header flash

Saturday, August 29, 2009

:: TERKEJUTTTTTTTT !!! ::

Actually aku terkejut bila pagi tadi ada bebrrapa orang students aku tanya btol ke Dato' Ismail Kamus meninggal...actually aku dah dengar berita ni sari Shimah semalam, tp msa tu kami pon xsure btol ke x... tp bila pagi tadi aku masih dihujani dengan soalan-soalan mcm ni.. aku pon jd was2 r... untuk pengetahuan semua, Dato' Ismail Kamus ni popular dalam kalangan warga SMAI sbb dia datang ke sekolah kami itu untuk mengubati kes histeria yang diluar batasan normal sehingga menjadi kes rasukan.... so aku pon kiranya baru 2,3 menjak ni je la mula mengenali beliau.
dalam kekalutan histeria..sempat aku snap gmbr ni =)
aku pon apa lagi..... gooooooooooooooooooooooooooooogling la.. sedih pun ada gak sebab ye lah..baru je aku jupe dia.. tup tup dgr brita dia meninggal... huhu~~ .. hampir 10 minit duk mngsearchkan diri...dan hasilnya... memang sah terdapat salah informasi.. bukan Ismail Kamus yang meninggal... tapi orang lain... alhamdulillah.. lega... sebab bukan ape.. persoalan yang menghantui minda aku bila berita Ismail Kamus meninggal ialah "huhu~~ xsempat la dia nak berubat SMAI dari hantu-hantu tu semua... huhuhu~~ sampai bila la aku nak kne dengar budak2 menjerit2 kat sekolah??" tapi sekarang tidak lagi.. aku boleh tersenyum lega.... beliau masih ada untuk melawan kejahilan yang memebelenggu persekitaran SMAI... cewah!! macam Laksamana Sunan la pulak hehehehe....


Hoh!! yang ni memang tkejut... lemah longlai jantung aku... tengah aku duk menaip crita Ismail Kamus tasi..tetiba kuar email elert kat screen... "pdrm.alert@myeg:your traffic summons".. OMG!!! terhenti jantung aku... huhu~~ sungguh tidak indah perkhabaran mempunyai saman traffic dikala duit diperlukan untuk memeriahkan sambutan Ramadhan dan Syawal... terketar2 tangan aku click email alert tu... rsa 5 saat yang diguna untuk membuka inbox itu sangat lama... rsa nak pengsan pon ada.. "Brapa ratus la aku nak kne saman ni? RM300? RM600?.. berapa saman aku ada? " dub dab dub dab... sebaik email dibuka....


Dear HASNIZA BINTI IBRAHIM,
You do not have any new summons.
Thank you for using MyEG services

Regards,
Team MyEG


phewwwwwwwwwwwwwww.... mmg tkejut... pastu pndai2 je dia sent email ni msa aku tgh duk post blog tajuk tkejut.. giler ah... mmg tkejut abes... heran aku..mcm mna email ni dihantar hr ni.. dah rhr sabtu, jam pkul 8.45pm..dedikasi sungguh myeg ini.... what a coincident.... tapi aku sangat lega.. dan aku nak korang tau yang aku sungguh..sungguh..sungguh...sungguh..sungguh.... sungguh9999999999999x terkejut... seb baik xmati kne heart attack je tadi... Allah panjangkan lagi umur aku untuk beribadah di bulan Ramadhan..alhamdulillah... =)
p/s: marilah kita sama-sama mensedekahkan al-fatihan buat allahyarham Ustaz Ismail Salleh yang telah meninggal dunia.. semoga rohnya dicucuri rahmat ..

Friday, August 28, 2009

:: FREAKY FRIDAY ::

bangun pagi tadi... aku rasa badan aku masih berbahang.. amik termometer dalam laci, tgk2 suhu aku 37.8 celcius... huhu~~ suspen... start dr smalam lagi aku demam.. igt bangun pagi ni ok la sebab aku nak kuar dgn Zai and Shimah... lps telan ubat aku pon sambung tidur, dgn pkai sweater, dgn berstoking, dgn berselimut selubung.... bangun pkul 8 rsa ok sikit.. check suhu 37.5... erm.. dah decrease sikit ok la kan... so aku kuatkan semangat utk nak kuar hr ni... movies&bowl kat Megamall=)

k...sepanjang perjalanan nak pegi Megamall tu hari hujan.... suasana redup..sungguh xbermaya... tp dalam keredupan itu tersimpan rahsia.. hahahahaha... rahsia ape? mna boleh cakap sini..klu cakap sini dah jadi xrahsia la pulak... hehehehe.. teori muslim and non muslim tu mmg lawak ah... hahahaha...

sampai ke megamall... kami terus menuju ke cinema la kan... tp biasalah..megamall.. luas tapi kurang berpenghuni... tambah2 pukul 11 pagi.. banyak kedai x bukak.. maka tergagau2 lah kami mencari dimana letaknya main atrium... setelah 2,3x pusing last2 tnampak la warna merah Popular.... fuih lega.... popular tu tempat biasa kami pegi and duk kat main atrium..so lega lah.. tp probnya.. bila tgk escalator dr tingkat 3 ke tingkat 5 x gerak.. oh tidak.... kami kne memanjat escalator... huhu~~ agak goyah gak r lutut mendaki anak tangga tu... smpai kat ats dah xleh nak ckp..sebab mengah... huhu~~semput siotttttttt...

dah sampai atas tu... kami pon meredah kegelapan ruang ats megamall yang mengerikan ala2 gua x gua tu menuju ke cinema... sambil meredah kami pon mengeluarkan persoalan "agak2 la kan.. brapa orang dah mengandung hasil kegelapan ruang ni?" hahahahaha.. sape yang penah pegi megamall tau la kan mcm mna suasana dia.. dan aku rsa mmg agak rmai la remaja2 mengeskploit kegelapan tu untuk mengikut nafsu... karaoke jamban kat Hiway Bagan Serai tu pon budak2 boleh amik kesempatan..apatah lagi satu floor yang gelam gumpita dgn tiang2 besar... sungguh tak boleh blah..klu aku jd YB...aku dah musnahkan kegelapan floor tu.. k..stop cte ruang gelap tu.. biarkan mereka dalam kegelapan...

hajat di hati nak tgk Dance Flick pukul 11.30 (aku dah siap check screening kat cinemaonline) alih2..aku tgk kat moniter kaunter tu..xde cte tu pkul 11.30...ada pkul 8.30pm.. memula igt mayb sebab kami dah smpai tu pkul 11.35.. kot2 dia xtunjuk kat screen dah... so kami pon tunggu dgn penuh sabar... sebab walaupon ada 4 kaunter, yang bukak hanyalah satu... dan xdenya cewek2 anggun or cun yang jaga.. yang ada hanyalah seorang pak cik... hohoho... heran sungguh.. adakah itu tokeinya? kami pon xtau sebab tak terfikir nak tnya tadi ahakz...dah tu sikit punya lama dia nak settlekan pembelian tiket org depan aku tu.. kejap2 hilang masuk bilik belakang..kejap2 hilang masuk bilik belakang..amik duit kecik la..pastu amik duit besar la.. mcm2 lagi la.. kami dah r hati dgn penuh gabra ni sbb dah tlewat 5 minit dr waktu tayangan...kan pasni masuk x faham crita.. so smpaila turn utk pak cik tu entertain kami... bila kami tanya cte dance flick tu.. dia ckp.. "sorry r..itu paper silap tulis... 11.30 xde..8.30 je ada.. " huh.. luluh jantung... aku igt nak wat movie marathon.. pkul 3 nak masuk skali lg.. alih2 1st movie pon dah wat hal... pastu dah xde cte yang mnarik dah utk tayangan sblm pkul 12... so xpe lah.. kami pon dcide utk tgk cte UP pkul 2.45... elok pusing nak gi beli tiket.. pak cik tadi dah hilang dah.. dah masuk bilik belakang dah huhu~~ hampas btol... so kami pon xpelah... nak tgk pkul 2.45 nnt lah kami beli... so kami meneruskan perancangan utk bermain bowling...

