header flash

Saturday, October 30, 2010

GOMO KELATE GOMO!!!



YEAY!!!! Kelantan menang 2-1...
bangkit dgn secara mendadak selepas 1st half...
msa 1st half tu memang mantap ah Negeri 9 main..
2nd half... lepas Aidil injured... seronok Kelantan membelasah..
{adakah taktik Kelantan mencederakan Aidil ? jeng jeng jeng... hahahaha..pandai2 je aku wat spekulasi}

maka... dengan rasminya... KELANTAN menang....
menang bukan sebarang menang...
menang untuk pertama kalinya dalam Piala Malaysia,,,
hoorey...!! hoorey..!!
tapi jeritan itu sekadar di hujung jari aku jek.. {sebab aku taip}
dalam hati aku x totally happy...

sebab...
....
...
....
...
...

aku frust dgn attitude segelintir penyokong kelantan ..
yang perangai macam orang xbertamadun...

N9 score... penyokong the red warrior baling mercun.. baling botol air..
ok lah.. mungkin emo... {tp bwk mercun tu xleh terima akal la..nak sgt bakar mercun..gi sambut CNY...}

dan yang makin xboleh trima akal..
Kelantan score pun duk baling mercun..
baling botol air...
perangai xsenonoh ape ni??
memang habit ke buang sampah merata-rata?
klu mcm ni perangai orang Kelantan... no wonder la byk sampah kat tepi jalan di Kelantan...
boleh x wat attitude muslimin sejati sikit..
"KEBERSIHAN ITU SEPARUH DARIPADA IMAN..."
tolong jaga reputasi orang kelantan yang lain termasuk aku...

papepon... tahniah kepada semua player the red warrior...
jurulatih dan segala umatt manusia yang terlibat..

kepada penyokong dan pemain negeri 9..
jgn la sedih... korang pernah merasa dah kan piala tu..
bagi la kami pulak merasainya,,,,
hehehehe...papepon.. permainan msa 1st half.. N9 sgt hebat... =)





p/s : lagi satu... sukan dan politik adalah benda yang berbeza... so mcm xkena ah kibar bendera politik msa sokong bola... nak kibar bendera politik..xpayah gi Stadium Putra Bukit Jalil.. tp pegi la kat Galas, Gua Musang tu...

Friday, October 29, 2010

:: BILA SEMANGAT ::

actually aku igt mlm ni nak wat entry psal asal usul aku..
alih2... mood terganggu disebabkan oleh cimbclicks yang wat hal...
aku dgn penuh smgt kesukanannak bayar bil..
alih2 cimb wat hal... nak transfer fund boleh...
tp bila nak pay bill dia jd mcm ni...

kemana hilangnya button submit??
UPDATE :: sebenarnya bukan system down.. tp system menjadikan aku jakun... hahaha {gelak malu} actually.. bila kita dah click my fav list.. kita kne tekan skali lagi dalam box yang dah tertulis nama fav list kita tu.... {mna nak tau..xde instruction pon.. len kali upgrade system.. upload skali instruction....huhu~~}

tp kan.. korang pernah x jd mcm aku ni...
meaning... bila kita tgh mgt nak wat pape...
or kita nak siapkan benda tu cepat..
MAKA...
bermacam-macam dugaan dan halangan yang datang...

ni pengalaman aku dlm bulan ni...

1) awal bulan ni aku kne jga PMR...so terpaksalah aku tinggalkan kelas dalam 5 hari.. 5 hari itu jumlah yang byk...tambah2 bila nak kejar syllabus... so dtg skolah jek.. elok msa Sains... aku rushed pegi lab physic... elok budak masuk... nak on projector {atau dipanggil juga sbgai LCD} xboleh... sbb rupe2nya plug dlm lab tu xberfungsi... sebelum2 ni ok jek.. dekat 10 minit msa terbazir... so bwk budak pindah pegi lab bio... skali lagi nak setting projector... projector xmo on....biasa aku duk guna elok jek... ok..sabar..sabar... cool..rilex...chill out.. {semua tu nasihat untuk hati}... dgn pantas kak zue {lab ass} mai bawak projector baru.. ok..dia on.. skali connect cable kat lappy.... tup!!! terus gelap monitor... lappy aku terus log off... hohohoho..memang mencabar keimanan.. last2... setelah terkorban hampir 30 minit daripada 60 minit waktu yg aku ada.. aku meneruskan pembelajaran hanya guna white board and marker... sesia aku stay up sampai pkul 2 pagi wat power point baru yang serba ringkas sesuai dgn kelajuan nak kejar syllabus... dan bukan main nak menghargai masa.. last2 30 minit terbuang macam tu jek T______________T...

