header flash

Tuesday, August 24, 2010

:: DOA LUPA ::

hurm... kali ni xmo wat ayat panjang-panjang... belit-belit...
just cut it straight to the point..

aku mula puasa penuh msa darjah 2.. maksudnya masa umur 8 tahun..
masa darjah satu... puasa separuh hari jek..
balik skolah...campak baju...campak beg..
bukak saji... carik nasik... hehehe... ala msa dlu..darjah 1 tu dikira kanak2 giler ah lagi..

lepas darjah dua tu..alhamdulillah aku puasa penuh ah...
cuma...sepanjang memori aku puasa...
xde lagi peristiwa termakan or terminum...
pendek kata... aku mmg slalu igt la aku puasa...
even smpai dalam mimpi... mimpikan lauk bermacam2 ada dihidangkan.. bila elok dah gaul semua.. nak suap kemulut.. tup!! teringat yang aku puasa..
cess!!! dalam mimpi pon otak aku x kasi chance untuk merasa makanan...
apatah lagi dlm keadaan sedar...
sbb tu...
msa kecik2 dlu ah..
di bulan puasa..
lepas smayang subuh,,,
salau doa.. "Ya ALLAH... biarlah aku lupa aku puasa hari ni"
hahaha.. ngeng sungguh bila igt smula...
smpai mintak doa tu utk benda mcm tu..
hakhakhak..
tp part yang paling sedih,,
ALLAH xpernah makbulkan doa aku yang satu itu.... wohohoho.... sobsobsob...

itu cerita zaman 1990-an.... zmn tu darjah 3 xpose pon org consider budak kecik lagi..
tapi sejak zaman 2000 ini.. pendekatan islamiah terhadap kanak2 telah berkembang pesat...
dan saya bangga...
apabila pada tahun ini..
ezry.. yang berumur 5 tahun 10 bulan...
sehingga hari ini..14 Ramadhan..
beliau dah berjaya puasa penuh 7 hari..
pencapaian yang agak membanggakan...
pasni che sue bagi kek Ben-10 ok?? hehehehe... {sengkek la aku raya nnt huhu~~ } ;p

Monday, August 23, 2010

:: KEBAHAGIAN DALAM PERPISAHAN.. MUNGKINKAH?? ::

menurut ibunda... ini adalah lagu faveret si erina tomei manyak syakap bebel2 nenong nenong... huhu...umur x masuk dua tahun lagi dah pandai layang lagu jiwang huhuhu~~..xsabau tunggu dia dtg nak pasang lagu ni kuat2 hikhikhik..


Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Chorus
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti
Ulang Chorus

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Kebahagiaan dalam perpisahan


secara peribadi...

lirik dia sgt best..

kekadang rsa gak ada kne mengena...

kira hebat ah penulis lirik ni.. boleh memahami kata hati ramai rakyat malaysia...

atau dari pengalaman beliau sendirikah? huhu~~

mungkin..kekadang itu... perpisahan akan lebih membawa kebahagaiaan...

sejauh mana kita nak pertahankan...

semuanya telah ditentukan..

kita harus belajar untuk let it go..

biasanya benda ini berlaku pada pencinta setia..

sebab klu yg jenis player..

dia senang jek.. rembat yg mna ada..

dah ada gf/bf... pasang spare

pastu pilih jek yg mna rsa terbaik.. takde masalah psal dilema kebahagian dlm perpisahan... sbb bg dia mmg xde dilema ah... mmg dia ske perpisahan tu.. org mcm ni... memang dibenci oleh aku.. heh emo... ok.saya kuarkan statement ini "SAYA, HASNIZA IBRAHIM.. MEMBENCI GOLONGAN2 PLAYER & GOLONGAN YANG SUKE PSG SPARE ..XKIRA LELAKI OR PEREMPUAN... dgn ucapan... GTH!! ".. uiskh... mmg sy anti...

biasanya..ada bebrapa faktor yang mnyebabkan ramai org berada dlm dilema kebahagian dlm perpisahan ini..

