header flash

Sunday, January 10, 2010

:: PAK LONG ::




♪♫Selagi Ada Waktu


Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu ♪♫

ok..cukup..tu saje je nak testing korang tau x lagu Pak Long - Selagi Ada Rindu... klu korg tau lagu tu maknanya korang kenal la Pak Long...

Tapi...

aku xmo crita psal pak long tu hari ni.. hari ni aku nak cerita psal Pak Long Batu Kurau... al-kisahnya.. aku pon baru je kenal dgn beliau...

seperti yang kebanyakan orang dah tau.. my mom dah 6 bulan mengandung... eh silap... ahahaha... ok..aku tau lawak aku xmenjadi.. ampun!! ampun!!... dah 6 bulan mak aku sakit kaki xboleh nak jalan... jalan 4,5 langkah.. dia akan cramp dari pinggul ke hujung jari.. mmg sakit la.. kesian mak aku.. so sepanjang tempoh mak aku sakit tu.. mcm2 usaha la mak aku cuba untuk pulihkan... berurut.. dkt 20 kali gak r mengurut smpai dia give up..sbb msa urut tu kne urat yg sakit..tp xde improvement... still xboleh bjalan gak.. hospital pon mak aku pi.. siap jupe pakat tulang, wat fisio and what so ever lah.. pharmacist pon mak aku pi jupe gak... dan mnurut org perubatan nih.. urat mak aku tersepit and disc no 4&5 rapat (lebih kurang mcm tu la..aku xpndai dgn terms org medical yang bijak pandai ni..petah lagi nak explain pjg2)... bangun smayang mngaji beramal ibadat xpyh ckp la.. mmg mak aku tiap2 mlm bgn smyg berdoa...walaupon sembahyang pon terpaksa dalam keadaan duduk..

dan.. opah (tuan umah sewa msa aku praktikal merangkap nenek angkat la kot) perkenalkan mak aku dgn Pak Long Batu Kurau ni... sbb dulu dia patah tgn kne ragut.. dia pegi berubat dgn Pak Long yang lebih dikenali sebagai bomoh patah.. cara perubatan pak long ringkas je.. dia sentuh-sentuh (ala2 urut tp xkuat la ) tempat yang sakit... sambil baca ayat-ayat quran... dan dlm 2,3 minit je dia buat.. hasilnya..tup!! hilang rasa sakit.. aku tau pon sbb tadi aku pon mnyibuk gak soh pak long ubatkan.. aku slalu lenguh kat leher & bahu... ehehehe... ok.. xpyh crita pjg psal aku..sambung cerita Pak Long.. untuk melengkapkan proses rawatan... kita bawak air.. Pak Long akan buatkan air jampi (dia baca la ayat2 yang dia amalkan)..dan part yang kurang best sikit.. dia akan baca ayat dlm telur kuning ayam..then kene mkn la kuning telur tu... huhu~~ pngalaman mngerikan la jugak utk aku... tapi ikhtiar kan.. panadol lagi pahit... dan Pak Long ni berubat dgn jelas.. xdenya kne masuk bilik nak rawat2.. semua sesi rawatan dia buat kat ruang depan pangkin umah dia... 100 org nak tgk pon xpe.. kira bukan boleh mnimbulkan syak wasangka la...

selepas dua kali jumpa dgn Pak Long ni.. mak aku sudah dpt merasai perbezaannya.. mak aku dah boleh berjalan dn sempurna.. xde dah terhinjut-hinjut senget sbb kaki sakit.. sembahyang pon dah boleh sembahyang smbil berdiri... aku sgt gembira dgn condition mak aku skrg... syukur alhamdulillah... sebab hati sgt xbest bila mak kita tidak sihat... sekarang hatiku kembali berbunga ceria... dan esok.. hari isnin.. awal2 pagi lagi aku nak ckp kat Ustaz Nazron biar bawak kak alawiyah (wife dia, cikgu skolah aku gak, slip disc slps bsalin) pergi berubat dgn Pak Long... sebagai salah satu ikhtiar kan. mna tahu kalau Allah nak sembuhkan penyakit Kak Alawiyah melalui Pak Long..

kepada siapa2 yang berminat.. boleh la pergi berubat dgn Pak Long... rumahnya di Kampung Repuh, Batu Kurau, Perak.... pengalaman beliau selama 20 tahun dalam budang merawat orang patah dan sakit urat.... kalau nak pergi rumah Pak Long.. masa rawatan dia limitkan dari pukul 3 - pukul 5 ptg sahaja... sebab dia pon dah berumur.. xlarat nak layan org rmai2 tiap2 hari...

harap entry kali ni dapat memberi manfaat kepada orang ramai... =)



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...