pi tempat bowling tgk2 dia bukak pkul 12.00 pm.. jam menunjukkan pkul 11.40... xpelah.. kami tggu lah... masuk dlm tu... huish..xleh nak ckp mcm mna..dah la suram2 ala2 lampu tido, bau pon ala2 semerbak yang x wangi..... pastu dgn orang duk polish lane... pastu dgn ada sekelompok mamat duk usha kami dari pintu masuk lagi..(eceh..prasan aje kne usha ahakz).. sungguh x selesa... xpelah.. kami pi toilet la dlu... perjalanan nak gi toilet tu sikit punya mencabar... dgn air atas lantai mcm tangki bocor gitu..pastu masuk toilet.. iskh..seriau giler.. boleh buat set pengambaran filem seram... rsa mcm tabayang2 jek hantu korea duk merangkak kluar kot toilet tu... mmg scenary dia sbijik mcm set filem hantu lah... so cpt2 lah kami kuar dr toilet tu... pastu pgi la duk kat krusi penonton... rsa mcm bosan giler..pdhal 20 minit je klu nak kne tunggu.... so kami pon decide nak turun dlu ah... nnt pkul 1.30 baru kami naik utk men boling... bkn ape..trasa seksa memikirkan klu nak naik turun naik turun sbb kne panjat escalator 2 tingkat... x larat weit..dah r bulan pose... ditambah pulak diriku demam... xlarat weih...

so turun popular... beli novel sebijik dua... beli kad sekeping dua.. beli buku sebuah dua... beli pen sebatang dua, beli kertas sehelai dua and bla bla bla....dah abis merayap situ, pgi la watson.. beli panadol sebotol dua and bla bla bla... nak beli pencuci muka & sahmpoo tp kat megamall xde Body Shop... so selamat lagi la duit aku buat msa ni...mggu depan x berapa selamat kot huhu~~... tup tap tup tap... jam pon menunjukkan pukul 1.20.. so skali lagi kami menapak ke tingkat 5 dgn mendaki tangga escalator tuh.. longlai lutut..

elok kami masuk kat bowling.. sekelompok mamat mna ntah duk usha kami bertiga.. cis..gersang sungguh depa nih.. (xleh r.. mmg obvios kami diperhatikan... tension.. mnyampah..xske..)kami tgk jam.. "pukul 1.30.. depa xpi smayang jumaat ka?" huh... golongan2 yang poteng smayang jumaat tp duk men bowling adalah golongan yang sgt xleh diterima oleh logik,mata dan hati... rsa mcm nak je gi bagi khutbah jumaat kat diorg time2 tu jugak... pastu elok jek dpt lane selang satu lane jek dgn diorg.. owh.. mnyampah.... nak ngadap muka2 mamat yg tak smyang jumaat dan diragui status puasa diorg.. baru siap pakai kasut.. datang lagi segerombolan lelaki2 yang xpegi smayang jumaat tp duk men bowling... group yang ni muka nak tgk pon takut..rambut xyah ckp.. berbelang2.. huhu~~ ala2 samseng amat... agak2 korang depa2 ni puasa x? ksiannya kat sape2 yang jd anak bini diorg nanti.. boleh ke nak membimbing ke jalan yang benar? huhu~~ wallahu'alam....

dah..pedulikan kisah2 lelaki yang xsmayang jumaat tu... menggelikan...euwwwww..... berbalik pada kisah kami bermain bowling... hohoho... 1st skali aku nak ckp..sbb hari ni aku demam... so aku xleh nak coordinate badan dgn sempurna.. proprioceptors aku maybe disfunctions... suhu badan tinggi nih.. menggangu aktiviti enzizm dalam badan seterusnya mengganggu body coordination.. hasilnya... aku mencipta rekod longkang terburuk dalam sejarah aku.. xpenah lagi aku sumbat longkang sebanyak hari ni.. huh..tension jek... pastu dapat lak lane yang demam mcm aku gak...gelong... baru nak baling.. pin dah 3 tgolek.. xpon masa dia susun tu.. pin x cukup..rongak.. heran siot.. dah yang paling best.. time baling tu yang jatuh 4..tinggal la lagi 6 kan.. tapi dia angkat 4..2 lagi bonus... giler x valid ah..tp untuk suka2 ok la kan.. hiburan hehehehe... =) memang gelong ah hari nih... pastu sambil main sambil tgk jam sbb pkul 2.45 nak tgk cte UP ni.. tp sebab kesuntukan masa.. mesin tu lembab ala2 put dut... asyik stuck jek..tension dowh.. so kami tpaksa tinggalkan game tu sbb nak berkejar-kejaran ke cinema lak... so, kami pon sedekahkan baki game sebanyak 6 throw tu kepada amoi2 kat lane sebelah.. upah diorg tolong amik gmbr kami hehehehehe...

tepat pkul 2.45 smpai kat kaunter cinema.. beli tiket... pastu cepat2 masuk.. elok duduk je crita pon start... tapi aku demam... bdn penat jln2 panjat2... rsa sgt tidak selesa.... mnyucuk2.. seram sejuk smua ada.. pendek kta.. pngalaman dlm panggung yang paling xbest.. len kali klu demam aku xnak dah masuk panggung... huhu~~... tp cte UP tu ok la.. comel kiut miut gitu..yg plg best.. romantik rhapsody pak cik tu dgn wife dia r... everlasting love gitu hehehehe...

kuar panggung, tapau mc'd and balik..on da way balik tu mcm ada... air yang melimoah ruah di atas jalan... kreta waja yang accident... bumper kreta dlm air xtau sape pemiliknya... lori berasap lepas tol juru tak tau ape punca.. lori pecah tayar... mmg freaking abes r... hehehehe.. jadi hari ni totally FREAKY FRIDAY bagi aku...amik sempena nma filem lindsay lohan blakon tu hehehehe...

p/s: diorg mmg xnak upgrade dah ke Megamall tu? syg la.. mcm terabai amat... huhu~~

Tuesday, August 25, 2009

:: 1st TIMER ::

