header flash

Saturday, May 8, 2010

:: HORMONE ::


model dari En. Google collection... cuba teka gland mna yang dikaitkan dgn tajuk hari ini...



hormon!! hormone!! hormon!! hormone!!


saya ajar benda ni dlm chapter 2 science form 4... simple jek.. tapi rmai jgak students sy xleh nak ingat dan sy berasa hairan..

saya telah bertanya pada Em. Wiki tentang hormone... dan dgn panjang lebar En. Wiki menjelaskannya... "A hormone (from Greek ὁρμή - "impetus") is a chemical released by a cell in one part of the body, that sends out messages that affect cells in other parts of the organism. Only a small amount of hormone is required to alter cell metabolism. It is essentially a chemical messenger that transports a signal from one cell to another. All multicellular organisms produce hormones. " i just cut it short.. kesimpulan yang saya boleh buat.. sama jek dgn jwpn dlm buku teks Science... neway... arigato En. Wikipedia... =)

nak cerita sikit jek.. sy sudah tau kenapa 2,3 hari ini ini saya :

1) rasa tension and kepala berserabut bila memikirkan banyak kerja2 yang xsettle even kerja yang remeh seperti.. msa kuar umah nak pegi kerja.. tak sempat nak basuh cwn milo saya sebab dah terlewat amat nak gi kerja... sampai skolah sy rsa sgt terbeban memikirkannya.. padahal bukannya masalah besar sgt pun..

2) rsa nak marah melampau2 bila saya cari koleksi soalan seni tingkatan 2 tp xjupe2...bila tnya si A dia ckp mcm ni.. tnya si B dia ckp mcm ni.. sampai Z pon masih takde solution.. sy rsa mcm semua org disekeliling sy xnak tolong saya dan sy rsa nak marah... smpai dpt rsa aura marah sy meruap2....

3) bila kereta sy rosak.. sy terus rsa mcm nak nanges and xde tempat bergantung.. pdhal byk jek alternatif lain kan.. mmg patut supen + cuak.. tapi smpai sekerat malam rsa sedih rsa mcm lemah sgt la pulak...rsa mcm bukan diriku nama sebenar la pulak... ;p

rupenya2.. baru sy tau.. ini semua adalah akibat "hormon" saya... patutla emosi xstabil...

dan kerana "hormon" jugakla hari ni sy xpergi kenduri sebb sakit perut...

last but not least... sy nak mengucapkan terima kasih kepada kehadiran "hormon" dalam badan saya kerana sekurang-kurangnya dia telah mengvariety kan emosi dlm jiwa saya.. maka life saya xdelah humble sgt... at least berwarna warni.. ada warna ceria dan ada warna mendung...smalah la dgn emosi.. ada msa emosi stabil dia happy-happy sahaja.. msa emosi xstabil... dia sedih, sepi, murung dan marah... mesti sy rsa mcm alien klu sy hanya ada satu emosi iaitu happy shj... xsyok ah... sy nak emosi pelbagai mcm skrg... hehehe.. tq hormon.. walaupon nampak agak xbest..tp sy tetap menghargaia kewujudanmu.... betol ni.. ikhlas.... kerana kehadiranmu just make me become a perfect woman...hehehehe...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...