header flash

Sunday, May 30, 2010

:: SULUNG ::

hari ni topik aku ialah sulung... dan lagi tepat klu aku kata anak sulung.... anak sulung di sini merefer kepada anak pertama... bukannya anak kepada En. Sulung... *(Sulung di sini adalah general.. tidak merujuk kepada mna2 individu yang bernama sulung secara specific.. harap maklum ) ;p

kenapa aku anak nak cerita pasal anak sulung? adakah kerana aku anak sulung? OH!! sudah tentu tidak sama sekali.. kerana saya adalah anak bongsu hehehe,... topik anak bongsu tidak akan dibincangkan di dalam entry ini.. mungkin di dalam entry lain sekiranya saya rajin... kerana entry ini adalah milik AHMAD ALBAB!!!! eh silap... ANAK SULUNG!!!! hehehe.. tetiba tringat crita P. Ramlee lak.. hehehe.... anak jin main tepuk2 tangan... anak jin tu pon anak sulung gak... ahmad albab pon anak sulung gak... glmer sungguh anak sulung... hehehehe

sebenarnya banyak keistimewaan anak sulung... tapi anak2 sulung akan slalu berkata.. "HUH!! yang bongsu la untung ".. anak tengah xpayah sebut ah... memang xbrapa nak special sangat... hahahaha... kepada anak2 tengah..sy minta maaf.. mungkin lain kali saya akan buat entry special untuk anak tengah ;p

anak sulung... mmg sah lagi konfem la kan anak yang pertama bagi pasangan yang baru kahwin... kira mmg kedatangan yang dinanti-nanti.. disambut dengan penuh keterujaan... mungkin si emak senyum smpai ke telinga bila dpt tau wife dirinya sedang mengandung.. si bapak pon mungkin terlompat-lompat pecah ceiling bila dpt tau wife mengandung.... almaklumlah... pengalaman pertama nak jadi bapak orang... bermla dari episod tu.. ssemua benda dilakukan dalam keadaan teruja dan berhati-hati... si ibu jalan pun perlahan-lahan... semua jenis susu + vit yang org suruh mkn dia makan,.. ye la.. nak bagi anak pertama dalam kandungan sihat walafiat... persiapan nak sambut babay xpayah ckp ah.. smua benda baru... katil baru, stroller baru, walker baru, baju2 xpayah xckp ah..penuh wardrobe... sbb 1st time kan.. semua dlm keadaan teruja... tapi bila dah mengandung anak yang ke-2,3,4,........., bongsu.... prasaan teruja tu dah xbrapa nak banyak... klu msa mngandung anak sulung sehari jalan 20 langkah je....tapi bila dah anak yang ke dua dan seterusnya... berlari pon mungkin... ye lah.. kira dah expert dah mengandung nih.. xdenya nak berhati-hati gemalai serba bagai... persiapan kelahiran xpyh ckp ar.. klu selang 2,3 tahun dgn yang anak sulung..semua guna barang recycle je lah.. xdenya nak nak gi beli stroller baru or pape barang lain lagi yang baru... hehehe... jadi.. anak sulung kelahirannya disambut dgn penuh kexcitedan... anak2 lain.. excited jugak..tp kurang r nak banding dgn yang 1st kan...

bila dah besar..anak sulung tadi kan mesti ada adik2... and anak sulung ni boleh merangkap jadik boss r... nak minum air kosong pon soh adik2 yang tolong amikkan.. bukan buli... itu utk melatih kemesraan... tapi kdg2 anak sulong kne tlg urus jaga adik2 gas especially bab kapur kasut skolah... hehehe... tapi kira fair la kan.. tolong menolong sesama ahli keluarga khususnya adik beradik..

bila dah besar.... dah ada gf.. nak kawen... mak ayah skali lagi excited terlompat-lompat nak dapat menantu... almaklumlah.. nak dapat menantu sulung.. *(klu anak sulung kawen dlu ah.. klu bab langkah bendul... xtermasuk ok ) ;p.. mna pernah dapat menantu kan.. lagi excited dari si anak.. anak nak bertuang bulan 6, bulan 3 lagi mak dia dah pi masuk meminang... kan dah cakap... teruja.. .. anak xcukup duit pon xpe.. gadai segala harta... sbb teruja nak dapat menantu pertama... tapi bila anak yang seterusnya nak kawen.. mak ayah xberapa nak teruja sgt dah.. senyum pon dah ala2 kelat.. ye la.. bukan senang nak kenduri.. tambah2 modal bukan seringgit dua... tak tmasuk lagi cerita yang bila dah dapat menantu ramai..adalah salah sorang yang rupanya me"hantu"... bukannya menantu.. so mak ayah tadi dah ala2 serik nak terima menantu.. anak dah tergedik gatal nak kawen bulan 3... mak ayah soh tangguh sampai bulan 3 tahun depan.. ye la.. dah x excited.. perasaan muak + takut lak menguasai hati.. kesian kat bakal menantu bukan anak sulung.. dah mcm kehadiran xberapa ikhlas nak diterima...