K..bersempena bulan Ramadhan yang mulia lagi dirahmati dan diberkati ni.. aku nak ckp straight to the point la, xnak wat set induksi.. puasa.. x larat la katakan.. hahahahaha.. puasa la sangat ;p

k.. hari ni merupakan 1st time aku wat kek coklat.. hahahaha... ok..sebelum tu aku nak wat pembetulan bagi missconception yang mula nak terbentuk dalam minda anda2 semua... memang benar ni first time aku wat kek choc.. tp xbmakna aku xpenah wat kek choc before... ha1! mcm mna tu? skejap kta 1st time skejap kata pernah buat dah sblm2 ni... gelong btol minah ni... hahahaha.. k.. almaklumnya ni 1st time aku buat kek coklat secara solo dan menggunakan resipi yang perlu sukat2 smua bahan... sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.... kek coklat yang aku pernah buat sblm ni ialah aku tak pernah buat solo, buat duet dgn kakak aku.. dan!! aku guna tepung yang dah siap sedia tu.. aku hnya pecahkan telur, masukkan minyak dan kacau sehingga sebati... hehehehe.... x brapa nak boleh dibanggakan sgt la walaupon msa tu lobang idong aku dah kembang tahap xleh nak ckp mcm mna dah ahakz.. dan aku xpernah wat toping dia.. siap2 bakar jek, sejuk sikit nyum2 sumbat dalam mulut hahahaha... dan lagi satu... apa yang 1st time hari ni ialah aku guna tknik kukusan yang tak pernah aku wat sepanjang aku bernafas kat bumi ALLAH yang indah ini... ni semua gara2 xde oven kat umah sewa nih..tp seb baik ada rice cooker yang besar yg siap ada pengukus.... tu pon jenuh call mak aku 2,3,4 kali sbb nak locate benda tu dlm stor... smua barang mak and ayah aku yang simpan msa pindah hr tu huhu~~ btuuuuuuuuuuuuuuuuuuah punya anak aku nih.. hikhikhikhik...


ceritera bermula pda pkul 9 pagi sesudah bangkit dr tidor... maka kukontek zaina@kecik utk tnya jadi tak plan kami nak gi ecnsave hari ini sbb mengikut perkiraan hari ni gaji masuk... tp xkonfem so biasanya kami check dlu kat cimb online... tapi hari ni msa turung dr katil aku tak langkah kaki kanan kot... laman sesawang (hahahahaha..aku nak tgelak btol la dgn term ni ) CIMBCLICKs wat prangai sawan dia... xleh bukak..kotak nak log in pon tak muncul.. maka tpaksa la amik langkah gamble.. pgi je ecnsave, cucuk kat atm sna..klu gaji masuk blh la membeli barang.. klu x masuk aku balik umah je la... hahahaha... dan kerana aku kuar umah langkah kaki kanan... kuar kreta pon langkah kaki kanan dlu dan masuk econsave pon aku langkah kaki kanan... maka bila check balance ada la duit ribu ribu..wakakaka.. mak cik kaya..mak cik kaya... (ribu2 la ko sbb xtolak lagi segala jenis loan and bills.. huhu~~)... sambil2 tggu kemunculan Cik Seri Nor Zaina, maka aku pon merayap2 la kat kedai2 kat luar tu... dan hasilnya.. 2 helai tudang yuna aku beli.. well !! gaji dah masuk.. apa lagi.. gne la kan hikhikhik... (awal2 bulan gelak la.. hujung2 bulan nangis dlm hati ahakz )


dgn kehadiran cik seri zaina, maka kami pon masuk la menjajah ecnsave... orang rmai xpyh nak ckp la... smpai lalat pon xde, takde celah utk masuk huhu~~.. so kecik la yang menjadi tutor aku dlm membeli bahan2 masakan... part yang paling best.. bila aku xleh nak beza antr creamer dgn susu cair... hahahahaha... hahahahaha... (aku gelakkan diri aku dlu sblm org lain gelakkan.. ni adalah slh satu teknik utk cover malu... bagus utk diamalkan.. ;p) so dah penat2 pilih barang maka aku pon bayar dan balik la.. dgn smgt yang berkobar2 nak wat kek... jeng jeng jeng...


sesampai di rumah, ltk je brg2 ats lantai pasu terus tukar outfit utk membaking cake.. laptop bkak ltk kat tepi sbb resipi duk dlm laptop.. huhu~~ abis bertepung laptop aku msa duk ayak tepung tu huhu~~... maka aku pon duk la buat keje aku btungkus lumus dgn penuh smgt waja... skali nak masuk bahan, skali tu jgak jenguk laptop.. besalah.. 1st timer.. smua benda jd was2.. hehehehe... aku stat bukak bahan2 pkul 2.10.. pkul 3.15 dah blh masukkan adunan tu dlm pengukus... ecececeh..rekod masa yang agak memberangsangkan bg seorang 1st timer... dah masuk dlm pengukus..mcm2 prasaan muncul dlm jiwa.. al maklumlah.. 1st wat kek bancuh sendiri.. dan 1st time jgak guna kaedah kukusan... mula la nak tbayang pelik2... takut air kering la.. takut kek aku tak bangkit2... jd puding choc lak dlm tu huhu~~ apa lg.. call la zai.. tnya blh bkak tak msa duk kukus.. kan tak pasal aku bkak kek aku jd rendang x bebuah.. x pasal... elok kecik kta blh bkak...zupppp!! berlari aku pgi bkak kukusan tu.. dan sedikit kecewa... tgk kek aku merekah... wawawawa... huhu~~ sob sob sob...

(kek petak merekah dgn logo Merc & kek petak dgn simbol Pisces.. huhu~~)

untuk mengubat kekecewaan aku tu.. aku pon masuk ke dapur utk bsiap2 masak spagethi... dan skali lagi..hr ni aku kuar dgn SPAGETTHI CAMPAK CAMPAKAN.. hehehe.. memula aku rsa x sedap.. sbb biasalah..aku ni jenis gedik..ske sgt alter resipi.. skali dah lari dr rasa yang biasa aku buat.. maka aku pon mula la mencampak2 kan bahan2 yang sesuka hati aku jek rsa nak letak.. that's why came out with that name hahaha.. bajet2 kot2 blh come out dgn resipi yang boombastic ngalahkan chef wan dan chef ismail.. x pon mnalah tau kot2 sheila rusli terdengar psal resipi aku pastu dia pon jemput aku utk Ketuk-Ketuk Ramadhan.. mesti Shimah xpuas ati dgn aku..... hahahahahahahaharam btol minah ni..ske giler mrapu ntah ape2.. cut those crapp now!!! hehehe ;p


so hari ni.. aku come out dgn 2 benda r.. choc moist cake& Spagetthi Rupa dan Rasa Sama Indah.. hehehe...

(sesudah di topping... moistnya itu sangat menggiurkan sanubari.. hehehehe.. tergoda? how about Spagetthi?)


k..aku penat.. nak baring2 sambil tgk desperate housewives kat star world.. ok.. cte ni mmg fav aku.. ulang la 30x pon..aku akan tgk.. aku hafal dialog dia pon xpe.. hehehe.. fanatik tahap tak leh nak blah dah... =) so klu sape2 nak resipi blh la mtk dgn aku nnt hehehe... nak forward kat Sheila Rusli pon xpe..mna la tau kan.. kot2 2,3 hari ni aku melangkah kaki kanan.. hehehehe... glemer nyah..masuk tv gitu.. auw auw auw... ;p


wassalam...

