header flash

Sunday, May 16, 2010

:: HIKAYAT 1001 TOYOL ::

nampak x my toyol kat belakang itu?? yang comel + cun itu... haip!! itu aku... hahahaha ;p

Amaran :
1)cerita ini ada bukanlah rekaan semata.. tetapi adalah yang sebenar-benarnya... memang ada kaitan dgn yang hidup..tapi dgn yg mati xde la kot.. sbb baru berlaku dlm tempoh 2 hari jek.. semoga dipanjangkan umur... amin..
2) cerita ini adalah panjang... so klu rsa anda seorang pemalas membaca... jangan baca...

tengok..dah terpanjang jugak intro.. alkisah hari ni mmg aku nak mengkisahkan hal toyol..toyol aku.. bg yang sedia maklum..dia dah tau dah toyol aku tu ape.. bagi yang tak sedia maklum lagi... jgn ko igt toyol aku tu jenis toyol khurafat yang mencuri tu... toyol adalah nama manja keretaku... hehehehe...

susalan dari kejadian toyol sy xmau idop di bandar parit buntar... maka sy telah membawa kereta sy ke kedai batt lalu menukar ganti batterynya pada hari isnin yang lepas.... tetapi.. selepas tukar battery.. aku rsa toyol aku mcm lain mcm.. nak berlari 80 kmj pon ala2 semput dan tersedut2.. sebagai aku ini..wanita biasa... bisa sakit..kerana cinta... eh..silap... tu lagu krisdayanti... maka saya selaku wanita biasa..yg tak tau byk sgt dlm hal kereta... maka telah merefer masalah tersebut kepada ayahnda.. dan mungkin kerana informasi itu dihubungkan melalui telefon, kurang mendapat gambaran sebenar.. ayahnda berpesan "PASNI JGN DAH GUNA MINYAK RON95... GUNA RON 97.. ".. maka saya selaku anak solehah diam dan menurut perintah.. tapi hanya mnyemat pesanan di sudut hati la dulu... tank full lagi.. takkan aku nak gi sedut kuar minyak tu lak kot... so memasang azam.. nnt tank dah nak kosong..baru nak gi isi minyak.. ron 97!! ron97!!

hari rabu -> kurasa toyol makin merayap.. makin kerap tersedut-sedut...

hari khamis -> sama jugak.. kerap tersedut-sedut..

hari jumaat -> kuar awal dr rumah..6.40 a.m. bila bkak lampu... enjin ala2 mengaum.. haiiyyooo.. saya tatut!!!!

hari sabtu -> msa tgh bwk kereta..alih2 dia semput gila..ala2 xbernyawa even aku duk tekan minyak sepenuh hati selama beberapa saat.. SAH!!! toyolku ada masalah jiwa...hari ni, AHAD...aku ada plan nak berjumpa dgn junior yang comel-comel belaka.. sempena HARI GURU...almaklumla..kebetulan kami smua jd cikgu.. kat USM lak tu... hehehe...so sabtu ptg tu... abangnda aku xde.. so bertemankan Mr. AF... bwk toyol gi bengkel.. mmg bengkel tu dah biasa memanjakan toyol..so dia mungkin tau rahsia toyol secara lebih mendalam...

Uncle Ramu membelek enjin toyol... then tanya beberapa soalan mcm PI... aku ckp la prob occur lps tukar battery... then dia bwk toyol berjalan-jalan mngelilingi alam... then bila smpai jek.. dia ckp.. ni setting electronic dia lari nih... and aku tergamam jap..setting electronic tu ape.?? then Mr. AF yang kat sbelah pon mnerangkan la serba sedikit... so aku pon phm la sikit2... sbb aku paham sikit2..xbyk sgt..so aku xreti nak explain kat sini... huhu~~..

Uncle Ramu soh tggl kreta kat worksyop sbb dia kne check komputer ape ntah... toyol xboleh byk bergerak.. klu dia bergerak banyak.. maybe..dgn board2 elektronic tu yang rosak skali.. mau riban-riban duit aku mlayang... uwaaaaaaaaaaa.... rsa syukur sgt dlm hati.. nasib baiklah ALLAH wat tergerak hati aku nak pi bwk toyol jmpa dokter... kalaulah dibuatnya aku wat-wat xheran dgn kondisi kesihatan toyol dan xbwk dia pgi bengkel tapi bwk dia pgi queensbay.. maunya ada toyol kne sawan kat tgh2 bridge... barulah memori cinta luka bersama-sama zai, anis, shimah & kak bani berulang kembali... huhu~~ ... maka sy meninggalkan toyol di klinik.. dgn harapan.toyol akan kembali sembuh...

