header flash

Saturday, September 26, 2009

:: AIDILFITRI 2009 ::


Wah... lama sungguh aku x merapu kat blog nih... bukak2 tadi.. penuh habuk and sawang kat laman sesawang blog aku nih... hehehehe... dah start ayat pening... ;p erm.. pejam celik pejam celik dah masuk hari raya ke 7 rupenya harinya..dalam ayat yang best sikit..dah seminggu rupenya kita berhari raya... dam dam dum..bunyi mercun... tapi mercun yg aku main takde pulak bunyi "DAM DAM DUM"... yang ada bunyi "POP" jek sbb aku hanya brani main mercun pop a.k.a mercun bawang hehehehehe...i wanita ayu + sopan + anggun.. mna boleh main mercun ganas-ganas... tgk.. betapa sopannya sampai cakap pun ber "I" "you" dah ahakz -> aku mmg nak blasah minah ni..duk mrapu jek dari tadi...


ok..ok..kembali kepada cerita hari Raya... since it's been a week already, so let's me do a 7 in 1 entry.. hahahaha...gempak siot.. kalah printer.. printer paling maju pon 4 in 1 jek.. shampoo or kopi xyah ckp r..takat 3 in 1 jek.. huhu~~ cut the crap!! susah la jd aku nih.. asyik nak merapu jek.. mesti mak aku suke makan ikan kerapu msa ngandungkan aku dlu.... k..stop.. stop.. "ya Allah... jauhkanlah hamba-Mu ini dari sifat merapu.... aminnnnnnnnnnnnnnnn..."


HARI RAYA KE - 1

1)Kakak aku beraya kat Ipoh... so x complete Happy Family... x syok sungguh... rsa nak marah2 jek.. tapi xleh marah.. huhu`~

2) mak aku a.k.a chef Suraiyah sakit urat... so xleh nak berdiri lama-lama untuk masak.. jadi menu hari raya pertama tahun-tahun sebelum ini seperti nasi minyak, nasi beriani or nasi dagang tidak dapat dilaksanakan... menu yang sgt simple dipilih.. nasi ayam..sebab aku pon boleh tolong nak buat.. ;p mcm pelik jgak hari raya mkn nasi ayam..tapi gasaklah... hahahaha.. sebagai extra... wat lontong...

3) aku semangat beli tudung raya... alih2 pagi raya carik x jupe.. so pkaila tudung lama uwaaaaaaaa... sampai skrg aku xjupe lagi... heran sunggoh...

4) bila nama Hari Raya, kita akan pk hari untuk bermaaf-maafan.. especially sesama ahli keluarga kan..biasanya masa Hari Rayalah kita pakai baju cantik2...bersalam-salam semua pastu salam siap posing lagi... tapi bagi family aku... dah sedekad rasanya susah nak alami situasi macam tu.. salam raya biasanya kelam kabut..xleh nak posing lebih2..xemua kne cepat2... ye la..nak wat mcm mna... elok balik smyaang Raya jek..terus ada tamu datang... giler ah kelam kabut.. sumpah ni..tak bohong.. dah hampir 10 tahun mcm ni.. mmg aku muka masam ah..sbb aku ni kan suke amik2 gambar..alih2 nak posing bersalam-salam pagi raya xdpt sbb kne duk dapur bancuh air org dah dtg beraya... huhu~~ dan biasanya tamu akan non-stop smpai petang... sbb tu aku kta..kami bersalam-salam secara kelam kabut... tamu turun jek..salam cepat-cepat sblm tamu lain dtg.. pastu kemaskan hidangan.. ready for the next guests... meriah x? hahahaha... mmg begitulah situasi raya ku..xkira r masa raya kat mna pun.. Kelantan, KL mahupun Parit Buntar... tapi kan... mcm mna ek nak bg tamu dtg beraya lewat sikit kat umah kita? ni elok tutup pintu kreta balik dari masjid..tamu dah ada kat pagar.. huhu~~ tapi bila pk balik..ape salahnya kan.. tamu dtg bawak malaikat what? takat nak amik gmbr bersalam.. hari Jumaat boleh wat.. sebelum ayah aku pi Smayang Jumaat... amik gmbr bersalam hahahaha...

