari ke 6 aku puasa.. so apekehalnya yeop ko nak longlai2 lagi? ngengada ek? --> aku memahami hati korang semua yang hehehe.. erm..ceritanya sebenarnya begini.. ada beberapa faktor yang buat aku kelonglaian dan kelesuan dan yang sewaktu dgnnya lah...

1) semalam aku tak ukup tido.. bukan gangguna jin ke ape ok..!! aku alhamdulillah bebas dr sebarang gangguan yang berkaitan dgn SMAI sminggu dua ni.. aku tak cukup tido sebab aku sdiri yang membuat pilihan..aku stay up utk tgk Micheal Jackson in Memory.. pkul 1 pagi - 4 pagi.. huhu~~ sanggup beb..xtau nape.. aku bukanlah peminat MJ, tp slps dia mninggal ni, sejak MTV, V, HITZ TV, E! syik duk siar lagu MJ jek..dalam x sedar..aku dah jd peminat MJ..huhu~~ dulu aku hanya suke lagu U're not alone.. tp rupenya byk lagi lagu dia yang best.. uummph!! nak jd peminat allahyarham MJ la pasni huhu~~.. erm.. stop psal minat baru aku tuh..smbg dgn crita yg aku tgk smlm.. persembahan diorg byk r yang meruntum hati.. lagu i'll be there, lagu usher nyanyi, performance we r the world tu best r.... time family dia berucap.. aku dah sebak dah.. last skali bila daughter dia bg speech.terus aku nangis huhu~~ boleh byg x aku senorg di living room. pukul 3.45 pagi..duk nangis teresak-esak.. huhu~~ hampeh giler aku rsa.. manjaaa.. ahakz ;p


2) disebabkan pkul 4 pagi baru aku melelapkan mata.. maka, amat sangat beratlah untuk aku membuka mata untuk bangun sahur pukul 5 pagi seperti mana jam alarm aku duk berbunyi2.. xlarat nak bukak mata...aku snooze jek.. last2 pkul 5.30 baru tsedar..msa tu nak mkn nasik dah x sempat.. last2 bangun minum air kosong 2 gelas and mkn roti butterscotch 2 keping.. tu jelah sumber energy aku.. aku ni kan perut nasi.. takat roti 2 keping xde effect.. len la 2 bungkus..hahaha..

3) hari ni cuaca xdelah panas..tp sbb aku dlm kekalutan untuk menyiapkan kerja2 yang btimbun2..maka aku rsa sgt exhausted.. hari ni aku kene siapkan Jadual Ujian Selaras 2 (tp xsiap lagi..nma penggubal soalan x masuk lagi)..aku siapkan soalan Ujian Selaras 2 sains tingkatan 4 (dah elok print, baru ckp xpyh wat cover dpn...membazir.. owh tidak... aku xkan edit smula..aku nak proceed jek.. klu xde kertas sgt..aku bg kertas aku la 200 helai utk riso cover tu..what a nonsense!!).. aku jugak hari ni berhati mulia, masih nak tolong org w'pun keje btimbun mcm gunung Fuji.. buktinya : aku sanggup print smula slip exam budak 4T walaupun slip telah ditandatangani sebab ada sorg budak 4T dtg jupe aku dgn muka sedih-ala-ala-nak-nangis bila dia dpt nombor 2 last..hanya kerana cikgu sivik dia xkey in markah dia, pdahal dia siap dpt A lagi..jd seperti aku ckp tadi, sebab aku baik ati, aku print smula, tandatanga balik smula.. jenuh tau nak wat buat benda tu, nmpk jek simple, tp dlm keadaan suasana kerja yang btimbun-timbun, itu adalah bebanan tambahan.. bukti kedua, actly, sptutnya penyelaras tingkatan 4 yang print smua slip2 exam tadi.. tp aku xtau kemana penyelaras tingkatan 4 hilang sejak 2,3 minggu ni, maka aku guna inisiatif sendiri utk print slip exam... sama ada yamg awal2 yang ada correction tu ataupon yang latest tadi.. dan aku pulak yang volunteer utk print utk kelas tingkatan 4 yang lain snn penyelaras dia duk wat ayat merayu simpati dia byk masalah xleh buat keje (salah seorang keladi xberapa muda)..tp ntahla, walaupon keje aku btimbun, aku masih nak volunteer tolong dia..
persoalannya!!
a) adakah aku benar-benar baik ati?
b)adakah aku kena jampi dgn keladi tak berapa tua itu smpai aku rsa bersimpati?
c) adakah aku GK? owh...aku pasti yang ni bukan jawapan, hanya pengganggu untuk opsyen2 yang lain ;p
d) aku individu yang bodoh.. sbb suka menyeksa diri sendiri dengan menambah beban
yang sedia ada membebani diri.

huhu~~ sighhhhhhhhhh... penat..

4) hari ini aku ada kelas dengan 4PSV..elok time matahari tegak berdiri ats kepala.. erk.. itu hanya perumpamaan sbb aku ngajar dalam lab berbumbung bukannya aku mngajar kat tgh padang.. tp klu dah matahari tegak ats kepala, berbumbung ke x, hangatnya masih dapat dirasai kerana haba masih disebarkan secara konduksi dan juga sinaran.. hehehe.. wat revision sains lak ..ok! stop! dah melalut lalit dah aku nih.. k, my bottom point is, masa tgh hari mcm tu, rsa panas , hangat dan otomatik dahaga.. dan sila ingat, aku puasa.. jd bila dgn kelas 4PSV ni, klu nak bercakap, jgn mimpi la nak ckp slow2.. sah2 tenggelam dek suara diorg batuk jek.. so nak xnak, tpaksa la larinks aku menghasilkan getaran 200MHz.. huhu~~ bida'ah kan, tp xpe la..asal korg blh faham yang bila nak mngajar kelas tu aku kne menjerit.. so byg la, dgn keadaan matahari tegak ats kepala, duk terjerit2 selama 70 minit.. semput, longlai dan layu weih.. huhu~~..

jadi itu adalah antara sebab knapa sy kelayuan, kelesuan dan kelonglaian...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...