header flash

Friday, December 31, 2010

:: WELCOMING 2011 ::


Wah..tup tap tup tap...
dah nak masuk 2011 dah kita ek..
rsa macam baru je sambut 2010..
dah makin tua rupenya.... hohohoho...

erm.. xmau cerita banyak..
tapi secara ikhlas..aku agak gentar nak menempuhi 2011...
sebab akan ada satu perkara besar yang akan berlaku..
ya!! aku akan bergelar Puan Seri inshaallah... {hahahaha.. over sungguh panggilan itu..}

jadi..lantaran dari itu.. skrg aku tgh kelam kabut utk buat persiapan..
ada la beberapa hal yg xsettle lagi dan berasa sgt kalut kerana masa-itu-mengejar-kita....
hohoho.. bila terfikir... rsa nak tdo pon xmau nak settlekan smua hal...
tapi..bila tak fikir... elok jek santai2 boleh berfb , gi tgk wayang, gelak2 golek2...
hohoho.. lumrah alam...
tamat cerita personal..

kita masuk cerita kerjaya..
aku xtau.. apa nasib tahun depan..
xpayah jadi guru tingkatan... xde dah mngajar subjek pelik2... concentrate on BIO, SCIENCE and BI.... big grin =)))))))))
jawatan pon xbanyak... just jd s/u ko... ummph..berazam nak menjalanakan tugas dengan secemerlang yang boleh.... xnak menaghampakan kak sal (pk ko) yang telah menaruh kepercayaan pada aku... ceeewahhhh!!

ok... happy new year smua...mana2 azam yang xtercapai tahun depan.. xpe.. bawak masuk ke tahun 2011....hehehe.. azam aku mcm biasa r.. nak jadi cikgu yang baik.. nak belajar masak.. nak maintain kurus... hahahaha... azam nak sambung master tu kne tgk situasi dlu.... mudah2an dipermudahkan... inshaallah... =)

dan pada yang kurang bernasib baik pada 2010... jgn sedih.. igt.. semuanya adalah takdir... mcm aku... xdpt 7e...alih2 tgk aku dapat satu tarikh yang best.... jeng jeng.. tunggukan masanya tarikh itu direveal.. hikhikhik...

smoga kita akan lebih bahagia, lebih gembira.. dan lebih beramal pada tahun yang baru ini....

once again... HAPPY NEW YEAR!!!! =)


p/s : if i'd be granted with a wish that i can turn back time... there's nothing i want to change.. because i just love my life the way it is...even i'm not having a super fancy time... travel around the world.. live in the elite-circle life...but it's sweet and lovely by it's own way....and i know... i'm still inspiring others.... hahahahaha....

mr AF...01.01.05..sape yg tlompat2 dapat sms ek? ngeeeeeeeeeeeeee

Sunday, December 19, 2010

:: BIARKAN BUNGA ITU LAYU..... PERCAYALAH ::


cerita S.A.TU

saya suka baca novel....
tapi terbatas untuk novel BM and BI saje...
sebab... bahasa lain aku xtau.... T_________T

masa sekolah rendah... klu novel BM jek mestilah terbitan novel creative.... {xbyk novel production dulu2}
klu novel BI... mestilah Enid Blyton... {kekadang beli sbb cover dia cantik... bacanya x hehehehehe ;p }

naik skolah menengah... mabuk R.L. Stine... FEAR SREET....
ada member layan Christopher Pike...tapi aku xlayan...
layan R.L. Stine... bukan ape... member aku tu BI power....
boleh r nak layan Christopher Pike yang tebal tu..
aku ngelat... baca yang nipis2 jek,.. agagagagaga.... {ikhlas mengaku keburukan diri ;p }

tapi yang x boleh lupa.... masa form 4...
fanomena novel BIARKAN BUNGA ITU LAYU melanda sekolah...

ada pernah skali tu.. msa prep... 4 orang dalam kelas aku duk ngadap baca novel tu..
dah ala2 jadi novel KOMSAS... hahahahaha....
tapi.. sampai sekarang.. aku rsa novel tu novel paling best yang pernah aku baca...
info lanjut... baca kat SINI..
sampai sekarang still terbayang2 novel tu...




cerita D.U.A

kami mesti ada buku nota fizik sendiri..
alaaaaaaaa..... buku log biasa jek... pastu balut dgn wrapping paper yang sama untuk satu kelas...
warna hijau pucuk pisang...keseragaman.... {one for all, all for one!! kononnyalah hehehehe }
tapi nota aku isi xberapa banyak.. xminat fizik la katakan.... huhu~~ mintak ampun ye cikgu rashidah mat..... T______T
yang paling ingat... kat page paling belakang...
ada lirik lagu....
lagu Siti Nurhaliza...
lagu Percayalah....
tukang tulis : Ain Zhafarina... peminat siti no 1... hahahahaha...


Suasana sepi begini
Panahan rindu menusuk hati
Tak mungkin kau sedari
Lantas ku titip puisi kasih
Agar gelora tidak merintih
Sengsara pun menyisih
Dengarkanlah suara hati
Moga dikau mampu mengerti
Cinta hadir tanpa ku rasa simpati
Korus
Percayalah
Kasihmu lama tersulam
Di ruang paling dalam
Terlalu jauh tak terselam
Ku akui
Dugaan datang jua pergi
Rela ku menghadapi
Dengan harapan suci
Doa bersemi
Kasih
Usah bak suria kau hadir
Persis ombak memukul ke sisir
Bimbang cinta terusir
Kerna rindu pastikan lahir
Airmata setia mengalir
Berjanjilah ia tak mungkin kan berakhir
Oh oh...
Percayalah...

cikgu ngajar.. aku duk wat konsert untuk diri sendiri...
{mintak maaf yek yang duk berdekatan...suara saya yang xbest telah mengetuk gegendang telinga kalian ;p }





apa kaitan cerita S.A.T.U dengan cerita D.U.A ???

saya suka novel Biarkan Bunga Itu Layu... dan suka imagine lagu Percayalah as it's OST....

sekian cerita saya.... oh lupa... kebanyakan novel saya pinjam kawan2 pnya jek... baca novel pinjam ni, nikmat dia lebih sikit.. macam makan orang belanja r... roti kosong pon rasa sedapppppppppppppppppppp jek.... ahakz ;p sampai sekarang suka pinjam novel orang hehehe...





p/s : klu x baca cerita tu lagi.. baik cari sampai lubang cacing... best.. xmenyesal!!!!!

:: via FACEBOOK FOR...??? ::

aku tau....
sminggu dua ni..ramai yang berbulu mata dengan kemengadaan aku duk update status kat facebook...
ok.. update status kat fb xde la mengada sgt...
yang mengadanya bila nak tempel kat bawah tu... "via facebook for ipad"..
hahahaha...
memang aku xde ipad... tp Mr AF yang ada..
hari tu pinjam jek.. dah bg smula pon kat tuan dia... dah sminggu lebih dah bagi..
dah tu... pehal smalam update status smalam still ada "via facebook for ipad" ?

ok.. ini yang aku nak cerita....
actually.... xwujudpon official facebook for ipad...
klu mcam iphone ke, blackberry ke... mmg ada official..
tapi utk ipad xde..... {huh!! yang aku xde tu ada lak yang official... T____T }
tapi aku saje gatal2 gn duk search.. jumpa la makhluk ni....


see.. MACAM2 ADAAAAAAAAAAAAAAAA !!!
tapi...aku xpnah la guna iphone or bb... sbb aku guna ipad... aku amik yang ipad je la kan...
so..

klu rsa nak update guna iphone.... KLIK SINI
klu rsa nak update guna blackberry... KLIK SINI
or nak update guna ipad....KLIK SINI



jadi tunggu apa lagi... bookmark la entry ni.. baru senang nak update status... kasi berbulu mata kawan2 yang pernah wat mata korang berbulu... ntah2 diorg pon guna yang ni je jgak..hehehe...




