header flash

Sunday, May 30, 2010

:: SULUNG ::

hari ni topik aku ialah sulung... dan lagi tepat klu aku kata anak sulung.... anak sulung di sini merefer kepada anak pertama... bukannya anak kepada En. Sulung... *(Sulung di sini adalah general.. tidak merujuk kepada mna2 individu yang bernama sulung secara specific.. harap maklum ) ;p

kenapa aku anak nak cerita pasal anak sulung? adakah kerana aku anak sulung? OH!! sudah tentu tidak sama sekali.. kerana saya adalah anak bongsu hehehe,... topik anak bongsu tidak akan dibincangkan di dalam entry ini.. mungkin di dalam entry lain sekiranya saya rajin... kerana entry ini adalah milik AHMAD ALBAB!!!! eh silap... ANAK SULUNG!!!! hehehe.. tetiba tringat crita P. Ramlee lak.. hehehe.... anak jin main tepuk2 tangan... anak jin tu pon anak sulung gak... ahmad albab pon anak sulung gak... glmer sungguh anak sulung... hehehehe

sebenarnya banyak keistimewaan anak sulung... tapi anak2 sulung akan slalu berkata.. "HUH!! yang bongsu la untung ".. anak tengah xpayah sebut ah... memang xbrapa nak special sangat... hahahaha... kepada anak2 tengah..sy minta maaf.. mungkin lain kali saya akan buat entry special untuk anak tengah ;p

anak sulung... mmg sah lagi konfem la kan anak yang pertama bagi pasangan yang baru kahwin... kira mmg kedatangan yang dinanti-nanti.. disambut dengan penuh keterujaan... mungkin si emak senyum smpai ke telinga bila dpt tau wife dirinya sedang mengandung.. si bapak pon mungkin terlompat-lompat pecah ceiling bila dpt tau wife mengandung.... almaklumlah... pengalaman pertama nak jadi bapak orang... bermla dari episod tu.. ssemua benda dilakukan dalam keadaan teruja dan berhati-hati... si ibu jalan pun perlahan-lahan... semua jenis susu + vit yang org suruh mkn dia makan,.. ye la.. nak bagi anak pertama dalam kandungan sihat walafiat... persiapan nak sambut babay xpayah ckp ah.. smua benda baru... katil baru, stroller baru, walker baru, baju2 xpayah xckp ah..penuh wardrobe... sbb 1st time kan.. semua dlm keadaan teruja... tapi bila dah mengandung anak yang ke-2,3,4,........., bongsu.... prasaan teruja tu dah xbrapa nak banyak... klu msa mngandung anak sulung sehari jalan 20 langkah je....tapi bila dah anak yang ke dua dan seterusnya... berlari pon mungkin... ye lah.. kira dah expert dah mengandung nih.. xdenya nak berhati-hati gemalai serba bagai... persiapan kelahiran xpyh ckp ar.. klu selang 2,3 tahun dgn yang anak sulung..semua guna barang recycle je lah.. xdenya nak nak gi beli stroller baru or pape barang lain lagi yang baru... hehehe... jadi.. anak sulung kelahirannya disambut dgn penuh kexcitedan... anak2 lain.. excited jugak..tp kurang r nak banding dgn yang 1st kan...

bila dah besar..anak sulung tadi kan mesti ada adik2... and anak sulung ni boleh merangkap jadik boss r... nak minum air kosong pon soh adik2 yang tolong amikkan.. bukan buli... itu utk melatih kemesraan... tapi kdg2 anak sulong kne tlg urus jaga adik2 gas especially bab kapur kasut skolah... hehehe... tapi kira fair la kan.. tolong menolong sesama ahli keluarga khususnya adik beradik..

bila dah besar.... dah ada gf.. nak kawen... mak ayah skali lagi excited terlompat-lompat nak dapat menantu... almaklumlah.. nak dapat menantu sulung.. *(klu anak sulung kawen dlu ah.. klu bab langkah bendul... xtermasuk ok ) ;p.. mna pernah dapat menantu kan.. lagi excited dari si anak.. anak nak bertuang bulan 6, bulan 3 lagi mak dia dah pi masuk meminang... kan dah cakap... teruja.. .. anak xcukup duit pon xpe.. gadai segala harta... sbb teruja nak dapat menantu pertama... tapi bila anak yang seterusnya nak kawen.. mak ayah xberapa nak teruja sgt dah.. senyum pon dah ala2 kelat.. ye la.. bukan senang nak kenduri.. tambah2 modal bukan seringgit dua... tak tmasuk lagi cerita yang bila dah dapat menantu ramai..adalah salah sorang yang rupanya me"hantu"... bukannya menantu.. so mak ayah tadi dah ala2 serik nak terima menantu.. anak dah tergedik gatal nak kawen bulan 3... mak ayah soh tangguh sampai bulan 3 tahun depan.. ye la.. dah x excited.. perasaan muak + takut lak menguasai hati.. kesian kat bakal menantu bukan anak sulung.. dah mcm kehadiran xberapa ikhlas nak diterima...

lepas anak sulung kawen... of course la berita kehamilan anak/menantu sulung adalah suatu perkhbaran yang paling mengujakan.... maksudnya si ibu dan ayah tadi akan jadi auk dan nenek kepada cucu sulung mereka... hahaha... part ni yg paling tahan.. semestinya atuk dan nenek ini yang lebih teruja untuk menerima kehadiran cucu sulung berbanding ibu dan ayah kepada anak sulung... faham x? x faham..ulang baca smpai faham... aku bkn nak boleh explain live kat korang... hahaha.... si nenek mmg akan teruja lebih2.. mmg sgt teruja.. kdg2 smpai berebut2 dgn mak ayah budak tu sendiri sama ada untuk riba, dukung, kendong even nak basuh poo-poo budak tu pon berebut2... usah kata atuk + nenek budak tu... mak-mak sdara + pak-pak sdara (kategori anak ke-2,3,4....., bongsu ) pon teruja sama.. mcm aku ckp tadi la.. cucu sulung tu kentut tas muka pon... mak+ayah+atuk+nenek+pak cik +mak cik akan ketawa keriangan... "MESRA & KELAKAR " katanya... tapi cuba klu 10 tahun lepas tu.. ada cucu yang ke 12 buat benda yang sama.. mau kne jerkah "KURANG AJAR!! XRETI ADAB" punya budak.... dan penyekeh + cubitan itu adalah bonus untuk cucu yang bukan cucu sulung... klu dlu cucu sulung kentut pon.. bekejar smua org nak tkr diapers sbb igt dah u'uk.. tapi bila masuk cucu yang seterusnya... diapers penuh smpai londeh ke lutut pon..xde orang nak layan... nasib la ko....