1) apabila hubungan yang terjalin adalah lama... contohnya.. 3 tahun, 5 tahun or 8 thn dan lebih.... bila dah makan msa bertahun2 ni.. sudah tentu dah jd berat hati untuk decide... iskh..btol ke x? btol ke x? sbb rsa syg dgn msa yang telah dicurahkan dgn penuh kasih sayang { included gaduh2}... rsa mcm klu nak break off.. mcm membazir waktu.. dan persoalan2 lain muncul.. mampukah nak jumpa pengganti lain?? mampukah nak hilangkan rsa kasih dan sayang? mampukah nak lupuskan segala kenangan dan memori jika bertemu org baru??

2) bila hubungan telah diketahui oleh ramai pihak... kawan kawan, family dan sanak-saudara... klu anda dikelilingi oleh mereka2 yang memahami xpe.. amat bermasalah jika dikelilingi oleh mereka2 yang yg tidak upportive.. seperti meblame anda jika break off even dah terang lagi bersuluh si dia tu kepala xleh pakai... atau mungkin anda akan berasa risau dan sedih apabila family berduka lara di atas perpisahan itu... atau anda berasa malu sbb dah bercinta sudah lama.. kemain dan beria..alih2 putus..sudah pasti akan ada ramai mulut-yang-xtau-atau-lupa-tentang-jodoh-di-tangan- Allah akan bersokseksoksek... geng jahiliah depa ni.... ;p biasanya ni bagi org yang putus tunang.. mcm2 teori r si jahiliah ini akan berkata.. "tu la..tunang lagi lama-lama... kan dah x jadi.." hello.. klu dah xde jodoh.. nak wat mcm mna..let's say diorang kawen awal..and jodoh mereka x panjang ktakan... xpsal dah pegang status janda... so putus tunang is better la..at least still anak dara... ada la tu yg dia perasan psal xserasi..sbb tu diorg xmo teruskan..klu teruskan jugak.. meaning mengamblekan masa depan la...

3) bagi mereka yang dah berkahwin..pompuan especially.. berpisah adalah benda terakhir yang harus difikirkan... tapi klu dah pasangan tu main sepak terajang tiap2 hari..tiap2 minggu... xpon dah terang2an ada skandal, siap kne tangkap basah lagi..... and anda xnak bermadu... nafkah xbagi.. pastu siap pau duit bini.. mesti akan terfikir untuk berpisah... cuma.. agak dlm dilema bila memikirkan akan hilang tempat bergantung dan juga msa depan anak2... sebelum mengambil langkah kebahagiaan dalam perpisahan... berdoalah... berdoa agar dipanjangkan jodoh.. berdoa agar dilembutkan hati pasangan anda mna tau dia tetiba berubah menjadi suami mithali.. igt..doa org yang teraniaya adalah makbul.. dan berdoalah agar dia diberikan hidayah... berdoalah untuk kebaikan semua.. dan langkah terakhir... beristikarahlah....

sama jugak untuk individu2 yang lain... sebelum membuat sbrg keputusan.. beristikarahlah..


p/s :There’s no need to miss someone from your past because there’s a reason why they didn’t make it to your future. When one door closes another door opens; but we so often look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the ones which open for us.

fuyyoo.. mcm pakar cinta lak... hehehe... sebagai peringatan kepada diri sendiri....

Sunday, August 22, 2010

:: KURMA ::


Daripada Salman bin Amir Addabbi Assohaabi r.a. daripada Nabi SAW bersabda :

“Jika seseorang daripada kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma. Sekiranya buah kurma tiada, bolehlah ia berbuka dengan air kosong. Sesungguhnya air itu bersih lagi suci.”

(Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)


sebut berbuka dgn kurma... teringat perbualan masa atas kereta..

masa menuju ke hotel sunway untuk iftar bersama kawan-kawan { kecik zai, cik seri luvlydiana, moon, shimaanaara, angah siti }

sepanjang-panjang perjalanana, mulut cik seri pot pet potpet tak brenti-renti.. dari watak meenachi ats rail kretapi smpaila lagu maher zain... xbrenti2...smpai kami dkt 200x tnya dia..

"hang posa x?"... tp dia jwb..dia posa...

so dia pon bercerita la..dah lama dia amalkan bersahur wajib amik kurma 2 bijik..bbuka pon wajib makan kurma 2 bijik.. "sebab tu aku bertenanga"

kecik : awat hg makan 2 biji jek, bukan ke afdal klu makan 7 bijik

cik seri : aku....... (xsempat nak berkata-kata, angah siti dah potong)

angah siti : hish... hang jangan la makan 7 bijik... hang mkn 2 bijik pon kami xlarat dah nak layan hang...

satu kereta gelak xhenagat dunia... kuikuik..anagah siti bab nak mngena org mmg no 1 ah...salut!!!

sekian...


p/s : memang aku xletak pon info tentang khasiat kurma ke ape... sbb aku nak soh korang usaha lebih sikit... google sdirik ok... hehehe

Saturday, August 14, 2010

:: CICI ::

Saya ada kawan... nma dia cici (bukan nama sebenar tp nma manja)... satu skolah tp xpnah bertegur sapa (kasta la kononnya... MY BAD!!)... bila masuk matrik (KMPP)..kami jd roomate (A3.4.1))... kami jd kamceng.... tambah2 kepala + kepala lutut dia gila2.... 24/7 gelak memanjang... hati sgt terhibur.. kekadang mnangis bersama... balik Kelantan bersama.... dan saya benci individu org yang buat cici saya sedih..sampai skrg sy benci + geram pd manusia itu even cici sendiri dah maafkan org itu..

bila masuk U...kami sma2 USM...bezanya... dia kampus Trans Krian...saya kampus induk.... selalu bersms...kekadang sy pegi USM Trans Krian bila saya balik umah abg saya.... masih seperti dlu... bergelak ketawa... berlawak jenaka.. bersedih pilu...bermuram durja....

masa hari konvo pon saya sempat jumpa Cici....

dan....

selepas itu... semuanya menjadi sunyi... Cici menghilangkan diri..sy kontek no dia..tp xboleh... di Frenster...Cici mendiamkan diri.... sy mmg buntu.. sgt2 merindui cici...sape2 jek yg kenal cici..sy akan tnya ada no phone dia x..sama jgak jawapan... xde.... saya sgt bermuram durja... YM dia xpernah online...

sampai la saya jumpa di Facebook... sgt gembira xtau nak ckp mcm mna... tapi... saya mintak no phone... cici xmau bagi... sy xpernah nmpk dia online di fb... cuma dia akan leave comment and send msg shj... puas saya mintak no phone..tp cici xmo bagi... saya pon xtau nape..

tapi..klu pendirian cici xmo bg saya no phone dia..xpe..sy redha.... sbb cici sudi kontek sy di inbox fb pun dah cukup memadai untuk buat saya happy...

sebab saya SANGAT RINDUKAN cici..
sebab saya SANGAT SAYANGKAN cici...

cici... aku SAYANG kamu ..!!!!

cuma...tidak byk yg saya tau psal kawan yg saya sayang itu skrg..
mcm mna life cici?
cici kerja apa?
sy terkilan sbb bg saya..cici kawan yg terbaik..yg plg saya syg..
ini bukan CICI saya..ini cici en.Google...cici saya jauh lagi cantik&comel..

Friday, August 13, 2010

:: FAKTA + AUTA ::

En. Google sedang berlawak jenaka

Ini entry tidak serius,,,,mengisi masa lapang..sebab xleh wat aktiviti yang selalu aku buat... xlain dan x bukan..MAKAN..!! hahaha... sila ambilnya sebagai bahan jenaka...kerana aku gabung fakta dan auta hikhikhik..