P/S : klu suatu hari nnt tgk aku "via facebook for iphone "... tu maksudnya aku guna i4 btol.. tgh tunggu tax smartphone turun nih.... hehehe... lg best klu dapat masa hantaran kan... ehem!!! {sambil sengih angkat2 kening kat Mr. AF } ngada2 hahahahaha.... xnak lah... mesti my mom membebel huhu~~

Wednesday, December 15, 2010

:: TAKDE TAJUK... ::

OK... entry ni xpenting pon...
tapi ada orang buat correction untuk entry ASAL USUL aku...
ye..ada minor error utk info yang diberi... xtau lak ada org nak check... ngeeeee... ;p


sedikit info pasal Kg. Pak Badol..
mengikut alamat... Kg. Pak Badol, 16400 Melor, Kota Bharu...
tapi klu check peta.. kampung Pak Badol dia masuk dalam daerah Bachok...
kalau sekolah ada petandingan pape.. dia masuk dalam Daerah Bachok..
a bit memeningkan la.. tp.. itu lah keistimewaan Kampung Pak Badol... erm.. itu kategori istimewa ek? hehehehe... layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn......

then ni info yang aku xigt..
masa aku umur 3 tahun dah balik Kelantan dah.. umah dah siap..
tapi balik kejap.. tapi kakak ak sempat amik UPSR kat SK Pak Badol....
pastu ayah aku kne kerja kat KL lagi...
so balik semula masa aku umur 5 tahun lebih...
kali ni abang aku lak amik UPSR kat SK Pak Badol.... =)

ok..tu je correction and info tambahan. ... hehehe...

tadi... masa merayap kat Popular i0i Mall Puchong...
mak aku nak cari buku untuk cucu dia...
duk merayap tu.. aku terpandang ni...

wah!!! so excited.... itu my 1st pic dictionary..
merangkap kitab masa umur 6 tahun...
suke gile buku tu... sbb rasa terer bi msa tu...
dia words in english jek.. xde translate bm...
so rsa terer r bila guna buku tu... ngeeeeeeeeeeee......
cuba bayang... diambang umur 25 tahun....
korang terjumpa buku yang korang pernah guna masa belum mumayyiz dulu...
gambar yang sama.. words yang sama.. beza dia ni edition ke berapa belas dah...
rasa sgt teruja {dan kembali muda hakhakhak}.. rasa dan2 tu nak beli..
untk kegunaan anak2 aku nnt...
hehehe...anak2 wajib baca buku yang emak dia baca..
tapi rsa mcm kurang waraas..so xbeli.... hehehehe...


skrg ni..KFC dan ada mc'flurry sendiri..
nama dia Crusher..... best jugak.... hehehe...



p/s : untuk tatapan korang.. gambar erina masa mula2 balik umah dari hospital... sma besar dgn remote ASTRO jek.... hehehehe.... alhamdulillah skrg membesar dgn sihat dan cerdas...





Tuesday, December 14, 2010

:: ASAL USUL ::

ASSALAMULAIKUM w.b.t...

jawab!!!! xjawab bdosa.... hehehehe.. {tgk..smgt kan aku betapa xnak bagi korang tanggung dosa free.... hehehehe ;p }

acually dah lama dah aku nak wat entry ni.. tp ntahla..mcm xde jodoh...
bila aku nak wat entry ni.... dan2 tu banyak komitmen lain yang perlu diselesaikan... ceewah... bagus punya ayat aku bagi.. hehehe....

jadi malam ni.. sementara xtau nak watpe... aku pon mengumpul setiap titk semangat yang ada untuk wat entry ni.... demi untuk korang.... ceeewah!!! hahaha... sila terharu skrg... ;p

al kisah..ilham nak wat entry ni timbul bila smua orang asyik duk tanya..

"nieza, ko orang mna?"
"eh, x duk kelantan dah ke?"
"xbalik kelantan ke cuti?"
"ko orang kelantan ke orang terengganu?"

sesungguhnya... aku pon rasa fade up nak jawab soalan mcm ni berulang kali...
aku rsa dah detail dah aku explain..tp ramai jugak yang mcm xleh nak simpan dalam memory setiap detail yang aku cerita... fine.. aku faham siapalah diri ini untuk menumpang tempat sedikit di memorimu....... T___________T

tapi!!! untuk memujuk hati yang konon sedih... mungkin faktor penceritaan lisan adalah lebih senang untuk dilupakan berbanding penceritaan melalui penulisan.... aku kembali senyum dan semangat nak tulis... harapnya... lps korang baca ni..korang boleh ingat dan xpayah dah tnya soalan berulang... dan yang lagi bagus... korang boleh tolong explain pada mereka2 yang xbaca entry picisan ini.... hehehehehe....

kita mulakan dengan tarikh 28 Februari 1985.... aku dilahirkan di kampung pandan 1, kuantan, pahang..... msa tu ayah aku kerja kat kuantan.... so satu family duk kat situ.... lahir pon bidan kampung yang sambut.... nenek2 and moyang xdpt dtg... so dari kecik..ayah aku yang jga aku dan mak aku.... hehehehe... saya anak abah... lalalalalala..... so dah tau fakta ni.. jangan nak tnya soalan pelik bila ic aku -06- okey..... hehehehehe..

msa aku umur 2 tahun sampai 5 tahun... ayah aku pindah kerja kat KL... so satu family duk kat Dato' Keramat.... msa tu KRU xde lagi....klu x mesti aku dah belakon dalam cerita Merong Mahawangsa hahahahaha...... giler ntah ape2 merapu..... DISH!!! tumbuk muka sendiri ;p

maa aku umur 6 tahun... barulah mak ayah aku balik kelantan.... masa tu rumah dah siap... our mansion is at Kampung Pak Badol.... phheewitt...tetiba speaking hahahaha...
ok... aku membesar sebagai kanak2 di Kampung Pak Badol.. Melor... bersekolah rendah di Sek. Ren. Kebangsaan Pak Badol.... rumah aku tu dekat la dgn Sekolah Rendah & Sekolah Menengah Pak Badol... boleh anggap sebagai sebelah padang sekolah la... masa tingkatan satu... aku masuk Sek. Men. Sains Pasir Puteh.... masa di tingkatan 5... kerajaan Malaysia telah meluluskan projek untuk membesarkan Sekolah Menengah Kebangsaan Pak Badol... dan membayar pampasan kepada mak ayah aku.... sebab kiranya government nak ambil rumah dan tapak tanah tu la kan.... satu kampung tu government ambil dan bayar.... jgn nak kta amik rampas buta2 lak.... x.. dia bayar pampasan.... tapi xmeriah la bayaran dia.... kalaulah PETRONAS ke.. SIME DARBY ke yang amik kan... aku xkerja dah skrg.... hahahahahaha..... mcm tanah aku lak ;p

di sinilah bermula episod duka sekeping hati remaja..... {masa tu aku umur 17 thn kan..remaja la kan? } .. mak dgn ayah aku plan nak wat rumah kat sebidang tanah yang xberjauhan dari tapak rumah yang diambil tu... tapi... memandangkan masa tu kakak aku dah berumur 26 tahun dan bekerja di KL... dan bangnda aku msa tu berumur 24 tahun dan berada di UK dan akan balik bekerja di USM Trans Krian... maka mereka berdua mensarankan mak ayah aku supaya xpayah la wat rumah kat Kelantan... tapi duk dgn diorang..... alasannya... :: diorg susah nak cuti nak balik melawat mak ayah kat Kelantan.....:: bersetuju dgn cadangan tersebut.... mak ayah aku pon bersetuju menerima pelawaan abang aku yang menuruh mak ayah aku duk dgn dia kat Nibong Tebal..... sbb dia pon xkawen kan.. and dia anak lelaki kan.... jadi... apabila orang amibil rumah tu... dan abang aku pon duk study lagi kat UK... lagi 2 tahun nak balik.. jadi mak ayah aku pon menyewa dulu rumah teres setingkat di Pasir Tumboh.. masa aku masuk 18 tahun... aku nak kne tukar ic lama kepada mykad... jadi.. dalam alamat tu xkan nak letak alamat umah sewa kan.... so letakla alamat umah nenek aku yang kat Besut tu.... so that's why alamat dalam mykad aku adalah alamat Jertih, Terengganu. dah terjawab persoalan sekarang?? tapi dalam hati kecilku... sedih... xde alamat umah tetap macam2 orang lain... padahal sebelum2 ni..hidupku aman makmur di rumah hak milik mak ayah sendiri... T___________T

bila abang aku balik dari UK... maka kami pon mencari la rumah di Nibong Tebal... on the way nak pergi tu... singgah umah mertua kakak aku kat Ipoh...Msa tu la ayah abang ipar aku cakap carilah rumah sewa area Parit Buntar, sebab kat situ area Melayu ramai sikit.... sbb kami mmg buta langsung... Nibong Tebal pon hanya dengar nama jek... Parit Buntar lagilah..langsung xpernah dengar.... tapi hati kecilku berdetik..
"eh, macam pernah dengarlah ada orang duk kat Parit Buntar...."
rupe2nya, Mr AF duk kat Parit Buntar.. masa tu kami kawan2 biasa jek.. baru 4,5 bulan berkenalan kat Friendster... hehehehe ;p {skrg korang dah tau kat mna kami jumpa... hikhikhik}

aku banyak menghabiskan masa kat USM la kan.... time cuti jek baru balik umah.... biasanya mak aku banyak kat KL.... sbb kat sana ada cucu.. cucu sulung lak tu... faham2 je la kan... malas nak hurai panjang lebar... hehehehe... jadi biasanya masa cuti..aku akan balik ikut kedudukan mak ayah aku aku... klu mak ayah aku ada kat KL..aku balik kat KL... klu mak ayah aku balik Besut or Kelantan... aku pon ngikut diorang sama.... dalam hati orang nampak aku rsa normal... memangla kat umah kakak aku... aku ada bilik tidur sendiri... {share2 dgn tamu la kan}... kat umah abang aku laagi la.. mmg dapat bilik complete... mcm hotel gitu... tapi jauh di sudut hati..aku still rasa kekurangan... rsa mcm sedih bila fikir... duk umah bukan umah mak ayah sendiri... even bahagia jek aku duk umah kakak aku and abang aku... tapi suatu masa dan ketika..akan timbul suara hati mcm rsa xbebas.... rsa mcm kekurangan...rsa mcm mnumpang tu mestilah ada.... rsa mcm nak duk umah mak ayah sendiri... jadi sebab tu... bukan sekali dua aku suruh mak ayah aku wat rumah sendiri.... tapi mak ayah aku gelak jek... ceh...orang beremosi... diorang gelak lak.... T______________T

tapi... rsa yang paling banyak dalam hati ialah rasa terhina... terhina dengan pandangan individu... bila diorang tanya... "mak dgn ayah duk mana?"

maka aku dengan tulus ikhlas jawab...