xmasuk lagi bila smpai birthday.... especially bila umur baru masuk setahun, 2 tahun & 3 tahun.. memang smua pakat teruja nak celebrate... nenek buat nai beriani... atuk sponsor kek ben-10.. pak cik mak cik dah beli serba bagai hadiah.. PSP pon ada... budak baru umur setahun.. what a nonsense... tapi nak wat mcm mna..hormon excited tu over dose.. tu yang mcm lupe logik sikit tu.. seb baik tak bagi kreta Mitsubishi Lancer jek kat cucu sulung yang lelaki dan berumur 2 tahun...xpon bagi BB...dgn alasan..senang nak berhubung... aha!! klu cucu sulung perempuan.. siap la hang.. jadi mcm mami penang la.. umur stahun bagi gelang emas.. umur stahun 4 bulan bagi rantai... umur setahun 8 bulan bagi gelang kaki emas... xnyempat nak tggu bithday stahun skali... masuk birthday yang kedua, dapat lagi rantai and gelang kaki emas... umur budak tu 2 tahun, 9 bulan 23 hari... collection barang kemas dia, ngalahkan barang kemas untuk perempuan India kawen... tuuuuuuuuuuuuuuuu diaaa!!! tapi nak wat mcm mna.. atuk dgn nenek dah jadi mabuk utk cucu sulung... silap haribulan msa birthday party si cucu sulung umur 3 tahun... atuk + nenek + pak cik + mak cik sanggup jadi maskot or clown utk memeriahkan majlis in case clows are fully booked... huhu~~..

lagi satu... setiap 45 saat .. pasti nma cucu sulung akan disebut oleh atuk +nenek +pak cik + mak cik.... dan mereka akan gelak jek bila igt keletah2 cucu sulung walhal dah ulang cerita beratus kali... itu cerita cucu sulung r. cucu ke- 7, 8,........, latest... ko jangan mimpi ah.. klu atuk + nenek korang boleh ingat nama penuh korang tu pon korang patut wat sujud syukur 7 hari 7 malam tau... nak demand birtday party... ko kne nazar pi umrah r... hahahaha...

hahaha.. itu adalah serba sedikit cerita tentang sulung..xkisah r anak sulung or cucu sulung... itu adalah keistimewaan yang korang xboleh nak nafikan... tapi sy xkata jd anak bongsu xbest... jadi anak bongsu pon bestttttttttttttttttttttttt!!!! -> ini adalah penutup... di harap penutup ini dapat memprovok bahawa anak bongsu pon best.... mna boleh kalah dgn anak sulung ;p
adiossssssssssss~~~



dalam bahasa Inggeris.. sulung = eldest... bila sy mintak gambar denang En. Google... penuh dgn gambar dragon nih jek... saya pon xtau kenapa Christopher Paolini bagi tajuk buku cerita Dragon dia ELDEST.... adakah kerana si sulung garang mcm naga??? sy btol2 xtau... mungkin kerana saya kurang membaca dan kurang pengetahuan am... saya xamik STPM.. mna sy belajar pengajian am ;p


p/s : entry ini telah lama dipendam..tetiba mlm ni disampuk untuk menghabiskan penulisan ;p

Sunday, May 16, 2010

:: HIKAYAT 1001 TOYOL ::

nampak x my toyol kat belakang itu?? yang comel + cun itu... haip!! itu aku... hahahaha ;p

Amaran :
1)cerita ini ada bukanlah rekaan semata.. tetapi adalah yang sebenar-benarnya... memang ada kaitan dgn yang hidup..tapi dgn yg mati xde la kot.. sbb baru berlaku dlm tempoh 2 hari jek.. semoga dipanjangkan umur... amin..
2) cerita ini adalah panjang... so klu rsa anda seorang pemalas membaca... jangan baca...

tengok..dah terpanjang jugak intro.. alkisah hari ni mmg aku nak mengkisahkan hal toyol..toyol aku.. bg yang sedia maklum..dia dah tau dah toyol aku tu ape.. bagi yang tak sedia maklum lagi... jgn ko igt toyol aku tu jenis toyol khurafat yang mencuri tu... toyol adalah nama manja keretaku... hehehehe...

susalan dari kejadian toyol sy xmau idop di bandar parit buntar... maka sy telah membawa kereta sy ke kedai batt lalu menukar ganti batterynya pada hari isnin yang lepas.... tetapi.. selepas tukar battery.. aku rsa toyol aku mcm lain mcm.. nak berlari 80 kmj pon ala2 semput dan tersedut2.. sebagai aku ini..wanita biasa... bisa sakit..kerana cinta... eh..silap... tu lagu krisdayanti... maka saya selaku wanita biasa..yg tak tau byk sgt dlm hal kereta... maka telah merefer masalah tersebut kepada ayahnda.. dan mungkin kerana informasi itu dihubungkan melalui telefon, kurang mendapat gambaran sebenar.. ayahnda berpesan "PASNI JGN DAH GUNA MINYAK RON95... GUNA RON 97.. ".. maka saya selaku anak solehah diam dan menurut perintah.. tapi hanya mnyemat pesanan di sudut hati la dulu... tank full lagi.. takkan aku nak gi sedut kuar minyak tu lak kot... so memasang azam.. nnt tank dah nak kosong..baru nak gi isi minyak.. ron 97!! ron97!!

hari rabu -> kurasa toyol makin merayap.. makin kerap tersedut-sedut...

