header flash

Sunday, January 10, 2010

:: PAK LONG ::




♪♫Selagi Ada Waktu


Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu ♪♫

ok..cukup..tu saje je nak testing korang tau x lagu Pak Long - Selagi Ada Rindu... klu korg tau lagu tu maknanya korang kenal la Pak Long...

Tapi...

aku xmo crita psal pak long tu hari ni.. hari ni aku nak cerita psal Pak Long Batu Kurau... al-kisahnya.. aku pon baru je kenal dgn beliau...

seperti yang kebanyakan orang dah tau.. my mom dah 6 bulan mengandung... eh silap... ahahaha... ok..aku tau lawak aku xmenjadi.. ampun!! ampun!!... dah 6 bulan mak aku sakit kaki xboleh nak jalan... jalan 4,5 langkah.. dia akan cramp dari pinggul ke hujung jari.. mmg sakit la.. kesian mak aku.. so sepanjang tempoh mak aku sakit tu.. mcm2 usaha la mak aku cuba untuk pulihkan... berurut.. dkt 20 kali gak r mengurut smpai dia give up..sbb msa urut tu kne urat yg sakit..tp xde improvement... still xboleh bjalan gak.. hospital pon mak aku pi.. siap jupe pakat tulang, wat fisio and what so ever lah.. pharmacist pon mak aku pi jupe gak... dan mnurut org perubatan nih.. urat mak aku tersepit and disc no 4&5 rapat (lebih kurang mcm tu la..aku xpndai dgn terms org medical yang bijak pandai ni..petah lagi nak explain pjg2)... bangun smayang mngaji beramal ibadat xpyh ckp la.. mmg mak aku tiap2 mlm bgn smyg berdoa...walaupon sembahyang pon terpaksa dalam keadaan duduk..

dan.. opah (tuan umah sewa msa aku praktikal merangkap nenek angkat la kot) perkenalkan mak aku dgn Pak Long Batu Kurau ni... sbb dulu dia patah tgn kne ragut.. dia pegi berubat dgn Pak Long yang lebih dikenali sebagai bomoh patah.. cara perubatan pak long ringkas je.. dia sentuh-sentuh (ala2 urut tp xkuat la ) tempat yang sakit... sambil baca ayat-ayat quran... dan dlm 2,3 minit je dia buat.. hasilnya..tup!! hilang rasa sakit.. aku tau pon sbb tadi aku pon mnyibuk gak soh pak long ubatkan.. aku slalu lenguh kat leher & bahu... ehehehe... ok.. xpyh crita pjg psal aku..sambung cerita Pak Long.. untuk melengkapkan proses rawatan... kita bawak air.. Pak Long akan buatkan air jampi (dia baca la ayat2 yang dia amalkan)..dan part yang kurang best sikit.. dia akan baca ayat dlm telur kuning ayam..then kene mkn la kuning telur tu... huhu~~ pngalaman mngerikan la jugak utk aku... tapi ikhtiar kan.. panadol lagi pahit... dan Pak Long ni berubat dgn jelas.. xdenya kne masuk bilik nak rawat2.. semua sesi rawatan dia buat kat ruang depan pangkin umah dia... 100 org nak tgk pon xpe.. kira bukan boleh mnimbulkan syak wasangka la...

selepas dua kali jumpa dgn Pak Long ni.. mak aku sudah dpt merasai perbezaannya.. mak aku dah boleh berjalan dn sempurna.. xde dah terhinjut-hinjut senget sbb kaki sakit.. sembahyang pon dah boleh sembahyang smbil berdiri... aku sgt gembira dgn condition mak aku skrg... syukur alhamdulillah... sebab hati sgt xbest bila mak kita tidak sihat... sekarang hatiku kembali berbunga ceria... dan esok.. hari isnin.. awal2 pagi lagi aku nak ckp kat Ustaz Nazron biar bawak kak alawiyah (wife dia, cikgu skolah aku gak, slip disc slps bsalin) pergi berubat dgn Pak Long... sebagai salah satu ikhtiar kan. mna tahu kalau Allah nak sembuhkan penyakit Kak Alawiyah melalui Pak Long..

kepada siapa2 yang berminat.. boleh la pergi berubat dgn Pak Long... rumahnya di Kampung Repuh, Batu Kurau, Perak.... pengalaman beliau selama 20 tahun dalam budang merawat orang patah dan sakit urat.... kalau nak pergi rumah Pak Long.. masa rawatan dia limitkan dari pukul 3 - pukul 5 ptg sahaja... sebab dia pon dah berumur.. xlarat nak layan org rmai2 tiap2 hari...

harap entry kali ni dapat memberi manfaat kepada orang ramai... =)



Saturday, January 9, 2010

:: CAUGHT IN THE ART ::


seni itu indah.. dan seni itu sukar ditafsir... sebab tu aku dlu slalu ala2 membebel bila markah seni aku xdpt A.... orang kan slalu kta seni tu abstrak..sukar ditafsir... sbb tu bg pendidikan seni... spatutnya smua org dpt A xkira walau dia conteng mcm mna pon.. sbb itu adalah seni... hoh.. berbelit knyataan aku nih... tapi aku harap korang faham la apa yang aku nak ckp... seni tu sukar utk ditafsir..apatah lagi untuk digred...

al kisah... aku ada cerita panjang tentang seni... secara jujur...aku boleh ckp aku xde seni.. sebab tu kat jari aku xde siput (org tua2 kata kalau kat hujung jari alor jari berputar mcm siput..tandanya org tu kreatif dan berseni )... aku xde seni memasak apatah lagi seni kulinari... seni mngemas umah mmg xde... seni grafik pon xde..sbb tu korg tgk blog aku mcm hampeh jek.. berterabur mcm ntah ape2... seni menggubah bunga mmg xpyh cerita r.. salji kot malaysia klu aku tetiba pndai gubah bunga.... aptah lagi seni interior design....seni mempertahankan diri jgn ko mimpi.. sni.... ok!! stop it.. smua org dah clear dah yg ko tak berseni.. xpyh nak explain pjg2 dah..ahahahaha...

hanya satu seni yang aku amat mahir2@pakar@professional.... iaitu seni mensepah-sepahkan umah... ok..xpyh explain panjang..xmembanggakan langsung... FULL STOP!!