"mak ayah aku duk kat KL... kat umah kakak" or "mak ayah aku duk kat Parit Buntar, kat umah abang"..

automatik... diorang akan wat pandangan seolah2 menghina "mak ayah ko merempat ke tinggal kat umah anak2".. serius.... aku sgt tercalar hati dgn pandangan2 mata manusia itu.... tapi banyak bersabar jek.. and banyak pendam rasa dalam jiwa dgn pandangan masyarakat yang nak menghakimi even xcukup mengenali........

setelah hampir 6tahun mempunyai hidup yang agak ganjil dari orang2 lain.... bila dah kerja ni... aku rsa sgt gembira dgn life macam ni.. rasa sgt bersyukur dengan segala ketentuan Allah... rasa sgt bersyukur mak ayah aku xikut idea ngeng aku soh mak ayah aku wat rumah baru... sebab bila dah bekerja ni... hanya Allah yang tau betapa sibuknya..even cuti susah amat nak balik melawat mak ayah.... nasib baik la mak ayah aku slalu travel antara umah kakak aku dgn umah abang aku... jadi selalu jumpa la.. boleh kata paling lama xjumpa pon sbulan.... xboleh bayang kalau mak ayah still ada umah kat kelantan... memang kering air mata r duk tunggu rumah sambil tunggu anak2 balik melawat..... ;p

sekarang bila dah berumur lebih dari 23 tahun... dah pandai berfikir secara waras dan kurang tercalar dengan keserongan pandangan masyarakat.... even mak ayah aku xde rumah sekarang, tapi aku sangat syukur kerana ALLAHbagi rezeki yang cukup untuk mak ayah aku..siap boleh tolong anak2 yang dah kerja hikhikhik~~... klu rumah sewa aku tu... dari a-z smua mak ayah aku yang beli... alhamdulillah... rezeki aku..kawen nnt complete kemudahan satu umah... thanks ma dan abah... dan apa yang pasti... aku sangat bersyukur kepada ALLAH kerana bagi kesempatan untuk dibesarkan dalam sebuah rumah yang cantik... walau apa yang orang nak kata... tapi aku tau... xsemua orang mempunyai rezeki untuk memiliki rumah sepertimana yang mak ayah aku pernah sediakan untuk kami sekeluarga dahulu....


p/s : aku dah jarang2 balik kelantan dan besut sejak kerja ni.... tapi mak ayah aku selalu jugak balik.... dalam 4,5 bulan skali diorang balik r.... sebab 90% sedara mara aku still duk kat Kelantan and Besut... =)


xkira aku lair kat mna... aku membesar kat mna... skrg aku kerja kat mna... tapi i'm proudly saying saya orang Kampung Pak Badol, Melor ,Kelate.... untuk tontonan kalian... dikir barat glmer time aku bersekolah rendah... Bangkit Asal by Halim Yazid... enjoy peminat dikir barat smua... =)



Sunday, December 12, 2010

:: FUHHH...FUHHHH ::

Fuhhh..!!
fuhhhh !!!
fuhhhhhhhhhhhh....!!!!!



xde pape...saje nak tiup habuk2 and debu2 kat blog...
dah lama xbersentuh...

k..dah bersih.... nak out dulu....
nak menjalankan tugas sebagai s/u koko...
tadaaaa.... =)


p/s : tq kepada mereka2 yang mendoakan sy untuk induksi..even dalam hati... hanya Allah yang mampu membalasnya... kita tunggu je lah resultnya bulan 3 ni.. sebelum itu... mau lupakan segalanya hehehehe...

Wednesday, December 1, 2010

:: DAISO ::

semalam x study.... join atuk & nenek bwk si tweeney naik train chun chun (LRT) ... transit kat SOGO... faham2 je lah kan klu transit kat SOGO... hikhikhik...
hari ni aku bwk ezry tgk cerita Rapunzel...
actually.... klu ezry xnak tgk pon aku paksa tgk..sbb aku yang tergedik2 nak tgk sbnrnya...
hahahaha...
dan..cte tu sgt marvellous... auw.. jiwa kanak2 ku yang terlindung di balik usia matang berjoget dangdut keriangan tadi dalam panggung.. bila dah kuar panggung... jiwa kanak2 terpaksa kembali menyorok di belakang no 25.... xpe..xpe... dalam hati mnyemai niat... nak cari kotak pensel rapunzel... lalalalalala~~~ {call me childish ahakz }

sementara tunggu tayangan tu... merewang2 jap.. and ternampak...
DAISO..... erm..mcm pernah kudengar nama ini...
adakah dari blog zackzukhairi?? atau aku jek yang cuba merelatekan DAISO dgn zack sebab dia duk kat Jepun.. tp papepon..aku pon menerjah DAISO... dan hasilnya.... tadaaaaaaaaaaa~~
susah amat aku nak cari payung 'salji' sebelum ni... tapi kat DAISHO bertimbun... terus sambar... nak wat spare klu payung salji aku yg lama tu wat hal... hehehe... saya suka payung salji sgt 999999 \(*_*)/

balik umah.. utk mengelakkan rsa cuak sebab xstudy.... terus print asgment... at least hati separa lega bila pk asgment dah print.... tggl esok nak bwk gi binding....

sejujurnya..hati sgt TIDAK tenteram bila memikirkan psal induksi... aku xstudy lagi.... waaaaaaaaa. manyak risau.... tapi mcm tu la.. bila hati risau... mula memikirkan pelbagai andaian... pastu otak jadi cramp.. mulalah rsa nak tidur.. xpon rsa nak kuar ukur tanah kat mna2... huhu~~ hasilnya.... apa pon xbaca... msa tinggal beberapa hari je lagi... esok nak kuar gi cari kain baju mak aku kat Jln TAR.... lusa dan nak balik parit buntar... sah2 sehaian joli kat penang dulu.... pastu 8hb dah nak kne lapor diri kat Pangkor {menurut taklimat hari tu la sbb smpai skrg surat xsampai lagi... adududududud}...

tgk kawan2 update status kat fb.. soalan induksi susah.. kne hafal sau persatu segala fakta... aku mna reti nak hafal fakta ni.aku reti pikir logik jek msa nak jawab..so mcm mna nih?? ahhhh..sungguh aku risau... dan ... rsa mau tidur ..sbb otak sudah penat memikirkan betapa risaunya untuk induksi.... ni lah kitar hidup risau aku.... huhuhu~~

p/s: tolong doakan saya rajin belajar.. terang hati baca jek boleh igt semua even baca sekali imbas.... ni baru nak induk si nih... berangan nak sambung master... konfem tunggang langgang idop bila sambung master nnt huhu~~... ya allah.. permudahkkanlah segalanya... aminnnn... =)


Sunday, November 28, 2010

:: BILA DOA MAKBUL ::


akibat frust xleh nak kawen 7e....
maka berdoa secara senyap2 di dalam hati...
"ya Allah.. biarlah bulan 11 0r 12 ni aku kne pergi kursus induksi.. baru lah hati xsedih xdapat kawen pon "

konon nak merawat hati terluka lah....
pergi kurusus 2 minggu untuk bersuka ria..
sbb secara logk akal dlu.. mcm xmungkin ah aku nak kne induksi hujung tahun ni sbb aku panggilan ke-4...
bulan 8 pon baru kump ke dua pergi..
sekali.. doa aku dimakbulkan Allah..
dapat induksi hujung tahun ni....
even 3 hari (gov nak cut cost)
tapi aku dah merasakan kelam kabut giler...
mna nak siapkan asgment.. mana nak study... mna nak tanda paper, mna nak main dgn kanak2 comel... mna nak tgk tv.. mna nak jalan2.. mana nak santai2... huhuhu~~
huhu~~ kan bagus klu akhir tahun depan panggil induksi.. xde ah kelam kabut mcm skrg T________T

tapi... syukur dapat induksi.. dah 2 tahun kerja xsah lagi jawatan ni... sy nak masuk penjawatan berpencen.....


p/s : kepada kawan2 yang melangsungkan perkahwinan dalam bulan 11 dan 12 ni... saya ingin mengucapkan selamat pengantin baru, semoga berbahagia ke akhir hayat....
ohhh!!! sungguh aku jeles T_____________T


Thursday, November 25, 2010

:: 25th HORMONE ::

ini bukan entry scientific..
nak bercerita secara Biology tentang endocrine system dlm badan..
saya ulangi.. TIDAK!!..
ini sma jugak macam entry lain...
temanya ialah merapu.... hikhikhik...

25th hormone bukanlah bermaksud hormon yang ke 25 dalam badan..
lagipon..logically...ada sistem numbering ke utk hormone2 ni...??
tipu ah klu ada... alphabetically boleh r nak susun... numbering x kot...

ok.. stop bergaduh psal benda ntah ape-ape..
membazir masa dan juga tenaga untuk mengetuk key board..