Saturday, August 22, 2009

:: RAMADHAN AL-MUBARAK ::

ye...akhirnya, bulan yang ditunggu-tunggu... bulan yang dipenuhi keberkatan datang lagi.. dan dgn penuh rsa syukur menyambut kehadiran bulan ini kerana nyawa kita masih dipanjangkan ALLAH untuk melaksanakan amal ibadah di bulan yang mulia ini... jadi.. bersempena penghayatan Bulan Ramadhan ini.. marilah kita sma2 meningkatkan amal ibadat kita... mcm aku lah... bulan ramadhan ni la klu nak tgk ak hari2 bca quran.. bulan lain, sbulan skali je kot.. huhu~~ jahil kan? tp xpe.. at least bca gak.. ini adalah doa2 harian bulan Ramadhan ..aku tjumpa doa ni, dan utk memudahkan diri aku utk amlkan, aku pon post la kat entry ni.. klu2 ada orang lain nak tumpang bca lagi bagus.. =)

hari 1
"Yaa Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jagalah aku dan tidunya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku … Wahai Tuhan sekalian alam!!Dan ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa."

hari 2
"Yaa Allah! Dekatkanlah aku kepada keridloan-MU dan jauhkanlah aku dan kemurkaan serta balasan-MU. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua Pengasih!!"

hari 3
"Yaa Allah! Berikanlah aku rezeki, akal dan kewaspadaan. dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai dzat Yang Maha Dermawan dari semua dermawan!"

hari 4
"Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingat-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai Dzat Yang Maha Melihat)."

hari 5
"Yaa Allah! Jadikanlah aku diantara orang-orang yang memohon ampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang sholeh dan setia serta jadikanlah aku diantara Auliya’- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih)."

hari 6
"Yaa Allah! Janganlah Engkau hinakan aku karena perbuatan maksiat terhadap-MU, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cambuk balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan anugerah dan bantuan-MU, Wahai puncak keinginan orang-orang yang berkeinginan!"

hari 7
"Yaa Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-MU secara berkesinambungan, dengan Taufiq- MU, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat"

hari 8
"Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-onang mulia, dengan kemuliaan-MU, Wahai tempat berlindung bagi orang-orang yang berharap."

hari 9
"Yaa Allah! Sediakanlah untukku sebagian dari rahmat-MU yang luas, dan beriknalah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai harapan orang-orang yang rindu"

hari 10
"Yaa Allah! Jadikanlah aku di antara orang-orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang- orang yang menang disisi-MU, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang dekat kepada-MU dengan ikhsan-MU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon."

hari 11
"Yaa Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik, dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-MU dan api neraka dengan pertolongan-MU, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan."

hari 12
"Yaa Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana’ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-MU, Wahai penjaga orang-orang yang takut."

hari 13
"Yaa Allah! Sucikanlah diriku dari kekotoran dan kejelekan. Berilah kesabaran padaku untuk menenima segala ketentuan. Dan berilah kemampuan kepadaku untuk bertaqwa, dan bergaul dengan orang-orang yang baik dengan bantuan-MU,Wahai Dambaan orang-orang miskin"

hari 14
"Yaa Allah! Janganlah.Engkau hukum aku, karena kekeliruan yang kulakukan. Dan ampunilah aku dari kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala’ dan malapetaka dengan kemualian-MU, Wahai Kemulian kaum Muslimin."

hari 15
"Yaa Allah! Berilah aku rizki berupa ketaatan orang-orang yang khusyu’. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal, dengan keamanan-MU, Wahai Keamanan untuk orang-orang yang takut"

hari 16
"Yaa Allah! Berilah aku kemampuan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku dari kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-MU hingga sampai kepada alam akhirat. Demi ketuhanan-MU Wahai Tuhan seru sekalian alam."

hari 17
"Yaa Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita-ku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan, tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam. Sholawat atas Mohammad dan keluarganya yang suci"

hari 18
"Yaa Allah! Sadarkanlah aku akan berkah-berkah yang terdapat di saat saharnya. Dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikufi ajaran-ajarannya, Demi cahaya-Mu Wahai Penerang hati para arifin."

hari 19
"Yaa Allah! Penuhilah bagianku dengan berkah-berkahnya, dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku dari kedalaman kebaikan- kebaikannya, Wahai Pemberi petunjuk kepada kebenaran yang terang."

hari 20
"Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu sorga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca AI-Quran Wahai Penurun ketenangan di dalam hati orang-orang Mu’min."

hari 21
"Yaa Allah! berilah aku petunjuk menuju kepada keridloan- MU. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada setan untuk menguasaiku. Jadikanlah sorga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh keperluan orang-orang yang meminta."

hari 22
"Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu karunia-MU, turunkan untukku berkah-berkahmu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keridloan-MU, dan tempatkanlah aku di dalam sorga-MU yang luas, Wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan."

hari 23
"Yaa Allah! Sucikanlah aku dari dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku dari segala aib. Tanamkanlah ketaqwaan di dalam hatiku, Wahai Penghapus kesalahan orang-orang yang berdosa."

hari 24
"Yaa Allah! Aku memohon kepada-MU hal-hal yang mendatangkan keridloan-MU, dan aku berlindung dengan- MU dan hal-hal yang mendatangkan kemarahan-MU, dan aku memohon kepada-MU kemampuan untuk mentaati-MU serta menghindari kemaksiatan terhadap-MU, Wahai Pemberi para peminta."

hari 25
"Yaa Allah! Jadikanlah aku orang-orang yang mencintai Auliya-MU dan memusuhi musuh-musuh MU. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup Nabi-MU, Wahai Penjaga hati para Nabi."

hari 26
"Yaa Allah! Jadikanlah usahaku sebagai usaha yang disyukuri, dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatan ku diterima, dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar dan semua yang mendengar."

hari 27
"Yaa Allah! Rizkikanlah kepadaku keutamaan Lailatul Qadr, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku, dan hapuskanlah dosa dan keslahanku, Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba- hambanya yang sholeh."

hari 28
"Yaa Allah! Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-MU di antara semua perantara, Wahai Yang tidak tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta."

hari 29
"Yaa Allah! Liputilah aku dengan rahmat dan berikanlah kepadaku Taufiq dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dari noda-noda fitnah wahai pengasih terhadap hamba- hambaNYA yang Mu’min."

hari 30
"Yaa Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan penerima di atas jalan keridloan-MU dan keridloan Rasul. Cabang-cabangnya kokoh dan kuat berkat pokok-pokoknya, Demi kenabian Mohammad dan keluarganya yang suci, dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam."

Friday, August 21, 2009

:: 9 BULAN 10 HARI ::

apa yang specialnya 9 bulan 10 hari ni? klu korang tak tau.. 9 bulan 10 hari adalah tempoh baby berada di dalam kandungan ibunya sebelum dilahirkan.... jadi hakikatnya, bagi individu2 yang dilahirkan normal tanpa sebarang masalah, kita sebenarnya berada selama 9 bulan 10 hari didalam rahim ibu kita... hehehehe.. k.. tapi nape tetiba cakap psal 9 bulan 10 hari ni? nononono... jgn nak kta aku pregnant lak.. itu tidak benar!!!! aku kawen pon belum lagi tau... hehehehe... actually aku nak ckp bahawa hari ni genap 9 bulan 10 hari aku menjadi cikgu di SMK Alang Iskandar.. hehehehe... aku lapor diri pd 11 November 2008... jadi dalam tempoh ni..mcm2 benda aku telah lalui... jadi.amaran aku.. ini adalah entry yang panjang.. klu malas nak baca.. korang out je lah dr entry ni... hehehehe...

selama 9 bulan 10 hari ni... mcm2 benda aku dah lalui..pendek kata.. banayak sungguh pengalaman yang aku kutip...

1) Aku dah ada pengalaman jadi Ketua Panitia... memula tu mmg huru hara... tgk fail panitia rsa mcm nak muntah... tapi dgn bimbingan semua pihak tmasuklah GK, cikgu2 lain, lab assistant dan semua orang lah... aku pon faham la apakebenda isi fail panitia tu dan tak terasa terseksa jiwa bila nak kena update file tu...

