header flash

Thursday, May 6, 2010

:: DENDANG PERANTAU ::


sepatutnya... pada saatt ini. keutamaan aku adalah untuk menaip soalan peperiksaan pertengahan tahun.. tapi entah... jiwa tidak tenang..gara-gara kejadian petang tadi... tetiba aku rsa sangat sepi..jauh dan terasing.....

petang tadi.. balik dr sekolah.. Paris Herba Line call... ckp my vit E+C and herb soap dah smpai.. so on the way balik..aku terus masuk bdr and singgah herba line... tu pon pergi dgn cepat sbb balik dgn penuh keazaman nak siapkan soalan exam...

elok nak start balik umah.. toyol buat lagi perangai 3 minggu lepas... xmau idop... ok!! actually benda ni pnah terjadi... biasanya klu aku biar dlm 5 minit.. nt boleh start.. so aku pon kuar.. jalan kaki pegi KFC... beli lunch aku... so kembali ke toyol.. but still xboleh start.. masa tu aku sgt9999999 menggelabah.. and panic.. really don't know what to do... and aku xtau nak mintak tolong sape dah....

di tgk2 terik mentari..aku didalam kereta yang tidak boleh dihidupkan... and tiada orang yang boleh dihubungi.... abang aku pegi KL... BLANK.... xtau nak watpe... sumpah... terus dial nombor ayah... mak pulak yang angkat and ayah xde... msa tu terasa sgt999999 hilang punca.. even ayah aku nun jauh di KL...klu ada pon xblh nak watpe gak.... btol rsa putus harapan... and mak tetiba telah memecahkan kebuntuan dgn menyebut nma kak ina.. jiran aku msa di tmn lama... terlintas kak bani.. tp dah tau kak bani still kat skolah and still kalut dgn kerja hari anugerah and headcount... tapi ok lah.. at least ada teman untuk berkomunikasi waktu dalam kecemasan mcm tu... tapi dlm hati rasa sepiiiiiiiiii.....

nak call mr AF? apa fungsi.. bukan laki aku.. klu laki aku xpe gak... tapi aku try gak call... and xdpt.. sb aku tau.. dia dlm Fab... dan meakin berasa sepi dan keseorangan....

luckily kak ina & abf li call pomen soh gi kat kereta aku...sambil tggu pomen dtg.. hati terasa sebak... terasa begitu keseorangan... selama ni aku rsa mcm ok hidup di parit buntar.... rsa mcm ddikelilingi oleh rmai orang-orang... tapi tadi baru tersedar dari hakikat... even mcm mna pon..sebenarnya aku keseorangan di parit buntar ini if tiada abang aku.... aku tetap perantau di tanah ini... rasa sgt helpless.. rsa mcm nak mnangis pon ada... tapi msa tu dah xboleh nak nangis.. tunggu jek pomen tu smpai dgn penuh kesabaran...

bilap pomen smpai.. repair sikit2... dan aku terus balik.. bukak pintu pagar..laju jek air mata ni nak meleleh... rsa mcm kesilapan aku mtk posting parit buntar... rsa sunyi dan xde sape2.. tmbah2 dgn kejiranan yang baru ni.. kurang mesra jiran sikit.. rumah lma dlu rsa sgt rapat dgn jiran.. sbb tu td jadi mcm ni pon.. kontek jiran yang lama... rsa btol2 nak pindah balik selangor @ KB @ Besut hari ni jugak rsanya.. at least.. masih rmai sudara mara yang mungkin aku blh bergantung harap dlm keadaan mcm ni... tapi xpe..smua ketentuan Allah...dan aku redha.... tapi hati tetap berasa sunyi... smpai la skrg..setiap patah perkataan yang dditulis ini..ditaip oleh sekeping hati yang berasa keseorangan di tanah rantauan.. ~~

semoga aku tabah menghadapi hari2 mendatang dan dilindungi dari segala kecelakaan... tapi masih syukur posting di parit buntar.. klu dibuatnya posting kat Dalat or what so ever kaw pedalaman nun.. lagi la aku xtau nak kata ape.... semoga hari esok lebih bahagia dr hari ini,.. amin~~

3 comments:

Anonymous said...

mhmm kalu kak ita baca ni mesti dia terasa jugak sebab dia yg hempas pulas tuk dapatkan hasni kt kerian.

HASNIZA IBRAHIM said...

huhu~~ mmg suka dpt kerian... mmg syukur sgt9999... cuma bila jd mcm td..abg xde kat sini... xde tempat bgantung... =( abg dah balik nnt... ada la tmpt bgantung harap... hikmahnya : lebih menghargai kehadiran abg... huhu~~

Aida said...

Sedih dan terkilan kerana kak tak dapat membantu pada waktu hasni memerlukan... Namun, pastinya ada hikmah Tuhan letakkan sesuatu kejadian.... Mungkin dengan apa yang berlaku, Hasni akan tahu betapa penting n bermakna sebenarnya kehadiran abang. Kak yang jauh di KL ni pun sebenarnya tak ada jaminan apa2.... Kalau abg edi takde.... time abah ma kat sana... agak2 sapa yang boleh tolong?? Pasti ke mereka yang tersenarai dalam kepala kita tu benar2 boleh menolong?? ... Sesungguhnya.. hargailah apa juga yang kita ada sebelum kita kehilangannya.... :) (merangkap pesanan utk diri sendiri)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...