25th hormone maksudnya hormone apabila berumur 25 tahun...


ini adalah bg diri aku lah..diri org lain aku xtau la kan..
sebab bg aku.. ketara sgt perubahan hormon bila masuk umur 25 ni...
kulit kejap berminyak.kejap kering, kejap menggelupas..kejap berjerawat tu xpayah cerita ah..
mmg sebelum umur 25 pon dah mmg mcm tu... hahahaha...

yg paling ketara bila umur 25.. minat dan nafsu sudah berubah...
klu msa zaman umur 18 tahun dulu...
suke sgt baca URTV, Galaxy, Lime, Cleo, Eh! dan yg sama waktu dengannya...
tp skrg.. bila umur masuk 25... dah xberapa nak pandang dah majalah macam tu...
yang menarik hati ialah Anjung Seri, Laman,
pastu berangan umah cantik2 ada landskap best2...
dan yang paling xboleh tahan ialah katalog pinggan mangkuk.... xleh nak layan Vantage...Corelle dgn Akojaya pon dah boleh wat kecur air liur.... huhu~~ then sudah pandai untuk beli Tupperware.... untuk apa kegunaan..diri sendiri pon xtau... plastik je pon.. mahal lak tu.. huhu~~ T___________T

hormon 25 tahun juga turut merangsang nafsu secara berleluasa jika terpandang perabot.. tgk set sofa....kecur air liur...
tgk dining set.. kecur air liur..
tgk wall paper cantik2.. kecur air liur....
tengok kepala paip yang indah berkilat2.. kecur air liur...
tengok tiles yang beraneka corak... kecur air liur...
tengok barang elektrik + elektronik... kecur air liur...
tengok kabinet dapur... kecur air liur.....
tgk sinki yang pelbagai design.... kecur air liur...
6 perkataan je yang berlega-lega dalam rongga tenggorak....
" BILA LA NAK BELI RUMAH NI??"...
huhu~~ sungguh xsabar....
auwwwwwwwww.... memang tersangatlah tidak sabar.......


dan yang paling parah bagi aku bila berumur 25 tahun....
sgt tergedik2 jiwa bila lalu kot area yang jual strollers, buggies, walkers, car seat, baby cot...
and terus gugur jantung bila tgk carters'.... huhuhu~~ xlarat nak kutip jantung ;p


tapi itulah... hormon 25... yang mengujakan....yang membuatkan aku banyak menyimpan cita2..
hingga satu tahap ia boleh mengakibatkan kemurungan dan tension....
sebab bila difikir secara logik tanpa dipengaruhi oleh hormon 25......
"ada ke duit untuk mencapai impian itu ?.."
T__________________________T

Monday, November 22, 2010

:: AKU & MONKEY ::

3 hari berturut2..
asyik pergi tempat yang ada monyet....

1) LYE HUAT GARDEN
2) ZOO TAIPING


3) BOTANICAL GARDEN


actually... aku ada sejarah dgn monyet....

menurut mak aku... msa dia tgh mengandungkan aku 2 bulan...
msa tu kat kg pandan, kuantan...
mak aku duk jemur kain..
then datang seekor monyet menyergah..
terkejut manusia mak aku...
sampai terbawa2 dlm mimpi....
so mak aku makin risau... kot2 aku terkena kenan moyet ke ape kan...
sampaikan msa lahirkan aku tu.. mak aku gabra abes....
seb baik la keluar2 menjenguk bumi ni sebagai seorang bayi yang sempurna siat tubuh badancomel anggun jelita.... alhamdulillah.... {potong yang mana tidak berkenaan klu rsa xpuas ati dgn statement aku tu hehehe... aku x kisah... ;p }

tapi.. ada la benda2 yang kekadang mengibaukan memori mak aku terhadap kejadian terkejut tersebut..
sebagai contoh...
1) masa aku umur dekat2 2 tahun.. klu belek2 buku..ada jek gambar monyet.. aku akan terexcited lebih2 sambil tunjuk2 dan ulang sebut "nyet!! nyet!! "... maka aku kta... klu alih page lain.. aku turn smula page tu kat gmbr monyet and tengok dgn sungguh excited dan kagum...

2) klu bawak pergi zoo msa kecik2 { 4-6 tahun}... sungguh teruja bila smpai kat sangkar monyet... ulang la berpuluh kali pegi zoo pon..aku tak jemu nak jd peminat monyet... huhu~~

3) msa darjah 3.. pergi kuantan..taman tuntum... monyet bawak lari selipar aku.... hahahaha...

4) msa darjah 5.. aku berlakon untuk drama bahasa inggeris bagi pertandingan sekolah rendah sampai peringkat negeri.. dapat no 2 lagi... dan watak aku adalah sebagai "monyet".... hakhakhak...

erm..ada byk lagi la trivia aku dgn monkey... tapi aku mngantuk.. xlarat nak recall... tp ingat!! jgn nak kutuk-kutuk aku sesuka hati.. sebab klu ikut kalendar cina... dia kta

" Monkeys are fun and loving persons who are always cheerful and energetic. They are very clever. Give a monkey a boring book to read and he'll turn it into a Musical. Better yet, he'll invite everyone to see it free! That's how talented, creative and generous monkeys usually are. "

Friday, November 19, 2010

:: RULES OF ENGAGEMENT ::


hooreyyy.... hooreyyyy...
yippiie....... yipppieee.....
kehappyan yang tersangat melanda diri...
sebab asgment kumpulan dah siap ... yg part aku la... {abaikan asgment indivdu dan juga bhn2 yg nak kne study.....baru hidup happy ahakz }

lgpon..esok adalah last day bekerja utk tahun ini secara rasmi...
sebab ada jugak yg kne pergi ke tempat kerja untuk perkara yang tidak rasmi..
seperti.. bertugas semasa paper PSV SPM...
kne pergi skolah untuk kemas2 bilik guru sbb diorg nak renovate nak jdkan lebih grand dr istanabudaya {wahahahahaha..... aku tipuuuuuuuuu ;p }

jd ,memandangkan esok cuti...
maka berkahir tugas sebagai guru...
bermula tugas sebagai penganggur bergaji... ahakz...

jd..ada la beberapa petua atau peraturan aku nak share dgn korang klu jadi cikgu....

1) jangan merajuk dgn students.... klu students xbuat kerja or ape... jgn merajuk.... wat malu jek.. budak wat xlayan jek.. paling maju pon htr wakil sorang pi jumpa cikgu mintak maaf... dan wakil tu biasanya ketua kelas or penolong ketua kelas.. yang wat kita sakit ati tu xde effect pon kat hati dia.... paling galak dia buat... mngumpat hal cikgu merajuk dgn kawan2 pastu gelak berjemaah.... klu budak 20 orang..17 org yang wat hal.. boleh la klu kita nak marah secara berapi.... tapi klu murid 20 orang... yang wat perangai sorang pastu cikgu pon nak merajuk xmo masuk kelas xnak mngajar sampai syllibus pon xabes.. itu xpatut r.... kesian kat yg lain2.... sebab sorang smpai diorg jd mangsa xleh belajar....

abes... klu ada sorang kat dlm kelas tu wat kita sakit hati.. nak wat mcm mna?

2) petua no 2.. jgn la pulak sebab sorang tu wat cikgu sakit hati.. maka cikgu pon halau keluar dari kelas.. JANGAN!!!!! jangan sekali2 halau diorg keluar kelas.. ini berdasarkan pengalaman sendiri tahun lepas.. aku halau budak tu kuar soh berdiri kat koridor... last2 dia hilang ghaib xtau pegi mana..last2 aku nak mngajar pon xleh nak ksentret..sb risau ke mna la budak tu pegi merayau.... klu jadi pape.. mmg teruk nak menjawab dgn pentadbir, ibu bapa, lembaga pengarah segala bagai....

jadi.. langkah terbaik ialah. ko wat bodo jek dgn budak yg mnyakitkan hati tu.... lancarkan perang saraf... wat2 dia xwujud je dlm kelas... tp on the same time... jeling2 la jugak latihan dia.... tgk dia blh jwb ke x.. klu ada dia xboleh jwb.. explain smuala.. tp secara general.. jgn tunjuk sgt kita explain tu utk dia.. nma pon perang saraf nak pulaukan kan... tp pulau main2 dah r.. jgn r pulau btol..kesian dia nak belajar.... smpai satu tahap dia pon sedar la kita xske nak layan dia... and dia ppn akan wat prangai2 comel la utk mnarik perhatian kita.. ala.. budak2... pusing2.. smua nak bermanja dgn cikgu.... nak mnumpang kasih sayang.... and hati kita ni pon bknnya keras sgt.. sminggu dua pastu... ok la tu..xde dah nak marah.. so bila time hati dah ok dgn students tu.. panggil dia..slow talk elok2... mayb kot2 terkesan kat hati dia... berurbah jd insan berguna budak tu... hehehehe....

ececeh.. pandai jek aku bg nasihat... budget diri mcm bagus.. pdhalnya.... hampeh gak... hahahaha.... xpe lah.. sma2 belajar..sma2 share ilmu.... azam aku thn depan. nak memperkemaskan teknik latihan kat budak2..aku slalu jugak bg latihan..pastu bila time nak kutip failed!!.. iskh.. cuti ni kne mendalami teknik nak bagi pelajar siapkan dan hantar homework nih... klu ada petua share la dgn aku jugak... sbb thn depan azam aku nak bykkan latihan.. 2 tahun ni aku byk explain..mcm xjalan jek.... huhu~~...

