header flash

Wednesday, September 29, 2010

:: CHINTA ::


auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.....
aku sudah jatuh chenta dgn Drama CHINTA di TV3...

xtau kenapa aku macam ditarik-tarik untuk berada di depan TV untuk menonton cerita itu..
padahal sebelum ni..aku sgt liat untuk menonton drama bersiri Melayu...
tapi untuk cerita Chinta... mcm ada feel tlebih sikit....
aku pon xtau apa faktor penariknya...
padahalnya.. heroin adalah Fasha Sandha.... insan yang sgt membulukan mataku... (╯3╰)


sebab tu aku rasa.. pemangkin utama yang membuatkan aku tertarik untuk menonton.. ialah.. OST drama tersebut iaitu lagu Khatimah Cinta.... aku kan peminat 6th sense... hhehehe..
disebabkan oleh lagu jiwa itu... aku tertengok cerita itu..


dan kemudian..aku mendapati jalan ceritanya agak best...
sbb masih unpredictable hala tuju cerita itu..
di samping flow yang agak laju.... sbb biasa drama melayu lembab mcm siput.. sbb tu aku mnyampah nak tengok...
kiranya drama ni lain la sikit... hehehe...

kemudian faktor kedua ialah..aku ternampak kelibat seorang watak yang hansem memegang camera dlm preview drama itu.. terus tertarik nak tgk.. hikhikhik... benda "indah" memang disukai ramai... hahahaha... tp sape ek lelaki tu? aku mls nak googling.. tp member aku ckp..tu adik Shasha Elite... erm.. biar siapapon beliau... xsabar nak tunggu kemunculan watak beliau...
hahaha..


jadi..selepas ini... korang boleh tau r apa aktiviti aku pada pkul 6.30 - 7.30...


Chintaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
{nyanyi mcm endidng lagu CINTA -krisdayanti + melly}

giler ah fanatik skrg... hehehe..

p/s : klu heroin dia Fazura kan mesti tersangat best.... saya suke Fazura yang sweet.. (✿◠‿◠)

ok..tamat entry... petang sudah enjoy menjoy tgk drama.. malam2 nak buat nota untuk students.. exam akhir tahun dah dekat... students zaman skrg.. nota pon cikgu yg buat... hailaaaaa....


Tuesday, September 28, 2010

:: SUKA NOMBOR 23 ::

kenapa tetiba suka no 23 ni?
nak kata umur.... dah lebih... huhu ..
ada apa pada no 23?


actually..
suka nombor 23 adalah nama sebuah band...
ori from Malaysia..
cop rasmi negeri Perak... HEHEHE..
lagu dia agak best...
catchy... but sweet...

mana aku knal band ni?
hurm... one of the band member adalah kawan cik seri luvlydiyana.. they r schoolmates...
namanya MAY (vocalist)... telah membantu kami sewaktu kami perlu interview SPP di Ipoh setahun yang lampau... { TQ ye May}
orangnya baik.. so xsalah mensupport sesama rakan...
dan... May ni dlu budak KMPP 03/04 gak..budak akaun... {budak kuliah H4 pon aku xknal semua..apatah lagi satu KMPP.. hehehehe}

so..jom kita layan lagu mereka..

SUKA NOMBOR 23 - YOU(STRANGER IN THE DARK)

You, you make me smile,
You make me laugh,
You shared all your life,
Shared it oh all your soul,
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night….
With no moon, no star….
You,you brought me lights
you bright my life
you lend me your hand
as i fell down to the ground
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night…
With no moon, no star…
Wooo..wooo..wooo..wooo..
You,you brought me lights
You bright my life
You lend me your hand
As i fell down to the ground
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night…
With no moon, no star…
You, you make me smile,
You make me laugh,
You shared all your life,
Shared it oh all your soul,
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night….
With no moon, no star….
Woooo..wowohohohowoo..
c/o
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
Believe on me that I need only you…
You,you brought me lights
You bright my life
You lend me your hand
As i fell down to the ground
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night….
With no moon, no star…
You, you make me smile,
You make me laugh,
You shared all your life,
Shared it oh all your soul,
Never let me down,
Never leave me alone,
Stranger in the night….
With no moon, no star….
Woooo..wowohohohowoo..
Solo
Woohooowowoo..
c/o
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
I don’t need this I need only you…
Stranger in the night…
Believe on me that I need only you…
Howuwooo..
Only you…Howuwooo..
Only you…Howuwooo..
Only you…Howuwooo..
OOooooo…


semoga SUKA NOMBOR 23 terus sukses =)

p/s: lagu mereka disiarkan di x-fresh... klu suka.. boleh vote dia sana.. hehehe...

Monday, September 27, 2010

:: SAKIT TAPI DAH TAK RISAU ::


haip!! sape kata ni gambar aku pregnant...
aku bom jugak mulut dia dgn meriam buluh...
xnyempat2 nak wat spekulasi.....
ok..tamat intro yg tak friendly.... hehehe..

sebelum pape... sedikit pesanan penaja.... entry ini disarankan untuk di baca oleh wanita sahaja... atau dlm erti kata lain.. yang sex chromosome dia XX.. bukan XY... tp klu kaum XY nak bca jugak xpe... anggap sebagai bahan ilmiah... dan please jgn ckp kat aku ko bca entry ni... nnt aku malu... hahahahaha....