5) tamu dtg non-stop.. penat tak terlayan..smpai tak cukup aku.. member yg dtg braya umah aku kne tolong aku masak.. hahahahahahahantu punya tuan umah mcm aku nih... tapi xpe.. thanks to my bestest fren... Juhaida.. salut!! salut!!

6) Mr AF dtg raya gak... ceh... dia tagged dgn mak aku kenakan aku... wat suprise la konon.. kta xnak dtg..alih2 tcegat depan pintu.. seb baik aku mood baik xwat mood merajuk.. klu mai angin sawan mrajuk.. tak bkak pagar baru tau ahakz~~


HARI RAYA KE-2

1) xmeriah sangat.. tambah2 aku pakai baju yang pernah pakai msa konco Mr AF...so dah x mcm baju raya sgt la... so feel nak bergambar tu kurang... tgk tv pastu pgi beraya umah jiran-jiran lama and kawan-kawan...

2) ada tamu dtg beraya...tapi aku dah pening mabuk mkn campur2..tdo je kat atas...


HARI RAYA KE-3

1) berkobar-kobar tunggu akak aku and fmily dia sampai.... and bdebar-debar tunggu fmly Mr AF nak dtg beraya.... fuih.... dup dap dup dap..... ;p

2)bengang dgn akak aku..kta pkul 9 nak btolak dr Ipoh... tp last2 pkul 11 duk Ipoh lagi... rsa nak mrajuk salin xmo pkai baju raya dah..tp bila pk..xleh..dah besar..dah tua..xleh merajuk sgt... nak mrajuk dgn Mr AF je boleh hahahaha.... non stop aku duk membebl..dgn nawaitu..dia smpai nnt..cepat-cepat salam mintak maaf... hari raya la katakan.. gunakan sebaik mungkin ahakz..

3) kelam kabut.. elok akak aku sampai angkut barang masuk dlm umah... toyota Alphard putih dah muncul depan pagar.. huhu~~ mna nak layan akak + abg ipar + anak3 buah (3 orang ;p).. mna nak layan family Mr AF.. ADOYAIIIII.... seb baik kakak aku sporting and baik..dia tolong aku ngidang sma.. dia sacrifice xmkn dlu walaupon perut dia dah menyanyi2... hahahaha... tq sis.. nyesal membebel awal2 tu hahahaha...

4) sempat snap skeping dua gambar family...

5) mlm tu main mercun pom pom..and main bunga api asap.. ada jugak main mercun gatal... sebab bunyi dia..... " pheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewitttttttttttttttttt POM!!!!".. hahahah...


HARI RAYA KE-4

1) seawal pagi aku dgn kakak aku bpeluh ketiak wat lontong and laksa... sbb aku jemput student aku dtg.. xcukup lagi..kami goreng kuey teow, karipap and nugget... biasalah.. budak2 nak dtg braya.. lgpon brapa kerat je kan nak dtg.. dlm ati aku dah gabra.. risau kot tup tup yang dtg 3 orang.. sia2 aku berpeluh ketiak duk prepare smua... malu pon ada gak klu mcm tu... konon student nak dtg..tgk2 6 pasang lobang idong je yang dtg...

2) pkul 11 diorg call ckp dah kat stesen bas PB...sbb aku janji aku pi amik diorg kat sna.. diorg xtau umah aku kat area mna.. sesampai di stesen bas... peluh pondan dan membasahi dahi... ramai sunggoh.... 25 orang yang dtg..adoyai.. kali ni aku menggelabah takut mknan x cukup.. huhu~~...dah la ramai yang dtg dgn motor.. majoriti budak laki.. rsa mcm duk dgn mat rempit.. i maluuuuuuu.. hahahahahaha....