1) pada bulana Ramadhan... segala Syaitan dan Iblis + segala jenis hantu...akan dirantai dan dikurung daripada mengganggu anak2 Adam daripada melakukan ibadah {FAKTA} Pada 1 Ramadhan yang lepas... kesemua pelajar lelaki melayu di dalam kelas saya tidak hadir ke sekolah.. it made me thinking... "diorang kena rantai samakah?" hikhikhik.... hahaha... ini adalah {AUTA}... bukan fakta... sbb sejahat-jahat manusia... mereka masih lagi manusia..bukan jin atau iblis... lagipon.. boys kelas saya xdelah jahat sgt.. nakal2 kanak2 riang sahaja.... hehehe..

2) masuk 2 Ramadhan... 2 kali jugaklah saya xboleh nak online diwaktu malam.. xtau kenapa... line streamyx sgt ngokngek... kekadang..telefon umah pon xleh nak guna.. xleh nak bergayut dgn bonda {FAKTA}.. jadi..once again.. it make me thinking... "adakah selama ini line streamy + landline aku xbrapa nak ok sbnrnya... tapi byk setan2 tlg bergayut bagi up dia punya signal supaya aku lagha dgn dunia maya... smpai selalu gak ah... online dari lepas maghrib smpai tgh malam.. ngantuk.. bangun smayang subuh pukul 5 pagi... pendek kata melaghakan.... so bila bulan Ramadhan...setan dah kena ikat..xde dah r tukang nak tolong strongkan line streamyx aku... hikhikhik {AUTA }

3) sepanjang bulan Ramadhan ini... (setakat ini baru masuk hari ke-3 jek padahalnya)..saya memasak.... {FAKTA}... ini aalah satu perkara yang mengajaibkan {FAKTA}...bukan takat masak..saya pun dah belajar siang ikan talapia dan ikan terubuk yang penuh sisik2 smpai ke muka aku sisiknya naik wuhuhu~~ {FAKTA}.... dan rasa masakan saya adalah sgt best.. {AUTA}.. . pasni boleh wat rancangan TUMBUK-TUMBUK RAMADHAN... ganti rancangan KETUK-KETUK RAMADHAN tu hehehe... {AUTA} ;p

fakta atau auta...apa2pon..selamat beramal.... jgn lepaskan peluang untuk topap pahala di bulan penuh bonus dan ganjaran dari ALLAH SWT.. =)

ok..nak tido... nak simpan energy petang ni nak bakar ayam.. nak?? hikhikhik...

Tuesday, August 10, 2010

:: MARHABAN YA RAMADHAN KAREEM ::


Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.
-Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-


SELAMAT MENYAMBUT KETIBAAN RAMADHAN
semoga dapat memperbanyakkan amal ibadat... pahala berganda-ganda di bulan barakah ini...
semoga berjaya menyempurnakan ibadah puasa dgn penuh tawadduk.. kesederhanaan dan keikhlasan...
semoga berjaya menemui LAILATULQADAR....aminnnn...
semoga segala amal diterima olehNYA dan hidup di dalam lingkungan keredhaanNya...

amin ya rabbal'alamin...

bila Ramadhan tiba..beberapa perkara dah terpusing ligat dalam kepala..
acara memasak...
huhu~`..apa aku nak masak untuk berbuka ni..
tahun lepas mak ada kat sini... + beli kat bazaar ramadhan..
taon ni mak duk kat KL... xde perasaan nak beli2 kat bazaar...
semangat nak masak...
menyahut seruan bonda supaya belajar memasak...
penuh semangat...tapi berkira-kira...
"nape bila time bulan puasa baru aku smgt nak belajar masak.. bulan puasa la susah nak masak..sbb xleh nak rsa..." huhu~~
xpe.. di mana ada kemahuan..di situ ada jalan...
menu simple2 xpe.. bulan puasa... ikan kering pon blh wat makan bertambah-tambah.... hehehe...
azam bulan ramadhan dalam bidang memasak..saya nak memasak...
mmg saya xpandai masak.... tp nak belajar masak..
abangnda... redha je la ek rsa mcm mna...huhu~~

mungkin nnt entry sy akan menjadi entry resipi masakan... hehehe..

