header flash

Tuesday, February 2, 2010

:: VERSATILE ::

versatile mean changing or fluctuating readily or embracing a variety of subjects, fields, or skills; also : turning with ease from one thing to another (http://www.merriam-webster.com/netdict/versatile)

so siapa yang versatile sgt ni? sape? hehehehe... of course la aku.. hahaha... pehal tetiba mngaku versatile ni? dari sudut or celah mna lak aku boleh dikira versatile ni...?? hehehehe.... klu nak tau..baca.. xmo tau.... xpyh baca...

gelaran versatile ni xde sape2 pon bagi kat aku...tapi aku sendiri yang mabuk nak bagi gelaran ni utk diri sendiri.... sebab? sebab tahun ni agak mencabar utk aku... aku kne ajar subjek bio F4, BI F4, moral F3, and seni F1 & F2... hahahaha..tjegil mata msa mula2 dpt jadual..ape ke byk sgt subjek..dah r tak related lgsg... BIO .....pastu seni.. hahaha..rsa mcm lawak pon ada gak... tp xpe aku redha..terima je.. actually aku ske jek dgn jadual ni... blh blajar benda baru.. cuma bila kne mngajar benda baru... banyak la benda baru yang kita kena belajar.. (saje nak wat ayat berbelit ahahahaha) kdg2 blh jadi tertekan... ada 2 perkara yang buat aku stress...

1) ajar BI 4PSV.... 4 PSV kelas yang paling belakang la kan.. i know they gave me that class because i have no experience in teaching English... so that.. my performance will not affect the overall result... but... this 4PSV students are really...really...really... really.... really 99999999999999999999999999x weak in English... can you imagine... i wrote a simple sentence "Amirul walks to school everyday"... 2 orang je yang boleh ayat tu... yang lain tergagap-gagap.. walk pon xtau ape maksud... i asked them to find the meaning in the dictionary.... almost 10 minutes but they still cant find the meaning of "walk"... jd kerjaan aku la pulak nak kena ajar how to use dictionary... tu pon still xtau nak guna lagi... tu baru "walk"... klu sebut "meretricious", "objurgate" and other bombastic word... maunya diorg tjelir pengsan kena sawan kat situ.... huhu~~.. lemah jantung and lemah smgt.. xtau nak guna pedagogi ape... rmai yang bagi nasihat... buat la biar jadi fun.. ok..fine..!! mmg aku duk terfikir nak soh diorg fun msa belajar.. boleh wat game spelling ke.. pronouncing ke... tapi... klu dgn keadaan mcm 4PSV skrg... aci kerat kuku r... sah2 aku yang spell and aku yang pronounce.. diorg mlopong tnganga... angguk2 pastu klu aku tnya xleh jwb gak... nak fun ape klu mcm tu.. nangis meraung2 ada la... for example pagi tadi.. aku masuk kelas diorg ajar format utk tulis informal letter... nak salin format tu tepat2 sejam... pdhal salin format je..bukan salin essay.. dah la lambat... pastu eja pon salah.. copy je pdhal tu... sighh... aku betol buntu... mnangis dlm hati je..xtau dah nak ajar mcm mna.. baru soh salin format.. pastu bila aku test balik... boleh igt format smpai takat tulis date...salutation pon xtau dah.... ... ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!! Aku tekanan mental skrg... mcm mna aku nak ajar literature??? klu nak bca pon xleh, apatah lagi nak faham maksud tersurat tersirat... nak igt theme, setting, point of view tu ko xpyh mimpi r... aku soh salin pon xsalin... mcm hampeh!!!! skrg aku rsa sgt tertekan... mmg la aku ni xde qualification utk ajar BI... tp klu smpai bagi kelas yang mcm tu rupe kat aku... aku rsa mcm teraniaya pon ada.. aku xajar science sbb ajar bi.. tp mcm xberbaloi je aku buat pngorbanan... sob sob sob... jd utk mngubat hati yang duka lara ni lah aku bagi gelaran Versatile utk diri aku..utk merawat luka di hati.. boleh kan? kan?

2) yang kedua..ajar seni... terkapai2 nak ajar seni.... tapi aku ske.. msa seni.. bg explanation boleh merapu meraban..tp most of the time..aku suka kaitkan dgn sains.. hahahaha... nasib r..sape soh cikgu sains ajar seni... hahahaha.... tapi aku sedih sbb aku sdiri pon xpndai melukis.. then.. aku tringin nak melukis utk wat contoh kat budak..tp aku xde msa utk melukis.... sobsobsob... sehari 24 jam rsa mcm xcukup.... pastu aku nak melukis kat mna? rsa mcm janggal nak melukis kat staff room... kat umah lagi la.. kan pengsan cicak2 kat umah aku tgk aku duk mewarna lukisan kat umah huhu~~ tp yang ni xde la sedih sgt... cuma aku terkapai2.. nak kne faham ape benda yang aku kne ajar..sbb tnya yang tu ckp kne buat tu..tu..tu dan tu.. tnya yang sorg lagi kne wat ni..ni..ni..ni... pendapat yang bertentangan... klu dlm warna.. dipanggil sebgai warna penggenap... kontra... ahahaha.. see..aku dah ckp bhasa seni.. hehehe..

jd guru terumbang ambing mcm aku ni kdg2 wat hati rsa mcm sedih... rsa mcm tidak diperakui... jadi utk mengubat hatiku yang terumbang ambing ni... ijinkanlah aku memberi gelaran VERSATILE utk diri aku.... at least aku boleh perasan yang aku versatile..serba boleh..sbb tu diberi penghormatan utk mengajar multisubjek... sebab kekadang jauh disudut hati.. aku rsa mcm xdiperakui... xlayak utk ajar opsyen and diberi subjek2 yang kurang penting... sobsobsob... so.. tolongla kata yang aku ni VERSATILE.. baru la xrsa sedih sgt... sobsobsob...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...