3) penuh umah aku... makanan smua licin.. air berjug2... smua makanan yang ada dlm stock bwk keluar smua licin.... seb baik menu major cukup.. sempat la semua orang merasa makan laksa, lontong and kuey teow.. hehehehe.... msa nak balik tu... tpaksa la tarik duit raya dr sampul.. niat nak bg banyak..tp ramai sgt yang dtg.. budget kne tukar... hahahahaha... neway.. thanks smua sudi dtg beraya walaupon korang jauh dari Bagan Serai... dan walaupon korang ada yang x blajar kat SMAI.. thanks jgak coz still remember me~~ mode syahdu hehehehe ;p


HARI RAYA KE-5

1) Pegi beraya umah mak angkat Siti, maid akak aku.... alang2 dah pergi Tmn Serai Jaya, singgah beraya umah Zai terus,..amik ko.. satu fmly singgah beraya.. hehehehe...sorry kecik dah mengganggu pagi indah ko... =)

2) trip to penang...


HARI RAYA KE-6

1) bawak mak aku pi beraya umah Shimah... saje nak soh mak aku berkenalan dgn mak Shimah sbb aku slalu pi umah Shimah...mandi la..mkn lah...tdo siang lah... huhu~~...

2) kuar dinner satu family... saje... 16 Okt ni birthday Ezry..aku mcm x balik KL...so boleh la celebrate awal1... takat birthday budak kan.. bg kek tiup lilin je la yg paling dia igt.. bagi mainan dah slalu sgt dah beli mainan... hehehehe...


HARI RAYA KE-7 a.k.a HARI INI...

1) diorg dah bertolak balik KL...sunyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~~~

2) simpan pinggan mangkuk masuk almari smula....

3) bkurung dalam bilik.. update blog...


Sekian ceritera raya saya selama seminggu..~~~

Tuesday, September 15, 2009

:: MALAM LAILATULQADAR ::

erm.. di hari-hari terakhir sebelum menjelmanya Syawal... semua orang hangat membicarakan tentang malam lailatulqadar... malam keberkatan yang ganjaran pahalanya sama dengan ganjaran bila kita beribadah selama seribu bulan..(korang convert sendiri 1000 bulan = berapa tahun) oleh kerana malam ini begitu istemewa maka Allah pun merahsiakan hari ini daripada manusia untuk memastikan setiap umat-Nya yang beribadat dgn tekun , khusyuk dan tawadduk sahaja memperoleh ganjaran ini... tapi... Allah ada memberikan clue2 untuk menunjukkan ciri-ciri yang berlaku pada malam Lailatulqadar tersebut...


antara clue yang selalu disebut oleh orang-orang tua adalah pada malam lailatulqadar, pokok-pokok akan sujud kepada para malaikat yang turun ke Bumi Allah ini diringi oleh hujan renyai-renyai... jadi.. sila bayangkan bagaimana keadaan pokok yang sedang bersujud OK??.. dah boleh bayang dah? bayang jugak hujan renyai-renyai... kalau dah boleh bayang baru aku nak sambung cerita hehehehe..
ini adalah background fFiendster aku dulu-dulu... huhu~~ sekarang Friendster dah hilang ummph.. or..adakah aku sudah tua, tidak sesuai dgn jiwa Friendster lagi? huhu~~


ini cerita lama.. cerita masa aku darjah satu... setiap petang ada kelas Fardhu Ain kat sekolah.. aku igt lagi nama Ustaz yang ajar aku tu...Ustaz Ismail, duduk di Selinsing, Pasir Puteh, Kelantan... Selinsing tu dalam 8km dari sekolah aku, Sek. Keb. Pak Badol... aku xtau cerita langsung tentang beliau sekarang.. sejak lepas UPSR...Aku tak pernah jumpa dah Ustaz Ismail...tapi ajaran beliau sangat berkesan di hati... walau dimana beliau berada... sama ada masih ada atau telah pergi.. ustaz sentiasa dalam hati dan doa saya... amiiinnnnnnnn....


ceritanya bergini..pada bulan puasa maka kami pon membincangkan tentang Solat Tarawikh.. dan tup tup..masuk topik Lailatulqadar... maka kami pon dengan sepenuh hati tanya kat Ustaz.. iasalah, budak darjah 1..semangat berkobar-kobar dalam jiwa.. "Ustaz... betol ke malam Lailatulqadar semua pokok-pokok sujud Ustaz" (**kami tanya dlm bahasa Kelantan la.. ni aku dah translate dalam bahasa standard hehehehe).. Ustaz Ismail pon senyum then dia pon mula bercerita......ceritanya lebih kurang mcm ni..


