header flash

Thursday, February 25, 2010

:: BUNGKUS ::

gambar ihsan En. Google =)
ini ceritera pendek...
ptg tadi..on da way balik..sy singah beli pisang goreng kat gerai tepi jalan..
nak kata gerai xde la gerai gt..ala2 kedai kopi jgak la..
ada ramai org duk makan-makan dlm gerai tu...
maka..
saya memparkir kereta di tepi jalan..
menapak gemalai ke arah akak penjual..
"akak..bagi pisang goreng dua ringgit "
akak tu tgh busy rupenya.. then soerang lelaki disebelahnya yang melayan order aku..
dengan agak bersopan.. lelaki a.k.a pak cik td menyepit la beberapa pisang goreng ke dalam pinggan.aku dgn separa musykil bertanya..
"tu yg saya ke ?"..
"ha'ah.." ringkas dan bersahaja jawapannya..
"errkk... bungkus tau.. bkn mkn kat sini.. " aku menambah pointku... ye la..aku nak balik cepat... lagipun aku kesian nnt xpasal dia kne cuci pinggan tu..
pak cik tu terus mengepit pisang goreng tanpa mengendahkan aku.. aku makin xsedap ati.. ke dia xdgr aku ckp..
"erk..sy nak bungkus.... take...take..." nyaris2 nak terkeluar perkataan take away dari mulut aku.. tp seb baik aku masih waras..kan nnt xpsl pak cik tu cop aku blagak.. singgah gerai goreng pisang pon nak blagak speaking London.. tapi actually...aku dah blur... biasalah aku.. aku kan Kelantanese... kekadang erm yg kita guna xsma dgn term di negeri orang lain... klu kat kelantan sebut bungkus tu tau la kan.. take away a.k.a tapau... aku hampir2 mengaru-garu kepala untuk mencari istilah yg tepat...
dah cukup 15 keping..pak cik tu pon masukkan pisang goreng tadi dalam plastik.. ooo rupe2nya mmg dia akan masukkan dlm pinggan dlu even klu kita nak tapau.. sambil berkata
"xbungkus skrg ni.. nnt kalau bungkus dgn surat khabar tu.. pisang goreng ni penyek.. letak dalam plastik je senang"

PULAK!!! hahahaha..aku mls dah nak kata pe lah... tersengeh dalam hati..
"erk..aku terBUDUkah?? " erm..papejelah... tapi kan..apa istilah yg betol ek??


note : BUDU ialah sejenis perasa yang digemari di Kelantan..selain itu... BUDU juga boleh direfer sekiranya orang iu cuba berbahasa standard tetapi dengan menggunakan term Kelantan... ;p

Wednesday, February 17, 2010

:: TERBENGKALAI ::

Hari ni hari last cuti CNY.. esok dah have to back to school..arghhhhhhhhh..xde smgtnya.... dah r seawal pagi lagi masa seni.. hurm..apeke benda la lagi aku nak soh depa buat minggu ni?? huhu~~.. mengajar seni itu satu penyeksaan bagi org yang buta seni mcm aku... klu soh ajar seni fotografi tu ok la jugak.. hehehe...ok..sekian sahaja sesi membebel utk kembali bekerja esok..

sejak cuti CNY ni...nawaitu nak gi tempah baju asyik terbengkalai sebab ye lah...nama pon CNY...amoi jahit baju tu pun cuti beraya....mcm mna aku nak gi tempah klu kedai diorg tutup...xkan nak gi tempah order dgn pintu besi tu kot... huhu~~... ada la 2 helai kain yg xjahit lagi..satu batik sutera Terengganu..satu lagi kain sulam Indon... jiran kat KL bagi... huhu~~ xsabar nak tgk kain2 tu bertransform menjadi baju... ehehehe.... kebaya please!!! ;p tp asyik terbengkalai je nawaitu ni..bila nak transformnya??? huhu~~




