header flash

Friday, August 21, 2009

:: 9 BULAN 10 HARI ::

apa yang specialnya 9 bulan 10 hari ni? klu korang tak tau.. 9 bulan 10 hari adalah tempoh baby berada di dalam kandungan ibunya sebelum dilahirkan.... jadi hakikatnya, bagi individu2 yang dilahirkan normal tanpa sebarang masalah, kita sebenarnya berada selama 9 bulan 10 hari didalam rahim ibu kita... hehehehe.. k.. tapi nape tetiba cakap psal 9 bulan 10 hari ni? nononono... jgn nak kta aku pregnant lak.. itu tidak benar!!!! aku kawen pon belum lagi tau... hehehehe... actually aku nak ckp bahawa hari ni genap 9 bulan 10 hari aku menjadi cikgu di SMK Alang Iskandar.. hehehehe... aku lapor diri pd 11 November 2008... jadi dalam tempoh ni..mcm2 benda aku telah lalui... jadi.amaran aku.. ini adalah entry yang panjang.. klu malas nak baca.. korang out je lah dr entry ni... hehehehe...

selama 9 bulan 10 hari ni... mcm2 benda aku dah lalui..pendek kata.. banayak sungguh pengalaman yang aku kutip...

1) Aku dah ada pengalaman jadi Ketua Panitia... memula tu mmg huru hara... tgk fail panitia rsa mcm nak muntah... tapi dgn bimbingan semua pihak tmasuklah GK, cikgu2 lain, lab assistant dan semua orang lah... aku pon faham la apakebenda isi fail panitia tu dan tak terasa terseksa jiwa bila nak kena update file tu...

2) Kat sekolah ada macam2 program.. so bila ada program..semestinya kne ada buku program or paling cikai pon kne la wat brochure... hahahaha..dan telah menjadi trademark aku, klu aku wat brochure, mesti kaler2 ceria pelangi... hahahahaha... tp part yang plg kembang kuncup wat uku program pesta pantun la.. ketua kak shikin... fuihhhhhhhhhh... mmg da very cantik menarik kau memang da bomb r... ;p

3) aku jadi pen s/u peperiksaan dalaman.. keje xdelaa berat sgt..sbb nma pon penolong... cuba klu aku jd s/u.. pengsan dowh..tp hari tu skali aku kne wat jadual exam selaras 2... tu dia!!! pening nak muntah aku ngadap file.. huhu~~.. dah berhempas pulas pon ada lagi error yang aku wat.. xpe..xpe..pngalaman pertama.. pasni boleh improve sbb dah tau.. nak wat jdual exam bkan blh main hentam sesuka hati jek.. byk aspek yang nak kne nilai... adoyai...

4) report... hahahaha... biasalah.. klu satu2 program tu aku x kne wat buku program.. mesti nma aku naik utk wat report.. hahahaha... report pertama yang aku wat psal tazkiyatun nafs... wah.. report pertama, excited tahap gaban... smua nak cntik2, ceria2... mmg puas ati ah..ape.. baru jek submit report tu..dpt pulak report kejohanan silat.. seb baik dgn shimah... aku wat 25% jek.. yang lain smua shimah..elok submit report silat..dtg pulak report histeria.. time ni mmg aku dgn shimah skali kne histeria.. dlm hati la... hahahaha...

5) roket!!! hahahaha..walaupon aku ni budak pure science... skolah SBP lagi..tapi sumpah.. aku tak penah main pon lancar2 roket ni.. maybe zaman aku tu pelancar ni xbrapa maju lagi kot.. hahahaha... serius jakun..so bila aku ditugaskan untuk jd guru penasihat pertandingan roket peringkat daerah, budak2 lak yang ajar aku mcm mna nak handle.. hahahahaha.... senyum jek.. muka rileks..dlm hati malu... hahahahaha.. p xpe.. pngalaman.. tggu bdk training smpai pkul 6 pon xpe... sbb best... hahahahaha... thn dpn nak jd cikgu penasihat lagi lah.. seronokkkkkkkkkk...

6) bomoh!!! hahahahaha.. part yg ni mmg xsmua orang blh rasa... pengalaman termahal dlm hidup.. time korang mngajar tetiba budak menjerit... fuih..meremang... ada skali tu.. msa budak2 tu dah tunjuk simptom2 nak kne histeria..aku dgn lagak berani (dalam hati sumpah kecut.. blakon berani dpn budak2 jek) pegi dkt budak2 tu... soh diorg baca ayat2 yang spatutnya.. pastu aku amik air..bca ayat kursi..soh diorg minum..cewah!! gaya bomoh giler ah..hahahaha... tp selepas hampir 4 bulan masalah histeria ni x setlle2... jd tension la... harap sgt kehuru haraan ini kembali pulih... aku pegi tempah baju kat kedai cina pon cina tu tnya.. "skolah SMAI ada hantu kan..tebang itu pokok dekat kantin kan? ".. aku pegi klinik pon doktor tanya "Mcm mna sekolah? menjerit lagi? pengetua x pegi skolah kan?" adui..pening....