Pada zaman dahulu... zaman guna lampu pelita..xde elektrik... jadi bila malam memang gelap gumpita la.. hanya diterangi cahaya bulan.... ada seorang lelaki ni.. dia bela lembu..seekor je.. jadi bila malam.. dia akan turun pindahkan lembu dari depan umah bawak ke belakang dan ikat pada pokok kelapa... jadi.. pada suatu malam tu... hujan renyai-renyai... jadi dia tak bawak pelita turun dgn dia... dia redah jek malam tu sbb mcm orang kata la.... kalau dah biasa buat, sambil pejam mata pon boleh wat kan... so sma la dengan lelaki ni.. kawasan umah dia mesti dia dah pro.. dlm gelap pon dia tau kawasan umah dia mcm mna... jadi..dalam hujan renyai-renyai tadi.. dia tarik lembu dia, bawak ke belakang.. jln beberapa langkah pastu ikat lembu dia pada pokok kelapa yang dia selalu ikat lembu dia la... klu dalam bahasa kelantan...dia kata "tambat lembu"... sebab hujan dan gelap..dia pon cepat2 la naik umah kan.. so bangun pagi esok.. dia tgk lembu dia tadi tgantung kat pokok kelapa... hehehehe..sebab rupe2nya malam tu malam lailatuqadar... masa dia ikat lembu dia tu... pokok kelapa tu tgh sujud rupenya..so dalam gelap tu, dia ikat tali lembu dia pada bahagian daun pokok kelapa tu, bukan perdu.. so bila pagi, pokok bangun dari keadaan sujud..tgantung la lembu dia.. hahahahaha... kami semua bantai la gelak dgr cerita Ustaz tu.... sampai berair mata gelak... hahahahaha...


"Kamu pernah dengar cerita macam tu? " tanya Ustaz..Kami geleng-geleng kepala je la.. Ustaz pon sambung... " Cuba kamu fikir... kalau betol pokok-pokok tu sujud, memang dah banyak cerita macam ni terjadi..tapi kamu tak pernah dengar kan? jadi pasal pokok sujud ni adalah perumpamaan... pokok sujud cara dia, bukan sujud macam cara kita... sama jugak.. pokok-pokok dan juga makhluk-makhluk lain sentiasa berzikir.. tapi pernah kamu dengar? pernah kamu tengoh ayam duk bersila pegang tasbih meratib? tak pernah kan... tapi makhluk-makhluk ini sentiasa berzikir...tapi dgn cara mereka sendiri..sama juga dengan cerita pokok sujud di malam Lailatulqadar.... " Ustaz Ismail menghabiskan ayatnya dengan senyuman.... dan sampai sekarang ajaran Ustaz masih terngiang-ngiang dalam ingatan aku... Terima kasih Ustaz.. walaupon Ustaz bukanlah graduan Al-Azhar atau mana-mana universiti..tapi Ustaz tetap Ustaz yang terbaik... semoga Ustaz sentiasa dirahmati dan diberkati... amiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnn...

Monday, September 7, 2009

:: ♥ UNTUKMU IBU ♥ ::


entry ini dibuat dgn kadar yang cepat,laju dan pantas sebab i nak tulis dgn cepat, laju dan pantas.. hehehehe..dah start dah ayat pening ahakz..

k.. hari ni mak i dtg ke rumah sewa i & abg i di parit buntar... yezzaaa... serunuk... tapi sminggu sebelum mak i datang... i dah ketaq jiwa raga.. sebab mak i slalu cakap "jangan bagi rumah sepah-sepah"... dan disusuli dengan ayat ugutan "kalau ma datang tgk rumah sepah-sepah, ma pusing kereta balik KL smula" huhu~~ yang tu xtahan... pdahal bukan mak i yang drive... ayah i yang drive ;p

jadi, setelah i dimaklumkan oleh bonda kecintaan yang beliau akan berangkat ke parit buntar.. maka pada saat itulah, i dah kemas umah sikit demi sikit... banyak la kerja-kerja rumah yang i jarang2 buat tapi lately i slalu buat seperti :

1)dalam sminggu ni, 3x i cuci bilik mandi... biasa sminggu sekali je hehehehe..