hari khamis -> sama jugak.. kerap tersedut-sedut..

hari jumaat -> kuar awal dr rumah..6.40 a.m. bila bkak lampu... enjin ala2 mengaum.. haiiyyooo.. saya tatut!!!!

hari sabtu -> msa tgh bwk kereta..alih2 dia semput gila..ala2 xbernyawa even aku duk tekan minyak sepenuh hati selama beberapa saat.. SAH!!! toyolku ada masalah jiwa...hari ni, AHAD...aku ada plan nak berjumpa dgn junior yang comel-comel belaka.. sempena HARI GURU...almaklumla..kebetulan kami smua jd cikgu.. kat USM lak tu... hehehe...so sabtu ptg tu... abangnda aku xde.. so bertemankan Mr. AF... bwk toyol gi bengkel.. mmg bengkel tu dah biasa memanjakan toyol..so dia mungkin tau rahsia toyol secara lebih mendalam...

Uncle Ramu membelek enjin toyol... then tanya beberapa soalan mcm PI... aku ckp la prob occur lps tukar battery... then dia bwk toyol berjalan-jalan mngelilingi alam... then bila smpai jek.. dia ckp.. ni setting electronic dia lari nih... and aku tergamam jap..setting electronic tu ape.?? then Mr. AF yang kat sbelah pon mnerangkan la serba sedikit... so aku pon phm la sikit2... sbb aku paham sikit2..xbyk sgt..so aku xreti nak explain kat sini... huhu~~..

Uncle Ramu soh tggl kreta kat worksyop sbb dia kne check komputer ape ntah... toyol xboleh byk bergerak.. klu dia bergerak banyak.. maybe..dgn board2 elektronic tu yang rosak skali.. mau riban-riban duit aku mlayang... uwaaaaaaaaaaa.... rsa syukur sgt dlm hati.. nasib baiklah ALLAH wat tergerak hati aku nak pi bwk toyol jmpa dokter... kalaulah dibuatnya aku wat-wat xheran dgn kondisi kesihatan toyol dan xbwk dia pgi bengkel tapi bwk dia pgi queensbay.. maunya ada toyol kne sawan kat tgh2 bridge... barulah memori cinta luka bersama-sama zai, anis, shimah & kak bani berulang kembali... huhu~~ ... maka sy meninggalkan toyol di klinik.. dgn harapan.toyol akan kembali sembuh...

hari ni, AHAD.. sy telah ke Queensbay... terima kasih kepada Mr. AF kerana menjadi en driver merangkap en cameraman merangkap encik pembelanja cikgu2 tgk wayang... nnt cikgu belanja Mr AF lak di hari engineer... erkkk.. ada x hari tu? klu xde kira burn ah... hehehe ;p

dalam pkul 5.00 petang... sy pegi mengambil toyol.. bayarannya yang dikenakan.. RM370.00 .. seb baik xmahal sgt.. dlm kepala duk nampak RM600-RM1000.. tapi dihujung bulan.. setelah byk berpoya-poya + membeli barang2 keperluan untuk sesuatu... agak terkorek-korek jugaklah purse tu huhu~~.. tapi xpe..demi toyol.. i will...

so on the way nak balik umah.. i singgah la nak isi minyak... RON 97 baby!!! aku xmo berkira dgn toyol dah... i nak bg dia minum minyak mahal... mamat jga pump tu isi.. so bila dah siap dia bg balance..aku pon blah r.. bercita-cita nak gi mandikan toyol... elok smpai kat trafik lite.. lampu merah.. aku duk plg depan.. tetiba ada org mai ketuk tingkap aku.. terkejut beruk jap.. dia soh bukak pintu... haram aku xmo bukak..cpt aku glnace kat pintu... seb baik dah lock... aku usha..tgk tgn pak cik tu kosong..xnpk pegang pisau ke..pistol ke..pedang ke ape.. tp masih xpcaya org kan... so aku turunkan cermin kreta sikit.. biar blh dgr dia nak ckp ape..

"dik.. tempat minyak x tutup "..

sepantas kilat aku tgk kat side mirror kiri.. terpampang megah pintu tank tu xtutup... adeh... mcm mna aku nak wat ni?? aku ckp thanks kat pak cik tu.. pastu aku ckp pasni aku tutup.. dlm hati duk terpikir2..lps trafik lite ni aku nak berenti tepi ah... then elok jek lps berfikiran mcm tu... TENG!! TENG !! TENG!! bunyi loceng gate keretapi... keretapi nak lalu..means traffik tidak akan bergerak lah... bila gate dah tutup smua.. yakin tida sebarang pergerakan trafik.. aku pon kuar dr kreta ah.. nak gi tutup je la pintu tank minyak tu... sebaik sampai.. tgk penutup yg dalam tu pon xtutup..!!!! tgk kat as bumbung toyol...xde gak penutup dalam dia tu...HADOIIII!!! aku suspen tahap nak pengsan.. pastu pakcik td turun dr lori dia... ckp.. dia nmpk penutup tu jatuh kat belakang... .. aku dah ala2 blur.. pak cik tu soh aku pusing balik..gi tempat penutup minyak tu.. dia kta jatuh tepi jalan...dan masa tu jugak aku rasa sgt bersyukur kepada allah sbb dia buat masa tu keretapi lalu.. so xde pergerakan trafik..aku boleh wat u-turn... aku mmg berterima kasih giler ah kak pak cik bwk lori tu.. rsa mnyesal pon ada sebab msa awal2 terberprasangka buruk igt dia org jahat... sesungguhnya pak cik itu seorang yang baik hati... semoga allah memurahkan rezekinya... amiin...

so aku u-turn.. memandang toyolku adalah sgt obvious bagi orang yang mengenaliku.. masa aku u-turn tu.. byk lah mata memandang..mesti org akan kta..