2) Kat sekolah ada macam2 program.. so bila ada program..semestinya kne ada buku program or paling cikai pon kne la wat brochure... hahahaha..dan telah menjadi trademark aku, klu aku wat brochure, mesti kaler2 ceria pelangi... hahahahaha... tp part yang plg kembang kuncup wat uku program pesta pantun la.. ketua kak shikin... fuihhhhhhhhhh... mmg da very cantik menarik kau memang da bomb r... ;p

3) aku jadi pen s/u peperiksaan dalaman.. keje xdelaa berat sgt..sbb nma pon penolong... cuba klu aku jd s/u.. pengsan dowh..tp hari tu skali aku kne wat jadual exam selaras 2... tu dia!!! pening nak muntah aku ngadap file.. huhu~~.. dah berhempas pulas pon ada lagi error yang aku wat.. xpe..xpe..pngalaman pertama.. pasni boleh improve sbb dah tau.. nak wat jdual exam bkan blh main hentam sesuka hati jek.. byk aspek yang nak kne nilai... adoyai...

4) report... hahahaha... biasalah.. klu satu2 program tu aku x kne wat buku program.. mesti nma aku naik utk wat report.. hahahaha... report pertama yang aku wat psal tazkiyatun nafs... wah.. report pertama, excited tahap gaban... smua nak cntik2, ceria2... mmg puas ati ah..ape.. baru jek submit report tu..dpt pulak report kejohanan silat.. seb baik dgn shimah... aku wat 25% jek.. yang lain smua shimah..elok submit report silat..dtg pulak report histeria.. time ni mmg aku dgn shimah skali kne histeria.. dlm hati la... hahahaha...

5) roket!!! hahahaha..walaupon aku ni budak pure science... skolah SBP lagi..tapi sumpah.. aku tak penah main pon lancar2 roket ni.. maybe zaman aku tu pelancar ni xbrapa maju lagi kot.. hahahaha... serius jakun..so bila aku ditugaskan untuk jd guru penasihat pertandingan roket peringkat daerah, budak2 lak yang ajar aku mcm mna nak handle.. hahahahaha.... senyum jek.. muka rileks..dlm hati malu... hahahahaha.. p xpe.. pngalaman.. tggu bdk training smpai pkul 6 pon xpe... sbb best... hahahahaha... thn dpn nak jd cikgu penasihat lagi lah.. seronokkkkkkkkkk...

6) bomoh!!! hahahahaha.. part yg ni mmg xsmua orang blh rasa... pengalaman termahal dlm hidup.. time korang mngajar tetiba budak menjerit... fuih..meremang... ada skali tu.. msa budak2 tu dah tunjuk simptom2 nak kne histeria..aku dgn lagak berani (dalam hati sumpah kecut.. blakon berani dpn budak2 jek) pegi dkt budak2 tu... soh diorg baca ayat2 yang spatutnya.. pastu aku amik air..bca ayat kursi..soh diorg minum..cewah!! gaya bomoh giler ah..hahahaha... tp selepas hampir 4 bulan masalah histeria ni x setlle2... jd tension la... harap sgt kehuru haraan ini kembali pulih... aku pegi tempah baju kat kedai cina pon cina tu tnya.. "skolah SMAI ada hantu kan..tebang itu pokok dekat kantin kan? ".. aku pegi klinik pon doktor tanya "Mcm mna sekolah? menjerit lagi? pengetua x pegi skolah kan?" adui..pening....

7) naik ambulance.. hahahahaha... giler ke ape aku nih..naik ambulance pon ketawa seronok geli hati... aku geli hati la sbb aku bukan sakit pon.. aku mengiringi pelajar naik ambulance.. klu aku yang sakit kne naik ambulance..xdenya nak ketawa..nangis meraung-raung ada la... huhu~~.. aku naik ambulance ni sbb mengiringi students aku yang bahu dislocate... budak ni atr salah seorang mangsa histeria..so msa dia xsedarkan diri tu..dia duk meronta-ronta..so cikgu2 pegang la..disebabkan tenaga dia yang sgt luat..maka cikgu td dalam keadaan x tersedar yang dia dah terpegang bahu budak tu dgn terkuat... (aku tekankan perkataan TER disini utk menegaskan bahawa semua yang berlaku adalah dgn tidak disengajakan.. jgn pasni ko htr lawyer kat skolah aku then sue cikgu sbb mencederakan pelajar.. aku sekeh gak kepala korang nnt... )

8) aku buat emergency call,, ya betoll..aku dgn rasminya telah berpengalaman membuat panggilan ke talian 999.. hahahaha... bukan panggilan palsu k.. ni benar2 emergency.. ada sorang cikgu ni, tetiba pengsan dalam bilik guru tu.. so smua orang kalut..dlm kalut2 tu aku pon call la 999 sbb nak ambulance nak htr cikgu td pegi klinik.. huhu~~ kalut sgt awal2 tu..aku terdial 911.. hohoho...gilos..budget duk kat USA.. ;p pastu tekan 999 dpt la.. mtk la dia htr ambulance kat skolah..tp sbb ambulance ni kdg2 slow mcm siput..so cikgu2 htr sdiri cikgu tu pgi spital... so aku tpaksa call balik mtk cancel..erk..adakah aku telah diconsider sbgai membuat panggilan kecemasan palsu???? huhu~~

9) kehadiran... hahahaha...aku pernah jadi golongan yang awal sampai ke sekolah.. 1st smpai xpernah lg rsanya.. 2nd pernah... hehehehe..dan yang paling best.. aku pernah jadi orang terkahir smpai ke sekolah... pkul 7.35.. wowowowowowow...giler lewat..smua gara2 salah set alarm... bangun tu rsa nak nagis.. tap nekadkan hati bsiap mcm p ramlee... huhu~~ mmg gabra amat..lampu merah pon aku hentam lalu, kne hon.. huhu~~ seb baik idop lagi.. klu dibuatnya kreta tu langgar aku... na'uzubillah... seb baik la hari tu hari isnin,17/08/09, seb baik msa tu perhimpuana dan pentadbir rmai xde.. PK HEM je ada hari tu... longlai kaki nak jln pi tempat pehimpunan...seb baik hr isnin gak aku tugas jga pagar..so mmg ak akan lewat pegi perhimpuanan.. so blh cover r...org igt aku pi jga pagar..pdahal aku dtg lewat.. ahakz ;p

10) aku dah amik CRK... 2 x lagi.. satu msa nak pegi intview SPP kat Ipoh, yang kedua 14 Jan sbb nak pgi konvo Fadli (my cousin) and Mr AF... dan hari ni..aku amik MC.. huhu~~ sakit perut.. giler ah..xleh nak duk berdiri.. nak duk merengkok jek... ptg ni baru ok sikit.. ok je terus on laptop... bukak fb, bkak blog ;p

11) elok cukup 9 bulan 10 hari...dapat khabar yang GK Sc math naik pangkat jd PK Ko.. huhu~~ perasaan jadi berbaur.. tumpang gembira untk kak sal sbb naik pangkat tp jd sedih bila pk tempat bergantung dah xde... klu x, kak sal la tempat meluahkan segala rasa dan cerita... ape benda yang xtau rujuk kak sal je smua.. huhu~~ mmg dia banyak membantu r... xtau la pasni GK baru mcm mna.. klu dia baik pon..mungkin akan timbul jgak rsa segan nak berkomunikasi dgn dia.. mesti ckp guma ayat2 skema jek... tak terluah la hasrat di hati... huhu~~ papepon.. hanya mampu berdoa...

