header flash

Sunday, September 5, 2010

:: BERSEDERHANALAH ::


bersederhana atau berwasatiah maksudnya iaitu sikap tidak yang keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan samada dalam pemikiran atau perlakuan supaya sesuai dengan peraturan agama, norma hidup dan nilai masyarakat .

Rasulullah S.A.W bersabda
“ sebaik-baik perkara adalah yang sederhana ”


bersempena bulan Ramadhan yang tinggal beberapa hari lagi ni, dan juga Syawal yang akan menemui kita dalam masa beberapa hari saja lagi ni... masih belum terlewat untuk kita saling nasihat menasihati sesama kita agar bersederhana atau dlm perkataan lain... tidak boros seterusnya membazir..

1) Apabila datangnya Ramadhan... penuh Bazaar Ramadhan..sampaiakn orang boleh kaut untung ribu2 atas angin dgn hanya jual tapak bazaar... kenapa perlu jd mcm ni? kenapa perlu ada Baazar Ramadhan? bukankah Allah menyuruh kita berpuasa dengan erti kata lain untuk menahan nafsu? nampkanya..awal2 lagi dah fail... bila puasa.. seolah pesta makan pulak... kalau sebelum ni msa dinner xmakan ais.. tapi bila puasa... terus kalah dgn godaan nafsu nak minuman berasi.. pastu xcukup satu jenis... air soya ada, air bandung ada, air tebu ada, air cendol ada.. lauk pauk pulak penuh meja... last2.. perut dah penuh..xlarat nak makan... buang semua... {lauk pauk Bazaar Ramadhan tau lah kan.. bukan tahan lma pon... nak simpan sahur pon dah xboleh} maka... objektif Ramadhan pon kurang tercapai.... kalah pada nafsu... **actually aku menulis dgn muka merah membahang sebab terkadang aku pon tergolong dlm kategori tewas pada nafsu.... tp xdelah aku jajah Bazaar Ramadhan tu... cukup dgn kurma, air kosong, dan mkn tu yg kadang2 tambah xingat dunia huhu~~ tp aku mmg makan banyak... sbb tu smua org akan kta.. "ko nampak makin berisi la skrg" T_T ... xpe.. next time..kita berubah untuk kebaikan... inshaa Allah bak kata Maher Zain..

2) yang kedua... masa Hari Raya.... especially golongan mak2 orang nih.... serba bagai nak tukar msa hari raya.. langsir nak baru... sofa nak baru... TV LCD nak tkr jadi TV LED.... pendek kta serba benda nak baru.... betol.. Islam menggalakkan kita untuk meraikan kedatangan Syawal... tapi xde pulak suruh sambut dgn semua barang baru.... langsir xpernah basuh... mmg la nmpk berkulat..cuba basuh.. cantik aih.. berseri2 lagi adalah.. sbb kemalasan nak urus rumah.... dah tergolong dalam masalah pembaziran lak... tp bg yang dah 4-5 tahun tak tukar langsir baru... xsalah la nak tukar... yg salahnya klu tiap2 kali raya nak tukar....pastu kne beli lak satu almari baru.. khas untuk simpan langsir2 previuos... huhu~~... erk.. kepada individu2 yang berkenaan.... "Hari Raya Haji nnt xnak tukar ke langsir tu?" ;p

3) ini sesi memberi tazkirah kepada diri sendiri.... Bab baju raya.... ye.. saya tau.. saya kalah dgn tuntutan nafsu... sy janji xnak ulangi dah ketidaksederhanaan saya menyambut hari raya sejak beberapa tahun yang lampau kerana memiliki baju raya lebih dari 6 pasang..... dengan ini... saya.. Hasniza Ibrahim, berjanji dan berikrar,xnak beli/tempah sebarang baju kurung/kurung moden/kebaya dan yg sewaktu dengannya {blouse + t-shirt+dlmm terkecuali ok} sehinggalah Hari Raya Aidilfitri tahun depan.... tu pon xnak lebih 3 pasang... **kecuali ada kes2 tertentu dan terdesak... saya terpaksalah tempah...