"kurang eika punya lady driver!!" -> biasalah tu..ayat standard org2 lelaki.. mcm diorg bwk bagus sgt... Tika di jalanan... cermat ku cuai Di stereotype `lady driver¡ -> ini kta anita sarawak... ;p

salah seorang yg prasan kehadiran toyolku adalah... Uncle Ramu the pomen.. dia nmpk kreta aku u-turn..dia pon follow... dan beberapa meter dari trafik lite tu.aku nmpk penutup minyak aku... aku pon turun dan kutip... msa tu lah uncle ramu smspai dan tnya ada masalah pape x.. aku ckp la.. budak pump tu xtutup... aku mna nak check...biasa diorg isi..diorg tutup..aku duk dlm kreta jek.. hantu btol budak tu... rsa geram gak memula..tapi since penutup tu pon dah dijumpai dan selamat ditutup smula.. aku memaafkan budak tu.... ye la.. manusia xsempurna.. aku pon kdg2 wat silap gak msa bekerja... jadi kita perlu saling memaafi...walaupon bukan pada hari raya...

lps dah tutup dan berterima kasih kat uncle ramu yang sudi memfollow untuk membantu..aku u-turn balik..tp dah beratur pjg la kenderaan sambil nak menanti gate keretapi dibuka smula.. bila traffik bergerak.. aku pon bwk la toyol gi car wash.. dah berdebu2 + berminyak... ye la.. kne repair kan..mesti la kotor... semua berjalan lancar..smpai lah bila aku ckp aku nak vacuum.. dia soh gerak pi tmpat vacuum.. toyol skali lagi cuba untuk membuat aku diserang sakit jantung.. hand brek xmo turun... w'pon aku dah turunkan hand brake.. lampu alert tu still xpadam and aku dpt rsa tayar aku berat dan xbergerak... kereta bersusun2 kat belakng.. nak xnak.. bangla tu soh aku wat gear neutral.. dia tolak... mmg berat ah rsa sbb hand brake x terlepas kan... skali lagi aku kelam kabut..tp try to act cool.. tapi lakonan aku tak berjaya sgt.. aku mcm nak hangin dgn mat bangla tu.. ye la..aku duk la tggula dia vacuum smbil pk mcm mna aku nak wat ni kan.. dia duk dtg promote soh body wax kan toyol..aku ckp xmo... di promo lagi.. aku ckp xmo..dia promo lagi.. dkt 4 kali aku ckp xmo..and dia nak promo lagi..aku bengang r..aku pon tjk kat pintu rketa aku..

"tu!! blh x cuci sikit tu.. xhilang myk hitam tu...dah 4x sy dtg cuci sini..tp xpnah basuh smpai cuci" nada yang xtinggi tapi tajam..

sbb mmg btol pon..myk zaman olahraga daerah lagi.. aku dah cuci kreta kat situ 4x..tapi xtanggal2.. bangla tu pun terkebil-kebil and lap... cuci pon!!! aku pon msa tu call uncle ramu soh mai tgk kreta aku...

pastu dtg la bangla yang tolak kreta aku tadi... duk sibuk tnya kreta xboleh hidup ke..?? dia pon start kreta aku.. hidup..

"tengok!! sudah hidup!!! " dia ala2 bersorak kegembiraan..

kejayaan besar la tu kreta aku hidup.pastu mai la 2,3 orang lagi bangla yang lain..duk mengamplified kata-kata bangla yang pertama... "enjin hidup!! enjin hidup!!"... aku dlm hati bengkek jek.. tak teruja.. ye lah.. MEMANG ENJIN TOYOL HIDUP..TAPI HAND BRAKE DIA YANG STUCK2!!!".. aku pon geram.. pgi kat diorg.. "ye...mmg enjin dia hidup... tapi handbrake dia rosak... " aku soh bangla tu kuar aku pon masuk... tup aku turunkan hand brake.. lampu alert dia padam... aku tarik dia nyala..aku turunkan dia padam.. uik..dah kembali kepada normal.. aku pon kuar dgn kuar senyum kambing + kerang busuk

"erk... kereta sy dah ok"... hehehehe....

call uncle ramu ckp xpyh dtg... pastu dah siap tu... aku pi byr... bye2 kat bangla2 yang cuba membantu...

tapi aku xterus balik umah... sinngah kedai air cond... alang-alang aku dah kuarkan duit ratus-ratus untuk toyol.. baik biar smpai beribu terus.. puas ati... metaforanyalah..klu btol beribu aku mnangis meraung terlolong lolong... huhu~~... nak check air cond bukan ape..sbb ada beberapa individu komplen air cond toyol dah xsejuk.. tu yang nak gi check.. klu kne tambah gas..nak tambah.. klu nak kne repair..kita wat cara kne repair... bila tokey tu check... dia ckp gas cukup.. dia masuk dalam toyol..pastu laraskan termostat dan berkata "ini aaa... termostat..jgn tolak smpai hujung.. dia sejuk sangat aa..nnt itu gas jadi beku.. dia tersumbat... itu sebab tala sejuk... talak rosak apa2.."..dan sgt bersyukur sbb ongkos utk toyol xbertambah.. tanpa sebarang charge dikenakan..aku pulang mebawa toyol balik selepas semalam dia tidur di "klinik"... kucing jiran2 aku pasti rindukan toyol.. ceh!! xske jiran yang membela kucing -> iklan ;p

setelah apa yang berlaku.. sy akan lebih menghargai toyol..sebab saya susah tanpa toyol... ramai yang menyarankan suruh sy jual toyol and beli kreta baru.. tapi............ hati saya berat.. saya sayang toyol.. saya adalah pencinta yang setia... stia paa yang satu..baik ke.. buruk ke..toyol ske rosak ke.. toyol wana hijau xcomel langsung ke.. saya geram ke..saya marah ke... saya maki ke.. tapi untuk cari yang lain..aagak susah dan mungkin tidak... kutuklah korang nak kutuk toyol ape pon..aku xkisah..sebab toyol + aku adlah satu... aku pilih toyol..dan kalian tidak mampu mngubahnya.. nmpak mcm aku xsuke... tp dlm hati..aku sukar melepaskan once aku dah pilih.... -> bukan hanyasesuai unutk toyol..malah sesuai jugak untuk individu2 yang mungkin berkaitan ;p

OK tOyol!! MINGGU DEPAN KITA GI WAT BODY WAXING.. BAGI BERKILAU-KILAUAN... hehehe... =)

Saturday, May 15, 2010

:: SEJARAH ::

sy tertarik dgn soalan Aizudin... Kenapakah Hari Guru disambut pada 16 Mei... dan ada seseorang telah memberikan jawapan ini...

"Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada tarikh yang sama dalam tahun yang sama 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council ) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report Of The Education Commitee ) sebagai dasar pelajaran negara kita. Dokumen tersebut dikenali sebagai Laporan Razak, telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak hari itu."

itu sejarah hari guru... saya mmpunyai sejarah saya sendiri... dan cerita ini telah berlaku 2 minggu yg lepas... sewaktu sy pergi menepah baju untuk dipakai pada majlis perkahwinan sepupu saya... Zaidani Deraman... sy pernah bwk kain tu utk ditempah pada seseorang.. tp setelah hampir 2 bulan masih belum dijahit..saya amik balik la.. dan dlm tempoh sebulan sebelum majlis... sudah tentu sy kelam kabut... sy masuk jek mna2 tailor dan suruh jahit... hasilnya.... sgt mengejutkan jiwa...



untuk kain ini..saya nak buat kurung moden... lining... upahnya sangat la menjegilkan mata... RM165.00.... WOOOOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tapi saya seolah-oleha terpukau.. dan teman yg saya bwk hanya mendiamkan diri mcm tunggul.. so sy igt itu adalah adalah harga upah yg normal.. bila dah masuk kreta.. baru dia ckp "mahalnya upah".. cesss!!!! hantu betul teman itu... xmembantu langsung....tapi aku cuba menenangkan diri dgn berkata di dalam hati "xpe.. kain ni special.". ada memori disebalik kain ini..tgk bekas dia cukuplah hehehe.... so aku cuba menenangkan hati w'pon 70% kata hati mengatakan ini adalah satu pembaziran... huhu~~

bagi kain sulam yg gold itu pulak.. tanpa kain.. sy buat kebaya... upahnya RM55.00.. ok la..standard kedai cina... kain batik tu aku terpaksa cancelkan dlu.. ye ah.. yg tu dia nak RM90.. sengkek aku wei hanya untuk bayar upah.. tambah2 aku ni yg biasa jenis mak yang jahitkan baju..skali kne bayar sdiri ... lebih Rp 1000,000,000.00 memang aku tkejut beruk ar... tapi nak xnak..dah terpaksa kan... aku redha la jugak untuk bayar upah yang membawa kepada jumlah RM 220.00///.... rsa nak menjerit dalam hati.. dgn upah sebanayak tu.. aku dah boleh dapat nearly 2 helai kain sulam lain lagi tau!!!! aku budget upah dlm RM90 mcm tu jek bila lining... ni tu dia.. RM165... trasa gak mahal la bagi aku... tp nak cancel dah jd mcm xberetika.. aku anggap ni adalah cara tuhan nak tarik rezeki aku sikit.. mayb tu balasan sebab ada suau hari tu.. msa mula2 dpt jadual..aku xigt lagi jadual..aku duk mkn kat kantin..xigt msa tu aku spatutnya ada kela moral.. so kiranya ALLAH tarik balik rezeki aku sikit untuk menyucikan pendapatan aku.... alhamdulillah...

tp xpe.. mungkin ini permulaan aku untuk jadi datin-datin... aku kan nak jadi jelitawan.. mna tau pasni bila pakai baju upah bawah rm100.00 kulit aku jadi gatal-gatal.. huhu~~ nauzubillah... bek aku wat bersedekah pada org yang memerlukannya... tapi xpe. aku doa dlm hati. klu taylor tu sngaja sembelih aku... aku doa biar suatu hati nnt... tuhan balas kat dia kerugian yang setimpal.. tapi klu upah yang diambil tu mmg berbaloi dgn usaha dia yang berpenat lelah untuk jahit baju aku tu secantik yang boleh..... aku doa biar kedai dia makin maju.. apepon.. ALLAH KNOWS THE BEST !!! =)

jadi..dlm entry ini..ada 2 sejarah..

1) sejarah hari guru
2) sejarah upah termahal bagi aku huhu~~ ;p




Friday, May 14, 2010

:: SESAK ::


pinjam gmbr datuk dr Google...


klu dalm bahasa kelantan.. sesak disebut sebagai "sesok" dan membawa maksud miskin... tapi hari ni..aku bukan nak berbahasa kelantan..jd aku inign bercerita ttg sesak dalam bahasa standard...

aku SESAK NAFAS... bukan kerana athma... tapi kerana menonton Semi-final Piala Thomas... Datuk Lee Chong Wei vs Lin Dan... wah...sgt hebat... smpai sy xboleh bernafas.... sampai rsa sesak dada... slagi shuttle tak jatuh dlm court..slagi tu la sy xbernafas dan berdebar-debar... bergelen-gelen hormone adrenaline dirembeskan ke dalam salur darahku... ececeh..ayat saintifik... hehehe.. ok..sambung cerita.. hati sgt berdebar-debar menyaksikan match tu... sbb dalam hati ada taman.. eh silap.. tema lari.. dalam hati ada impian nak tgk chong wei menang... tu yg suspen smpai berpeluh ketiak tu... huhu~~ sungguh emosi menonton perlawanan badminton... hahaha...

rsa mcm nak start kreta pegi sokong chong wei kat stadium..tp apakan daya... parit buntar ke KL hampir 5 jam jugak ah.. klu aku start kreta..smpai2 org dah abes dah lwn..so aku stay tgk kat umah je la... dan skali lagi mengalami kesesakan..SESAK JIWA..sbb sy tgk sensorang.. sy xboleh membuat sorakan emosi... emosi semangat... emosi geram.. emosi happy... semuanya tidak dapat diluahkan secara maksimum..sbb aku tkut jiran kta aku gila... maka.. i pendam segala emosi di dalam jiwa..dan i kutip jantung i yang tercabut dari tangkai jantung sensorang... penuh getar dan terkjut smpai jantung pon tertanggal tau huhuhu`~ klu nak luah emosi sikit.. i hantar sms kat Mr AF... huhu~~ dptlah kurangkan sesak jiwa tu...