saya jugak nak siapkan jahitan manik banu raya saya itu...hehehe..

ewah...klu berjaya mencapai impian...sy akan jadi wanita sejati lah... hikhikhik...

dah!! dah!! gi siap2 nak Terawikh... hehehe..
ingat... banyakkan ibadah... bca quran banyak2... berwasatiah dan menahan nafsu untuk berbuka ..barulah boleh capai berat badan ideal...(erk.. klu skali skala nak gi buffet ramadhan xpe la ek....) ;p

:: JADE & PEARL ::


ini cerita hari ahad yg lepas... dah tu..awat yg hari Selasa baru post..?? jawapannya kerana mengalami gangguan Streamyx... ntah demam mcm mna ntah.... 2 hari xleh ol.. sangat sadis ok...tapi smalam i dah call centre..and alhamdulillah...sudah pulih seperti sedia kala... saya akan kembali mengganggu anda semua dgn shout ( facebook + friendster) & entry (blog) yang kurang ilmiah... hehehehe...

seperti yang sy duk post entry sebelum2 ini... say duk maklum..saya B.O.S.A.N.... dan hari ahad juga keluar dgn muka + perasaan + hati yang bosan... keluar atas permintaan Mr. AF... permintaan hati..nak tidur berkelubung dlm bilik sambil dgn lagu Letto - lubang di hati.... ~~

bila kuar dgn separa rela.. maka mulalah xde idea nak gi mna or watpe... so..nasib baik la En. Tunang berpenyabar melayan kerenah..

1) plan nak gi Pulau Jerjak..wat photoshoot.. bila sampai kat jetty... hati yang bermuram durja rsa mcm xberminat.... ckp kat Mr. AF... xmo pi.... kereta pon xturun... wat request nak gi Queensbay....

2) sampai depan Queensbay.... rsa xde mood nak menapak kat dlm shopping mall (perkara yang sgt mengajaibkan ) huhu..maka..wat lintas hormat jek kat depan Queensbay..sbb saya membuat request baru... nak gi USM...

3) Mr. AF nak bawak gi USM guna jln belakang... smpai dpn Vistana.. tetiba dpt ilham nak lalu kot umah orang-orang kaya... maka.. Mr. AF bertindak selaku orang yang menurut perintah... bwk pusing kot Bukit Jalil.. passing by banglo2 mewah... wow!!! mood kembali terangsang melihat umah2 yang tersergam indah...rsa mm main Farmville.... hehehe... bila mood dah kembali sikit... secara otomatik..nafsu makan turut terangsang... rsa mngidam nak masuk Pastamania.... only @ Gurney Plaza... maka... Mr. AF menukar halatuju menuju ke Gurney..

4) tapi on the way tu.. masuk dalam USM kot gate minden... dpt tgk balik tempat dating berbasikal... wahaha... mcm cte korea kan? kan? dapat tgk bangunan DTSP yang ber"kulit" baru... lalu kot school pendidikan. rsa berkobar-kobar nak sambung master..uummph!!! and byk lagi bangunan baru yang naik dlm USM ni.. baru 3 tahun kuar pdhalnya huhu~~.. kena sambung master!! kene sambung master!! --> recite mcm zikir ahakz ;p

5) on the way nak ke Gurney..passing by McD Green Lane... nafsu makan kembali bergegar.... terbayang Big & Tasty... nyum3 !!! kena mkn gak hari ni.... !! hehehe.. bila nafsu mkn dah pulih sebegitu rupa... maksudnya mood dah kembali ok.. tetiba rsa nak menonton The Last Airbender 3D... tp dah tau dah... konfem tiket sold out ni... biasanya kami boking ol... xske nak gi gamble tiket ada ke x... tp mcm di explain di atas..kuar dgn xde perasaan... xde proper plan..xde keinginan nak wat pape pon...

