header flash

Saturday, July 18, 2009

FOBIA..!!!!

ok..aku rsa korang semua mesti dah tau apa maksud fobia kan..tp aku x kira..aku nak habaq jgak apa maksud fobia.. bukan ape..saje nak tunjuk aku ni pandai dan berilmiah hahahaha...ok..Fobia bermaksud dimana individu mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus. hoho..ada faham sekarang? jadi..dengan rasa bangga dan penuh dgn semangat tidak malu.. aku ingin mengumukan kepada dunia bahawa aku ni seorang yang fobia.. huhu~~~ (kebenaran itu pahit..tp xpe..aku dah biasa telan panadol..xde la rsa pahit sgt ahakz ).. tapi persoalannya..aku fobia kepada ape? kalau korang rsa nak tau.. baca r kat bawah ni.. hehehehe..

DULU

once upon a time..in a far far away land.. lived a beatiful princess..TEEETT!!! apekebenda aku merapu ni... stop! back to the main point..kisah aku yang fobia... ok.. secara jujurnya..aku ni ROADTOPHOBIA (suka hati mak bapak angkat jiran selang 11 buah rumah aku jek bg nama jenis fobia yang baru nih.. kihkihkihkih...)..hahaha.. actually..aku ni fobia pada jalan.. xkira la jalan tanah merah, jalan batu kerikil, jalan one way, jalan mati, jalan 2 lane, jalan 4 lane, jalan 6 lane,etc... (asal melibatkan jalan jek aku pasti Fobia kecuali Jalan TAR dan Jalan Masjid India ;p).. mcm mna tahap fobia aku tu? erm..xdelah sampai tahap bila nampak jalan jek aku terus kena epilepsi ataupon parkinson..aku hanya fobia bila nak melintas jalan atau pun memandu di atas jalan raya... dulu..asal nak lintas jalan jek..aku mesti pegang tangan kawan.. tak kiralah walaupun jalan tu hanya selebar 20cm..asal nak lintas jalan jek mesti tangan aku merayap nak pegang tangan org lain..baru terbit rsa secure nak lintas..

ada pernah sekali tu.. msa kat KOMTAR.. aku nak lintas jalan dari belah teksi stop nak pegi ke Sushi King.. so msa nak lintas jalan tu..aku mcm biasa r otomatik tgk aku merayap pegang tgn member.. elok sampai kat seberang sana..aku pun pusing la konon nak cakap dgn member aku..alih2..aku tgk minachi mna ntah yg duk sbelah aku..mata aku turn utk pandang tgn aku, yang aku nampak,elok jek tgn aku duk pegang tgn dia.. hohohohoho..malu siottt!!!! msa tu rsa smua darah aku turun kat kaki sbb darah2 aku malu, diorg nak mnyorok dlm tanah huhu~~..aku terus terdiam.. tersengih kerang jek.. pastu lpskan tgn perlahan2.."sorry, i thought my friend hand".. menachi tu senyum jek.. aku btol rsa mcm Mr Bean huhu~~rupe2nya member aku mmg prasan aku x pegang tgn dia..tp diorg biar jek bila tgk aku pegang tgn menachi tu..pastu diorg tibai gelak.. cipan punya kawan..hahahaha..tp lawak ..smpai skrg aku igt.. bak kata omputih..memory remains..

erm...klu aku kuar dgn Mr. AF mcm mna pulak keadaan ia ek? hehehehe.. mcm biasa..aku manusia normal..tp msa dulu..msa 1st time jupe lps declare.. dia tau aku ni ROADTOFOBIA (he knows everything bout me..hehehehe)..msa nak lintas jln tu,awal2 lagi dia dah pegang tgn aku.. hohoho.. ye la..takkan dia nak tarik baju or tudung aku..kan nmpk mcm nak mencabul hak asasi aku lak kan..tp msa tu sumpah r lintas jalan sambil tersenyum2 tersengeh2.. mcm org xbetol, mcm kena sawan pun ada gak..mana taknya..hati berbunga2 msa lintas jln tu..ada orang pimpintgn aku dgn sukarela lg penuh kemachoan..ditambah pula itulah 1st time tgn aku dipimpin seorang lelaki bkn family sejak aku hidup 20 tahun.. tp skrg bila pk..dosa wei... hehehehe (mcm alim sgt ahakz ;p).. selepas itu..klu dlm keadaan separuh sedar atu luar kawal..aku mmg akan pegang tangan dia.. tp klu dlm keadaan dlm kawalan.. aku tarik baju dia r.. jd ekor... hihihihi..comel kan.. lintas jln smbil pegang2 baju org.. so cute!! --> ceh, perasan.. pdhal geli mata org memandang ahakz..