ok..gmbr di atas ialah gambar msa aku gi scan perut [bahasa bukan saintifik]...
sebab bukan ape..
aku risau jugak "tiap2" bulan jek mesti sakit...
dari zaman muda remaja dlu lagi...
pernah nak gi check.. tp ada org ckp.. dia masukkan camera...
hohoho.. terus aku xjadi nak pergi check...
coz it's sound too scary...
yup bila Cik Seri Luvlydiyana pegi check..
dia kta gugna ultrasound saje...
maka hati berbunga kembang mekar nak gi check jugak..
sape tak risau weit... mcm2 penyakit wanita ada skrg ni..
xkira tua ke muda..
dlu kta wanita2 berumur jek berisiko...
tp skrg.. umur 18 tahun dah ada yg kne cancer ovary..
lgpon.. ada 3 org rakan sekerja di SMAI senggugut mcm aku..
bila pegi check.. doc ckp ada cyst..
so ada la juga banyak kelumit kerisauan dlm jiwa.... T__________T

jadi.. aku pon menggagahkan diri...
pergi ke one of the biggest private hosp at Taiping...
suspen xpayah ckp ah...
lebih kurang 8 tahun aku menanggung sakit bulanan...
tanpa melihat keadaan "dalaman"...
aku risau dlm tempoh 8 tahun tu..
klu ada cyst.. mungkin dah besar buah kelapa.... huhu~~


dan ALHAMDULILLAH...
the doc said my ovary is in good condition..
xde cyst or whatsoever... by this time la..
dia ckp ..sakit tu normal la...
maybe lepas kawen hilang...
klu lepas kawen xhilang...
maybe lepas bsalin hilang...
klu lepas bersalin x hilang..
doc ckp..aku tergolong dlm 10% unlucky women..
yg terpaksa menanggung beban dysmenorrhea sewaktu hidup..

dan ayat best doc ckp kat aku...
"jgn risau... senggugut xsemstinya susah nak dapat anak... yang paling risau yang xsenggugut. sbb kemungkinan besar.. ovum dia x keluar".... hoh.. pulak... aku slama ni duk jealous dgn org yang x senggugut.... sekarang tidak lagi...
senggugut atau tidak..
yang penting..sihat...
dan berazam untuk buat health screening setahun sekali... or klu busy sgt.. dua tahun skali... uumph!!! barulah bila nak dpt result x gabra sgt.... {sbb kita dah pernah check xde pape... so klu doc detect pape..still at the early stage la kan... xde la isu besar buah kelapa as i told earlier }

p/s : apa tunggu lagi... baik kamu pergi check sekarang.. jangan tunggu smpai esok.. or sampai it's tooooo late to be sorry.... erm.. utk cehck up mcm tu... aku saran pegi la check kat private.... nak tunggu kat govern.. berjanggut ... private pon xmahal lah.. dalam rm100- rm 200 mcm tu jek... apalah sgt nilai duit tu klu nak banding dgn kesihatan kan? hehehe.... aku doakan yang terbaik untuk kalian... =)

Sunday, September 26, 2010

:: LOVE THE WAY YOU LIE ::

Just gonna stand there
And watch me burn
But that's alright
Because I like
The way it hurts
Just gonna stand there
And hear me cry
But that's alright
Because I love
The way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

want the full lyric.... find it here

mcm best lak lagu ni even xde kaitan dgn hidup mcm kne tipu dgn bf buta-buta yang xsetia dan yang sewaktu dengannya lah.... tp rsa seronok nak menyumbangkan lagu ni.especially time2 duk basuh pinggan ke.... time nak bukak//tutup gate ke ... time jemur//angkat baju {time mak aku ada... memang jarang sgt aku wat kerja nih}.. pada bila2 msa aku rsa nak nyanyi..aku nyanyi la lagu nih... hehehehe....

tp pada siapa2 yang tgh geram or bersedih hati or dlm kata lain bergado dgn pasangan masing2... mesti lagi best nyanyi lagu ni kan... dengan penuh perasaan.... maybe penghayatan lebih mendalam compare dgn rihanna & eminem tu...~~

tp..vdeo klip dia.... erk..... sila tgk sambil mata tutup ok... zina mata.. ni pon aku dah bg korang tgk sekerat jek... hahaha... tapi kan...ada ke MV omputeh yang xde zina mata??? hahahaha....





klu nak tgk penuh.... click sini

:: BEAUTY IS PAIN ::

ERM.... semua org suka benda cantik..
jadi sebab tu semua orang berlumba-lumba nak kelihatan cantik...
or nak jadi cantik... --> bagi perempuan la..

kenapa perempuan jadi mcm ni...
smuanya sebab lelaki..
lelaki suka pada perempuan cantik... hahahaha.... x.. itu adalah faktau... {fakta pada sesetengah orang.. auta bg sesetengah yang lain } .. statement itu tidak tepat 100%...


ok.. bercerita psal perempuan ingin kelihatan cantik...
macam-macam usaha yang diorg buat...
termasuklah aku...
dah aku xkisah jika antaranya menyebabkan aku go through the pain... physically or emotionally..

ok.. contoh yang pertama...

semua org tau..
heels adalah tidak bagus untuk kesihatan tulang belakang,lutut dan mcm2 dalam jangka masa yang sma... xpercaya?? baca sini
especially aku yang suka lenguh2 urat saraf ni..
dah tau klu pakai heels kaki akan lenguh...pinggang akan lenguh.... [physically]
dan bila aku lenguh.... mesti aku mtk tolong mak aku tlg sapu ubat...
sambil mak aku sapu... mesti dia akan membebel sbb aku gatal xsedar diri nak jugak pakai heels even dah tau urat xtahan lasak.. and it's hurt me [ emotionally]... insaf kejap... anak solehah dgr nasihat ibu... pastu pakai balik.. and aku tau.. ramai org mcm aku... betul x? hehehe.. .
untuk mengelakkan rsa bersalah pada kaki,lutut dan tulang belakang aku... aku pakai heels dari brand2 yang konon specialist untuk kaki... menjadi ke x.. aku tawakkal je la... hehehehe....