2)i pon menglaundrykan diri, nnt x syok r mak i balik tgk baju kurang wangi i berlonggok dalam bilik i (walaupun itu bilik i, tapi mak i akan menjenguk jugak ;p)... memang hobi i kumpul baju 2 minggu skali baru basuh.. orang bujang la katakan hikhikhik... lagpon stok baju i banyak.. ;p

3) i pon start dari hari Sabtu dah mula menyapu rumah setiap hari..atas dan bawah... heh! kalau x, sbulan skali pon susah... wakakakaka...sape la yang rajin nak mngemas umah klu takat 2 orang je yang duduk...

4) i dah check barang2 dalam peti... yang mna dah sminggu dalam peti.. i campak.. yang mna sayur-sayur kelayuan di tasik madu akibat tunggu dimasak oleh Chef Hasniza, i campak... orang bujang.. biasalah..time pegi Econsave..xcukup troli nak letak barang2 dapur..last2 smua bkulat sbb makan kat kedai ;p

5) i clearkan tong sampah... bukan takat buang sampah, i siap basuh lagi tau.... bila mak i datang biar dia tgk tong sampah berkilat-kilat dan berseri-seri...

6)mana-mana barang i yang duk transit kat bilik tamu kat bawah... i angkut naik bilik i.. sumbat2 dalam almari...dalam almari mak i x nampak ahakz...

7) mak and ayah i salu mngomel... bosan tgk TV sebab xde channel National Geographic... duk mengomel i pilih pakej kartun + variety... i pon smalam call Astro mtk tambah satu lagi mini's.. dari rm85 maka jadilah RM88 sebulan... seb baik la tambah RM3 je.. kalau bertambah RM30.. i dengan without hesitate akan buat borang claim kat mak i tiap2 bulan... wakakakaka... kedekut dgn ibu sdiri..apa daaa.... ;p

8) pagi ni, masa i sedang indah dibuai mimpi dan diulit selimut... abag i dah bertungkus lumus mengemop umah and cuci dapur yang berminyak... hehehehe.. xpe lah.. bagi dia lak kemas umah skali skala... bg latihan sikit utk jadi suami mithali utk bakal kakak ipar aku nnt.. hahahahaha.... papepon..thanks bro...

9) mak i sakit urat..so xleh bdiri lama-lama... so i rasa sepanjang bulan puasa + raya ni.. i akan mengambil alih tugas ibu i di dapur sbnyak 60%... i seronok juga sbnrnya.. boleh la i asah lagi skills i di dapur.. cuma probnya.. di bulan puasa ni... i takut lps balik kerja je i dah collapsed... mcm mna i nak wat kerja dapur huhu~~

10) esok i nak gi TMpoint.. i nak amik pakej Let's Talk.. bukan ape..demi ibu i..nanti bolehla dia bergayut dgn Ezry yang jauh di KL.... hehehehe... i yakin, time i and abg i pergi keje... tinggal diorg bdua jek tunggu umah, mesti diorg akan keboringan... so g telefon.. gayut la puas2 nak gayut dgn sape pon hehehehe... bayarnya RM10 jek... huh..berkobar-kobar nih nak gi TM esok nih... ;p

so... demi untuk ibu.... and ayah.. i sanggup buat macam-macam.. tapi klu nak kira apa yang diorang dah buat utk i... hujung kuku jari kelingking kaki pon x sampai lagi... mmg banyak btol jasa+budi diorg utk i... duit xyah cakap r... klu mak ayah aku ni ah long.. maunya aku dah kne tikam beratus ratus kali... hahahaha.... tapi mak ayah aku baik... hulur jek walaupon "hutang-hutang" lapuk dah berkulapuk... ;p walaupon mak ayah aku x kaya bawak aku melancong luar negara.. i tetap sayang mak ayah i... (gado kadang-kadang tu biasa la.. aku nih bukan anak solehah sgt ahakz... normal la..mcm korang jugak ;p)... k.. i cakap i nak wat entry cepat, laju dan pantas kan..

so i end my entry with I LOVE MY PARENTS MMUAH MMUAH...