lepas anak sulung kawen... of course la berita kehamilan anak/menantu sulung adalah suatu perkhbaran yang paling mengujakan.... maksudnya si ibu dan ayah tadi akan jadi auk dan nenek kepada cucu sulung mereka... hahaha... part ni yg paling tahan.. semestinya atuk dan nenek ini yang lebih teruja untuk menerima kehadiran cucu sulung berbanding ibu dan ayah kepada anak sulung... faham x? x faham..ulang baca smpai faham... aku bkn nak boleh explain live kat korang... hahaha.... si nenek mmg akan teruja lebih2.. mmg sgt teruja.. kdg2 smpai berebut2 dgn mak ayah budak tu sendiri sama ada untuk riba, dukung, kendong even nak basuh poo-poo budak tu pon berebut2... usah kata atuk + nenek budak tu... mak-mak sdara + pak-pak sdara (kategori anak ke-2,3,4....., bongsu ) pon teruja sama.. mcm aku ckp tadi la.. cucu sulung tu kentut tas muka pon... mak+ayah+atuk+nenek+pak cik +mak cik akan ketawa keriangan... "MESRA & KELAKAR " katanya... tapi cuba klu 10 tahun lepas tu.. ada cucu yang ke 12 buat benda yang sama.. mau kne jerkah "KURANG AJAR!! XRETI ADAB" punya budak.... dan penyekeh + cubitan itu adalah bonus untuk cucu yang bukan cucu sulung... klu dlu cucu sulung kentut pon.. bekejar smua org nak tkr diapers sbb igt dah u'uk.. tapi bila masuk cucu yang seterusnya... diapers penuh smpai londeh ke lutut pon..xde orang nak layan... nasib la ko....

xmasuk lagi bila smpai birthday.... especially bila umur baru masuk setahun, 2 tahun & 3 tahun.. memang smua pakat teruja nak celebrate... nenek buat nai beriani... atuk sponsor kek ben-10.. pak cik mak cik dah beli serba bagai hadiah.. PSP pon ada... budak baru umur setahun.. what a nonsense... tapi nak wat mcm mna..hormon excited tu over dose.. tu yang mcm lupe logik sikit tu.. seb baik tak bagi kreta Mitsubishi Lancer jek kat cucu sulung yang lelaki dan berumur 2 tahun...xpon bagi BB...dgn alasan..senang nak berhubung... aha!! klu cucu sulung perempuan.. siap la hang.. jadi mcm mami penang la.. umur stahun bagi gelang emas.. umur stahun 4 bulan bagi rantai... umur setahun 8 bulan bagi gelang kaki emas... xnyempat nak tggu bithday stahun skali... masuk birthday yang kedua, dapat lagi rantai and gelang kaki emas... umur budak tu 2 tahun, 9 bulan 23 hari... collection barang kemas dia, ngalahkan barang kemas untuk perempuan India kawen... tuuuuuuuuuuuuuuuu diaaa!!! tapi nak wat mcm mna.. atuk dgn nenek dah jadi mabuk utk cucu sulung... silap haribulan msa birthday party si cucu sulung umur 3 tahun... atuk + nenek + pak cik + mak cik sanggup jadi maskot or clown utk memeriahkan majlis in case clows are fully booked... huhu~~..

lagi satu... setiap 45 saat .. pasti nma cucu sulung akan disebut oleh atuk +nenek +pak cik + mak cik.... dan mereka akan gelak jek bila igt keletah2 cucu sulung walhal dah ulang cerita beratus kali... itu cerita cucu sulung r. cucu ke- 7, 8,........, latest... ko jangan mimpi ah.. klu atuk + nenek korang boleh ingat nama penuh korang tu pon korang patut wat sujud syukur 7 hari 7 malam tau... nak demand birtday party... ko kne nazar pi umrah r... hahahaha...

hahaha.. itu adalah serba sedikit cerita tentang sulung..xkisah r anak sulung or cucu sulung... itu adalah keistimewaan yang korang xboleh nak nafikan... tapi sy xkata jd anak bongsu xbest... jadi anak bongsu pon bestttttttttttttttttttttttt!!!! -> ini adalah penutup... di harap penutup ini dapat memprovok bahawa anak bongsu pon best.... mna boleh kalah dgn anak sulung ;p
adiossssssssssss~~~



dalam bahasa Inggeris.. sulung = eldest... bila sy mintak gambar denang En. Google... penuh dgn gambar dragon nih jek... saya pon xtau kenapa Christopher Paolini bagi tajuk buku cerita Dragon dia ELDEST.... adakah kerana si sulung garang mcm naga??? sy btol2 xtau... mungkin kerana saya kurang membaca dan kurang pengetahuan am... saya xamik STPM.. mna sy belajar pengajian am ;p


p/s : entry ini telah lama dipendam..tetiba mlm ni disampuk untuk menghabiskan penulisan ;p

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...