header flash

Tuesday, August 25, 2009

:: 1st TIMER ::

K..bersempena bulan Ramadhan yang mulia lagi dirahmati dan diberkati ni.. aku nak ckp straight to the point la, xnak wat set induksi.. puasa.. x larat la katakan.. hahahahaha.. puasa la sangat ;p

k.. hari ni merupakan 1st time aku wat kek coklat.. hahahaha... ok..sebelum tu aku nak wat pembetulan bagi missconception yang mula nak terbentuk dalam minda anda2 semua... memang benar ni first time aku wat kek choc.. tp xbmakna aku xpenah wat kek choc before... ha1! mcm mna tu? skejap kta 1st time skejap kata pernah buat dah sblm2 ni... gelong btol minah ni... hahahaha.. k.. almaklumnya ni 1st time aku buat kek coklat secara solo dan menggunakan resipi yang perlu sukat2 smua bahan... sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.... kek coklat yang aku pernah buat sblm ni ialah aku tak pernah buat solo, buat duet dgn kakak aku.. dan!! aku guna tepung yang dah siap sedia tu.. aku hnya pecahkan telur, masukkan minyak dan kacau sehingga sebati... hehehehe.... x brapa nak boleh dibanggakan sgt la walaupon msa tu lobang idong aku dah kembang tahap xleh nak ckp mcm mna dah ahakz.. dan aku xpernah wat toping dia.. siap2 bakar jek, sejuk sikit nyum2 sumbat dalam mulut hahahaha... dan lagi satu... apa yang 1st time hari ni ialah aku guna tknik kukusan yang tak pernah aku wat sepanjang aku bernafas kat bumi ALLAH yang indah ini... ni semua gara2 xde oven kat umah sewa nih..tp seb baik ada rice cooker yang besar yg siap ada pengukus.... tu pon jenuh call mak aku 2,3,4 kali sbb nak locate benda tu dlm stor... smua barang mak and ayah aku yang simpan msa pindah hr tu huhu~~ btuuuuuuuuuuuuuuuuuuah punya anak aku nih.. hikhikhikhik...


ceritera bermula pda pkul 9 pagi sesudah bangkit dr tidor... maka kukontek zaina@kecik utk tnya jadi tak plan kami nak gi ecnsave hari ini sbb mengikut perkiraan hari ni gaji masuk... tp xkonfem so biasanya kami check dlu kat cimb online... tapi hari ni msa turung dr katil aku tak langkah kaki kanan kot... laman sesawang (hahahahaha..aku nak tgelak btol la dgn term ni ) CIMBCLICKs wat prangai sawan dia... xleh bukak..kotak nak log in pon tak muncul.. maka tpaksa la amik langkah gamble.. pgi je ecnsave, cucuk kat atm sna..klu gaji masuk blh la membeli barang.. klu x masuk aku balik umah je la... hahahaha... dan kerana aku kuar umah langkah kaki kanan... kuar kreta pon langkah kaki kanan dlu dan masuk econsave pon aku langkah kaki kanan... maka bila check balance ada la duit ribu ribu..wakakaka.. mak cik kaya..mak cik kaya... (ribu2 la ko sbb xtolak lagi segala jenis loan and bills.. huhu~~)... sambil2 tggu kemunculan Cik Seri Nor Zaina, maka aku pon merayap2 la kat kedai2 kat luar tu... dan hasilnya.. 2 helai tudang yuna aku beli.. well !! gaji dah masuk.. apa lagi.. gne la kan hikhikhik... (awal2 bulan gelak la.. hujung2 bulan nangis dlm hati ahakz )


dgn kehadiran cik seri zaina, maka kami pon masuk la menjajah ecnsave... orang rmai xpyh nak ckp la... smpai lalat pon xde, takde celah utk masuk huhu~~.. so kecik la yang menjadi tutor aku dlm membeli bahan2 masakan... part yang paling best.. bila aku xleh nak beza antr creamer dgn susu cair... hahahahaha... hahahahaha... (aku gelakkan diri aku dlu sblm org lain gelakkan.. ni adalah slh satu teknik utk cover malu... bagus utk diamalkan.. ;p) so dah penat2 pilih barang maka aku pon bayar dan balik la.. dgn smgt yang berkobar2 nak wat kek... jeng jeng jeng...