6) sampai Gurney... pegi eratur beli tiket... cerita yang disebut dia atas dah sold out..tinggal yang petang hari jek + yang bukan 3D... xmo ah... nak masuk premier class... tapi citer SALT jek.. (harap maklum...saya benci + anti Angelina Jolie)...xmo ah nak tgk...so.. mendecidekan diri untuk menonton The Jade and The Pearl..cte cina... tapi sebelum masuk panggung... turun pegi McD... tapau Big&Tasty..pastu masuk Pastamania... makan Marinara Fettucini and Big & Tasty.... sgt big nafsu makan kami...and sgt tasty makanan kedua-dua syarikat tersebut... hehehe..

6) lepas makan, pi surau pastu masuk panggung tengok cite yang sudah dibeli tiket itu... seb baik la best cite dia.. lawaksampaiketawadekahdekah.. dah r hero handsome (Mr. AF marah puji hero handsome wakakakaka )... kuar panggung semangat kembali pulih...dah tertutup dah lubang di hati..xleh dah r nak nyanyi lagu Letto... wahahaha... cte tu sgt best...dan dia punya tagline "every girls want to be treated like a princess"... hehehe.. i like!!!!


7) Mr AF ckp nak belanja mkn stik kat The Ship.... so meneruskan perjalanan menuju ke Feringghi... sempat menjenguk ke tapi Pantai.. abes kotor kereta En. Tunang sbb jalan lopak-lopak.... huhu~~ sorryyy!! pastu pegi masuk kapal... makan2... and singgah masjid terapung.. sembahyang...

8) meneruskan perjalanan pulang yang perlu merentas jambatan.... tapi jammed!! sungguh mengannoyingkan duduk kat Penang Island itu..sumpah!! saya benci...!! takat dtg jln2 weekend tu bolehla... elok melewati Padang Kota...ajak Mr. AF singgah.. kami xpernah lagi pi padang kota sama-sama sebelum ini.... singgah kejap.. amik syarat jejak kaki...

9) meneruskan perjalanan pulang... dan selamat smpai di umah.. mood sudah kembali pada normal... maih happy dan tersenyum2 even line internet wat hal... hikhik..

to Mr. AF,,thanks for being the bestest driver and melayan kerenah org xde mood tapi tapi ada lubang di hati.... hehehe... jgn serik..tu baru kerenah sikit2 jek.. seksok nak layan kerenah ibu mengandung lagi leceh.. kena belajar2 ahahahaha.... thank sebab memahami tagline "every girls want to be treated like a princess".... hehehe... love u!!

p/s :
1)thanks kepada pengarah filem The Jade & The Pearl ;p
2) kekadang rsa mcm nak selalu ada "lubang di hati" sbb u see lah... bila mood pulih jek.. nafsu mkn melanda mcm garuda....makin "sihat" la aku nnt huhu~~ xsuke!! xsuke!!

Friday, August 6, 2010

:: KETIKA ALLAH MEMILIHMU UNTUKKU ::


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..

bunyi sgt jiwang kan?? because it wasnt me who wrote this... i just copy it from here ..


to Mr. AF...even i didn't write it.. but all the sweets word is just like what i felt inside... deep down from my heart...so touching... so tender... and so exactly what i want you to know and to understand... but.. i feel a bit over of myself since we're not married yet.... hahahaha... anyhow... thank you for loving me ---> gaya Bon Jovi okey... hehehe

Wednesday, August 4, 2010

:: KOSONG ENAM EMPAT KOSONG ::

6.40 am dikaca mata En. Google

ini cerita fakta.. involved a few names and figures...