terbengkalai..sigh!! smua benda yang aku nak buat hari ni terbengkalai... sekembalinya dari sesi latihan aerobik di skolah....aku dah memasang angan2 utk mempunyai rangkaian televisyen sendiri dalam bilik...ahahaha...actually dah hampir 2 mggu dah aku angkut tv masuk dlm bilik aku...cuma tak tau nak sambung ASTRO...nak wat split dr decoder kat bwh.. so aku biar je la tv tu tbengkalai dlm bilik aku slama 2 mggu ni... tetiba td..bila aku bwk radio-lama-berhabuk-duk dalam stor -xpenah bukak sejak 3rd year kat USM ke sekolah utk latihan aerobik..tetiba terdetik satu ilham.. klu aku ltk radio tu dlm bilik..boleh la aku sambung dgn TV..boleh la wat tgk CD (ye..radio saya itu zaman tuk kaduk... hanya boleh play CD...DVD xleh huhu~)... tapi!! alamak..wayar audio+video tu xde..xpe..xpe... lunch dlu... baru pikir...

elok lepas lunch... berat pula mata ni...so aku hentam tdo smpai ke ptg... dlm pkul 5 bsiap sedialah aku nak ke pekan..carik wayar audio tu... elok pulak mak aku ajak pegi tepi sungai... nak pegi beli carpet...so aku pon bwkla mak aku pegi kedai karpet... xde plak yang bkenan... "xbyk choice" kata beliau....erm... so xsettle lagi hal urusan carpet... tbengkalai la jdnya....

dari kedai carpet..maju terus tanpa mundur pergi ke pekan PB utk cari wayar audio.. sambil membawa satu lg misi.. membeli battery baru utk MP4 aku yg mcm hidup segan mati xmau tu... nmpa MP4...tapi kne duk tlekat kat plak... sbb batt dah kong...sgt2 xportable huhu~~...tu yg nekad nak nak gi beli battery... so that boleh guna kat staff room..headphone baru dah beli...agagaga....


so tinggal bonda dlm kreta.. laju2 mnapak pgi kedai eletrik.. beli wayar tu... seb baik murah... RM3.50 jek... klu RM35 ringgit.... aku xbeli dah...hehehehe... carik battery lak.. RM15... huh! mcm mahal jek.. so aku pon membuat lgkah bjaga2...aku try pasang kat MP4 aku... tgk2 MP4 aku xjalan... alamak!! MP4 aku dah rosak ke?? wawawawa... berjalan ke kereta dgn penuh rsa sedih.. sob sobsob.. MP4 ku...dan r msa beli dlu tsalah pilih.. smpai RM300 ++.. tetiba rosak.. sedih r... sobsobsob... so tbengkalai la nawaitu nak bwk MP4 kat meja kerja... huhu~`


sampai umah dah gelap..biasalah..dinner lak.. (hal2 makan xleh tbengkalai hehehe)..sesudah mngemas2 smua.... aku pon apa lagi..memulakan ekspedisi menyambung wayar2 dan switches... kebetulan ada CD gila-gila pengantin remaja... (aku thuke cite ni ;p ) so aku try pasang... skali... skrin hitam jek...tv suara kuar...arghhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! ko pehal TV sabo aku punya usaha untuk menjadidkan bilikku seperti hotel..wahahahaha.... waaaaaaaaaaaaa...waaaaaaaaaaa... terbengkalai la niat utk menonton CD cte jepun + korea +taiwan yang aku ada.. (koleksi zaman muda2 dlu..dah tua ni download je smua... huhu~~ )....

huhu~~ segala masalah yang terbengkalai ni..aku bwk ke depan la.. mtk tolong ayah hembus2..jampi2.. kot2 pasni kuar gmbr... sobsobsob...

ok..i nak siapkan kerja data ponteng yang terbengkalai... dah 2 mggu xsiap2 lagi... huhu~~ ada jugak ikgu yang kne ligan dgn PK HEM nnt.. huhu~~aku xmao mencipta rekod terbengkalai sampai ketahap itu... adios...nak wat keje ;p

Wednesday, February 3, 2010

:: TERSAMPUK ::