sesampai di rumah, ltk je brg2 ats lantai pasu terus tukar outfit utk membaking cake.. laptop bkak ltk kat tepi sbb resipi duk dlm laptop.. huhu~~ abis bertepung laptop aku msa duk ayak tepung tu huhu~~... maka aku pon duk la buat keje aku btungkus lumus dgn penuh smgt waja... skali nak masuk bahan, skali tu jgak jenguk laptop.. besalah.. 1st timer.. smua benda jd was2.. hehehehe... aku stat bukak bahan2 pkul 2.10.. pkul 3.15 dah blh masukkan adunan tu dlm pengukus... ecececeh..rekod masa yang agak memberangsangkan bg seorang 1st timer... dah masuk dlm pengukus..mcm2 prasaan muncul dlm jiwa.. al maklumlah.. 1st wat kek bancuh sendiri.. dan 1st time jgak guna kaedah kukusan... mula la nak tbayang pelik2... takut air kering la.. takut kek aku tak bangkit2... jd puding choc lak dlm tu huhu~~ apa lg.. call la zai.. tnya blh bkak tak msa duk kukus.. kan tak pasal aku bkak kek aku jd rendang x bebuah.. x pasal... elok kecik kta blh bkak...zupppp!! berlari aku pgi bkak kukusan tu.. dan sedikit kecewa... tgk kek aku merekah... wawawawa... huhu~~ sob sob sob...

(kek petak merekah dgn logo Merc & kek petak dgn simbol Pisces.. huhu~~)

untuk mengubat kekecewaan aku tu.. aku pon masuk ke dapur utk bsiap2 masak spagethi... dan skali lagi..hr ni aku kuar dgn SPAGETTHI CAMPAK CAMPAKAN.. hehehe.. memula aku rsa x sedap.. sbb biasalah..aku ni jenis gedik..ske sgt alter resipi.. skali dah lari dr rasa yang biasa aku buat.. maka aku pon mula la mencampak2 kan bahan2 yang sesuka hati aku jek rsa nak letak.. that's why came out with that name hahaha.. bajet2 kot2 blh come out dgn resipi yang boombastic ngalahkan chef wan dan chef ismail.. x pon mnalah tau kot2 sheila rusli terdengar psal resipi aku pastu dia pon jemput aku utk Ketuk-Ketuk Ramadhan.. mesti Shimah xpuas ati dgn aku..... hahahahahahahaharam btol minah ni..ske giler mrapu ntah ape2.. cut those crapp now!!! hehehe ;p


so hari ni.. aku come out dgn 2 benda r.. choc moist cake& Spagetthi Rupa dan Rasa Sama Indah.. hehehe...

(sesudah di topping... moistnya itu sangat menggiurkan sanubari.. hehehehe.. tergoda? how about Spagetthi?)


k..aku penat.. nak baring2 sambil tgk desperate housewives kat star world.. ok.. cte ni mmg fav aku.. ulang la 30x pon..aku akan tgk.. aku hafal dialog dia pon xpe.. hehehe.. fanatik tahap tak leh nak blah dah... =) so klu sape2 nak resipi blh la mtk dgn aku nnt hehehe... nak forward kat Sheila Rusli pon xpe..mna la tau kan.. kot2 2,3 hari ni aku melangkah kaki kanan.. hehehehe... glemer nyah..masuk tv gitu.. auw auw auw... ;p


wassalam...

1 comments:

Anonymous said...

Wah3.. akhirnya berjaya jugak menjadikan diri chef yg agak bleh tahan.. hehehe.. syabas!! hah, 1st timer ek?ekekekkeke... ;p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...