1) saya berkawan dgn kak bani
2)kak bani berkawan dgn saya
3)saya dan kak bani bekerja di sekolah yang sama
4)saya dan kak bani mengajar subjek yang sama ( biologi + sains)
5) saya dan kak bani sama2 tinggal di parit buntar
6) saya selalu menumpang kak bani ke sekolah (jika kesihatan kurang cemerlang )
7) kak bani kadang-kadang shj menumpang saya..
8)sekolah SMAI hebat/dikenali dgn pantun
9) sudah berdekad SMAI mengungguli pantun daerah Kerian (hiperbola.... fakta kurang tepat..abaikan ) ;p
10) kak bani menjadi pembantu kak pah untuk melatih team pantun SMAI
11) team pantun perlu duduk satu rumah untuk sesi latihan
12) team pantun SMAI menyewa rumah di Taman Pekaka, Nibong Tebal, depan USM Trans Krian.
13) untuk peringkat kebangsaan.... kak pah dan kak bani latih 5 orang students + 2 ex team pantun yg skrg belajar di form 6.. form 6 xleh join pantun dah...

AND THE STORIES GOES...

1) pada 29 Julai 2010.. saya terbangun lewat.. pkul 6.40 pagi baru terjaga... terkejut terlompat2 mcm katak sebab kalut... baju batik xioron lagi... xnak pkai baju batik..ktanya pengarah PPD nak dtg skolah hari ni.... so dlm kelam kabut itu...terdengar hp menyanyi2 ... kak bani called... mintak tolong amik budak kat tmn pekaka bwk pi skolah sbb kak bani demam...mc... dan pd msa itu..pkul 7.00 pagi... sy mandi pon blo.//maka dgn rsa bersalah ckp kat kak bani... xdpt nak menolong.... huhu~~..smpai sksolah pkul 7.35 pagi... merah!!!!! cesss!!! gara-gara bangung lewat dan baju batik punya psal.... klu xpyh iron baju batik... konfem smpai awal sikit... tapi rsa bersalah sgt2..sbb xdpt nak membantu dikala kak bani dlm kesusahan.... mintak maaf ek kak bani...

2) pada 4 Ogos 2010... saya siap sgt cepat... pkul 6.30 dah siap.... kebetulan mak cik + pak cik saya (mok zah + ayah yie) ada kat umah saya sbb sepupu saya konvo... jadi.. sbb dah teriap awal.. maka sy pon bertolak awal ke sekolah... 6.40 pagi.. toyol sudah menderum meninggalkan pagar umah.... semasa memandu... terdengar hp menyanyi2... tapi handbag jauh disuatu sudut ..susah tangan nak menggagau sambil memandu.... maka.. berkata dlm hati "kat traffic light pasni r tgk sape call".... tapi... sudah ketentuan Illahi... setiap traffic light pada pagi itu... HIJAU!! so sy xboleh nak stop... last2.... dah smpai kat traffic light bagan serai baru la berjumpa dgn traffic light yang merah.. msa tu lah baru boleh nak terbongkok-bongkok menggagau hp... dan berjaya untuk membaca sms "NIZA....NAK MINTAK TOLONG BWK BUDAK GI SKOLAH.... KAK PAH KNE PERGI KURSUS KAT PPD"..... ohlalalala..... menggelabah muka.... baru nak call... lampu dah hijau... so dah masuk pagar skolah... menapak nak gi ofis baru boleh called kak bani.. ckp yg sy dah smpai kat skolah dah... terlebih awal la pulak..... aduiiiiiiiiiiiiiiiii..... sekali lagi rsa bersalah membuak2... tidak dapat membantu kawan di kala kesusahan.... huhu~~sekali lagi rsa bersalah sgt kat kak bani.. mintak maaf byk2 ek kak bani....