yang kedua....
demi untuk muka akan keliatan licin dan suci {bak kata beautician aku}
maka...aku relakan jek tiap2 bulan dia tenyeh muka aku utk singkirkan the mother devil of blackhead and whitehead...
even sesopan or segraceful {kebetulan nama dia Grace} dia tenyeh muka aku...
sakit tetap sakit.... ah..memang sakit wei.. perit giler rsa...... rsa mcm nak terangkat kaki tendang dinding sbb mmg [physically] hurting me... tp xboleh r nak tendang2..aku maintain jek bear the pain...sebab apa?? sebab nak soh nampak cantik la.....hahaha..
masa bayar tu it hurts me [emotionally].....faham-faham la kan kenapa huhu~~.. dan yang paling menyedihkan... bila ada suara2 berbunyi yang kemungkinan benar kata-katanya " tiap2 bulan habis duit beratus... tp muka duk mcm tu jgak.... xde cantik2 pun....".. sob sobsob.... it's hurt me [emotionally].... dan memang pon.. kadang2 rsa mcm membazir pon ada..... iskh.. T________T


dan..semua maklum..aku ni bukannya kulit fairandlovely....aku nih kulit DARKbutstilllovely.... hahahahahahaha.... jd... selepas terburn dgn hebat semasa MSSD....maka aku lebih berhati-hati melindungi kulit daripada sinaran cahaya matahari yg terik melampau.... especialli time drive balik kerja... jd..aku akan pkai sarung tangan masa drive..utk elakkan tgn aku daripada tona kulitnya menjadi gelap... dan msa nak kuar pagar sekolah mesti akan berselisish dgn pelajar2 yg turut sma nak balik ke rumah diorg kan.. mestilah ada acara lambai melambai flying memflying kiss dgn students.... dan of course students2 aku akan nmpk sarung tgn yang aku akan pakai tu... dan adalah bunyi2 yang mcm ni... "WAH teacher.... mcm org kerja wat jalan...."..... cessssssssss..... it hurting me [emotionally] wahahahaha....

dan kekadang.... terbongkok2 untuk scrub kaki.... kilat2kan kuku tangan dan kaki.... memang melenguhkan tulang belakang dan tulang tangan.... [physically]

hahaha...itu sjelah pngalaman aku.... ada ramai lg wanita di luar sna tu yg mempunyai lagi banyak pengalaman untuk membuktikan bahawa "BEAUTY IS PAIN" contohnya waxing ke, diet smpai xmkn nasi lemah bermaya nak jln.. liposuction ke.. suntik botox ke...plastic surgery ke..dan mcm2 lagi.... ... kekadang sampai tak terfikir mereka sanggup buat smpai mcm tu untuk jadi cantik....

kepada semua wanita yang membaca entry ini.... tidak salah jika ingin kelihatan cantik..
dan tidak salah jika anda sanggup bersakit semata-mata untuk jadi sakit.. tp.. fikir baik2lah... berbaloikah??? dan apa yang PALING PENTING.... tidak salah jika hanya mengalami kesakitan dunia semata-mata untuk jadi cantik... tapi jangan sampai DI AKHIRAT KELAK MENDAPAT SAKIT SEMATA-MATA UNTUK KELIHATAN CANTIK DI DINIA.....fikir dlu..apa yg korang buat tu... melanggar hukum agama ke x... hehehe.... dah jd ustazah lak... ;p

p/s : beauty is pain..pain is beauty... aku tgh sakit pinggang ni... adakah maksudnya aku cantik??? wahahahahaha....... sila muntah skrg.... ;p




:: gmbr di ambil dr en. Google ::

Friday, September 24, 2010

:: AKU LALANG ::

hahaha...
sgt tepat..
tidak teguh pendirian..
tidak cekal keazaman...
itulah aku...
mcm lalang kekadang...
mcm laut pon ye jugak.... ada pasang surut..
macam roda pon ye jugak...
macam Aishwarya Rai pon ye jugak... (hikhikhik... mengambil kesempatan dalam kelekaan)
ini gambar oleh THABIT

semua benda yang aku buat dipengaruhi oleh faktor2 persekitaran...
kalau time mood elok....
banyak benda boleh buat...
mulut tersenyum nmpk gigi a.k.a tersengih memanjang...

time mood rosak..
boleh letak mempelam potong penuh-penuh kat muka...
untung-untung jadi jeruk...
sebab aura masam dah sama level dgn cuka... hahaha

mcm nak menulis gak..
time ada mood.... rasa nak post 10 entry sehari...
mencurah2 idea menulis dtg..

tp klu mood mcm sekarang...
10 hari tentu lagi boleh post satu entry...
sejam termenung...
10 patah pon xtertulis..

adeh la...
tp nak wat mcm mana..
ni diri aku..
ni blog aku..
terimalah seadanya... hahahaha....

p/s : ini entry sampah.. selepas baca...sila print... koyak2 pastu buang dlm tong sampah... ;p

Wednesday, September 22, 2010

:: CREDIT vs DEBIT ::

okey...
jgn terkejut...
aku bukan nak ajar akaun kredit debit baki bawa ke hadapan semua benda mak alah tu..
xmo crita panjang msa intro......
hari ni nak cerita pasal debit card...
tapi.. isu ramai bankrup disebabakan oleh credit card bukanlah satu isu yang baru..
dah lama dah tau....
sebab tu kau mengambil langkah berhati-hati dengan tidak mengapply mana2 credit card {setakat hari ini}..
sebab aku kenal diri aku...
bila angin berkenan giler dtg... xkira harga mahal ke x.. aku mesti nak jugak..
klu xdapat..
memang 2,3 hari xlena tidur....
1) sekiranya ada aku ada credit card.. maka sesenang hatilah aku swipe the plastic money... dtgla sape2 untuk bg nasihat..aku xheran dah....dah boleh swipe... rembat je la kan...
2)tapi.. klu xde plastic money... walau berkenan tahap bapak pon..aku boleh menyedarkan diri bahawa status kewangan tak melayakkan aku untuk memiliki barang tersebut...even sedih xdapat... nak wat mcm mna...dah xde cara nak byr kan.. xkan nak mnyanyi kat dlm mall tu untuk kutip sedekah... hehehehe...

ok..berbalik pada isu ramai orang yang yang berbelanja mewah dengan tidak sedar diri atau buat-buat tak sedar diri yang diri dia sebenarnya tak mampu untuk bermewah sebegitu rupa... maka... individu-individu mcm ni lah yang akan menghadapi masalah menanggung beban hutang credit card yang melampau....