dan seperti yang diduga... chong wei kalah... wallaweyy... sedihhhhhhhhhhhhh.... tapi... tetiba sy diserang rsa SESAK DADA & SESAK JIWA serentak... sejurus apabila Lin Dan membuka baju dan ala2 menari... adui.. i cair nyahhhhhhh... hahahaha... skrg masih terasa sesak nafas dan terbayang-bayang kesexyan lin dan... ahahahaha... GATAI!!! ;p

Tuesday, May 11, 2010

:: WISH COME TRUE ::

igt x pada hari buruh yang lampau... saya telah menghasilkan beberapa entry yang merujuk kepada kobosanan saya... dan dalam salah satu entry itu.. sy berharap saya akan diserang virus rajin menscanning gambar.. dan here u are.. sy sedang bertungkus lumus mengscan gambar-gambar skrg ini.. kuikuikuikui... ;p

Saturday, May 8, 2010

:: HORMONE ::


model dari En. Google collection... cuba teka gland mna yang dikaitkan dgn tajuk hari ini...



hormon!! hormone!! hormon!! hormone!!


saya ajar benda ni dlm chapter 2 science form 4... simple jek.. tapi rmai jgak students sy xleh nak ingat dan sy berasa hairan..

saya telah bertanya pada Em. Wiki tentang hormone... dan dgn panjang lebar En. Wiki menjelaskannya... "A hormone (from Greek ὁρμή - "impetus") is a chemical released by a cell in one part of the body, that sends out messages that affect cells in other parts of the organism. Only a small amount of hormone is required to alter cell metabolism. It is essentially a chemical messenger that transports a signal from one cell to another. All multicellular organisms produce hormones. " i just cut it short.. kesimpulan yang saya boleh buat.. sama jek dgn jwpn dlm buku teks Science... neway... arigato En. Wikipedia... =)

nak cerita sikit jek.. sy sudah tau kenapa 2,3 hari ini ini saya :

1) rasa tension and kepala berserabut bila memikirkan banyak kerja2 yang xsettle even kerja yang remeh seperti.. msa kuar umah nak pegi kerja.. tak sempat nak basuh cwn milo saya sebab dah terlewat amat nak gi kerja... sampai skolah sy rsa sgt terbeban memikirkannya.. padahal bukannya masalah besar sgt pun..

2) rsa nak marah melampau2 bila saya cari koleksi soalan seni tingkatan 2 tp xjupe2...bila tnya si A dia ckp mcm ni.. tnya si B dia ckp mcm ni.. sampai Z pon masih takde solution.. sy rsa mcm semua org disekeliling sy xnak tolong saya dan sy rsa nak marah... smpai dpt rsa aura marah sy meruap2....

3) bila kereta sy rosak.. sy terus rsa mcm nak nanges and xde tempat bergantung.. pdhal byk jek alternatif lain kan.. mmg patut supen + cuak.. tapi smpai sekerat malam rsa sedih rsa mcm lemah sgt la pulak...rsa mcm bukan diriku nama sebenar la pulak... ;p

rupenya2.. baru sy tau.. ini semua adalah akibat "hormon" saya... patutla emosi xstabil...

dan kerana "hormon" jugakla hari ni sy xpergi kenduri sebb sakit perut...

last but not least... sy nak mengucapkan terima kasih kepada kehadiran "hormon" dalam badan saya kerana sekurang-kurangnya dia telah mengvariety kan emosi dlm jiwa saya.. maka life saya xdelah humble sgt... at least berwarna warni.. ada warna ceria dan ada warna mendung...smalah la dgn emosi.. ada msa emosi stabil dia happy-happy sahaja.. msa emosi xstabil... dia sedih, sepi, murung dan marah... mesti sy rsa mcm alien klu sy hanya ada satu emosi iaitu happy shj... xsyok ah... sy nak emosi pelbagai mcm skrg... hehehe.. tq hormon.. walaupon nampak agak xbest..tp sy tetap menghargaia kewujudanmu.... betol ni.. ikhlas.... kerana kehadiranmu just make me become a perfect woman...hehehehe...

Thursday, May 6, 2010

:: DENDANG PERANTAU ::


sepatutnya... pada saatt ini. keutamaan aku adalah untuk menaip soalan peperiksaan pertengahan tahun.. tapi entah... jiwa tidak tenang..gara-gara kejadian petang tadi... tetiba aku rsa sangat sepi..jauh dan terasing.....

petang tadi.. balik dr sekolah.. Paris Herba Line call... ckp my vit E+C and herb soap dah smpai.. so on the way balik..aku terus masuk bdr and singgah herba line... tu pon pergi dgn cepat sbb balik dgn penuh keazaman nak siapkan soalan exam...

elok nak start balik umah.. toyol buat lagi perangai 3 minggu lepas... xmau idop... ok!! actually benda ni pnah terjadi... biasanya klu aku biar dlm 5 minit.. nt boleh start.. so aku pon kuar.. jalan kaki pegi KFC... beli lunch aku... so kembali ke toyol.. but still xboleh start.. masa tu aku sgt9999999 menggelabah.. and panic.. really don't know what to do... and aku xtau nak mintak tolong sape dah....

di tgk2 terik mentari..aku didalam kereta yang tidak boleh dihidupkan... and tiada orang yang boleh dihubungi.... abang aku pegi KL... BLANK.... xtau nak watpe... sumpah... terus dial nombor ayah... mak pulak yang angkat and ayah xde... msa tu terasa sgt999999 hilang punca.. even ayah aku nun jauh di KL...klu ada pon xblh nak watpe gak.... btol rsa putus harapan... and mak tetiba telah memecahkan kebuntuan dgn menyebut nma kak ina.. jiran aku msa di tmn lama... terlintas kak bani.. tp dah tau kak bani still kat skolah and still kalut dgn kerja hari anugerah and headcount... tapi ok lah.. at least ada teman untuk berkomunikasi waktu dalam kecemasan mcm tu... tapi dlm hati rasa sepiiiiiiiiii.....