4) biskut raya.... tahun lepas sy tergolong.. tahun ni selepas insaf.... sy xtempah banyak sgt dah.... lgpon betol.. tahun lepas sy buat pemerhatian.... bila tamu dtg umah.... saya hidang biskut raya sementara tunggu meja penuh... sorang pon xjamah biskut raya... kacang2 krepek2 diorg makan.....sy assume dia kenyang... bila gi kat meja makan... bila hidang menu2 berat.. uiskh.. laju makan.. bertambah-tambah... means..mereka bukanlah kenyang cuma xnak makan.. jd bertitik tolak dari situ... sy berazam..tahun ni.. budget untuk kuih raya akan dibawa ke akaun untuk menu2 berat hari raya... so.. boleh buat dgn kuantiti yang lebih banyak..dan tamu boleh mkn nak tambah byk kali pon xpe... **kepada individu yang ckp dalam hati or sokseksoksek kat belakang yg sy kedekut cut budget xmo tempah biskut raya kat ofis sedangkan sy ada agenda yang jauh lebih bermakna dan mengeyangkan dari biskut raya itu... saya maafkan kalian... ceewah.... hahaha...


INI KISAH SIN CHAN YANG SEDERHANA

Nenek : Wah!! Bagusnya Ezry dah puasa sampai 10 hari... Ezry nak hadiah ape?
Ezry : Nak mercun ....
Nenek : iskh... mercun bahayalah.... nnt kan kne mata jadi buta... kne tangan putus jari.... *(nenek ada agenda tersembunyi)... nenek bagi hadiah baju melayu, nak?
Ezry : xnak lah baju melayu..... Ezry dah ada banyak dah.... xnak la banyak sangat... bukan selalu pakai pon... ----> ( wasatiah 1)
Nenek : Abes tu... Ezry nak ape?
Ezry : Atuk cakap nak bagi kereta remote....
Nenek : btol ke atuk cakap nak bagi kereta remote?? *(xtau bila atuk wat komplot dgn cucu)
Ezry : btol... hari tu atok cakap.... boleh la Ezry main dgn Ijat.... *(memori si sin chan ttg janji tidak dpt dipertikaikan)
Cik Sue : Dah besar pon nak main kereta remote ke? bukan dlu dah ada kereta remote?
Ezry : memang la..... tapi..... (ayat standard Ezry).. semua2 dah rosak.. Ezry xboleh la nak main dengan Ijat....
Cik Sue : oooh... ni nak kereta remote sebab Ijat ada kereta remote baru la ni ek?
Ezry : Cik Sue xkesian ke tgk Ezry tgk saja Ijat main... Ezry xboleh main... *(nada sedih tetiba..mmg sin chan hahaha)
Cik Sue : Ezry... heli remote xnak? --> cucuk jarum.. untung2 boleh tumpang main...
Ezry : xnak lah.... nnt Ijat mesti suruh papa dia beli heli jugak.. kesian papa Ijat.... --> wah!! jawapan budiman... hahaha... (pass gagang pd nenek)
Nenek : Ezry nak kereta yang besar ke yang kecik ? { x sempat ezry nak jawab.. cik sue dah kembali meramapas gagang...}
Cik Sue : Ezry.. nak x kereta remote yang besar? yang adik Erina dgn Erisya boleh naik.. pastu Ezry controll bwk adik Erina dgn Erisya pegi jalan2 kat taman..? *(ye la..atuk yang akan bayar.. baik soh demand yang mahal2... kaut untung selagi boleh beb...!! hahaha)
Ezry : xnak... Ezry nak yang sederhana saja.. --> (wasatiah 2)..

cik sue dah kelu xterkata T_T kne fire dgn sin chan.. hahaha

nenek : sederhana tu apa Ezry ?
Ezry : iskh.. nenek ni..sederhana tu pon xtau ke....
nenek : nenek tak tau... Ezry cakap la kat nenek sederhana tu ape.. *(nenek ingin menguji kefahaman cucunya)
Ezry : sederhana tu.... xdelah besar.... kecik pon xjugak... sederhana.... sederhanalah...

penutup kata... bersederhanalah.... =)

p/s : jika sy ada silap.. tegurlah.... kearah kebaikan bersama.... =)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...