kerajaan dah wat amcam2 kempen... tapi... pihak bank lagi kuat wat promosi soh memiliki credit card.... kononnya kempen untuk keselamatan pengguna.. klu ada kredit card..xpayah bawak cash money byk2.... klu kne ragut pon.. kerugian xde la byk...

ok..fine... so untuk menyangkal kepentingan credit card untuk keselamatan seperti di atas.. adalah ahli bijak pandai yang betul2 nak menolong manusia dari terjebak dgn hutang credit card dengan memperkenalkan debit card.. hampir2 sama...

card dia mcm credit card {jd anda tetap akan nmpk bergaya cool + macho... bkn ape..ada sesetengah org..guna credit card konon bajet nmpk bergaya or kaya huhu~~...} .. ada yang visa..ada yang mastercard... cuma konsep dia berbeza... sebab duit yang kita swipe tu adalah duit kita sendiri... mcm aku sendiri..aku guna CIMB debit card... dia guna system mcm topap... korang masukkan jumlah duit dalam akaun debit card tu..so sebanayak mna yang korang masukkan... sebanyak tu la yg korang boleh guna... klu guna debit card maybank.. card tu connected dgn akaun maybank korang..sebanyak mana duit dalam akaun korang..sebanyak tu la korang boleh guna... so betol la.. korang xpyh bwk cash... {bank lain aku xsedia maklum mcm mna}
( sebab rupa diorang sama.. aku pon xsure... yang ni credit or debit card En. Google... betapa nak cakap tiada perbandingan dari segi luaran... hehehe)


abes tu... nape xguna atm card jek...?? skrg pon byk kedai yang boleh accept atm card....

ye betol.. tapi debit card ni..dia mcm lebih meluas la sikit penggunaan dia berbanding atm card... mcm boleh guna untuk isi minyak sma mcm credit card... and semua kedai yang terima credit card..dia boleh terima debit card... klu atm card tu...still limited la....

cuma....

pihak bank mestilah xsuka klu ramai orang guna debit card..sbb rugi la diorang... mna boleh diorg nak charge kadar faedah kat kita.... sebab kita mmg 100% guna duit kita... bukan didahulukan oleh pihak bank...

maka.. diorg xnak kalah...
mcm2 promosi dia wat untuk crebit card...
spent byk ni dpt point byk2.. boleh tkr dgn hadiah...
klu byr guna credit card kat kedai tu.. dapat less beberapa %..
isi minya guna credit card dpt diskaun 5% mcm tu la... {bagi card tertentu dan munyak tertentu}
klu guna debit... xdapat pun keistimewaan2 itu.......>>TRICK DIORG SUPAYA RAMAI ORG GUNA CREDIT CARD INSTEAD OF DEBIT CARD<<

dan yang paling mensgengkelkan...
bila berurusniaga secara online...
memang penerimaan debit card limited...
kebanyakannya nak credit card shj...

sebagai contoh....
baru beberapa jam yang lepas...
Aku nak beli tiket Teater Muzikal Tun Dr. Mahathir..
nak byr guna cimbclicks.... google chrome xsupport pembayaran mobile88 secara cimbclick...
mencuba nasib guna debit card...mcm2 doa baca nih msa duk click2 tu...
ye la..seat mostly dah fully booked dah...
lewat sejam berkemungkinan besar xkan berpeluang untuk tgk teater tu... T_T
ok... clik2 submit... then sampai satu level..
dia mintak limit Credit Card ( CC)... aku Debit Card (DC) mna ada limit..
pergh... tertunggak separuh jalan..
last2... call abg ipar aku...
mintak tlg dia belikan guna CC or XPS... mna2 lah...asalkan dapat tiket..

thanks bro!!! sgt2 terhutang budi... hehehe...
akhir tahun lepas pon..msa aku nak tgk teater Natrah..
beliau jugak la jd tukang tolong beli..
sbb msa tu.. mmg aku buta lagi cara pembelian tiket Istana Budaya...
tahun ni igt nak tgk Tun M ni..xpyh la nak susahkan beliau...
rupa2nya...sangkaanku meleset....

p/s: government.. klu betol nak elak ramai orang dari menggunakan CC... tolonglah upgrade penggunaan debit card biar jd sama level dgn penggunaan credit card....jgn la bg limitiation sehinggakan suatu hari nnt..aku terpaksa apply jugak credit card yang durjana {sebab aku akan tewas dgn godaan nafsu membeli.... ni... klu ada CC skrg ni.. konfem aku dah beli dah Samsung Galaxy sbijik.. tv LCD LG 50" letak dlm bilik.. handbag COACH puajaan hati setiap masa konfem aku beli.... huhuhuhu~~}..
kasihanilah kami yang xmau jd mangsa indah-sementara-semasa-membayar-dengan-credit-card ni... please..!!! please!! please!! kamu jangan nakal.. eh...!! tetiba muncul lagu aliff oiam.... hahahaha...