(ni gambar parents i masa diorang merayap kat Sabah)


p/s: awat aku gedik sgt guna "I" dalam entry ni? papejelah... layanZZZZZzzzzzzzzzzzz (tertidur kekenyangan );p

Sunday, September 6, 2009

:: BUKA PUASA DENGAN PENUH NAFSU ::

erm... spatutnya aku post entry ni semalam..tp sebab kaki aku lenguh sangat jadi aku tak leh nak memblogkan diri.. (body aku sangat berkoordinasi.. walau kaki yang lenguh, tapi tangan dan mata turut sama lenguh.. klu guna peribahasa "cubit peha kanan, peha kiri terasa jugak" salah r untuk aku sbb klu cubit peha kiri.. satu badan turut merasakannya.. hehehehehehehebat x? ;p (1st ayat dah start mengkerapukan diri.. nak kne sekeh btol minah ni...)

k..ni tak merapu..ni fakta semuanya... aku bangun pkul 12.30 t'hari .. oopss.... kantoi.. bukan ape.. biasalah cikgu sesi pagi.. bila ada cuti jek, amik kesempatan la uk bangun lewat banyak dari hari2 biasa... hehehehe... lps bangun, mandi, kemas2 umah sikit dan bersiap utk ke Jusco PERDA dengan Cik Seri - Cik Seri dari SMAI... kenapa aku kata Cik Seri? sebab kami smua xkawen lagi... and kami semua berseri2 ahakz.. ;p lebih kurang pukul 2.45 rombongan cik kiah sampai depan umah aku tuk amik aku, pastu kami amik sorg lagi ahli dan berlepas ke PERDA... sepanjang perjalanan tu, mcm2 la kami borak.. lawak bodoh, lawak cerdik smua kuar r time tu... hehehehe..


sesampai kat perda..kami pon terus menuju puncak.. hehehehe..xde la puncak sangat..2nd floor je sbb nak buat reservation utk bbuka.. kami smpai tu pkul 4.00.. hehehehe.. msa ats kreta tu dah bincang and come out dgn nama Johny's.. hehehehe... dah siap booking, kami pon pegi mencucuk duit.. pastu bila duit dah dicucuk mula la rasa kaya raya dan nak bersedekah pada pemilik2 kedai kat situ.. hahahahaha... nafsu membeli sudah muncul..


sbb duit tak brapa nak ramai, so xde lah membelah poket sangat.. just beli shampoo body shop (rambut aku mngalamai masalah "miscariage" yang agak kronik... hahahahaha.. ske ati aku jek guna term tu... korg faham x? ;p).. pastu sambil merayap nak carik surau... tnampak pulak SALE 70% baju tidor Scarlet.. hahahaha... bukan la baju tido yang sexy mexy tu... baju tido comel mcm kanak2 tu je la.. hehehehe... biasalah.. harga dia standar RM39.90... alih2 hari ni SALE 70%... apa lagi.. angkut la 2 pasang.. hehehehe...

dah rasa duit sengkek.. ape lagi... terus menuju kesurau... nak smyg Asar sambil berdoa agak dimurahkan rezeki.. mna la tau kot pasni tetiba ada orang hulur RM100 kat aku pon jadilah... hahahahaha... tapi memandangkan aku menzalimi diri sendiri dgn membiarkan nafsu membeli mendominasi jiwa raga.. maka Allah xmakbulkan doa aku tu walaupon ini adalah penuh barakah.. hahahahahaha... klu btol ada orang tetiba bagi RM100 kat aku, aku mmg xamik..takut ah... kot2 dia jami ke duit... pastu siang malam duk tbayang muka orang tu jek.. ksian kat Mr AF ahakz.. ;p