erm..tu smua pngalaman yang aku dpt sepanjang 9 bulan 10 hari bertugas di SMAI.. mayb ada 2,3 benda lagi tp aku lupe... tp that's all..dan setakat ni aku masih berasa sgt bertuah ditempatkan di SMAI =)

Tuesday, August 18, 2009

:: INDAHNYA ALUNAN ITU ::

ASSALAMAULAIKUM WBT... erm, aku rsa ni 1st time aku bg salam kat blog nih... x salah kan aku bg salam kan? salam tu boleh mengeratkan silaturrahim kan? kan? so ape lagi... sila la jawab salamku itu.. kan xpasal2 bdosa lak korang .. hehehehe....selepas ini, mari kita sama2 mendoakan kesejahteraan antara satu sama lain... =)

hehehehe..nape baik benar post aku kali ni? actually aku memang baik pon... (hahahahahaha-> gelak sambil pegang perut and ketuk2 meja ;p) xdelah..cuma hari ni aku nak mengepost blog yang berbunyi kearah kerohanian sikit... =)

seperti yang kebanyakan org dah tau (korang tau ke x aku xtau ahakz).. sekolah aku tu telah mengalami masalah rasukan, masuk bulan ni dah 3 bulan lebih r..dekat2 4 bulan dah... memang huru hara satu sekolah.. kalau dulu aku xblh bayang mcm mna org kena rasuk.. tp kali ni aku blh tgk dgn mata kepala aku sendiri.. betapa kuatnya kuasa diorg sampai selambe derk jek kaki diorg bg penendang kat muka ustaz-ustaz.. mmg bayak lagi r senario2 yang tak tercapai dek akal.. klu aku cerita korang mesti susah nak percaya tp aku dah tgk dgn mata kepala sendiri.. terpaksay percaya walaupun kadang2 rsa mcm xtercapai dek fikiran waras+logik..jadi mungkin aku agak bertuah la dpt mempunyai pengalaman seperti ini.. k.. stop huraian untuk crita rasukan.. bcak to the main point..

jadi, berikutan dgn cerita-cerita rasukan yang berlaku setiap hari ni.. maka dgn nasihat Datuk Ismail Kamus, dia suruh amalkan baca ayat2 MANZIL.... jd sekarang ni, skolah aku tiap2 pagi baca ayat2 manzil dulu... dan yang biasa mengetuai bacaan ni ialah samada Hanis atau Halim... dari tingkatan 5PSV (kak pah selalu panggil diorg 5 PSV Eindhoven ;p) memang diorg ni baca sgt best especially Halim.. huhu~~ Syahdu betol.. bila dgr dia baca.. hati jadi sayu sbb dia bawak lagu yang mendayu2 ala2 lagu hindustan.. pastu hati aku jugak jadi sayu bila memikirkan betapa bertuahnya dia Allah bg kelebihan untuk dia boleh bertarannum dgn sungguh indah.. aku mungkin xdpt jadi master mcm dia.. and bakal laki aku pun ala-ala x lepas nak bertaranum mcm tu.. huhu~~ walaupon budak tu bukannya pelajar cemerlang (nama pon kelas PSV kan)... sbb diorg ni masuk sekolah masa tingkatan 4 je sebab dulu diorg sekolah agama rakyat.. diorg nak pegi MESIR/JORDAN, jadi diorang kena ada sijil SPM... so diorg memang semata-mata untuk SPM.. PMR pun xamik dulu.. tp tu lah.. walaupun diorang bukan golongan pelajar2 bijak pandai dari segi akademik..tp aku tetap cemburu dengan kecemerlangan diorg dalam bidang tilawah dan hafazan... kelebihan macam tu lagi susah nak cari..especially zaman sekarang.. huhu~~ betol2 rasa iri hati dgn keistimewaan mereka.. dapat mengalunkan ayat2 suci dgn penuh indah dan mendamaikan... aku rsa kalau smyg terawikh diorg jadi imam, (Halim la)4o rakaat pon aku masih gagah berdiri sbb hati terikat dengan keindahan ayat2 suci yang dialunkan...



papepon.. kepada Hanis and Halim, cikgu ucapkan agar kalian berjaya mencapai impian kalian.. dan jadi orang yang beriman dunia dan akhirat... jgn terpesong daripada landasan yang benar.. doa cikgu mengiringi kalian.. aminnnnnnnnnnnnnnn =)

uzair (tok bomoh jr), halim (hebat bertarannum), hanis (no 2 hebat lepas Halim hehehe), sarifuddin (pembantu bomoh jr )-> diorang ni memberi aku nama samaran "CIKGU SUKE AMIK GAMBAR".. hampeh ;p

Sunday, August 16, 2009

:: MONSOON KONVO ::

sekarang ni boleh dikatakan sebagai monsun konvo.. hehehehe... majoriti IPTA berkonvokesyen dlm lingkungan awal hingga akhir bulan ni... jadi tadi tetiba gatal tgn nak belek degree aku.. tpandang la.. 16 OGOS 2008.... oopsssssssssssssss... means hari genap 1 tahun aku konvo...


happy birthday to you...
happy birthday to you...
happy birthday to my degree...
happy birthday to you... =) !!!!


APA YANG MENARIK TENTANG KONVO?
konvo xla menarik cuba merupakan satu peristiwa yang menggembirakan bagi manusia2 yang bergelah pelajar institusi tinggi... setelah berhumpas pulas pgi skolah dari umur 7 tahun, akhirnya msa konvo ni lah dapat membuktikan pencapaian dari segi akademik.. kira kemuncak la bg penat lelah belajar selama hampir 16 tahun... =) saya ulang, selepas penat belajar k.. sy x ckp yg bila dah konvo smua akan berjaya dpt kerja.. tu cerita lain.. xde kaitan dgn konvo..

SIAPA YANG GEMBIRA MASA KONVO?
1) orang yang nak grad tu la mmg orang yang paling2 gembira.. xkan la tukang sapu sampah kat hostel lak yang happy lebih2.. ;p

2) ibu bapa pada mereka-mereka yang konvo.. walaupun dah hampir 6 bulan abis balajar tp x dpt2 keje lagi, tp hari konvo tetap buat mereka-mereka ini gembira.. sebab setelah berpenat lelah htr anak pi skolah, htr pi tuisyen, kirim duit yuran, beli tiket bas and what so ever..akhirnya anak mereka telah berjaya mencapai misi yang didiam2kan.. konvo@graduasi..

3) peniaga-peniaga... yang ni x payah ckp r.. mmg ramai sgt yang bergumbira.. pesta setahun sekali la katakan.. peniaga kat tapak konvo, especially yang jual bunga and makanan, pengusaha2 hotel, pengusahah kedai makan dlm bandar tu.. msa ni la klu ayam seketul biasa harga rm1.50, time konvo ni jd RM3.00.. jgn tkejut...tu harga je tu... jgn tkejut bila nasi goreng kampung yang harga RM6.00 spinggan tu rsa mcm budak tadika masak jek..x sedap langsung... tu adat... nama pun usahawan.. BIJAK MENGAMBIL PELUANG... hal riba jgn tanya kat aku.. yang tu kerja depa dgn ALLAH ... pandai2 la jawab sdiri...
PERKARA YANG DIRISAUKAN
hehehe..walaupun hari yang menggembirakan.. ada benda yang dirisaukan... ukan la benda yang complicated..tapi benda kecik2 jek.. contoh macam...
1) " janganlah baju aku ni ada sma dgn org yang konvo sma dgn aku".. utk konvo hari tu, aku prepare 5 pasang baju.. tp still duk ber dub dab dub dab.. takut ada yang sma..sbb aku ni slalu jek jupe orang pkai baju yg sma dgn aku huhu~~ ;p

2) "janganlah aku tgolek or tsadung atas pentas tu." sah2 malu selagi adanya majlis konvokesyen atas muka bumi ni..silap2 masuk America's Funniest Home Of Video... klu kat m'sia sony tu kan...