7) naik ambulance.. hahahahaha... giler ke ape aku nih..naik ambulance pon ketawa seronok geli hati... aku geli hati la sbb aku bukan sakit pon.. aku mengiringi pelajar naik ambulance.. klu aku yang sakit kne naik ambulance..xdenya nak ketawa..nangis meraung-raung ada la... huhu~~.. aku naik ambulance ni sbb mengiringi students aku yang bahu dislocate... budak ni atr salah seorang mangsa histeria..so msa dia xsedarkan diri tu..dia duk meronta-ronta..so cikgu2 pegang la..disebabkan tenaga dia yang sgt luat..maka cikgu td dalam keadaan x tersedar yang dia dah terpegang bahu budak tu dgn terkuat... (aku tekankan perkataan TER disini utk menegaskan bahawa semua yang berlaku adalah dgn tidak disengajakan.. jgn pasni ko htr lawyer kat skolah aku then sue cikgu sbb mencederakan pelajar.. aku sekeh gak kepala korang nnt... )

8) aku buat emergency call,, ya betoll..aku dgn rasminya telah berpengalaman membuat panggilan ke talian 999.. hahahaha... bukan panggilan palsu k.. ni benar2 emergency.. ada sorang cikgu ni, tetiba pengsan dalam bilik guru tu.. so smua orang kalut..dlm kalut2 tu aku pon call la 999 sbb nak ambulance nak htr cikgu td pegi klinik.. huhu~~ kalut sgt awal2 tu..aku terdial 911.. hohoho...gilos..budget duk kat USA.. ;p pastu tekan 999 dpt la.. mtk la dia htr ambulance kat skolah..tp sbb ambulance ni kdg2 slow mcm siput..so cikgu2 htr sdiri cikgu tu pgi spital... so aku tpaksa call balik mtk cancel..erk..adakah aku telah diconsider sbgai membuat panggilan kecemasan palsu???? huhu~~

9) kehadiran... hahahaha...aku pernah jadi golongan yang awal sampai ke sekolah.. 1st smpai xpernah lg rsanya.. 2nd pernah... hehehehe..dan yang paling best.. aku pernah jadi orang terkahir smpai ke sekolah... pkul 7.35.. wowowowowowow...giler lewat..smua gara2 salah set alarm... bangun tu rsa nak nagis.. tap nekadkan hati bsiap mcm p ramlee... huhu~~ mmg gabra amat..lampu merah pon aku hentam lalu, kne hon.. huhu~~ seb baik idop lagi.. klu dibuatnya kreta tu langgar aku... na'uzubillah... seb baik la hari tu hari isnin,17/08/09, seb baik msa tu perhimpuana dan pentadbir rmai xde.. PK HEM je ada hari tu... longlai kaki nak jln pi tempat pehimpunan...seb baik hr isnin gak aku tugas jga pagar..so mmg ak akan lewat pegi perhimpuanan.. so blh cover r...org igt aku pi jga pagar..pdahal aku dtg lewat.. ahakz ;p

10) aku dah amik CRK... 2 x lagi.. satu msa nak pegi intview SPP kat Ipoh, yang kedua 14 Jan sbb nak pgi konvo Fadli (my cousin) and Mr AF... dan hari ni..aku amik MC.. huhu~~ sakit perut.. giler ah..xleh nak duk berdiri.. nak duk merengkok jek... ptg ni baru ok sikit.. ok je terus on laptop... bukak fb, bkak blog ;p

11) elok cukup 9 bulan 10 hari...dapat khabar yang GK Sc math naik pangkat jd PK Ko.. huhu~~ perasaan jadi berbaur.. tumpang gembira untk kak sal sbb naik pangkat tp jd sedih bila pk tempat bergantung dah xde... klu x, kak sal la tempat meluahkan segala rasa dan cerita... ape benda yang xtau rujuk kak sal je smua.. huhu~~ mmg dia banyak membantu r... xtau la pasni GK baru mcm mna.. klu dia baik pon..mungkin akan timbul jgak rsa segan nak berkomunikasi dgn dia.. mesti ckp guma ayat2 skema jek... tak terluah la hasrat di hati... huhu~~ papepon.. hanya mampu berdoa...

erm..tu smua pngalaman yang aku dpt sepanjang 9 bulan 10 hari bertugas di SMAI.. mayb ada 2,3 benda lagi tp aku lupe... tp that's all..dan setakat ni aku masih berasa sgt bertuah ditempatkan di SMAI =)

1 comments:

Alfie said...

Selamat bekerja 9bulan 10 hari ye... rajin nya kira..hehehe.. selamat berpuasa..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...