Tuesday, September 21, 2010

:: MAHER ZAIN ::

Siapa xkenal maher zain...angkat tangan???

uiskh.... ramai jugak...

xpe..xpe...
jatuh tgn... and ape lagi... googling la "maher zain"
hikhikhik....

ok..
aku pon xde la knal rapat sgt dgn maher zain ni...
jiran pon bukan..sedara?? memang jauh panggang dari api la... hehehe..

ok..serba ringkas tentang Maher Zain.... {banyak2 aku pon xtau... hahahaha}
dia dilahirkan di Tripoli...Lebanon....
ayah dia seorang penyanyi..
jadi sejak kecil dia dah diintroducekan dengan muzik...
bila umur 8 tahun.. barulah dia dan keluarganya berpindah ke Swedan..
bersekolah kat sana....
ada degree Aeronautical Engineering..
tp dia punya passion lebih kearah muzik..
jadi dia pun b erkecimpung la dengan industri muzik..
tapi bukan sebagai penyanyi...tp lebih kepada composing la..pelbagai genre..
dia pon join RedOne Production di Swedan...
ramai la artis fofuler sebab dia..
pastu dia pindah ke RedOne US....
RedOne ni kira production glamour la sebab ramai artis populer bwh label tu macam arwah Micheal Jackson, Akon, Lady Gaga, Enrique Iglesias.. and many more...
tapi bak kata orang..
walaupon dia minat bidang tu... tap hati dia rasa something kurang.. rsa mcm xkena dgn life mcm tu...
so dia pun balik Sweden...
and masa dia balik Sweden...
dia mula mendekatkan diri pada jalan yang lurus...
Selalu berkunjung ke Masjid Stockholm ..
kat sana jumpa la ahli2 jemaah {mcm geng Tablaigh la kot} yang seterusnya menjadikan beliau seperti beliau pada hari ini..

“If I had one thing I’d like to tell people out there it would be that it’s so easy to see the right way if we just open our eyes and look properly; that’s what happened to me.” --> MAHER ZAIN
Lagu dia semua best... antaranya..
6) Alhamdulillah // Thank you Allah
9) Awaken
>> klik pada tajuk lagu utk dgr lagu itu <<

lagu-lagu inilah yang dinyanyikan toyol setiap kali toyol bergerak.. hikhik..duk pusing CD Maher Zain jek.. hehehehe....

p/s : 15 October 2010 ni.. Maher Zain datang Malaysia... tapi sayang... aku kena kahwin dengan Maher Zain weekend tu... eh!!! bukan...bukan.... aku ada kursus kahwin weekend tu... xdapatla nak tgk.. lagipon..cikgu addmath aku selalu pesan.. "utamakan yang terpenting daripada yang penting-penting".... jadi.. kursus kahwin dgn Mr AF lebih penting berbading konsert Maher Zain... unless..aku kahwin dgn Maher Zain..lain cerita la pulak ahakz... hikhik.. tapi.. rakan-rakan sepekerjaan {ZAI,KAK BANI,KAK PAH, KAK MOON, ANIS} semua pergi... huhu~~... bestkan klu tarikh xclash... boleh tgk konsert maher zain.. T__________T

info lanjut..tgk [ SINI ]...



Friday, September 17, 2010

:: AKU & SECRET ::

Aku ada satu prob...
tapi xtau aku sorang je ke..
or ramai lagi yang menghadapi dilema mcm aku..

al kisahnya... tentang kek secret recipe..
sangat best...
aku suke smua yg melibatkan bunyi choc... hahahaha {i'm chocoholic}

dah klu aku dah suke..apekebenda yang masalhnya lagi??

aku menghadapi masalah dgn kek secret..
sebab dia punya size sbijik tu besar sgt... brapa kilo ek? 2kg ke? --> aku assume je la..sbb aku googling xjpe jwpn...

ye..saiz dia tersangatlah besar untuk aku yang slim dan xkuat makan ini.. {hak hak hak!!... gelak guling2 bca statement ni }
sebagai contoh..
nak kuar celebrate birthday aku or Mr. AF...
kami hanya keluar berdua or bertiga (bukan syaitan okay yg ketiga tu.... mungkin abag aku join skali or adik dia join skali)
terpkasalah kami beli kek secret yg slice tu utk sambut birthday....
ye la..xkan nak beli sbijik kek yang besaq gedabak tu utk mkn berdua....
sgt2 lah xkne dgn events...
dan bila beli kek slices ni... rsa mcm xspecial..
rsa mcm.. "blergh... lossernya kek birhday kek slice"
huhuhu~~
jadi. kami beralih arah kepada kek Baskin Robin or bkery cottage or mna2 kedai kek yang berdekatan je lah.. secara x langsusng... pelanggan sudah lari.. --> notice this wahai Secret RECIPE

dan situasi kedua..
bila nak sambut birthday ahli keluarga aku yang lain [ abah//ma//kak//abg edi//abg//aku//ezry//erina//erisya ]... selalu menghadapi masalah bila nak beli kek birthday dari secret recipe..
ye ah.. keluarga kami kecik..dan biasanya birthday disambut secara dalaman shj...
dan skali lagi saiz keke mengganggu kosentrasi untk sambutan...
ye ah... kek secret tu sesuai sekiranya ahli yang berada di majlis dan yang berumur 7 tahun ke atas adalah seramai 15 orang atau lebih .. barulah boleh habis...
maka..sah2 family aku x menepati syarat itu.. [setakat hari ini la }
jd.. untuk mengelakkan di bebel oleh bonda dan ayahnyda sekiranya kek xabes.. or xsanggup rsanya melihat bonda dan ayahnda terpaksa mkn kek dgn banyak {even dah tau paras gula mereka tidak normal..} semata-mata untuk membantu menghabiskan kek..
maka..terpaksalah kami menukar pemilihan kek di bakery-bakery.. or cottage-cottage yang menyediakan kek dalam size yang lebih kecil... or terus tukar trend... xbeli kek dah... beli cupcakes or donut2 yang bermacam kaler dan flavour.... hehehe...

jadi aku musyikil...
aku sorg je ke yang ada maslah mcm ni??
adakah aku weirdo???
tapi kalau bukan aku sorang yang menghadapi masalah mcm ni...
aku harap...
Secret Recipe tiak ambil mudah hal ni...
buatla borang survey....
so improvela mna2 part yang patut..
bukan apa.. at least.. bisness korang jugak yang akan jd mantap..
customer x lari semata2 nak cari kek yang size lebih sesuai dgn bilangan ahli jemaah....


:: SELAMAT HARI MALAYSIA ::


this cute little girl is Shue Fern ( i'm not sure the exact spelling )
she is 4 years old..
she can speaks Mandarin, English and Malay..
she came to my house for Hari Raya...
and she loves to eat Maruku..

this is what we call Malaysians..
Happy Malaysian Day to all the Malaysians..
wherever you are... you are still Malaysians =)

p/s : Ezry... are u interested?? hikhikhik...