TAPI... msa skolah rendah dlu..aku pernah masuk pertandingan melukis peringkat negeri.. tp xmenang la... ahahaha...aku pon xtau mcm mna aku boleh terpilih.. naik skolah mnengah bakat seni aku tak berkembang spenuhnya... cuma aku sgt adore dgn kwn aku... Kak Wan... tgn dia sgt2 seni... aku sgt suke tgk hasil seni dia dan kdg2 aku menjoin dia membuat benda2 comel especially greeting cards and bookmarks.. hasilnya... dia buat adorable gile..aku punya takat tak sakit mata memandang je huhu~~.. ok la kan.. tgn aku kan xde siput.. huhu``

klu waktu seni... mmg ske sgt mewarna..dan aku akan sma spesies dgn Che Bit... tak cukup kertas..smpai baju skolah and tudung skolah skali diwarnakan... sbb tu klu time hari ada waktu Seni... kami mesti pkai tudung khas iaitu tudung yang dah sedia diwarnakan.. ehehehe... org tak berseni ni mmg comot... agagagaga...

dan hari ini..aku dapat satu berita mengejutkan ... aku berkemungkinan besar perlu mngajar Pendidikan Seni tingkatan 1RK dan 2 RK.... uhuhuhu~~ rsa duniaku tonggang terbalik bila dikhabarkan berita ini... means akan berlaku perubahan jadual... aku xajar sivik 5T (kelas kesayanganku ) dan 5 PSV dah... xtau la.. aku rsa mcm dilelong gila2 ah... dah r sebelum ni ajar morak & sivik... ni pulak dilelong ajar PSV... rsa mcm looser... sobsobsob... tapi seperti biasa... aku akan think positive... untuk mensedapkan hati sendiri... dan menghiburkan hati sendiri... aku patut rsa bangga sebab diberi penghormatan untuk mengajar kelas RK... bukan satu kelas..tapi dua kelas RK lagi.. tapi tu la..ajar seni... kalau soh ajar Sains tu mingkin la aku happy... ni seni..dah r bukan opsyen dan aku xberseni... klu aku opsyen seni mmg aku mlompat lompat mcm katak dah... tapi sbb terpisah dgn opsyen tu rsa terlelong ... ummph.... tapi aku redha... rileks ape ajar seni kan?? kan?? xde PEKA... xde ULBS... xde masuk PMR...ok... i'm going to reciting mantra :: SENI ITU INDAH!!! SENI ITU INDAH!! SENI ITU INDAH!!! ::

WISH ME LUCK WITH THE ART and even I'M ABSOLUTELY COUGHT INT THE ART ... i hope i can produce a brand new Picasso... =)

that's all the art of my finger for today... ahahaha..nak jgak sebut art.. *wink ;p

Sunday, January 3, 2010

:: INDAH ::


baru beberapa hari kita menjengah 2010...tapi hati aku sgt rasa kegembiraan dgn tahun ini.. terlalu banyak kemanisan sempena pembuka tahun ini.. jadi aku nak berdoa..semoga kemanisan ini berpanjangan hingga ke akhir tahun... xmo ah manis sminggu dua ni je..pastu pahit masam smpai ke akhir tahun.. Na'uzubillah... aku mengharapkan lifeku tahun ini semanis kurma... ececece.... amik berkat buat kurma... ;p

1) seawal jam nak mencecah pukul 12.. aku dpt perkhabaran indah bahawa seorang individu yang digeruni akan berpindah ke sekolah lain... walaupun hanya khabar asap..aku dah tersenyum ear to ear... klu betol, xtau la.. bukan ape.. aku xlarat dah nak merawat budak H2N2...

2) pada 1 Jan jgak aku telah dilamar... ehehehe... dilamar pusat tuisyen lah... memandangkan thn dpn xbyk tanggung jawab sgt.. boleh la aku ajar tusyen 2-3 jam sminggu... xpe..ini sah punya.. permit on the way utk disiapkan... hehehe.... ada la side income aku sikit... boleh la aku kumpul pastu masuk melamar Mr AF..dr tunggu pisang xberbuah... biar aku yg masusk pinang..ahahahaha... kidding ;p

3) 1 jan jgak aku kuar main bowling dgn rakan2... sronok.. dah puas golek bolak.. gami golek2kan kaki kami kat popular lak.. apa? igt budak je ke yg wat preparation nak masuk skolah... cikgu2 pon smgt tau... smua benda nak baru.. seb baik aku x beli beg skolah Disney Princess je ahahaha.. lps beli klengkapan mngajar... golek2kan tayar kreta pegi JJ Perda lak.. hahaha.. yg ni shoping duniawi nafsu nafsi.. ehek ;p

4) dalam tahun 2010 ni jgak aku dah terer wat ikan bakar.. nyum2... hahaha..

5) hari ni aku menjahit..ahahaha... ajaib.. walaupon jahit lurus je.. tp aku tetap nak bangga.... *wink..

ok..itu shj cerita aku utk beberapa hari new year ni... adios...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...