nak call mr AF? apa fungsi.. bukan laki aku.. klu laki aku xpe gak... tapi aku try gak call... and xdpt.. sb aku tau.. dia dlm Fab... dan meakin berasa sepi dan keseorangan....

luckily kak ina & abf li call pomen soh gi kat kereta aku...sambil tggu pomen dtg.. hati terasa sebak... terasa begitu keseorangan... selama ni aku rsa mcm ok hidup di parit buntar.... rsa mcm ddikelilingi oleh rmai orang-orang... tapi tadi baru tersedar dari hakikat... even mcm mna pon..sebenarnya aku keseorangan di parit buntar ini if tiada abang aku.... aku tetap perantau di tanah ini... rasa sgt helpless.. rsa mcm nak mnangis pon ada... tapi msa tu dah xboleh nak nangis.. tunggu jek pomen tu smpai dgn penuh kesabaran...

bilap pomen smpai.. repair sikit2... dan aku terus balik.. bukak pintu pagar..laju jek air mata ni nak meleleh... rsa mcm kesilapan aku mtk posting parit buntar... rsa sunyi dan xde sape2.. tmbah2 dgn kejiranan yang baru ni.. kurang mesra jiran sikit.. rumah lma dlu rsa sgt rapat dgn jiran.. sbb tu td jadi mcm ni pon.. kontek jiran yang lama... rsa btol2 nak pindah balik selangor @ KB @ Besut hari ni jugak rsanya.. at least.. masih rmai sudara mara yang mungkin aku blh bergantung harap dlm keadaan mcm ni... tapi xpe..smua ketentuan Allah...dan aku redha.... tapi hati tetap berasa sunyi... smpai la skrg..setiap patah perkataan yang dditulis ini..ditaip oleh sekeping hati yang berasa keseorangan di tanah rantauan.. ~~

semoga aku tabah menghadapi hari2 mendatang dan dilindungi dari segala kecelakaan... tapi masih syukur posting di parit buntar.. klu dibuatnya posting kat Dalat or what so ever kaw pedalaman nun.. lagi la aku xtau nak kata ape.... semoga hari esok lebih bahagia dr hari ini,.. amin~~

Sunday, May 2, 2010

:: SUDAH HAPPY ::

hehehe...dr smalam aku duk post entry yang menunjukkan kebosanan tahap gaban... org yang baca pon bosan dgn aku... hahahaha... xpe.. xde org paksa pon kalian untuk meneruskan pembacaan entry sampah ini... hehehe...

hari ini. saya telah berjaya memboloskan diri ke Gurney.. hehehe... why i choose gurney?? sbb ada beberapa kedai yang i nak terjah kat sna... and saje jek.. igt iron man ada 3D.. rupenya xde.. 2D pon 2D lah..janji tgk.. hehehe... IRON MAN 2 best bangatttttttttttttttttttttttt !!! klu nak compare dgn yang 1st la... hehehe... Tony Spark sgt bergaya + sweet.... wawawa... sudah hampir jatuh cinta.. seb baik Mr. AF kat sebelah menjeling.. klu x mau je I iku terjerit sama.. "Tony!!! I love you...!" ..ok.. i tipu je hehehehe.. i masih waras..and i pernah ajar sivik dan bermoral..so saya tahu tatasusila... ehehehe..tetiba... dish!!! -> tumbuk muka sendiri...

k.. next... selepas tgk wayang seperti biasa... smyg and makan2.. pastu siri pngembaraan bermula.. memburu barang2 yang terlekat di tangkai hati... ehehehe.. yang sudah abes dlm stock semestinya.... Lip liner.... dan juga nail buffer.. i kan nak jadi jelitawan... ahahaha...

dan oleh kerana I nak menjadi jelitawan..semestinya i kena pulihkan dulu kulit muka i yang kusam akibat berjemur di tengah padang ini.. maka i memburu whitening mask.. sbb yang berada dlm collection i smuanya moisturising mask.. dan kedai pilihan hati i dari dulu diburu... jeng jeng jeng!!! ada SALE!!! 30% pon jadi lah kah... so i amik 5 terus... hehehe.. al maklumla.. kat Parit Buntar xde kedai ni.. plg dekat pon JJ Perda.. so better masukkan dlm collection... hehehe.. i guna yang murah jek.. takat nak peel dead cell kan.. hehehe...


kemudian I pergi memburu barang - barang yang tutttt tuuutttttttt tuuuuttttttt... (tidak boleh diberitahu di sini keranan akan menjadi aku scandal... )... hehehe... actually banyak benda yang mencuri mata I..especially sanda Clerk itu... tapi........... abangnda ikut skali tadi.. hehehe... nanti i beli byk2 pasni... xsedap la plak kan.. tiap2 bulan duk mtk derma dgn dia.. alih-alih duk tabur duit sesuka hati.. huhu~~... ;p

tup tap tup tap.. pergi smayang and makan skali lagi sebelum balik... hehehe... dan saya rasa PUAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... walaupon aku xdenya nak beli barang Guess ke.. LV ke... ataupon yang satu level dgnnya.... tapi aku tetap puas..sbb aku prlu mengukur duit di paycheck sendiri... xsanggup i nak hulur2 si CC yang nmpk gah tetapi merana dalam hati.. hehehe...

ok.. nak sambung upload gambar kat FB... sambil tgk AIM.. actually duk tulis entry ni sambil tgk AIM... erm.. aku xpernah dgr pon lagu Hazami yang menang tu.. sekian..harap maklum.. adios !!!! =)

Saturday, May 1, 2010

:: DRIVER PLEASE.. eh silap...HUSBAND PLEASE!!! :: !!! ::


ini en Google..sebab itu dia tak hansem... encik suami saya i'Allah hansem bangat !! ;p