sekian..wassalam... =)


p/s : mesti korang heran... tajuk rules of engagement... tapi entry tulis rules of teacher... wahahahaha... rules of enggagement ni atr my fav series la...so ini blog aku..aku punya psal r nak bagi tajuk ape...ngeeeeeeeeeee ~~

Tuesday, November 16, 2010

:: BERKORBAN APA SAJA ::

selamat menyambut HARI RAYA AIDILADHA esok...
kepada yang berkorban.. smoga mendapat keberkatan..
kepada yang mengerajakan haji di tanah suci...semoga mendapat haji mabrur..
kepada yang lain-lain..selamat hari raya maaf zahir dan batin....
tapi..korang perasan x..
bila melibatkan ibadah korban...
ada "sesetengah' individu yang mengaut untung berlebihan..
tapi xtau siapa.. sbb xtau masalah berpunca dari mana...
cuba kita tgk...
klu korban... lembu biasanya... harga lembu naik mendadak...
ok la klu alasannya untuk korban mesti dapatkan lembu yang terbaik...
tapi bila tgk msa kat tempat sembelih tu..
keadang boleh tertukar dgn bapak kambing {ironinya}
isi xdak .. tulang je lebih....
tapi harga mahal melambung....
lagipon.. bukankah lagi afdah klu untuk ibadah.... harga macam biasalah... xpayah la melambungkan harga..
bukankah lebih mulia jika berkorban untuk ajlan Allah.. tinggi pahalanya...
apa agaknya spekulasi disebalik tabir??? pemilik lembukah? atau orang tengahkah??

tapi..orng skrg kaya raya.... letak la harga rm1000.00 satu bahagian pon...
berduyun jugak yang korban....sbb itu tuntutan agama....dan sanggup berkorban apa sahaja...

jeng jeng jeng... kepada sesiapa yang suka mengabil kesempatan terhadap tuntutan agama...
insaflah.....


p/s : sekali lagi... maaf zahir dan batin.... nak sambung jahit manik... hehehehe ;p

Sunday, November 14, 2010

:: KISAH PILU... EH BILLU...::

huhu~~ kr mood sedih pilu..
bukan perkara ajaib sebab tiap2 minggu kan rasa pilu macam ni...
sebab biasalah..
esok Isnin... maka kena kembali bekerja.... T_______T


tapi malam ni terlebih pilu sbb tadi...
menonton cerita hindustan kat ZEE....tajuk dia BILLU....
hero dia SHAH RUKH KHAN.... pujaan hati dahulu kala { zaman2 hormon gatal umur 14-15 tahun... ;p }


sedih la jugak kisah dia...
kisah ttg persahabatan.... erm... kisah psal org susah pon ye jgak..
{klu KOMSAS ni..dah failed dah aku ni jwb bahagian soalan tema... huhu~`}
mungkin boleh baca >>SINI<<

tapi..rupe2nya... cte ni tiru cerita tamil..
klu tamil.. pelakon dia Rajinikanth...

erm..aku yakin..ramai orang akan jadi mcm ni
"erk... ko layan cerita tamil???"

dan malam ni..aku menjawab dgn yakin..
"ha'ah..aku layan cerita tamil... cerita hindustan aku layan... cerita jepun aku layan... cerita korea aku layan.. cerita omputeh laaaaaaaaaaaagi la aku layan..... tinggal cerita melayu, indon & filipina jek aku xberapa nak layan...." sekian....

btol la.. allergic kekadang dgn filem2 melayu or indon or filipina nih.
ntah... I just dont like to watch them...

ok... sambun dgn cerita hindustan dgn cerita tamil..
actually... aku lg suka tgk cerita tamil...
sebab... cerita tamil ni dia punya latar cerita lebih dekat dgn latar masyarakat yang sebenar... jd dia punya feel klu susah tu... mcm susah betol.. klu kaya pon..kaya secara realiti.. bukan kaya over...
klu hindustan ni dia dah dekat dgn latar masyarakat kayangan dah.... semua pakai baju cantik2.. semua rumah cantik2... semua tempat cantik2....

cuma.. klu cerita tamil ni.. bagi aku... tak sedap nak dengar sikit nak banding dgn cerita hindustan...
ntah... telinga aku dgr mcm best jek bahasa hindustan tu.... compare to bahasa tamil..
dan of course lah... klu time lagu-lagu tu... lagu hindustan la lagi best.. feeling dari hujung rambut hingga hujung kaki even xfaham pon maksud dia ape.... hehehehe.... klu cerita tamil..time lagu tu la aku akan amik kesempatan untuk gi minum air ka.. gi buang air ke.. gi masak air ke.. hehehehe......

tapi bukan nak kata.. even pengarah melayu or sesapa je la suka nak kata..
"cite hindustan/tamil tak habis2 nak mnyanyi turun2 bukit"
eceh...ada nada peleceh di situ....
tapi korang pernah tgk tak hasil filem melayu yang nak wat part mnyanyi mcm cte hindustan/tamil tadi..
haram xjadi ape... mcm ntah... sakit mata jek tgk.. huhu~~
bukan nak kata.. part lagu2 dlm filem tamil/hindustan ni...
aku salut ar kat pengarah and penari2 diorg..
penuh smgt.... penuh iltizam even fokus kat hero dgn heroin jek.. tapi penari ats bumbung {contoh} menari dgn penuh smgt ....
xnmpk la ke"badutan" mcm yg org kita buat....


tapi xsemua cte hindustan aku suka or tgk.. sama jugak dgn cerita tamil...
tambah2 skrg ni... cerita diorg ni laaaaaaaagi sexy ngalahkan filem mat salleh...
sakit mata nak tgk kain sejemput yg duk tutup tubuh bergelek2 tu...
haish..benci sungguh dgn filem2 hindustan dgn hero baru yang byk nak bukak baju tunjuk dada dgn heroin baru yang kekadang aksi mcm haiwan nak mengawan...
klu hero zaman2 dlu macam shah rukh khan, aamir khan, salman khan, anil kapoor, akshay kumar, hrithik, rani, kajol, aishwaryai... akkuk layan r....
tapi...klu cerita hindustan tu hero dia SRK... aku mmg akan tgk...
dan klu cerita tamil tu hero dia Rajnikanth.... memang aku akan tgk... hehehehe...



owh..sudah melepasi jam 12.00 mlm rupenya,..
patutlah mata sudah kuyu..sunnatullah rupenya,,,,
hehehe.. k lah.. ending tergempar mcm ni jelah...
aku nak tidur.... nak mimpi shah rukh khan....
baru esok pegi kerja dgn penuh smgt keceriaan.... ahakz ;p




p/s : en tunang jgn marah... u la i punya SRK.... hikhikhik...

Saturday, November 13, 2010

:: GAINING ENERGY...or... GAINING WEIGHT ::

badan lemah longlai lesu tidak bermaya....
dari seawal tahun hinggalah sekarang yang musim hujan langit mendung { cuaca yg menambah kelesuan}..
asyik rsa nak tidur jek...
dlu pon aku pernah rsa mcm ni....
tp bila aku amik multi-vit.... aku jadi cergas bertenaga revive "do do do the dew" [sila nyanyi mcm iklan dlm tv] ;p

so aku pon mendicidekan diri untuk amik multi-vit as my supplementary...
dan.... aku terus menjadi kembali cergas...
rsa mcm smua benda boleh buat dgn kemajuan maximum...
kecuali nak bangun pi kerja di kala cuaca dingin kerana hari hujan renyai2 di luar...nikmat sungguh rsanya memeluk bantal... only God know how I wish it's a weekend.... T______T

k..sambung cerita kembali bertenaga...
ye..aku kmbali bertenanga...
tapi... pada masa yang sma..
aku menjadi berselera...
ditubir mata hanya membayangkan keindahan makanan-makanan berat..
aku ulang.. makanan-makanan berat..
takat kerepek pisang ,kacang kuda, karipap kecik, aku x heran.... makan abes sealang pon xde effect ape kat perut....
yg tnampak.. keindahan cheesy6... whoopers, nando's.. paling koman pon dinosaur kat pasar mlm tu... huhu~~..

dan inilah sebab kenapa aku stop amik multi-vit suatu ketika dahulu..
tapi skrg...
aku perlukan tenaga....
tapi.. mcm mna nak kurangkan nafsu makan ni??
helppppppppppp.... takut nnt msa bersanding...
orang akan kata..
"wah... Mr AF kawen dgn Doraemon...."... T_________T

:: En. Google pon ske Doraemon... penuh gambar Doraemon dlm collection beliau... ::

Wednesday, November 10, 2010

:: INSPIRA ::


cantik!!

tp mesti akan juga akan kuar bunyi2 negatif pasni..
sbb dia cap PROTON..
dah adat.. mesti ada org komplen...
and paling best...
komplen berapi2..
tin sardin segala bagai...
tengok2 dia beli jugak....
hahahahaha...

papepon..tahniah utk proton.... diatas kerjasama dgn mitsubishi...dan menghasilkan objek yang membanggakan =)


p/s 1 : kepala berserabut sbb kerja stuck atas alasan2 bodoh dari diri sendiri.... cuba menyakurkan tekanan keluar dari kepala dgn melaser orang... hohoho..sungguh tak mulia perbuatan diri ini...

p/s 2:ada nawaitu nak tulis psal proton... tp.. bz sgt.. tggu lps induksi nnt la.... hehehe....