ok..seperti aku ckp..itu dulu... skrg dah tak ROADTOFOBIA dah.. "Dulu lain, skrg lain,dulu takut jalan skrg dah tak takut lagi.. " -> sila nyanyi mcm lagu SM Salim tu..kembali ke zaman retro..hehehehe.. erm..tp korang pasti nak tau kan.. nape aku dah tak berapa ROADOFOBIA dah.. sebabnya hanya satu.. kerana sart bulan Januari tahun ni, aku terpaksa drive nak pegi sekolah.. hehehehe..dulu aku sgt takut akan jalan raya..tp bila dah terpaksa berulang dari uah pegi tempat keje.. aku terpaksa mengatasi ketakutan aku terhadap jalan raya.. hasilnya.. aku sudah bebas dari debu-debu ROADTOFOBIA.. hehehehe.. terima kasih kepada WKW 7488..ces!! nak jgak sebut no kreta aku.. tak boleh blah btol r dgn diri sendiri... tapi!! ..tapi... bila kuar dgn Mr. AF..aku masih lagi memegang baju dia.. saje nak manja2..sambil nak berangan@prasan kononnya cute couple made from heaven.. (yeah!! heaven r..mna ada sentuh kulit..hikhikhik..)


SEKARANG
cerita dulu2 dah abis.. cerita pasal masa kini lak.. sekarang ni aku menjadi seorang yang SOUNDOFOBIA (sekali lagi, sesuka suki hati moyang tiri jiran selang 20 buah rumah belah kiri mak cik aku jek bagi term fobia nih..hahahaha).. aku rsa korang mesti boleh agak la kan aku fobia psal ape.. SOUND = BUNYI.. erk.. knapa aku fobia dgn sound? bukankan aku pendengar lagu yg setia, penonton TV yang setia.. mcm mna nak teruskan hobi tu kalau aku fobia dgn bunyi.. owh..tidak tuan-tuan dan puan-puan sekelian.. saya hanya fobia dgn bunyi yang dicreet sahaja.. dan hanya bila aku berada seorang diri ataupun di tempat-tempat sunyi... telinga aku menjadi seumpama telinga lintah (cheit..cikgu sains ape nih mengiyakan lintah ada telinga.. dush!! tumbuk muka sendiri sampai berdarah hidung huhu~~).. semuanya bermula sejak tempat kerja aku tu diserang masalah histeria atau selepas keadaan huru hara hampir 3 bulan, ia disahkan bukan histeria.. tetapi rasukan.. exorcist!! fuyyo!! klu kami buat filem ni..sah2 triple platinum box-office nih.. ok!! stop merapu.. membazir masa btol la asyik duk melalut benda ntah ape2 nih... tak berguna sungguh diri aku nih.. suke sgt mencelah benda yang tak berkaitan..k, sambung.. slps kes2 rasukan.. aku jd fobia dgn bunyi-bunyian.. contohnya, klu time aku duk baring2 tgk tv..pastu ada anak jiran aku mennjerit..aku mesti akan terkejut dan berdegup-degup jantung aku.. tak kira siang atau mlm..aku mesti jd fobia.. kdg2 cucu jiran aku mnangis (pukul 3 ptg) pon aku yg dlm umah ni gabra xtentu pasal.. klu malam lg la.. time duk sensorg or abg aku duk atas..sah2 aku bukak lampu seluruh umah.. (patutla bil letrik umah aku mencanak-canak lately...klu xlebih RM100 tak sah.. sengkek oooo klu smpai tua mcm ni huhu~~)..pastu walaupun rumah dah terang benderang mcm siang hari..tp aku masih peka.. walaupon aku duk tgk tv.. tp tlinga aku ni yg smakin hari semakin sensitif ni, boleh jek tangkap bunyi-bunyian halus.. mcm kucing yang duk wat bunyi pelik, anjing menyalak luar biasa dr hari2 lain, spider bergerak pon blh dgr.. (tipu!! errr..mg tipu tp nak describe betapa descreet bunyi tu pon aku blh detect pastu bdebar...) pastu bila dgr bunyi pelik2..mula r terasa ada somebody's watching me.. pastu start r mlm tu tdo pelik Quran.. huhu~~ efek kuat giler psal rasukan kat skolah ni...