Ni bukan cerita H2N2 kat skola.. ni cerita psal diri aku..aku heran dgn perubahan aku yang mendadak ni... mcm ajaib je huhu~~..sminggu dua ni bdn aku asyik penat jek..time balik keje tu mmg parah... bwh kreta pon mata dah jd mcm org jepun... bila bkak pintu umah lg la.. rsa mcm nak mrangkak mc cte Ju-On je...tp xboleh r..kan tkejut lak klu jiran aku tnampak... hehehehe...

tp sejak smalam.. aku jd lain.. berstamina amat... smalam sesampai dr skolah.. terus pi dapur potong bwg siap2kan bhn nak msk spagthhi... hehehe... dah siap masak spaghetti.. sempat lak aku berpilates... pastu tbongkang... note : korg jgn igt pilats ni sempoi.. walaupon gerakan mcm kura2.. tp byk guna energy dalaman wooooooooooo.....

tutup crita smalam.. bukak kisah baru.... hari ni sesampai dari skolah... terus meluru ke bilik mandi bawah... cuci cuci kasi berkilau... pastu masuk dapur... cuci cuci dapur bagi bersinar-sinar.. cuci sinki bagi bgemerlapan.. pastu sapu umah..atas bwh... pastu susun atur meja kerja aku kat atas....pastu cuci cuci bilik mandi aku bagi bercahaya.... pastu tak larat..ahahaha... call mak ckp nak gi Pizza sbb xlrt nak masak, penat kemas umah gara-gara nak sambut mak nak dtg lusa..hari Jumaat... hehehe.. tetiba mak aku bagi ayat best... " pegi lah... kira Ma belanja sbb rajin kemas umah "... ahahahahahaha....dapat upah lak sebab kemas umah... hehehe... i like!!! inilah yang orang-orang tua selalu berpesan.. buat baik balasan baik... ececeh..tetiba sgt.. so aku pon menapak la ke Pizza dgn abangnda kesayangan.... sambil mkn kami merangka strategi... "esok abag aku mop lantai.. pastu soh mak aku bg upah lak.. Black Canyon ka..." ahahaha.... kidding maaa... actually mmg dah tanggung jawab utk kemas2 umah... tp besalah..klu idop bujang... sminggu skali la sapu umah.. tu yang berhabuk smacam tu ahahahaha.... tp tetiba rajin tu..mcm knea sampuk jin..jin rajin..ahahahahaha..

k..penat sgt mngemas hari ni... xleh nak tulis pnjang... lgpon perut penuh berisi pizza.. so nanite!!

Tuesday, February 2, 2010

:: VERSATILE ::

versatile mean changing or fluctuating readily or embracing a variety of subjects, fields, or skills; also : turning with ease from one thing to another (http://www.merriam-webster.com/netdict/versatile)

so siapa yang versatile sgt ni? sape? hehehehe... of course la aku.. hahaha... pehal tetiba mngaku versatile ni? dari sudut or celah mna lak aku boleh dikira versatile ni...?? hehehehe.... klu nak tau..baca.. xmo tau.... xpyh baca...

gelaran versatile ni xde sape2 pon bagi kat aku...tapi aku sendiri yang mabuk nak bagi gelaran ni utk diri sendiri.... sebab? sebab tahun ni agak mencabar utk aku... aku kne ajar subjek bio F4, BI F4, moral F3, and seni F1 & F2... hahahaha..tjegil mata msa mula2 dpt jadual..ape ke byk sgt subjek..dah r tak related lgsg... BIO .....pastu seni.. hahaha..rsa mcm lawak pon ada gak... tp xpe aku redha..terima je.. actually aku ske jek dgn jadual ni... blh blajar benda baru.. cuma bila kne mngajar benda baru... banyak la benda baru yang kita kena belajar.. (saje nak wat ayat berbelit ahahahaha) kdg2 blh jadi tertekan... ada 2 perkara yang buat aku stress...

