header flash

Sunday, July 4, 2010

:: TERKANDAS ::

semalam...sy dan rakan.. bersemangat seia sekata sehati sejiwa nak gi MATTA fair... mencari pakej2 pelancongan yg menarik.... tour europe.... nak amik gmbr best2... hangan2 la katakan... kan bisness mantap ahakz... hahaha..xdelah..saje jln2..cuci2 mata tgk pakej2 yg mnarik.. kot2 ada pakej honeymoon free ahahaha... byk la ko punya hangan2 nak pakej honeymoon free... tp klu ada sesiapa diluar sana berhajat nak menghadiahi saya dgn pakej honeymoon...sy terima dgn ear-to-ear - smile..... sumpah!! xtipu.... hehehe..



dah..sila stopbercerita tgn hangan2.... nnt org yg baca jd hangin... hehehe... sambung cite... maka kami pon dgn penuh bersemangat mnghentak tapak kaki menuju ke setiap booth.... tapi syg seribu kali sayang.... apa pon sy rsa kurang nak menarik... bukan ape... sy rsa mcm sy dah pergi melancong.... melancong ke Taiwan.... 98% booth adalah milik cina.. yg jaga kaunter cina.. brochure dlm bahasa cina... apa satu haram sy xfaham dia tulis... harga je yg sy faham sbb dia tulis ikut no roman... klu yg tu dia tulis kot bahasa cina jugak.. mmg sy xfhm satu habuk pon... dah tu... ada program apa ntah kat tgh2 pisa tu... si emcee pon dgn bahasa cina... sy btol2 rsa kat Taiwan... rsa mcm dah pegi melancong even hanya baru menjengah di MATTA Fair... ada 2,3,4 booth yang dari malay travel agent... pengunjung pon sy boleh nmpk.. xlebih dr 10 orang jek yg malayu... tu pon nampak sebab yg pakai tudung kan... klu yg malay dressing ala2 cina tu... xterperasan la pulak kan... tapi.. sy rsa agak terpinggir la ....

saya bukan racist... tp sy rsa keadaan di situ yg agak racist bagi saya... xsesuai dgn slogan 1 Malaysia.. kita di negara Malaysia.... bahasa kebangsaan adalah Bahasa Melayu... bahasa kedua adalah Bahasa Inggeris... so.. nape perlu guna bahasa Mandarin most of the time..??? msa cabutan bertuah tu kejap jek sy rsa sgt bertuah sbb dia ckp dlm bahasa inggeris maka sy pon fhm la dia kta apa..tapi tuah tu kejap sgt la..pastu dah tukar nd mandarin balik...mungkin penganjur dah tau... rmai pengunjung terdiri dari kaum cina... tapi.. jgn lupa..kita negara majmuk... klu nak wat mcm tu jugak xpe... tp kat setiap Banner tu... tulis dalam bahasa cina terus... biar kami xfaham pon seterusnya kami xtau pon berlangsungnya MATTA Fair msa tu... xpon..kat banner tu jugak..tulis terus... hanya untuk mereka yang berbahasa Cina shj...

w'pon ianya di Pulau Pinang yg majoritinya Cina... tapi ia tetap dalam negara MALAYSIA... tp nak wat mcm mna... mmg penang dah dapat kat DAP... penang sudah tergadai... mna ada 1Malaysia.... yg ada Malaysia Malaysian... terima kasih kpd yg bersekongkol... =') kita terkandas di negara sendiri..... ~~ wassalam...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...