lepas smayang.. ronda2 lagi sikikt pastu elok kaki pon penat... perut pon dah main lagu jazz... tgk jam dah pukul 7.00.. oyeah.... dah nak buka puasa... so cpt2 la kami pergi mendapatkan abag Johny's yang sedang menunggu untuk mengepow duit kami... hahahahaha... sesampai jek sedikit hampa.. sebab memula kami book kat tempat yang best..alih2 dia pindahkan kami ke ceruk yg sedikit xmemberangsangkan mata.. tp nak wat mcm mna kan... reserve tadi bayar RM50 jek... kalau RM500 boleh gak nak wat gaya hentak-hentak kaki tunjuk protes... so kami pon mnurut je la duk kat ceruk tu... satu-satu makanan yang kami order muncul... tapi nasi aku.. 10 minit lps bbuka baru smpai... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... aku pon hentam mkn steam boat la dlu.. pastu baru mkn nasi.... yayayayayayaya... kenyang yang amat.... dgn tomyam lagi smangkuk... mmg full tank r.. hilang diet aku yang bbuka mkn nasi sesenduk + sayur smangkuk and xde santan.. alih2 hari ni mcm mkn utk 3 hari bbuka... huhu~~ gemuk la aku.... ~~~ tu la... sape soh tak kontrol nafsu makan.. amik hang... ingkar lagi perintah Tuhan..

aku yg last siap.. nak wat mcm mna kan.. order aku smpai paling lambat.... so pkul 8.00 baru berangkat dari Johny pastu gi smayang.... dah lps smayang.. nak balik r..kan lewat sgt lak smpai umah... siah kat Shikimaru nak kne drive sensorang malam2... so bergegas la jalan untuk balik.. tapi skali lagi nafsu menguasai diri... kejap masuk kedai beli belt... pastu singgah kedai kasut belek2.. pastu pegi Mc'D cari bahan gigit2... pastu..pastu.. pastu... last2.. pkul 9.30 baru balik... ats kreta lawak xbyk sgt dah..sbb dah penat kan... hahahahaha.. papepon.. best!! nnt kitak kuar lagi ek walau bukan bulan puasa ek... =)

Friday, September 4, 2009

:: REALITI TAK SEINDAH DRAMA ::


hehehehe.. jarang nak dgr quotes mcm tu kan? yang biasa dengar, realiti tak seindah novel kan? kan? (sila mengiakannya..klu x aku nangis nnt.. ahakz).. erm..actually topik aku hari ini berkisar pada drama yang aku tonton petang tadi.. sambil2 tunggu waktu berbuka, jamu la mata dgn drama Layaria... tajuk dia... HANTU RAYA... aku ingat mesti cerita dia pasal orang yang bersemangat nak sambut Hari Raya..almaklumlah... skrg kan bulan puasa.. lg dua minggu dah nak raya... (YEAY!! RAYA...!!! I LIKE!! *wink )... tapi... ada tapi.... bila aku bkak sinopsis dia... rupe2nya kisah psal orang bela Hantu Raya... arahan Rashid Sibir.. antara penerbit yang agak glemer dan otai... so aku pon dlm hati "xpelah... Rashid Sibir punya drama... mesti boleh tahan..." tapi..tanggapan aku tu tak betul rupenya... kadang-kadang... penerbit terkenal pon boleh buat cerita yang xbest.. (huh!! ape nak heran.. prof razak mohaideen tu mna pernah best pon crita dia ahakz.. )... xpe.. klu razak mohaiden xpe..aku dah tau dah cte dia xbest.. tp ni Rashid Sibir... huhu~~ meh nak story nape aku kata realiti tak seindah drama...


alkisah drama ni psal sorang nenek ni yang bela hantu raya... so dia dah tua, dah sakit tp xleh mati sbb ada saka kan.. so hantu tu la yang kontrol dia pulak..pastu duk kacau2 anak cucu nenek tua tu... si cucu ni pulak duk mak dia (anak nenek tua) sbb dia kta mak dia bohong ckp nenek dia bela hantu raya.. gado dua branak tu.. so cucu dia pon pi lari duk umah nenek dia... nenek dia sihat walafiat di mata cucu dia pdhal tu sbnrnya jelmaan hantu raya... pastu ada sorang ustaz muda ni yang balik dari Mesir... dia kawan dgn cucu nenek tua tu tadi...


1) dalam drama tu... ada la part cucu lelaki nenek ni kne rasuk..so ustaz muda tadi pon pegang cucu lelaki nenek tua tu sambil laung "ALLAHUAKBAR!!".. dan..tup!! terus cucu lelaki nenek tua tu ok... itu dalam drama... dalam realiti yang aku duk hadapi kat sekolah... budak yang kne rasuk ni.. kalau takat laung "ALLAHUAKBAR!!"...diorg boleh siap gelak lagi... nak wat mcm mna.. yang aku tgk dalam realiti... dia boleh ikut mngajai sama dengan ustaz... pastu surah Yaasin tu pon dia boleh gigit jek... masa keling diorg baca yaasin.. boleh je diorg duk jelir2 buat muka ambil duk ulang cakap "aku x takut!! aku x heran!!".. adui..kan bagus klu sama mcm drama.. laung "ALLAHUAKBAR!" je terus pulih dari rasukan...