Thursday, September 16, 2010

:: KAU PERGI JUA ::

dalam kemeriahan menyambut kehadiran Syawal pada kali ini...
hati aku suram..
seperti yang aku cerita dlm prev entry...
ada beberapa faktor...
tapi yang utama adalah kerana berita kematian...

1) berita kematian arwah Dato' Sosilawati dan 3 rakannya yang telah dibunuh kejam <<>>... al-fatihah...

2) pada 2 Syawal... telah mendapat panggilan telefon yang mengkhabarkan datuk saudaraku merangkan bapa saudara emakku telah meninggal dunia.. arwah merupakan adik bongsu kepada nenek belah emak.. rumah beliau berkembar dgn rumah nenek... aku panggil arwah pak chu yob...
arwah xde la sakit teruk.. hanya sakit tua.. tu pon bukannya sakit terlantar berbaring xboleh nak gerak... arwah boleh bergerak... cuma dia mengidap alzheimer.. dan diabetis menyebabkan arwah sentiasa penat...
emak aku sangat rapat dengan arwah... selalu mak aku cerita mcm mna msa kecik arwah selalu bwk mak kau jalan2 keliling kampung... beli barang untuk mak aku... dan mungkin juga bakakt memasak mak aku tu diwarisi dari arwah... arwah dulu ada kedai makan betul-betul depan RTM Wakaf Che Yeh... sape xkenal mee goreng pak chu yob... sape xsuka roti canai pak chu yob... sup tulang xpayah cakap.. all time fav... tapi... disebabkan telah tua.. pak chu yob dah lama berniaga masak.. tapi tagline popular dalam family aku klu mak aku gorng mee... "Sedap mee goreng ni.. macam mee goreng pak chu yob" ...dan kini ..arwah sudah tiada...
arwah seorang yang sgt lembut.. xpernah dengar mcm mna suara dia marah orang.. xpernah dgr suara dia xpuas hati dgn orang.. xpernah dgr sara arwah merungut...{ 24/7 korang boleh dgr aku marah2..merungut..mengeluh.. sungguh mazmumah sikapku} pendek kata... arwah seorang yang sgt sopan dan baik pekertinya... dan sebab itu.. pemergiannya dirasai oleh ramai pihak.. cuma aku dan family yang xberkesempatan untuk melawat jenazah arwah.. hanya mampu kami kirimkan doa dari kejauhan untuk pak chu yob..semoga pak chu yob aman dan sejahtera di sana... dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman... aminnnnnn...
3) dan belum sempat aku nak post entry arwah pak chu yob... pagi tadi dikejutkan dengan berita yang tidak disangka-sangka... kak diana, rakan sekerja aku di SMAI telah meninggal dunia di Hospital Teluk Intan setelah sehari koma... sangat-sangat terkejut... dan sebak menerima berita itu... nak kata aku ni rapat sangat... xde la... tapi.. banyak la juga cerita kami kongsi bersama..

- msa awal2 beli toyol..toyol kne servis.. almost 2 weeks.. so sepanjang tempoh tu.. kak diana bermurah hati menumpangkan aku pergi skolah dgn beliau...

- ada masa kadang2 kak diana xsihat.. jadi.. kak diana pulak tumpang aku ke sekolah...

-meja kami agak dekat..jd klu duk kat meja guru mmang selalu la mnyembang merapu2... komplen psal budak2... kekadang pinjam pen..pinjam pembaris... pinjam2 novel {arwah ada koleksi novel yg agak banyak} dan kadang buat lawak bersama....

- seawal pagi lagi kami dah akan menjamu selera di kantin bersama-sama... sekarang... semua dah tiada...

- awal tahun ni..arwah melahirkan baby..tp xcukup bulan sbb arwah ada HBP...jadi byk la jugak aku sembang2 dgn arwah psal penjagaan budak tak cukup bulan based on my experience dgn si kembar kakak aku tu... dan baju2 baby tu arwah mintak tolong aku beli kat KL dalam 5 helai...

cuma... ada rasa terbuku di hati.. yang tak mampu untuk ulang semula...

- semasa salam raya hari tu.. aku btol2 xde memori..aku salam ke x dengan arwah... T_T

- sepanjang bulan puasa... aku byk buat kerja kat lab.. jd jarang duduk di bilik guru.. jd.. mmg jarang berborak dengan arwah sepanjang bulan rmadhan lepas.. tambah2 beliau selalu tidak sihat dan MC or ada appointment dgn doktor..

- biasa cuti aku ada la jugak sms arwah... tp cuti raya hari tu.. aku x sms langsung.. xwish HARI RAYA ape pon.... dan sekarang rasa sungguh terkilan... dan rasa ingin aku undurkan masa... agar aku boleh qadha semua apa yang aku xsempat buat dgn arwah... T_T

- untuk kak diana... saya doakan agar akak damai di sana... dan semoga roh akak ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman...

- saya doakan anak-anak akak akan mendapat kasih sayang secukupnya daripada suami akak, keluarga akak dan juga insan2 lain walaupun akak sudah tiada di sisi mereka... ikhlas dari hati saya doakan untuk akak dan keluarga...

- akak tengok gambar yang saya edit untuk persaraan Hjh Hamidah.... saya xsempat nak buat gambar akak bersara.. mungkin ini saja yang mampu sy buat untuk akak... sekali lagi..semoga akak tenang dan damai di sana.... al-fatihah...aminnnnnnnn...