Ok.. ini entry kedua dlm masa satu hari dan hanya berbeza beberapa jam dari entry pertama... ini sgt menunjukkan bahawa saya2 sangat2 bosan dan depressed.. sebelum tu..nak maklumkan..saya baru pulang dari mkn kenduri di rumah jiran... hehehe... agak terlewat sampai mak cik jiran sy kta.. igt sy dah cmo dtg.. klu sy xdtg..dia nak babap saya... auw.. manja gitu dgn mak cik jiran.. ehehehehe ;p

ok.. saya mau keluar.. minggu lepas sy xboleh keluar sbb hari sabtu sy kne jaga MUET... dah sparuh hari.. xsyok utk keluar... sy jenis suke keluar seawal2 pagi..keluar selewat2 petang.. kekadang terlajak malam dan sy xsuke.. sy telah didik dr kecik supaya xslalu merewang jauh2 di mlm2 hari.. unless atas sebab2 tertentu... so menplankan diri dgn kwn nak kuar tgk WHEN IN ROME pada hari Ahadnya... tetapi..bak kata orang.. malang tidak berbau.. sy diserang penyakit pening2 di pagi ahad kerana tlebih tdo di hari Sabtu itu. (balik jaga exam.. tido.. bangun makan smayang... tdo... bangun..tido...bangun..tido... ).. maka... kedua2 hari sudah tidak keluar dan saya hampir kena sawan!!!!!!! arghhhhhhhhhhhh.. jiwa rsa terpenjara.. mnyesal xikut abagnda kuar hari sabtu tu... bajet nak kuar sdiri hari ahad... sobsobsob.. maka sy telah berada dalam tahap kemurungan melampau-lampau.. smpaikan smua benda yang sy berkenan di shopping online..sy membeblinya sehingga hampir kering duit yang sememangnya kering (ape?? ko ingat gaji cikgu mahal sangat??? ) dan sekali lagi sy depressed memikirkan duit abes... tapi sy syukeeeee dpt barang2!! ahahaha...

minggu ini.. jiran saya kenduri.. hidup berjiran mestilah kena pergi kan.. walaupon aku pergi mkn jek..xmenolong ape pon.. actually teringin nak berjumpa2 juniors di Queensbay.. TAPI!! saya tidak yakin untuk memandu seorang diri ke Queensbay di hari 01 May.. saya telah mendapat vision ala2 Ghost Whisperer bahawa jalan mesti sesak amat di atas bridge... cuba memplanning dgn kawan2 utk ke Taiping Central.. malangnya cerita yang ingin ditonton adalah tayangan lewat Maghrib.. erm..rasa kurang manis dan kurang enak sebab konfem akan terbalik malam.. malu ah kat jiran yg berkumpul tgk anak dara yang cun melecun ni balik malam..x sweet gitu tau...

bila memikirkan betapa saya terbatas untuk keluar kerana saya tidak berani untuk mendrivekan diri..saya rsa mcm nak marah diri sendiri... dan saya rasa sedih.. rasa mcm nak balik Puncak Jalil... at least kehidupan bersama kakak & parents di sana agak lebih happening berbanding dgn saya dan abangnda di sini... klu di sana.. weekend jek mesti ada jek agenda yang terancang mahupon ad hock .. paling cikai punya aktiviti.. pegi Giant Kinrara or Jusco Equine yang hanya sekangkang kera dari umah.. sekurang-kurangnya.. bau Lovely Lace di jusco itu mampu menenangkan otak dan menstimulate hormon happy-happy =)... atau... shopping drypers si tweeny di Giant mampu mendamaikan getaran di jiwa yang resah bila tidak bersedekah di shopping complex....walaupon bukan saya yang bayar pampers itu ahakz.. itu adalah perasaan yang indah...

dan.. dalam keadaan mcm ni..sy berasa sedih.. hanya encik suami boleh menyelesaikan masalah macam ini... kerana bagi saya... encik suami adalah merangkap encik driver... jadi bila ada suami.. sy boleh kemana-mana sahaja... skrg sy terbatas.. diumur mcm ni... pergerakan saya terbatas dan saya tiada en suami utnuk menjadi driver.. xpe.. xpe.. bila dah ada encik suami.. en suami perlu mengqada smua aktivi perjalanan yang terdelayed... SAYA NAK BERJALAN-BERJALAN + MELANCONG.. xleh jauh2..dekat2 pon jadilah.... pada bila-bila masa..tak kira siang atau malam.. weekend or weekdays... (ok..saya juga mahukan suami yang berupa En. superman hehehe )....asalkan di hari cuti especially weekend.. saya tidak terperap di rumah... sy benci terperap dirumah...

dan dikala berperasaan begini..sy merasakan bandar parit buntar yang sebelum2 ini saya rasa sgt hebat telah bertukar menjadi sgt hampeh.. kenapa parit buntar hanya ada watson? kenapa tidak ada SASA, BODY SHOP & FACE SHOP??? kenapa parit buntar hanya ada Pizza, KFC dan Old Town sahaja?? Kenapa tiada McD, Kenny's, Wendy's, Carl's Jr ETC. ????? Kenapa Parit Buntar xde GSC ?? Kenapa parit buntar xde bowls?? kenapa parit buntar xde SOGO, Low Yatt, Jln Tar & Jln Masjid India??????????????????????????? ...

ok...sah saya sudah giler... hehehe.. xpe..walaupon sy sudah giler... saya masih nak berdoa.. saya nak encik suami merangkap encik driver.... please!! please !! please !!!! .. ceh aku duk merayu kat sinni xde guna sesen pon.. ok!! saya nak pegi smyang zohor sambil berdoa dapat encik suami secepat mungkin dan juga nak baca qurana untuk mengurangkan getar dihati...

hahahaha... ok.. tamat sudah sebuah entry sampah.. entry ini ditulis berlandaskan kepala lutut saya sahaja.. tidak menggunakan akal.. sebab itu ia berbunyi bodoh..tapi saya kagum..kpala lutut saya sopan kerana menggunakan kata ganti diri saya instead of aku... hahahaha.. kepala lututku yang beretika..

bye~~ jgn simpan dalam hati.. ini adalah terapi minda ~~ *wink ~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...