1) ajar BI 4PSV.... 4 PSV kelas yang paling belakang la kan.. i know they gave me that class because i have no experience in teaching English... so that.. my performance will not affect the overall result... but... this 4PSV students are really...really...really... really.... really 99999999999999999999999999x weak in English... can you imagine... i wrote a simple sentence "Amirul walks to school everyday"... 2 orang je yang boleh ayat tu... yang lain tergagap-gagap.. walk pon xtau ape maksud... i asked them to find the meaning in the dictionary.... almost 10 minutes but they still cant find the meaning of "walk"... jd kerjaan aku la pulak nak kena ajar how to use dictionary... tu pon still xtau nak guna lagi... tu baru "walk"... klu sebut "meretricious", "objurgate" and other bombastic word... maunya diorg tjelir pengsan kena sawan kat situ.... huhu~~.. lemah jantung and lemah smgt.. xtau nak guna pedagogi ape... rmai yang bagi nasihat... buat la biar jadi fun.. ok..fine..!! mmg aku duk terfikir nak soh diorg fun msa belajar.. boleh wat game spelling ke.. pronouncing ke... tapi... klu dgn keadaan mcm 4PSV skrg... aci kerat kuku r... sah2 aku yang spell and aku yang pronounce.. diorg mlopong tnganga... angguk2 pastu klu aku tnya xleh jwb gak... nak fun ape klu mcm tu.. nangis meraung2 ada la... for example pagi tadi.. aku masuk kelas diorg ajar format utk tulis informal letter... nak salin format tu tepat2 sejam... pdhal salin format je..bukan salin essay.. dah la lambat... pastu eja pon salah.. copy je pdhal tu... sighh... aku betol buntu... mnangis dlm hati je..xtau dah nak ajar mcm mna.. baru soh salin format.. pastu bila aku test balik... boleh igt format smpai takat tulis date...salutation pon xtau dah.... ... ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!! Aku tekanan mental skrg... mcm mna aku nak ajar literature??? klu nak bca pon xleh, apatah lagi nak faham maksud tersurat tersirat... nak igt theme, setting, point of view tu ko xpyh mimpi r... aku soh salin pon xsalin... mcm hampeh!!!! skrg aku rsa sgt tertekan... mmg la aku ni xde qualification utk ajar BI... tp klu smpai bagi kelas yang mcm tu rupe kat aku... aku rsa mcm teraniaya pon ada.. aku xajar science sbb ajar bi.. tp mcm xberbaloi je aku buat pngorbanan... sob sob sob... jd utk mngubat hati yang duka lara ni lah aku bagi gelaran Versatile utk diri aku..utk merawat luka di hati.. boleh kan? kan?

2) yang kedua..ajar seni... terkapai2 nak ajar seni.... tapi aku ske.. msa seni.. bg explanation boleh merapu meraban..tp most of the time..aku suka kaitkan dgn sains.. hahahaha... nasib r..sape soh cikgu sains ajar seni... hahahaha.... tapi aku sedih sbb aku sdiri pon xpndai melukis.. then.. aku tringin nak melukis utk wat contoh kat budak..tp aku xde msa utk melukis.... sobsobsob... sehari 24 jam rsa mcm xcukup.... pastu aku nak melukis kat mna? rsa mcm janggal nak melukis kat staff room... kat umah lagi la.. kan pengsan cicak2 kat umah aku tgk aku duk mewarna lukisan kat umah huhu~~ tp yang ni xde la sedih sgt... cuma aku terkapai2.. nak kne faham ape benda yang aku kne ajar..sbb tnya yang tu ckp kne buat tu..tu..tu dan tu.. tnya yang sorg lagi kne wat ni..ni..ni..ni... pendapat yang bertentangan... klu dlm warna.. dipanggil sebgai warna penggenap... kontra... ahahaha.. see..aku dah ckp bhasa seni.. hehehe..

jd guru terumbang ambing mcm aku ni kdg2 wat hati rsa mcm sedih... rsa mcm tidak diperakui... jadi utk mengubat hatiku yang terumbang ambing ni... ijinkanlah aku memberi gelaran VERSATILE utk diri aku.... at least aku boleh perasan yang aku versatile..serba boleh..sbb tu diberi penghormatan utk mengajar multisubjek... sebab kekadang jauh disudut hati.. aku rsa mcm xdiperakui... xlayak utk ajar opsyen and diberi subjek2 yang kurang penting... sobsobsob... so.. tolongla kata yang aku ni VERSATILE.. baru la xrsa sedih sgt... sobsobsob...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...