MOMENT YANG TAK AKAN DILUPAKAN..
yang ni pendapat personal.. pendapat orang lain aku tak tau... bagi aku.. moement yang tak dapat dilupakan masa menyanyikan lagu Menara Ilmu (lagu USM) dalam dewan tu.. bukannya sebelum2 ni xpenah nyanyi lagu tu... berpuluh2 kali dah nyanyi...tp msa dlm dwn konvo tu.. dia punya feel lain macam.. rsa meremang bulu roma and semangat yang xtau dtg dari mna.. klu suruh ulang 20x non stop pun aku sanggup.. msa tu ada rsa bangga, happy, sedih bla pk dah tak jd students dah and mcm2 rsa lagi.. bagi aku itu adalah moment yang paling tidak dpt dilupakan...
msa trima scroll tu x sempat nak rsa indah..sebab bdebar2 kot2 jalan kangkang ke, kaki terpeloeot ke, pastu duk hafal step nak stop kat mna, nak pusing kat mna(camera) and mcm2 hal lg yang nak kne pikir, so xsempat nak merasai keindahannya.. rsa mcm kne pukau ada.. memula kat tangga pentas nak naik..tup tap tup tap.. uik..dah sampai kat tempat duduk smula.. huhu~~ belajar 16 tahun, momentnya x sampai 2 minit.. papepon.. it's worth it.. =)


NOTES :: fully credits to my beloved brother because he's such a great photographer especially on my graduation day.. and not to forget, Mr AF.. ::

Tuesday, August 11, 2009

:: PUT DUT ::

aku tension.. mlm ni aku bsemangat nak dwload movie... tp tension bila dia punya progress tu slom yang amat.. mcm siput sedut... dan nama siput sedut ini telah dikomersialkan menjadi PUT DUT oleh pelajar2 SMSPP@SCIPP... ;p

lately means sejak aku pindah ke rumah sewa yang baru ni, aku prasan yang intnet aku ni slow.. tapi aku abaikan..tapi mlm ni aku tetiba xleh konsider dgn kelembapan en. streamyx ini.. jadi au pon buatlah speed test.. dan hasilnya sungguhlah menyakitkan mata (yang memandang) dan hati (memikirkan wang sebanyak RM140.00 digunakan untuk membayar streamyx 2Mbps setiap bulan) kerana apa yang tertera di skrin sungguh melukakan hati dan sanubari...


aku bayar utk 2 Mbps la.. bukannya 1 Mbps.... grrrr...grrr.... gigit TM baru tau....

Monday, August 10, 2009

:: MASK RIDER ::

hehehe..aku nak wat the 90's show ke tetiba bukak cerita pasal mask rider a.k.a kamen rider nih.. hahahahaha... cte fav zaman kanak2 riang dulu.. sanggup berlari-lari bapak (maksudnya laju, bkan berlari anak..ok?) semata-mata nak tgk cte ni pkul 4.30 ptg... berlari dari mana ke mana? berlari dr sekolah ke rumah sbb pkul 2.00 - 4.30 ada kelas fardhu ain kat skolah... hahahahaha.. dahsyat kan? ape? korang x tau cte yang mna? ala.. Satria Baja Hitam tu la... walaupun smpai skrg aku tak tau apa maksud Baja tu... adakah baja yang digunakan utk menyuburkan tanaman? huhu~~ anyone.. i need some explanation ;p

k.. itu adalah set induksi.. nasib korang la..bca blog yang ditulis oleh cikgu2 mmg mcm tu.. berjela-jela dgn set induksi... terbawa-bawa dgn gaya mengajar dlm kelas.. hahahahaha... uik.. klu tajuk MASK RIDER tu sebagai induksi.. jd aku nak merapu pasal ape lak dlm blog hari ni? hehehehehe... semestinya aku nak merapu pasal isu semasa.. tak lain dan tak bukan INFLUENZA A H1N1... wah... sungguh ilmiah bunyinya hahahaha... tp korang jgn la igt aku nak post psal H1N1 kat sini.. tidak.. klu korang nak tau psal H1N1..sila bkak lamana web kementerian kesihatan.. http://www.moh.gov.my/...


aku nak cerita.. 2,3 hari ni aku menyepi dari dunia pemblogkan kerana aku mengalami ketidaksihatan tubuh badan.. badan ala2 demam, kpala sakit bedenyut2... so as the result.. aku pon tetap di pembaringan melayan kelayuan mata yg sangat seronok bila dpt tido huhu~~ hinggakan bila bangun dia jd tegang urat leher sbb lma sgt tido ahakz... igt nak amik mc hari ni.. tp bgn pagi td.. check suhu xde la tinggi sangat..cuma kpala jek bdenyut2, mayb nak selsema.. cuma sedari tadi..aku rsa tekak aku ala2 sakit... huhu~~ mayb sebab bdan panas.. kurang minum and kurang mandi sbb duk tdo jek spanjang hari ;p tp actly kerisauan turut menerjah jauh di sudut hati.. (cewahhhhhhhhh!!! puitis giler ayat aku hahahahaha..erk? ke aku jek yang prasan puitis? aduiiii...)... bukan ape, sbab antara simptom H1N1 adalah suhu badan tinggi, sakit kepala, sakit tekak..... wah2... byk la plak simptom yang aku rsa melekat kat diri aku nih.. xpe..xpe.. esok klu rsa sakit tekak lagi..aku pgi la berqueue haidar kat pesakit luar Hospital Parit Buntar esok.. jap!!! actly, klu nak check psal demam selsema di musim wabak ni, pegi kat bahagian pesakit luar or emergency? once again.. anyone, help me please huhu~~...


jadi, sebagai warganegara yang bertanggung jawab dan baik.. good samaritans... aku pon apa lagi, menjadi action kamen..eh silap.. kamen rider... uik? mcm mna lak boleh transform jd kamen rider ni? hahahahaha... senang sahaja... anda hanya perlu memakai face mask dan sejurus selepas itu, anda boleh mendeclarekan diri anda sebagai mask rider.. itulah yang aku buat.. hahahahahahaha!! --> bayang aku gelak mcm Sin Chan main Action Kamen B ;p.. bila pakai mask..tuhan je la tau betapa x selesanya.... and 2 kekurangan..

1)nak mngajar tu seksa amat.. bila kita bercakap... wap2 terkumpul dalam mask tu.. panas + berkuap + berpeluh + lemas = RIMASSSSSSSSSS...