hari ni, AHAD.. sy telah ke Queensbay... terima kasih kepada Mr. AF kerana menjadi en driver merangkap en cameraman merangkap encik pembelanja cikgu2 tgk wayang... nnt cikgu belanja Mr AF lak di hari engineer... erkkk.. ada x hari tu? klu xde kira burn ah... hehehe ;p

dalam pkul 5.00 petang... sy pegi mengambil toyol.. bayarannya yang dikenakan.. RM370.00 .. seb baik xmahal sgt.. dlm kepala duk nampak RM600-RM1000.. tapi dihujung bulan.. setelah byk berpoya-poya + membeli barang2 keperluan untuk sesuatu... agak terkorek-korek jugaklah purse tu huhu~~.. tapi xpe..demi toyol.. i will...

so on the way nak balik umah.. i singgah la nak isi minyak... RON 97 baby!!! aku xmo berkira dgn toyol dah... i nak bg dia minum minyak mahal... mamat jga pump tu isi.. so bila dah siap dia bg balance..aku pon blah r.. bercita-cita nak gi mandikan toyol... elok smpai kat trafik lite.. lampu merah.. aku duk plg depan.. tetiba ada org mai ketuk tingkap aku.. terkejut beruk jap.. dia soh bukak pintu... haram aku xmo bukak..cpt aku glnace kat pintu... seb baik dah lock... aku usha..tgk tgn pak cik tu kosong..xnpk pegang pisau ke..pistol ke..pedang ke ape.. tp masih xpcaya org kan... so aku turunkan cermin kreta sikit.. biar blh dgr dia nak ckp ape..

"dik.. tempat minyak x tutup "..

sepantas kilat aku tgk kat side mirror kiri.. terpampang megah pintu tank tu xtutup... adeh... mcm mna aku nak wat ni?? aku ckp thanks kat pak cik tu.. pastu aku ckp pasni aku tutup.. dlm hati duk terpikir2..lps trafik lite ni aku nak berenti tepi ah... then elok jek lps berfikiran mcm tu... TENG!! TENG !! TENG!! bunyi loceng gate keretapi... keretapi nak lalu..means traffik tidak akan bergerak lah... bila gate dah tutup smua.. yakin tida sebarang pergerakan trafik.. aku pon kuar dr kreta ah.. nak gi tutup je la pintu tank minyak tu... sebaik sampai.. tgk penutup yg dalam tu pon xtutup..!!!! tgk kat as bumbung toyol...xde gak penutup dalam dia tu...HADOIIII!!! aku suspen tahap nak pengsan.. pastu pakcik td turun dr lori dia... ckp.. dia nmpk penutup tu jatuh kat belakang... .. aku dah ala2 blur.. pak cik tu soh aku pusing balik..gi tempat penutup minyak tu.. dia kta jatuh tepi jalan...dan masa tu jugak aku rasa sgt bersyukur kepada allah sbb dia buat masa tu keretapi lalu.. so xde pergerakan trafik..aku boleh wat u-turn... aku mmg berterima kasih giler ah kak pak cik bwk lori tu.. rsa mnyesal pon ada sebab msa awal2 terberprasangka buruk igt dia org jahat... sesungguhnya pak cik itu seorang yang baik hati... semoga allah memurahkan rezekinya... amiin...

so aku u-turn.. memandang toyolku adalah sgt obvious bagi orang yang mengenaliku.. masa aku u-turn tu.. byk lah mata memandang..mesti org akan kta..

"kurang eika punya lady driver!!" -> biasalah tu..ayat standard org2 lelaki.. mcm diorg bwk bagus sgt... Tika di jalanan... cermat ku cuai Di stereotype `lady driver¡ -> ini kta anita sarawak... ;p

salah seorang yg prasan kehadiran toyolku adalah... Uncle Ramu the pomen.. dia nmpk kreta aku u-turn..dia pon follow... dan beberapa meter dari trafik lite tu.aku nmpk penutup minyak aku... aku pon turun dan kutip... msa tu lah uncle ramu smspai dan tnya ada masalah pape x.. aku ckp la.. budak pump tu xtutup... aku mna nak check...biasa diorg isi..diorg tutup..aku duk dlm kreta jek.. hantu btol budak tu... rsa geram gak memula..tapi since penutup tu pon dah dijumpai dan selamat ditutup smula.. aku memaafkan budak tu.... ye la.. manusia xsempurna.. aku pon kdg2 wat silap gak msa bekerja... jadi kita perlu saling memaafi...walaupon bukan pada hari raya...

lps dah tutup dan berterima kasih kat uncle ramu yang sudi memfollow untuk membantu..aku u-turn balik..tp dah beratur pjg la kenderaan sambil nak menanti gate keretapi dibuka smula.. bila traffik bergerak.. aku pon bwk la toyol gi car wash.. dah berdebu2 + berminyak... ye la.. kne repair kan..mesti la kotor... semua berjalan lancar..smpai lah bila aku ckp aku nak vacuum.. dia soh gerak pi tmpat vacuum.. toyol skali lagi cuba untuk membuat aku diserang sakit jantung.. hand brek xmo turun... w'pon aku dah turunkan hand brake.. lampu alert tu still xpadam and aku dpt rsa tayar aku berat dan xbergerak... kereta bersusun2 kat belakng.. nak xnak.. bangla tu soh aku wat gear neutral.. dia tolak... mmg berat ah rsa sbb hand brake x terlepas kan... skali lagi aku kelam kabut..tp try to act cool.. tapi lakonan aku tak berjaya sgt.. aku mcm nak hangin dgn mat bangla tu.. ye la..aku duk la tggula dia vacuum smbil pk mcm mna aku nak wat ni kan.. dia duk dtg promote soh body wax kan toyol..aku ckp xmo... di promo lagi.. aku ckp xmo..dia promo lagi.. dkt 4 kali aku ckp xmo..and dia nak promo lagi..aku bengang r..aku pon tjk kat pintu rketa aku..