Sunday, November 7, 2010

:: LIFE AS WE KNOW IT ::

ini entry rojak.. cerita campur2....

1) dalam tempoh 2 hari... aku tgk 3 movie.. hehehehe... RED, TAKERS & LIFE AS WE KNOW IT.... between RED and TAKERS.... RED lagi best... even dua2 action movie... tapi RED lagi best sbb dia ada comedy... hahahaha.... "old my ass" hakahakhak... lawak2... gi la tgk... xrugi...

TAKERS pon best gak..tp tu la..fully action... aku kan jiwa romantik... so mcm kurang kena dgn jiwa la.. tapi layan la jugak.... hehehehe...

and yang paling best bagi aku yang jiwa jiwa romatika serba bagai ni... of course la LIFE AS WE KNOW IT yang mengungguli carta.... tambah2 aku memang peminat Catherine Heigl.. dia sgt cantik bagi aku... andainya aku ni lelaki...klu Megan Fox nak ngorat aku pon aku xlayan..sebab aku nak ngorat Catherine Heigl.. hahaha..tetiba.... tp bila tgk cte aku... yang terdetik dalam hati... "bertuahnya Fergie BEP dapat husband hansem...."..... hohohoho... sangat cair okey bila melihat watak Messer dalam cerita tu.... auch.... terlupa kejap tunang ada kat sebelah... pastu bila tersedar... pandang rupe tunang kat sebelah... "wah..tunang aku pon hansem mcm Messer" WAHAHAHAHAHA...... > sape lagi nak puji tunang aku klu bukan aku sendiri hehehe < ;p
sophie {nama watak budak dlm filem ni} sgt comel and adorable.. saya harap nnt anak sy comel dan cerdik mcm sophie... rsa xsabar nak ada anak.. especially anak pompuan.... mesti nak pakaikan dia cantik2... auww.... {adakah ini kesan hormon bila berumur 25 tahun ? }

2) memang terdetik and memasang niat nak bagi SMART TAG sebagai hadiah anniv kepada en tunang.... tapi... sgt hampa sbb xtau kat mna nak beli makhluk tu.. bukannya ada jual kat stesen minyak mcm TnG...so dlm perjalanan ke Gurney... aku pon meluahkan kehampaan xdpt nak beli SMART TAG... elok nak naik brigde... kat tengah2 lorong tu tetiba ada orang bukak kotak... "SMART TAG ADA DIJUAL DISINI"... wahahaha... mcm lawak.. terus jerit panggil org yang jual tu ckp nak beli satu.... hehehehe.... boleh pulak... mcm mimpi pon ada rsanya... hehehe... tapi nasib ah en tunang.... dpt SMART TAG yang harga RM120 je lak... sbb klu ikut plan B... nak belikan Adidas Porsche... ahakz ;p

3) hari tu aku bosan lalu men'jJEREJAK"kan kaki ke sebuah pulau yang telah diberitahu namanya sebentar tadi.. hehehehe... saje bosan... mengimpikan nak pergi ke satu destinasi yang mna boleh bersantai-santai dan posing diambil gambar... lalu merancang satu aktiviti untuk ke sana bersama adik2 kesayangan sejak dari zaman sekolah.... tapi atas beberapa faktor... faktor cuacalah penyumbang paling besar... maka.. plan bersama-sama adik kesayangan terpaksa dibatalkan.... dan diteruskan bersama ibu bapa {bilik dah booked.. rugi r klu cancel}... maka.. kebetulan ibu bapa sampai ke parit buntar sehari sebelum itu.. maka aku membuat tawaran paksa-rela diorang kne pergi pulau tu dgn aku hahahaha... maka... berangkatlah kami bertiga.... dan part yang paling best..

sewa satu bilik mcm sewa satu pulau... xde orang... pegi spa pon aku sorang... makan kat restoran tu pon kami 3 orang jek.... mandi kat kolam pon aku sorang....seb baik nyet-nyet xturun mandi bersama huhu~~

{rindu giler kat ezry,erina and erisya.. mesti seronok klu diorg mandi pool.. memang fav diorang T____T..... nnt cik sue bwk ek pegi pulau tu.. kita naik boat sma2... hehehe } ... bila mcm tu... rsa mcm xsabar nak ada family sendiri.... bercuti2 satu family.... wow... syurganya.... hehehe..

makanan kat sna ok la.. not bad.. harga pon standardla... cuma kat jerejak ni la baru aku merasa makan sate berharga RM1 secucuk.... hahahaha..tapi sedappppppppp!! nasib baik.... hahahaha
tapai hidangan xcomplete la.. chicken chop xde mash potatoes..xde coleslaw.. satay xde nasi himpit.... huhu~~ staff restaurant semua budak kolej perhoelan dari bandung, Indonesia... diorg praktikal kat sini... wah.. hebat.. ada x students u kita gi praktikal kat indon? ;p


dan yang xsangka semasa di Jerejak... aku jumpa Che Bit @ Rabihah... ketua kelas aku dlu.. merangkap.. jiran meja sepertiduran seperngarutan serba bagai.... hahahaha.... so sweet ah klu dikenang masa lampau... part paling best.. wat kubu ats meja.... hahahaha.... che bit... u're the best class monitor i'd ever had la..

. che bit pergi sna sbb ada kursus human brain ape ntah.... and dia wakil MIROS.... she'd success in her own way... dah ada master.. wuhuhuhu.. aku jeles dgn mung bit.... huhu~~.... jeles2 manja je la..jeles untuk dijadidkan inspirasi...bukannya la jeles nak santau or tikam bunuh2... ;p

cuma nawaitu nak pergi posing xkesampaian... sebab aku yg jd photographer.... tp jadilah.... dapat berendam and spa pon tu dah nikmat sgt.. hehehehe.... tp Mr AF cakap..xpe..next time pergi dgn dia.... {lepas kahwin maskdunya di sini} and dia jd photogrpaher.... posing smpai memory camera penuh.... hahahahaha....

ok..itu shj ceritera selama beberapa hari ni... nak out... nak wat kerja yang tak terbuat sbb asyik berjalan-jalan.... huhu~~ makin dekat dgn cuti sekolah.. makin sesak kepala otak..tambah2 dgn kurusus induksi.. satu ape pon xsentuh lagi... waaaaaaaa....waaaaaaaaaaaa....

p/s : sy sudah rsa tension smpai xtau nak wat ape....nak tdo pon xberapa nak lena T_________T


:: 1,2,3,4,LIMA!!!!!!!!!!! (7E) ::

ini entry kisah kami berdua...
aku nak privatekan tapi xpandai... huhuhu..
jadi.. klu korang xmo rasa loya.... korang jangan baca... =)



tarikh istimewa.... 7 Nov 2005
siapa sangka... time ada org dagu berjahit boleh dapat girfriend... hehehe
from a friend... we became bestfriend..we became superspecial-friend and now we are enggaged already...
actually... i was planning to get married on this date...
unfortunately... en tunang ada halangan tersendiri...
disamping disokong kuat oleh bonda ku yang tersayang...
alasannya.... musim hujan.. nnt sedara kat kelantan & besut susah nak dtg kenduri tinggal kampung halaman di musim tengkujuh...
dan memang betol...
hari ni hujan lebat di sana...
huhuhu~~~
lgpon..nasib baik xkawen tarikh ni..
byk benda lagi aku xsettle..
ujina HIV pon xgi wat lagi... huhuhu~~
baju pengantin pon xleh nak decide lagi nak kaler ape...
hohohoho.... apatah lagi nak fikir goodies bag serba bagai mak alah tu semua...
duit pon xcukup2 lagi....
huhu~~ xmo ah kawen kne wat loan...
xgrand pon xpe...asal xbyk hutang...
nak guna duit sendiri... ummph..!!!


neway..thnaks jdkan ia tetap istimewa..
happy la smalam..
dapat lupakan kekecewaan.....

surprise you menjadi lah.... hehehe

1) tgk cte TAKERS...


2) masuk panggung pulak.. tgk cte LIFE AS WE KNOW IT

3) dinner at BAYVIEW.... {candle light dinner la jugak sbb ats meja ada lilin.. hehehe}.. siap putar2 macam KL Tower gitu... xtau pon kat penang ni ada restoran putar2 hehehe....

from him =)

from me =)

part paling best... boleh pulak ada geng Silterra {bukan department Mr. AF } berdinner di situ... huhu~~ ... neway thanks tu Fathan, kwn mr AF... jd fotographer... hehehehe... ;p

thanks for everything...
14324 !!!!!



p/s : nnt tarikh kawen xsma dgn tarikh ni... so xleh celebrate dah r 7e?? T_______T

Tuesday, November 2, 2010

:: KERING ::


lately..
....mata kering....
....kulit kering...
...rambut kering....