Wednesday, September 15, 2010

:: SEMPOI KAH?? ::

Tadi aku merayau-rayau berblogwalking.. dan aku terspot gambar ini...

memang sempoi... i'm not sure is this for real or some people just make them up.. untuk membuat lawak antarabangsa...

kalau betol tahniah la nak ucap pada hero&heroin di atas sebab telah berjaya memecah ketradisian kad kawen dgn menggunakan ayat yang sempoi...

aku?

aku dengan yakin bahawa aku akan gunakan ayat jemputan tradisi penuh madah2 tapi simple di dalam kad kahwin aku nanti.. dan aku yakin..Mr. AF pon sependapat.. bukan apa.. bahasa jiwa bangsa kan.... tambah2 aku ni jenis yang konservatif... {yang pasti.. kad aku murah2 saje.. takat nak jadi tetamu tong sampah jugak kan.. hehehehe...}

contohnya..
bila tgk gambar2 kawen orang..
cantik-cantik..ye la..boleh kata trend kahwin sekarang, ribu ribu ringgit malaysia semata-mata untuk gambar kawen shj..
sebab tu hasilnya marvellous...
promote photographer ni untung2 dia shoot free jek utk majlis aku kawen.. hehehe
berminat?? boleh click sini

:: IKLAN ::
>>aku xguna fadhil ni... aku guna En. Khairil Mazwan (i'Allah) yang merangkap boss Mr AF msa di MIMOS dlu..... .. boleh tgk hasilnya di sini.. nak upload sample pic tp failed sebab all the pics are protected..<<


tapi kadang-kadang, aku pernah juga terjumpa gambar pengantin yang terlompat-lompat..
xkira la outdoor photoshoot ...




or depan pelamin (yg ni lagi teruk.. depan tamu boleh terlompat2 and paling best..dgn tamu skali terlompat sama... sungguh la very the sporting habis...)...



well.. aku accept dunia ini ada kepelbagaian..
sama jugak dengan pemikiran..
ada org boleh terima..

ada orang tidak.. {sebab aku pernah jumpa dgn beberapa orang yang sependapat mcm aku }.. aku xleh nak terima.
sbb bagi aku.. seri pengantin letak pada senyum simpul yang malu2...
sbb tu bagi aku..klu pngantin duk tersengeh-sengeh...
gelak huha huha... terlompat-lompat msa photoshoot.....
mcm lari dari tema pengantin baru.
yang merangkap raja sehari....
raja mna ada wat perangai mcm tu...
kesopanan harus dijaga..
jadi... mulai sekarang..even lambat lagi nak kawen..anda boleh merancang.. pose mcm mna yang anda inginkan untuk gambar kahwin anda...

1) manis sopan natural senyum simpul penuh kemelayuan dan ketimuran..?

OR

2) ceria happening modern style xnampak natural tunjuk anda happy giler dapat kahwin?


p/s : klu photographer aku soh posing pelik2 bertentangan dgn etika kesopanan dan kenaturalan or kehendak kita... we should refuse.. we paid them rite.. so they should listen to us.. not the other way around..

:: sumber gambar dari En. Google ::

:: DEJA VU ::


FUHHHHHHH!! FUHHHHHHHHHHHH!! -> tiup habuk2, debu2 and sawang kat blog ni... almaklumla... lama sgt xbukak... sibuk membuat persiapan raya + sibuk berhari raya... hehehe... { di kesempatan ini, masih belum terlewat seandainya saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN kepada pembaca-pembaca blog saya yang picisandankurangilimiahpastubanyakmerapudankekadangsyoksendiri.. saya menyusun 10 jari andai ayat2 ini pernah mengguris hati dan jiwa secara langsung dan xlangsung...}.. dengan bermulanya Syawal... saya berazam untuk menjadi orang yang lebih baik dan lebih beretika dan bertanggunjawab dan labih matang... hahaha...ape kes bulan Syawal nak wat azam... xpe..xpe... mana2 bulan pon boleh nak wat azam..yang penting.. ada keazaman.. thuuuuuuuu dhia!!!.. ayat berbelit2 sudah datang hahaha...

mcm mana suasana hari raya kali ni? pada aku hari raya ini agak suram berbanding tahun-tahun yang sebelumnya.. mungkin disebabkan beberapa faktor yang tak dapat dikenalpasti... aku cuba menyenaraikan beberapa faktor tapi xdapat nak membua keputusan yang sahih lagi muktamad...

1) tahun ni banyak mengimbau kenangan raya nostalgia....menyebabkan aku rasa pada umur begini... tersangatlah tidak meriah berbanding masa zaman muda-muda dlu.. lebih2 lagi bila banding masa zaman skolah rendah yg tentu hari raya terasa maha best... psiko btol la aku nih..

2) hasrat nak bakar bunga api merdeka pompampompam xkesampaian sbb stock abes.. sobsobsob.. cuba bersangka baik dgn berfikiran mungkin hikmahnya supaya xmembazir duit huhu~~

3) maybe rancangan TV macam hampagas... penuh dengan cerita hantu dan cerita lawak..
CERITA HANTU
-dibuat2 supaya jadi seram sampai dah xlogik jdnya.. contoh.. aku beriya2 nak tgk cte "Jangan Tegur".. so tercongokla tengok.. tapi sakit hati giler bila tgk.. dalam rumah ada jenazah... pastu biar jek jenazah sensorang mcm tu... mcm jahiliah la pulak.. biasa yang aku tgk secara betol.. klu nak kebumi awal pagi esok... jenazah tu orang xtinggal sensorang..orang akan sentiasa duk baca ayat-ayat al-quran.... pengarah mcm mna ni??? huhu~~

CERITA LAWAK
aku tunggu la nak tengok..tapi sesaat pon xde part yang aku boleh nak gelak.. lawak apekebenda??? benci btol la dgn lawak bodo mcm tu.... argghhhhh.. rakyat Malaysia ni bodoh2 ke sampai pengarah duk wat cerita2 bodo macam tu? dapat sambutan ke? terhina aku rasa bila menonton... huh!!

4) yg ni complicated nak explain.. mesti jd panjang berjela-jela...ok mcm ni..