"tu!! blh x cuci sikit tu.. xhilang myk hitam tu...dah 4x sy dtg cuci sini..tp xpnah basuh smpai cuci" nada yang xtinggi tapi tajam..

sbb mmg btol pon..myk zaman olahraga daerah lagi.. aku dah cuci kreta kat situ 4x..tapi xtanggal2.. bangla tu pun terkebil-kebil and lap... cuci pon!!! aku pon msa tu call uncle ramu soh mai tgk kreta aku...

pastu dtg la bangla yang tolak kreta aku tadi... duk sibuk tnya kreta xboleh hidup ke..?? dia pon start kreta aku.. hidup..

"tengok!! sudah hidup!!! " dia ala2 bersorak kegembiraan..

kejayaan besar la tu kreta aku hidup.pastu mai la 2,3 orang lagi bangla yang lain..duk mengamplified kata-kata bangla yang pertama... "enjin hidup!! enjin hidup!!"... aku dlm hati bengkek jek.. tak teruja.. ye lah.. MEMANG ENJIN TOYOL HIDUP..TAPI HAND BRAKE DIA YANG STUCK2!!!".. aku pon geram.. pgi kat diorg.. "ye...mmg enjin dia hidup... tapi handbrake dia rosak... " aku soh bangla tu kuar aku pon masuk... tup aku turunkan hand brake.. lampu alert dia padam... aku tarik dia nyala..aku turunkan dia padam.. uik..dah kembali kepada normal.. aku pon kuar dgn kuar senyum kambing + kerang busuk

"erk... kereta sy dah ok"... hehehehe....

call uncle ramu ckp xpyh dtg... pastu dah siap tu... aku pi byr... bye2 kat bangla2 yang cuba membantu...

tapi aku xterus balik umah... sinngah kedai air cond... alang-alang aku dah kuarkan duit ratus-ratus untuk toyol.. baik biar smpai beribu terus.. puas ati... metaforanyalah..klu btol beribu aku mnangis meraung terlolong lolong... huhu~~... nak check air cond bukan ape..sbb ada beberapa individu komplen air cond toyol dah xsejuk.. tu yang nak gi check.. klu kne tambah gas..nak tambah.. klu nak kne repair..kita wat cara kne repair... bila tokey tu check... dia ckp gas cukup.. dia masuk dalam toyol..pastu laraskan termostat dan berkata "ini aaa... termostat..jgn tolak smpai hujung.. dia sejuk sangat aa..nnt itu gas jadi beku.. dia tersumbat... itu sebab tala sejuk... talak rosak apa2.."..dan sgt bersyukur sbb ongkos utk toyol xbertambah.. tanpa sebarang charge dikenakan..aku pulang mebawa toyol balik selepas semalam dia tidur di "klinik"... kucing jiran2 aku pasti rindukan toyol.. ceh!! xske jiran yang membela kucing -> iklan ;p

setelah apa yang berlaku.. sy akan lebih menghargai toyol..sebab saya susah tanpa toyol... ramai yang menyarankan suruh sy jual toyol and beli kreta baru.. tapi............ hati saya berat.. saya sayang toyol.. saya adalah pencinta yang setia... stia paa yang satu..baik ke.. buruk ke..toyol ske rosak ke.. toyol wana hijau xcomel langsung ke.. saya geram ke..saya marah ke... saya maki ke.. tapi untuk cari yang lain..aagak susah dan mungkin tidak... kutuklah korang nak kutuk toyol ape pon..aku xkisah..sebab toyol + aku adlah satu... aku pilih toyol..dan kalian tidak mampu mngubahnya.. nmpak mcm aku xsuke... tp dlm hati..aku sukar melepaskan once aku dah pilih.... -> bukan hanyasesuai unutk toyol..malah sesuai jugak untuk individu2 yang mungkin berkaitan ;p

OK tOyol!! MINGGU DEPAN KITA GI WAT BODY WAXING.. BAGI BERKILAU-KILAUAN... hehehe... =)

1 comments:

Anonymous said...

Wah2.. mcm2 pancaroba yg berlaku.. kesian sgt masa tank minyak xtutup tu.. huhuhuhu.. tabah n sabar la ye syg! umph! aja2.. =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...