...hati kering...???
erk..xsgt kot...
hati masih lg senang tersentuh...
tapi.. insaf 2,3 minit.. pastu kembali tewas kepada nafsu...

contoh 1...
dikala hari hujan...
nampak orang/students/ayah bonceng anak/satu family{wife,hsbnd,anak} berbasah-basahan naik motor...
rasa sedih.. tumpang keisankan nasib mereka..
hidup sekali seorang...
tapi... terpaksa hidup dlm serba kekurangan..
hati jadi sebak..
rsa bersyukur sekurang-kurangnya aku masih mampu untuk miliki toyol... xpayah kereta mahal2.. asalkan duit lebih boleh "dihulurkan" pada mereka yang perlu...
tapi 2,3 minggu lepas tu.. bila dah hilang rsa insaf...
mula la bercita-cita nak "menghulur" kat bank.. macam :
" stylo ah drive CRV pegi sekolah suatu hari nnt"
... or ...
"bergaya ah drive Murano pegi sekolah".. huhu~~...

contoh 2
selepas shopping barang-tak-berapa-penting-tapi-harga-ratusan-jugak...
or selepas shopping barang-yang-boleh-dapat-dgn-harga-lagi-murah-tapi-gatal-nak-beli-yang-mahal-sebab-branded.
lepas shopping tu.. duk santai2 lepak kat mna2...
mula terfikir...
ada students aku yang pakai kasut koyak rabak sbb xmampu nak tukar baru.. aku?? letak kat kaki beratus2...
bila ada students aku baju skolah yang xbrapa mahal tu pon ada 2 helai jek.. aku? ada jugak la baju yang sehelai mcm boleh beli berhelai2 yang lain T_________T
tapi tu la... insaf kejap...
next time kuar.. nmpk yang bkenan beli aje..xtgk dah harga huhu~~
kan bagus aku klu tetapakan hati agar berwasatiah..xpayah pandang brand... beli yang biasa2... duit yg lebih.... hulur pada students2 yang susah berbanding hulur pada .... dish!! -> tumbuk muka sendiri sbb kalah pada nafsu huhu~~

contoh 3
klu tgh cerita sedih2...
konfem meleh air mata..
org lain steady aku dah curi-curi-lap-mata takut kantoi nangis...
xmacho ah... hahahaha...
tgk cte hindustan xpyh ckp ah...
bca novel pon boleh nagis tersedu sedan.. giler ah feeling... hahaha..
tp yg plg xboleh lawan... drama 1 lithe of tears ah..
mau 10 litre aku nangis... sob sobsob.. sedih.. igt pon dah rsa nak meleleh air mata T___T


poket kering??
erm..selalu la jugak terjadi...
bila rambut kering.. kne beli shampoo mahal2 sikit...
bajet organic..xmo ada chemical..
"rambut adalah mahkota setiap wanita...."
so berlebih sikit apa salahnya kan? kan?

kulit kering?
terpaksa la pergi herba line.. hehehe...
maka..faktor2 kering td turut mnyumbang kekeringan poket...
tapi bila tubuh aku nak kering?? makin membelon adalah huhu~~
bila situasi mcm ni..
selalu je rsa mcm slip gaji tu tipu...
tgk dalam slip..cntik la jugak angka2 tu...
tp bila hakikatnya.. rsa mcm xsmpai sparuh pon...
huhu... mna duit aku hilang?? T_______________T

tapi... xpenah lagi la nazak poket kering giler...
sbb ada abangnda...
dan yang paling pasti aku xkan kering adalah sebab aku ada
mak dgn abah aku...
huhu~~ hujung bulan mak ayah aku sara aku..
sungguh xberguna ada anak aku mcm ni...
orang lain siap boleh repair umah mak ayah diorg kat kampung..
aku? mak ayah yg kekadang duk tanggung huhu~~......

malu dgn diri sendiri... huhu~~~
nak pegi mnyorok bwh comforter...

p/s : kering bukan gersang ok!!

Saturday, October 30, 2010

GOMO KELATE GOMO!!!



YEAY!!!! Kelantan menang 2-1...
bangkit dgn secara mendadak selepas 1st half...
msa 1st half tu memang mantap ah Negeri 9 main..
2nd half... lepas Aidil injured... seronok Kelantan membelasah..
{adakah taktik Kelantan mencederakan Aidil ? jeng jeng jeng... hahahaha..pandai2 je aku wat spekulasi}

maka... dengan rasminya... KELANTAN menang....
menang bukan sebarang menang...
menang untuk pertama kalinya dalam Piala Malaysia,,,
hoorey...!! hoorey..!!
tapi jeritan itu sekadar di hujung jari aku jek.. {sebab aku taip}
dalam hati aku x totally happy...

sebab...
....
...
....
...
...

aku frust dgn attitude segelintir penyokong kelantan ..
yang perangai macam orang xbertamadun...

N9 score... penyokong the red warrior baling mercun.. baling botol air..
ok lah.. mungkin emo... {tp bwk mercun tu xleh terima akal la..nak sgt bakar mercun..gi sambut CNY...}

dan yang makin xboleh trima akal..
Kelantan score pun duk baling mercun..
baling botol air...
perangai xsenonoh ape ni??
memang habit ke buang sampah merata-rata?
klu mcm ni perangai orang Kelantan... no wonder la byk sampah kat tepi jalan di Kelantan...
boleh x wat attitude muslimin sejati sikit..
"KEBERSIHAN ITU SEPARUH DARIPADA IMAN..."
tolong jaga reputasi orang kelantan yang lain termasuk aku...

papepon... tahniah kepada semua player the red warrior...
jurulatih dan segala umatt manusia yang terlibat..

kepada penyokong dan pemain negeri 9..
jgn la sedih... korang pernah merasa dah kan piala tu..
bagi la kami pulak merasainya,,,,
hehehehe...papepon.. permainan msa 1st half.. N9 sgt hebat... =)





p/s : lagi satu... sukan dan politik adalah benda yang berbeza... so mcm xkena ah kibar bendera politik msa sokong bola... nak kibar bendera politik..xpayah gi Stadium Putra Bukit Jalil.. tp pegi la kat Galas, Gua Musang tu...

Friday, October 29, 2010

:: BILA SEMANGAT ::

actually aku igt mlm ni nak wat entry psal asal usul aku..
alih2... mood terganggu disebabkan oleh cimbclicks yang wat hal...
aku dgn penuh smgt kesukanannak bayar bil..
alih2 cimb wat hal... nak transfer fund boleh...
tp bila nak pay bill dia jd mcm ni...

kemana hilangnya button submit??
UPDATE :: sebenarnya bukan system down.. tp system menjadikan aku jakun... hahaha {gelak malu} actually.. bila kita dah click my fav list.. kita kne tekan skali lagi dalam box yang dah tertulis nama fav list kita tu.... {mna nak tau..xde instruction pon.. len kali upgrade system.. upload skali instruction....huhu~~}

tp kan.. korang pernah x jd mcm aku ni...
meaning... bila kita tgh mgt nak wat pape...
or kita nak siapkan benda tu cepat..
MAKA...
bermacam-macam dugaan dan halangan yang datang...

ni pengalaman aku dlm bulan ni...

1) awal bulan ni aku kne jga PMR...so terpaksalah aku tinggalkan kelas dalam 5 hari.. 5 hari itu jumlah yang byk...tambah2 bila nak kejar syllabus... so dtg skolah jek.. elok msa Sains... aku rushed pegi lab physic... elok budak masuk... nak on projector {atau dipanggil juga sbgai LCD} xboleh... sbb rupe2nya plug dlm lab tu xberfungsi... sebelum2 ni ok jek.. dekat 10 minit msa terbazir... so bwk budak pindah pegi lab bio... skali lagi nak setting projector... projector xmo on....biasa aku duk guna elok jek... ok..sabar..sabar... cool..rilex...chill out.. {semua tu nasihat untuk hati}... dgn pantas kak zue {lab ass} mai bawak projector baru.. ok..dia on.. skali connect cable kat lappy.... tup!!! terus gelap monitor... lappy aku terus log off... hohohoho..memang mencabar keimanan.. last2... setelah terkorban hampir 30 minit daripada 60 minit waktu yg aku ada.. aku meneruskan pembelajaran hanya guna white board and marker... sesia aku stay up sampai pkul 2 pagi wat power point baru yang serba ringkas sesuai dgn kelajuan nak kejar syllabus... dan bukan main nak menghargai masa.. last2 30 minit terbuang macam tu jek T______________T...