-biasanya klu kakak aku xbalik beraya di rumah mertua, aku dan family akan beraya kat umah kakak aku kat KL... jadi aku akan duk kat KL sampai la habis cuti... {bersama seluruh ahli keluarga disepanjang cuti adalah kemeriahan raya }..
- kalau kakak aku beraya di rumah mertua dia di Ipoh.. maka ahli keluarga aku yang selebihnya akan beraya di Parit Buntar.... kakak aku akan sampaila pada raya ke-2 or ke-3 dan stay di sini sehingga dua hari or sehari sebelum cuti abes dan kembali bekerja.... raya pertama dan ke dua dan ketiga biasanya masih meriah dgn kunjungan tamu dan aku menjadi tetamu.... jd pengisian cuti raya adalah penuh dan dapat bersama ahli keluarga sehingga habis cuti (lebih kurang)

pada tahun ini... kakak aku xberaya pertama di rumah mertua... dan aku satu family beraya di Parit Buntar... raya ke-3, kakaknda bergerak ke rumah mertua... cuti panjang nih.. almost 2 minggu.. raya ke-4 org dah xde dtg beraya... klu ada pon xmeriah mcm raya pertama-ketiga... jadi hati mula terasa sunyi sebab menghabiskan diri dgn tidak lengkap ahli keluarga... huhu~~.. jadi..jika anda teringin untuk mengubati jiwa parahku ini... mai dtg beraya umah aku ramai-ramai.. bg aku rasa kemeriahannya sementara nak kembali bekerja lusa nih... bila xde tamu ka umah..mula la rasa duk nyanyi lagu Kris Dayanti- Meniti Hari.. tu yang redup Parit Buntar sehari dua nih.. hahahaha .... { terasa mcm nak suggest kak kakak aku... 1st raya raya kat umah mertua... pastu baru dtg raya sini sampai hari-hari2 terakhir cuti? ;p } skali kakak aku wat btol.. ada la pulak orang wat entry "1 syawal yang tidak meriah" hahaha... aih.. masalah jiwa btol la aku nih.. huhu~~

dah separuh hari baca... xde satu pon yang boleh relate dgn tajuk entry.. deja vu konon...

sabaq.. ada lagi faktor terakhir..
gambar ini diambil di sini

5) mungkin raya kurang meriah tahun ni sebab negara digemparkan dengan berita pembunuhan kejam arwah Datuk Sosilawati pada hari kedua raya.... suasana tergempar macam ni pernah aku rasa masa hari raya masa aku tingkatan 2, tahun 1999 {ohho..ni check kat google.. sbb dlm meori aku igt masa aku darjah 5 huhu~~).... masihkah korang ingat..dalam kemeriahan main bunga api... ada mak spupu aku cakap.. "Along Spoon kne bunuh..".. terus semua orang duk tunggu berita...masa tu bunuh tikam tikam pastu buang kat gaung tu dah rasa kejam thap binatang dah tu...
dan tahun ni berlaku lagi.. seolah-olah DEJA VU {mcm drama Melayu... mesti kena ulang sebut tajuk drama dalam dialog} hari raya duk tunggu berita... macam xpercaya pon ada... sebab dalam hati aku..masa orang kecoh kata arwah hilang.. aku yakin dan percaya polis akan jumpa mreka hidup-hidup... tup tup.. kata kene bunuh... igt jumpa mayat ke ape.. xsangka sekejam itu rakyat Malaysia sampai mampu bunuh, bakar, buang (3B)... rsa macam xpercaya {sampai la aku xleh bayang mcm mna.sbb terlalu seksa... so aku hanya nampak wajah sosilawati yang tersenyum...} ni aku yang xde kaitan darah daging or pernah dapat wang sumbangan ke ape.. mesti lagi teruk perasaan orang yang mengenali arwah..... xde perasaan belas langsung ke masa wat kat orang macam tu?? memang aku mengutuk giler tindakan perbuatan mereka-mereka ini (mcm PM or menteri-menteri lak cakap "mengutuk tindakan" ).. yang paling kesian... 3 0rang lagi yang xpasal-pasal menjadi mangsa keadaan... takziah diucapkan kepada ahli keluarga mangsa yang terlibat.. dan takziah juga kepada semua ahli keluarga suspek.. malang sungguh kalian ada darah daging kejam xberperikemanusiaan macam tu...

apa pon.. al-fatihah..semoga arwah yang terlbat dalam kes pembunuhan kejam ini (kes sosilawati dan rakan-rakan + yang dilaporkan hilang tapi masih belom dikenalpasti) ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman (bagi yang beragama Islam lah)....

p/s : pendapat aku secara individu.. tanpa ada sebaran niat politik or mengaut keuntungan or mencetuskan kontroversi... bila org bandingkan antara kes Altantuya dan Sosilawati... aku dengan yakin bahawa kes Sosilawati adalah lebih dahyat berbanding Altantuya... cuba kita lihat... Altatuya tu bukannya yang "baik-baik" sgt.. ada skandal... datang nak mintak duit @ blackmailing... cuma..xpatutla beliau di bomb sebegitu rupa (kejam tahan iblis gak)... berbanding dgn Sosilawati... segala duit yag dia ada adalah duit hasil dari titik peluh beliau.. xde jadi perempuan simpanan ke apa.. byk la jugak hulur sumbangan bantu org yang perlukan bantuan... tinggi la sikit pekertinya... jadi.. Sosilawati tidak seharusnya diperlakukan sebegitu...dibakar sampai jadi abu.. buang pulak kat sungai... mmg kejam ah manusia tu... xleh nak ckp dah mcm mna.. akhirat soksok memang xterlepas ah... tapi harap kat dunia ni pon dia xterlepas jugak.. JAHAT!!!!{sampai x poin aku nih.. huh..susah btol nak explain..xfaham xpe lah... abaikan. xmasuk PTK ~~ } sekali lagi.. al-fatihah....

TIDAK LUPA..SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN KEPADA PDRM KERANA BERJAYA MENYELESAIKAN KES INI DALAM MASA YANG PANTAS.. MEMANG CEKAP... !! SALUT!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...