2) yang kedua... ustaz muda tu balik dari Mesir kan..belajar kat Mesir.. so mesti dalam ilmu agama dia.. tapi yang aku heran.. dia guna tangkal untuk lawan hantu raya tu.. bukan ke kalau guna tangkal ke ape tu ciri2 khurafat yang boleh bawak pada syirik? orang belajar kat Mesir wat tangkal.. bukanna nak wat air penawar or smayang hajat.. huhu~~.. dan part yang paling lawak... tangkal tu ikat kat wrist... pastu jupe nenek tua cakap mcm biasa.. pastu diorang (ustaz muda + cucu2 nenek tua) hala wrist diorg yang ada tangkal kat nenek tu dgn gaya ala2 Power Rangers pastu nenek tua tu pon menjerit2 pastu jatuh pengsan.. huhu~~ mcm crita kartun lak.. ;p


3) yang ketiga.. ustaz muda tu kan kawan dengan cucu perempuan nenek tua tu.. klu nak jupe bincang psal keadaan nenek tua tu mesti jupe tepi laut..(bukan berdua tp jupe dgn 3 orang cucu nenek tua tu,sorang lelaki) cewah!! jupe bincang dengan ustaz tepi laut.. nape la xjupe kat pekarangan surau ke..? kat umah perempuan tu ka.. ? ustaz pilih port jiwang untuk bincang.. kalau dalam dunia realiti.. ustaz pegi tepi laut bagi nasihat kat orang yang duk "berbincang" tepi laut...pastu cucu2 pompuan nenek tua tu lumber je xpkai tudung jpe ustaz.. hormat la sikit kat orang berilmu agama nih...tu dalam drama kan.. dalam dunia betul.. msa Ustaz Ismail Kamus nak dtg sekolah aku rawat budak kne rasukan.. giler segan nak jupe.. ye la..orang berilmu kan.. siap tukar tudung..dr tudung krim pkai tudung hitam sebab tudung krim kan mcm berbayang jgak.. huhu~~.. bab jupe ustaz xpkai tudung tu ok la sikit klu nak banding dgn satu scene lagi.. ustaz muda ni.. msa diorg hala wrist diorg yang ada tangkal kat nenek tua tu... ustaz tu dgn slumber je pegang tangan cucu pompuan nenek tua tu.. huhu~~ ustaz pegang tangan pompuan bukan muhrim dgn sengaja... huhu~~ mcm sukar utk diterima.. mayba ustaz muda tu berinspirasikan ex-husband Maiza kot ahakz. (xleh sebut..kan dia saman aku.. dia tgh nak cari income dgn menyaman bloggers hehehehe) ;p
4) last..aku malas nak komen yang lain dah... sepanjang sesi berubat tu... ustaz muda dgn anak and cucu nenek tua je yang terlibat... terer amat ah ustaz muda tu.. dia brubat pegang tasbih and bca yaasin jek... huhu~~hebat sungguh... sbb dalam realiti.. yang kes kat skolah aku... dah bpuluh2 ustaz datang... siap Ismail Kamus pon datang... tapi xpulih2... mcm aku ckp tadi la.. baca yaasin pon diorg boleh kata xheran.. adoi.. pening btol la... kan isungguh syurga kalau realiti seindah drama.. mesti dah settle lama dah ceritera rasukan kat sekolah aku tu.. huhu~~


dah r.. cukup la aku komen psal drama Hantu Raya tu... xpe.. ni baru 1st drama Rashid Sibir yang agak x cukup ummph sikit.. harap pasni Rashid Sibir x ulang la mini tiny error mcm ni dlm drama dia... ahakz.. mcm la Rashid Sibir baca blog aku hahahahahahahahahahantu raya btol la aku nih... daaaaaaaaa~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...