2) 2 minggu lepas...ada byk benda aku nak kne submit... report program Tadarus...data ponteng SEPT, JULAI-SEPT... soalan exam akhir tahun Biology F4 paper 1,2 & 3 { mcm hampeh..JPN wat soalan subjek teras jek... subjek elektif..cikgu2 kne wat sdiri...grrrrr }... so.. ink printer kat rumah kurang meriah...{lgpon.. hal berkaitan kerja..guna je la ink hak kerajaan... save nak mati ;p } so nak print kat skolah... time kita nak cepat tu la.. printer kat lab kak Zue asyik nak kertas tersangkut.... pegi bilik media... aligment printer gelong... xcantik ah report yg aku wat penat2 tu... nak gi kat lab ICT... segannnnnnnnnn..... nak print kat ofis.. smua depa pgi taklimat ape ntah... print kat lab KBSM...siap print report..dia jd gelong jgak.. kertas asyik nak tsangkut... last2.. kemabli print dia lab kak zue.... tapi.. letak kertas satu-satu... mmg melecehkan... even ianya adalah laser printer... huhu.. T_____________T

itu pgalaman yg aku baru alami la.. sblm2 ni ada byk lagi... beli kek nak celebrate bday cik anis diyana... simpan dlm peti umah aku..pastu lupa bwk gi skolah.. lps skolah cepat2 balik umah... balik dgn kak bani.. smpai depan umah.. baru tringt.. kunci umah duk dlm toyol... hohoho... giler rsa mcm nak nangis... gi USM Trans Krian amik kunci dgn abangnda... seb baik msa tu dia xpgi smyg jumaat lg huhu...see... betapa berhalangannya bila kita nak cepat or bersemangat nak wat sesuatu....T_______T

banyak lagi lah pengalaman aku.... aku rsa xlarat aku nak tulis semua... lgpon dr aku duk imbau smula kenanga2 lampau.. baik aku gi tanda paper exam budak2 ni.... ok.. babai.. tetiba dtg smgt nak tanda paper Sains... harapnya.. xdelah halangan yang muncul seperti pen merah aku tetiba cicak bawak lari and so on.... huhuhuhuuu~~

Monday, October 25, 2010

:: RAJA PERTAMA DI UTARA ::

2013.. wajib KEPUJIAN subjek sejarah untuk SPM...!!!!
erk..baru cadangan... xkonfem lagi...
elok la kaji btol2 dlu.....
dah bosan dah dgn sistem pendidikan Malaysia yang kadang2 nampak macam "hangat-hangat tahi ayam".. wujudnya individu yg nak nama lebih dari kepentingan hasil pembelajaran.. [ok..aku pon xfaham dgn ayat berbelit aku tu hahahaha]

ok..sambung dgn entry ini...
nak bercerita tentang raja..
bukan raja2 kesultanan melayu...
tapi raja la jugak..
maka ini bukan sejarah penting....
tapi penting la jugak... [dah start dah ayat pening]
maksud aku... xpenting bagi semua orang..
hanya penting bg pemuja-pemuja raja burger...


BURGER KING dah ada di utara..!!!!!
baru je bkak.... 6 Oct 2010 di Ocean View Jelutong... Penang...
yeay!! yeay!! yeay!! --> contoh jeritan excited pemuja BK sambil menari dangdut hehehe...
biasanya balik KL singgah kat RnR Sg Buloh la klu nak melepaskan nafsu terhadap BK..
skrg..semakin dekat destinasinya hehehe..

so last Saturday..
on the way balik umah dari Gurney..{lps smyg maghrib kat gurney bru btolak pulang}
singgah la kat BK Ocean View tu....
dah lma craving for the Whoopers... (*^ -^*)

skali daa.... nak parking tepi BK tu pon penuh..
dah dapat parking yg agak jauh untuk menapak.. {xde la jauh sgt...tp org byk lemak mcm aku mmg malas nak menapak hahahaha}
naik2 sampai kat depan pintu jek..dah disambut dgn barisan manusia yang nak mengorder...
4 kaunter.. empat2 sampai ke pintu...
aduih.. giler ah terlaris di pasaran...
tp seb baik la service dia agak mantap...
dlm 20 minit jek beratur even org ramai mcm ulat... {erk..ulat ramai ke? pepandai la korang tafsir sendiri huhu~}

tp disebabkan dlm kedai tu dah sesak...
maka tbantutla nawaitu nak mamam sambil on wifi pastu update status kat FB
"at BK.. I ❤ Whooper"
hakhakhak.. {sgt anoyink kan prangai macam tu hahahaha.....}

maka..kami mendicidekan diri untuk menikmati Whooper kami di atas tembok sambil menghadap laut... nma pon lagi Ocean view kan...
tp sebelum membawa diri ke sana...
intai dlu atmosphere di sana...

1)xde la gelap sgt....
2)ramai orang bersantai-santai di situ..especially family...bukan couple2 shj..

bukan ape.. risau gak.. kan tgk syok2 makan burger..skali kne serbu...
waaa.... menangis xberlagu seumur hidup huhu....
{bonda dan ayahnda...anaknda pandai menjaga diri... huhuhu~ ini pukul 8.00 mlm}

so dah pilih port yang sesuai..
iaitu betul2 di depan tiang lampu...
dikelilingi oleh org ramai....
maka.. kami pon...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .


menikmati rezeki di depan mata...
dlm 15 minit jek... licin semua...
pastu masuk dlm kereta..
kembali meneruskan perjalanan pulang ke rumah... hehehe


p/s : nape la dr dulu lg xbkak BK kat utara nih?? spatutnya dah lma bukak kat Penang and Ipoh... bukannya xlaku.. terhangat di pasaran lagi...pasni kne perbanyakkan lagi.. lagi bagus klu bukak kat Parit Buntar yang indah nak permai ni... hehehehe.... so.. utararians... if u r craving for BK... go and grab one at our "nearest" branch... hehehehe... promote jgn xpromote hehehe...


Sunday, October 24, 2010

:: MENCABAR ::

badan sgt penat....
so hr ni xde aktiviti yang memerlukan pergi ke sekolah...
maka xpayah keluar rumah seawal pagi...
maka boleh la bermalas-malas atas katil selepas subuh....
nak bangun breakfast tu sgt MENCABAR ok...

dah lma rsa x buat house keeping...
so ape lagi...
sweeping and mopping Indonesian the floor hehehehe...
tp dikala vitamin M sgt melimpah ruah dalam diri ini..
maka ia menjadi sgt MENCABAR ok...

sesudah siap mengemop..melipat kain... brunch..
maka bersantai-santai sambil menonton
Rules Of Engagement - How I Meet Your Mother - Melodi
tetiba mulut terasa mengidam-ngidam nak makan rojak mangga...
atau dlm bahasa kelantan... "colek pauh"....
maka... dgn penuh kelonglaian....
pegi dapur... amik mempelam Epal yang amik kat skolah sejak hari Khamis hr tu lagi.....
amik peeler dan peel sambil lewa ala-ala malas...
dan..tup!!! peeler makan jari.... giler weih.. isi kat fingertip terkopak... kosong....
apa lagi... darah mengalir tanpa henti... dah la msa tu matahari tepat di paksi-Y..
4 helai tisu wei... penuh darah...
nasib bik ada abangnda tolong jadi doktor...
tp dia pon xreti gak nak balut... sbb btol2 kat fingertip....
sgt MENCABAR.... huhu..
klu kne pisau xpe..dia luka segaris.. ni peel sebahagian isi huhu..
maka..ni jek hasil balutan tercantik yang boleh dihasilkan untuk menutup luka dan darah yang mengalir meleleh-leleh...
mungkin ini balasan org yang xikhlas untuk bg makan kat mulut sendiri huhu T________T


maka tinggalkan aje buah "pauh Epal" tu kat sink... {dlm bahas kelantan xde istilah mempelam = mempele ok.. itu hanya dibuat2 oleh org yg xpandai kecek klate... }
menjeling ke arah peeler dgn tajam sblm pegi tbaring depan tv...
banyak hilang darah la katakan... {cheit!!! nak muntah dgn statement x boleh blah itu hahahaha}

maka... untuk mngii masa dari terbuang bgitu saja..
aku pon amik la paper BI nak tanda..
baru tanda satu script... ada kedengaran bunyi pelik kat luar umah...
so aku pon bangun menjengah ah...
tkejut giler..
pdg rumput dpn umah tu terbakar...
asap berkepul2... angin bertiup kencang...
aku dah cuak..dgn umah2 aku skali blh terbakar nih...
maka teruss call RELA area Parit Buntar ni...
tggu 5 minit tp still xnmpk rupa.. jiran sebelah dah call bomba..
tp sma jugak.. bomba pon xnmpk rupa lagi..
so aku pon call 999... wah..sungguh MENCABAR msa nak tunggu dia sambungkan dgn bomba tu..
3 kali sambung xberangkat-angkat.... kali ke empat baru bomba angkat....
dah siap call bomba... kembali lari keluar umah..
sebelum tu dgn jari berbalut.. agak MENCABAR jugak la nak tkr pakai track suit sbb nak kuar umah ni.....dah penuh dah geng RELA kat luar tu... {weekend kan.. biasala klu pakai seluar 3/4 klu duk dlm umah... hehehehe}..seb baik tudung Ikan Ikin sng dipakai.. klu nak pakai tdg bawal..mmg MENCABAR nak mati ah aku rsa hehehe..

dalam 5 minit pastu bomba sampai... and api berjaya dipadamkan...
alhamdulillah.... terima kasih ye En Bomba + En Rela.... jasamu dikenang...


dah abes semua..masuk umah...
mencuba untuk menanda paper BI..
tapi sesungguhnya.. menanda paper BI sgt la MENCABAR dan menguji kesabaran ..
especially bila baca ayat lintang pukang tu....

maka beralih arah dgn membuat entry ini..
dan ianya juga MENCABAR menaip entry ini dgn jari yang tercedera.... T__________T



p/s: napelah aku hanya pesan Big Apple kat abg aku.. ??? nape aku xjoin dia pgi Jusco Perda jugak... wohohohoho.... dish!! dish!! --> hantuk kepala kat meja huhu~~... [ semalam baru pegi Gurney..hari ni duk umah saje santai2..siapkan mana2 kerja yang patut --> memotivasikan diri ]


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...