2) aku ni kan jenis pemurah senyuman..tapi lately bila kau senyum aku tgk org x respond kat aku.. huhu~~ pastu baru aku perasan.. aku pakai mask..tutup hidung dan mulut.. mna diorg nampak aku senyum ke x... (len la klu diorg ada superpower... boleh tgk menembusi topeng... ok.. topeng sahaja.. bukan pakaian ye..sila buang bayangan2 nakal dlm kepala anda semua... aku x.. aku budak baik.. xpnah byg ape pon.. hahahahahahaha...) jadi.. untuk mengatasi masalah tersebut.. aku mengambil nasihat daripa mak cik angkat aku, x lain x bukan.. Tyra Banks... dia selalu berpesan kat aku msa borak-brak kat tepon or msa dia dtg kebun aku kat kampung utk makan durian... dia kata... "SMILE WITH YOUR EYES".. dan alhamdulillah... bila aku praktikkan.. orang akan membalas senyuman aku walaupun aku bertopeng... hahahahaha.. dunia begitu indah bila dihiasi dengan senyuman... oleh itu.. senyumlah....


senyumlah...
senyumlah...
ahai....
che mek molek.. --> goyangkan pinggul anda seperti Dato' M Daud Kilau...

tata..~~~~

Wednesday, August 5, 2009

:: KEKASIHKU SERU ::

UIK.. ada drama kan tajuk kekasihku seru ni kan? cte hantu kan? iskh... aku xnak la cte psal hantu mlm2 ni.. lgpon, aku xkse benda2 tahyul mcm ni.. cukupla aku tgk budak2 SMAI tu jek... xpyh nak tbawak2 ke umah walaupun 2,3 malam ni aku xleh nak nyanyi lagu indah lelapku sbb asyik tjaga tgh2 mlm berkali2.. huhu~~..

aku hanya nak ckp... tadi Mr AF msg dan kekasihku itu telah menyeru.. "jom puasa esok.. Nisfu Sya'ban ".. hehehehe.. terkedu jap.. aku pon lupe esok nisfu sya'ban (actly aku bkn lupe..aku mmg jenis manusia yg xalert dgn kalendar hijrah... melainkan bulan Ramadhan dan Syawal semata-mata... teruk x aku nih? huhu~~) so bila Mr AF dah ajak puasa..aku yang dlm kpala otak duk mrancang esok kat skolah nak tibai ayam goreng dgn lemon ice pon secara beransur-ansur terpadam.. sebab esok nak puasa hehehehe.. seb baik Mr AF ckp..lu x tlepas Nisfu Sya'ban esok.. thanks Mr AF!!!

actly..aku rsa agak bertuah jgak la mengenali Mr AF... bukan agaka la..tapi memang bertuah... walaupun x kaya, xhansem (hakhakhak... ke hansem? ;p) tp kerohanian tu ada la... pagi2 sejuk jek telinga dgr bunyi ringtone "Love Story".. hehehehe.. Mr AF kejut aku subuh la tu.. ahakz... xde la..kami guna prinsip sape jga dulu...org tu kejut la.. selama 4 tahun ni jgak la mmg pagi2 tu la aktiviti pertama... melainkan klu dua2 tbongkang, maka dua2 orang la subuh dionosour ahakz..

erm..dr dulu lg aku mmg cari lelaki yang berkoerohanian nih.. bkn ape..aku ni pon kdg2 bukannya baik sgt..so nak jgak org yang boleh bimbing aku sikit2... tp xdela smpai nak yg tahap ustaz.. huhu~~ .. bak kta aku dan kawan22 msa sekolah dlu... ni ape yang mngikut pemerhatian kami la.. kawin dgn ustaz, nnt anak rmai... xpun.. isteri rmai.. huhu~~ wallahua'lam...

papepon... jom kita puasa esok ..aku pon mmg nak puasa esok..dah set dah alarm sbb nak bgn sahur... thank kekasihku kerana menyeru.. hehehehe...

Tuesday, August 4, 2009

:: I'M SOOOOOOOOOOOOOO LOST ::


lost? aku pegi mna? hr tu drive pegi Jusco Perda xde sesat ape pon.. (ceh!! amik kesempatan nak habaq kat satu dunia aku berjaya drive dr parit buntar ke Bukit Mertajam utk 1st time ever... hikhikhik).. dish!!! tumbuk muka sendiri!! suke sgt merepek yg ntah hape2...


k..ape kebenda yang lost? ntah la.. aku pon xtau... tp overall blh la dikatakan i'm lost in my owh world disamping aku menglostkan barang2 disekeliling aku... bila pk aku jadi tension... apekebenda yang hilang?


1) borang2 maklumbalas pencapaian kokurikulum + senarai semak fail kelab/persatuan/PBB yang Pn. Kalsum a.k.a PK Kokurikulum skolah suruh aku selaku Pen. S/U Kokurikulum edar kat guru2 penasihat dah hilang... btimbun2 kertas tu alih2 hilang without a trace.. sbijik mcm cte omputeh kat TV tu la, Without A trace.. bezanya, klu dlm crita, diorg mesti jupe punya, tp aku smpak ke la x jupe..pastu dgn muka kura2 (mcm mna muka kura2? korg byg la sdiri mcm mna muka kura2..x larat nak wat discription kat sini hehehehe)aku pon pi la jupe Pn. Kalsum mtk satu salinan lain.. and again!!! HILANG... atau dlm bahasa omputehnya... i've lost them again... kali ni xdela byk sbb aku mtk selai je la..pastu nak gi ftostat... mmg yg ni aku berani mngaku.. aku misplaced dia... tp tu la.. LOST lagi.. tension rrrrrrrrrrrrrrr... aghr... nape otak aku dah x btol? nape? nape? porkeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!! (ini bahasa latin ye.. bukan aku sebut porke = daging haram kne samak tu.. clear? ehehehehe)


2) aku kutip buku bdk2 kelas aku... kelas 4T .. 22 org semuanya so ada 22 buah buku la smuanya kan.. dah tanda dah.. tp probnya buku tggl 14 buah jek... 8 buah lagi aku tak dia pgi mna. .. lost without action.. tp aku igt aku dah tanda buku2 tu.. sbb tu aku blh trace yg buku tu hilang bukannya budak x htr.. so skrg aku jd pening.. otak aku dah disfunction ke? buku tu bukannya benda halus... besaq..mmg nampak dgn mata kasar dan ada mass beratus2 gram... tp xkan la kau blh misplaced mcm tu tanpa sebarang memori... adakah aku telah diflash oleh Men In Black.. mmg melampau2 tahap fiksyennya kemungkinan tu... dish!! tumbuk muka sendiri.. merapu lagi... jd skrg..aku btol2 xde idea mna buku2 tu menghilang.. aku dah cari disegenap ceruk yg aku pegi.. mmg xde trace langsung... aku pon dah diselubungi misteri nusantara.. xtau ape tindakan aku nak buat... mmg la aku blh ganti buku diorg..tapi mcm xsanggup je nak soh diorg wat smula... huhu~~.. i'm a bad teacher!! bad teacher!! bad teacher!! bad teacher!! -> tarik2 rambut, gaya2 duk meratib... sambil ketuk kepala sendiri... [GAYA ORG GILA@MENTAL]


so skrg aku xtau..nape aku sgt lost... lost tahap xleh nak ckp mcm mna dah.... huhu~~~ sedih amat bila memikirkan naasib diri yg jd mcm ni.. aku dah jd pelupa ke? brain damage? ke nape? owh.. huhu~~ tension!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! patut mlm ni aku buat lesson plan smpai isnin depan... tp aku sgt down skrg.. memikirkan masalah2 ni.. tension!! tension!!!! agthrrrrrrrrrrrrrrrrrr... pastu esok kau mesti makin tension..memikirkan benda2 yg lost ini disamping tension lesson plan xsiap lagi... agrh!!!!TENSIONNNNNN!!!!!!!! ---> hantuk2 kepala kat dinding dgn harapan esok dpt MC huhu~~..gilos..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...