smpai skrg...masih rsa bersalah... mcm mna nak tebus ek??

sekian,

insan yg berasa dirinya bersalah
-hasniza-



Sunday, August 1, 2010

:: GAYA HIDUP SIHAT KEMUDIAN JADI XSIHAT::



IT'S WEEKEND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Apa yg seronok psal weekend ialah bangun pagi xpyh pikir nak kene pegi kerja.... hikhikhik... boleh sambung tidur lama-lama lepas Subuh... ahahahaha.... tettttttttttttttt!!!! salah... itu bukan gaya hidup yang sihat.... hehehe..

ooo.ada gaya hidup sihat & xsihat ek?

uiskh... mestilah adaa....

gaya hidup sihat...selepas smayang Subuh....msg Kecik... "Kecik..!! Nak aerobik x pagi ni?"...

akan berterusan sihat klu Kecik reply "Nak...tunggu aku amik hang kat umah" hehehehe..

dan...dalam 20 minit bersiap2..Kecik akan tiba di depan pintu pagar umah..

destinasi cinta kami ialah di Sg. Kerian... ada dataran ala2 Taman.. setiap weekend ada senamrobik disitu...disamping sesuai untuk jogging dan bersenam.. sihat bukan gaya hidupku?? hehehehe..


biasanya sebelum start senam robik.. kami (aku + kecik) akan jog anak dlu dlm seround dua.... (aku seround, kecik 2 round ahakz ;p )... pastu kami akan bersenam robik beramai2... dlm 40 minit gak r senam robik tu... pastu kami akan pegi buat sit up sebanyak 100 kali... wahahaha... xnak pcaya xpelah... kami xkisah... hahaha...


selepas aktivit mengeluarkan peluh.. biasanya kami akan duk bersantai jap bagi peluh kering.. msa mcm nilah amik peluang untuk buat kerja berdosa (bergossip ahakz ) ataupon buat kerja ilmiah (ajar dan belajar benda untuk mngajar kat students).. feeewit!! dedikasi x?? weekend pon still xtinggal kerja hahahaha...


*tgh ajar kecik Genetik...



TAPI...
weekend akan jadi xsihat jika...
kecik xleh teman jog.. sbb aku pon xkan kuar sensorg..so akan tarik selimut dan tidur dgn cara yang amat tidak sihat...*tp kecik kuar jek jog sensorg klu aku xleh teman dia... wahaha.. i'm bad!! ;p

atau

kami siap senam robik peluh mencurah-curah.. tapi aktiviti mengeringkan peluh dilakukan dikedai mamak... sambil mengeringkan peluh... sambil mengunyah roti pelanta + roti kosong.... kekadang tersasul smpai abes nasi lemak sebungkus... cess!! baru bdn nak sihat bakar-bakar lemak..dah tambah lemak lagi banyak bergelen2...adoyai...

atau lagi tidak sihat...

mengeringkan peluh di Old Town White Coffee... enriched choc ice + nasi lemak memang cukup untuk melingkupkan gaya hidup sihat sebelum itu.... ini biasa terjadi dan selalu terjadi....... ia akan menjadikan purse bertambah slim..huhuhu~~

dan akan bertambah tidak sihat...bila lepas balik..mandi bagi segarkan badan... kemudian sambung tidur bangun pukul 12.00 t'hari... mmg sesia jek huhuhuhu

conclusion : kamu pilih la gaya hidup sihat yg sy tunjukkan... yg tak berapa nak sihat atau yg sgt tak sihat tu... jgn tiru... salam... dan selamat beramal =)



p/s : bukan selalu boleh gi senaman mcm ni..depends... klu ada aktiviti kat skolah, kem or kuar dating dgn Mr. AF... xdpt la nak bergaya hidup sihat.. that's why.... dlm sbulan skali je kot boleh gi snaman2 mcm ni huhu~~

*kecik = Nor Zaina Abu Bakar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...