yang tahap paling nazak.. waktu duk mngajar dlm kelas..kekadang telinga aku tertangkap bunyi pelik je..aku mesti tnya students aku, "korang dengar tak bunyi tu?" sbb aku risau klu aku sorg jek yang dengar.. kat mna2 pun sma.. klu dengar bunyi pelik jek mesti aku akan tnya org disekeliling aku diorg dgr x sbb aku takut hanya aku yang mendengar bunyi tersebut.. mmg lately hidup aku diselubungi misteri ... wei!!! cptla tamatkan siri kekacauan dan kehuruharaan di sekolah tu!!! aku x sanggup dah nak tanggung debaran..aku takut pasni aku kne sakit jantung lak.. dah la berpotensi kne batu karang sbb slalu tahan diri dari nak ke tandas semata-mata nak siapkan kerja yang btimbun-timbun huhu~~ (xsangka lak jadi cikgu ni berisiko utk mendapat penyakit2 kronik huhu~~?).. k.. itulah cerita fobia aku yang terkini..xtau bila akan pulih huhu~~

DULU, KINI DAN SELAMANYA..

cheit! adakah aku ingin memasukkan unsur politik di dalam blog? owh tidak.. (tapi aku orang Tun Dr. Mahathir hehehe).. ni aku nak cerita fobia aku yang satu nih..dari dulu sampaila sekarang and tak tau bila nak pulih... WOUNDOPHOBIA... apekebenda pulak la term fobia yang aku cipta ni memberi maksud.. WOUND=LUKA.. erm.. aku sgt...sgt...sgt..sgt...sgt...sgt... berjuta-juta sgt tak boleh tgk luka... huhu~~ aku jd seriau yang amat... aku pon xtau aku mewarisi fobia ni dr genetik sape... fobia aku nih sgt kritikal... let's say aku tertgk org luka jari terhiris pisau.. biasa la tu kan luka kne pisau.. tp tidak biaa bagi aku... aku mesti akan membesarkan imej luka tersebut dan membayangkan kejadian tersebut dgn gerak perlahan dlm imej yang besar..aku akan zoom pada hujung mata pisau tersebut yang menghris jari individu tersebut secara gerak perlahan.. ngeri weih.. contoh yang kedua.. katakanlah ada orang lutunya luka sebab terjatuh atas tar.. bagi korang biasa je la kan.. tp bg aku..seperti yang lain-lain, aku akan membayangkan kejadian tersebut secara imej yang dibesarkan dan bergerak perlahan mcm mna lutut orang tu bergesel dgn tar yang menggerutu dan kelihatan tisu-tisu kulitnya mula tercarik secara perlahan-lahan.. dowh....ngeri..aku cerita kat korang ni pon aku boleh rsa seriau..baru cerita..xtgk lg.. huhu~~

sebab tu lah bila nenek aku mtk tolong aku inject insulin kat perut dia..aku cabooottttttttt kari... huhu~~ x sanggup nak membayang hujung jarum tersebut menembusi lapisan2 kulit... ngeri dowh... oleh sebab fobia yang ini jugak la..aku nekad utk menolak tawaran Medical di Uni Yogjakarta, Indonesi bukan ape.. mcm mna la aku nak jd doc..nak inject org pon tak boleh..apatah lagi nak ngadap luka2 yang lagi dahsyat dr terhiris pisau or terjatuh ats tar... dan aku dgn sebulat suara yakin bahawa aku tak cukup keras ati utk membedah manusia.. mau aku meraung-raung kne epilepsi msa dlm kuliah time dia tjk benda2 yang berkaitan dgn luka huhu~~.. hikmahnya.. lahirlah seorang guru yang berdedikasi di Bumi Malaysia ini..itulah hikmahnya tuhan memberikan aku WOUNDOPHOBIA... hehehehe... tp kekadang terdetik.. klu aku tau last-last aku xnak jd doktor,aku tak tolak tawaran TESL kat Switzerland dulu.. iskh...stop..stop.. semuanya ada hikmahnya.. Allah dah tentukan yang terbaik untuk kita... redha je lah.. ececeh... muslimah sejati kan aku ni.. TEEETTTTTTTTTTT!!! riak!! x muslimah langsung... hahahaha..

k..mesti dah bosan bca blog aku yang panjang berjela-jela... tu la..aku xsangka lak nak jd panjang berjela-jela mcm ni.. tp seperti yang aku katakan...aku ni mmg penglipurlara.. dari 2 ayat, aku boleh mencerekakan jd dua buah buku.. (ha!! bidaah!! klu 2000 patah tu boleh pcaya la hehehehe ;p).. sebab tu aku sgt musykil..knapa spnjg minggu lps.. otak aku mcm blank.. xleh nak tulis walau 4 ayat utk report rawatan histeri tu... mmg aku sgt musykil... mmg lately, hidupku diselebungi misteri....erk.. cpt2 baca ayat kursi ..tp start smalam, otak aku mcm boleh bfungsi utk menjadi penglipur lara semula.. ... aku xfaham.. otak aku mcm xberfungsi on certain2 time..jgn kata itu adalah simptom2 Alzheimer..adios!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...