header flash

Monday, September 27, 2010

:: SAKIT TAPI DAH TAK RISAU ::


haip!! sape kata ni gambar aku pregnant...
aku bom jugak mulut dia dgn meriam buluh...
xnyempat2 nak wat spekulasi.....
ok..tamat intro yg tak friendly.... hehehe..

sebelum pape... sedikit pesanan penaja.... entry ini disarankan untuk di baca oleh wanita sahaja... atau dlm erti kata lain.. yang sex chromosome dia XX.. bukan XY... tp klu kaum XY nak bca jugak xpe... anggap sebagai bahan ilmiah... dan please jgn ckp kat aku ko bca entry ni... nnt aku malu... hahahahaha....

ok..gmbr di atas ialah gambar msa aku gi scan perut [bahasa bukan saintifik]...
sebab bukan ape..
aku risau jugak "tiap2" bulan jek mesti sakit...
dari zaman muda remaja dlu lagi...
pernah nak gi check.. tp ada org ckp.. dia masukkan camera...
hohoho.. terus aku xjadi nak pergi check...
coz it's sound too scary...
yup bila Cik Seri Luvlydiyana pegi check..
dia kta gugna ultrasound saje...
maka hati berbunga kembang mekar nak gi check jugak..
sape tak risau weit... mcm2 penyakit wanita ada skrg ni..
xkira tua ke muda..
dlu kta wanita2 berumur jek berisiko...
tp skrg.. umur 18 tahun dah ada yg kne cancer ovary..
lgpon.. ada 3 org rakan sekerja di SMAI senggugut mcm aku..
bila pegi check.. doc ckp ada cyst..
so ada la juga banyak kelumit kerisauan dlm jiwa.... T__________T

jadi.. aku pon menggagahkan diri...
pergi ke one of the biggest private hosp at Taiping...
suspen xpayah ckp ah...
lebih kurang 8 tahun aku menanggung sakit bulanan...
tanpa melihat keadaan "dalaman"...
aku risau dlm tempoh 8 tahun tu..
klu ada cyst.. mungkin dah besar buah kelapa.... huhu~~


dan ALHAMDULILLAH...
the doc said my ovary is in good condition..
xde cyst or whatsoever... by this time la..
dia ckp ..sakit tu normal la...
maybe lepas kawen hilang...
klu lepas kawen xhilang...
maybe lepas bsalin hilang...
klu lepas bersalin x hilang..
doc ckp..aku tergolong dlm 10% unlucky women..
yg terpaksa menanggung beban dysmenorrhea sewaktu hidup..

dan ayat best doc ckp kat aku...
"jgn risau... senggugut xsemstinya susah nak dapat anak... yang paling risau yang xsenggugut. sbb kemungkinan besar.. ovum dia x keluar".... hoh.. pulak... aku slama ni duk jealous dgn org yang x senggugut.... sekarang tidak lagi...
senggugut atau tidak..
yang penting..sihat...
dan berazam untuk buat health screening setahun sekali... or klu busy sgt.. dua tahun skali... uumph!!! barulah bila nak dpt result x gabra sgt.... {sbb kita dah pernah check xde pape... so klu doc detect pape..still at the early stage la kan... xde la isu besar buah kelapa as i told earlier }

p/s : apa tunggu lagi... baik kamu pergi check sekarang.. jangan tunggu smpai esok.. or sampai it's tooooo late to be sorry.... erm.. utk cehck up mcm tu... aku saran pegi la check kat private.... nak tunggu kat govern.. berjanggut ... private pon xmahal lah.. dalam rm100- rm 200 mcm tu jek... apalah sgt nilai duit tu klu nak banding dgn kesihatan kan? hehehe.... aku doakan yang terbaik untuk kalian... =)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...