2) 2 minggu lepas...ada byk benda aku nak kne submit... report program Tadarus...data ponteng SEPT, JULAI-SEPT... soalan exam akhir tahun Biology F4 paper 1,2 & 3 { mcm hampeh..JPN wat soalan subjek teras jek... subjek elektif..cikgu2 kne wat sdiri...grrrrr }... so.. ink printer kat rumah kurang meriah...{lgpon.. hal berkaitan kerja..guna je la ink hak kerajaan... save nak mati ;p } so nak print kat skolah... time kita nak cepat tu la.. printer kat lab kak Zue asyik nak kertas tersangkut.... pegi bilik media... aligment printer gelong... xcantik ah report yg aku wat penat2 tu... nak gi kat lab ICT... segannnnnnnnnn..... nak print kat ofis.. smua depa pgi taklimat ape ntah... print kat lab KBSM...siap print report..dia jd gelong jgak.. kertas asyik nak tsangkut... last2.. kemabli print dia lab kak zue.... tapi.. letak kertas satu-satu... mmg melecehkan... even ianya adalah laser printer... huhu.. T_____________T

itu pgalaman yg aku baru alami la.. sblm2 ni ada byk lagi... beli kek nak celebrate bday cik anis diyana... simpan dlm peti umah aku..pastu lupa bwk gi skolah.. lps skolah cepat2 balik umah... balik dgn kak bani.. smpai depan umah.. baru tringt.. kunci umah duk dlm toyol... hohoho... giler rsa mcm nak nangis... gi USM Trans Krian amik kunci dgn abangnda... seb baik msa tu dia xpgi smyg jumaat lg huhu...see... betapa berhalangannya bila kita nak cepat or bersemangat nak wat sesuatu....T_______T

banyak lagi lah pengalaman aku.... aku rsa xlarat aku nak tulis semua... lgpon dr aku duk imbau smula kenanga2 lampau.. baik aku gi tanda paper exam budak2 ni.... ok.. babai.. tetiba dtg smgt nak tanda paper Sains... harapnya.. xdelah halangan yang muncul seperti pen merah aku tetiba cicak bawak lari and so on.... huhuhuhuuu~~

Monday, October 25, 2010

:: RAJA PERTAMA DI UTARA ::

2013.. wajib KEPUJIAN subjek sejarah untuk SPM...!!!!
erk..baru cadangan... xkonfem lagi...
elok la kaji btol2 dlu.....
dah bosan dah dgn sistem pendidikan Malaysia yang kadang2 nampak macam "hangat-hangat tahi ayam".. wujudnya individu yg nak nama lebih dari kepentingan hasil pembelajaran.. [ok..aku pon xfaham dgn ayat berbelit aku tu hahahaha]

ok..sambung dgn entry ini...
nak bercerita tentang raja..
bukan raja2 kesultanan melayu...
tapi raja la jugak..
maka ini bukan sejarah penting....
tapi penting la jugak... [dah start dah ayat pening]
maksud aku... xpenting bagi semua orang..
hanya penting bg pemuja-pemuja raja burger...


BURGER KING dah ada di utara..!!!!!
baru je bkak.... 6 Oct 2010 di Ocean View Jelutong... Penang...
yeay!! yeay!! yeay!! --> contoh jeritan excited pemuja BK sambil menari dangdut hehehe...
biasanya balik KL singgah kat RnR Sg Buloh la klu nak melepaskan nafsu terhadap BK..
skrg..semakin dekat destinasinya hehehe..

so last Saturday..
on the way balik umah dari Gurney..{lps smyg maghrib kat gurney bru btolak pulang}
singgah la kat BK Ocean View tu....
dah lma craving for the Whoopers... (*^ -^*)

skali daa.... nak parking tepi BK tu pon penuh..
dah dapat parking yg agak jauh untuk menapak.. {xde la jauh sgt...tp org byk lemak mcm aku mmg malas nak menapak hahahaha}
naik2 sampai kat depan pintu jek..dah disambut dgn barisan manusia yang nak mengorder...
4 kaunter.. empat2 sampai ke pintu...
aduih.. giler ah terlaris di pasaran...
tp seb baik la service dia agak mantap...
dlm 20 minit jek beratur even org ramai mcm ulat... {erk..ulat ramai ke? pepandai la korang tafsir sendiri huhu~}

tp disebabkan dlm kedai tu dah sesak...
maka tbantutla nawaitu nak mamam sambil on wifi pastu update status kat FB
"at BK.. I ❤ Whooper"
hakhakhak.. {sgt anoyink kan prangai macam tu hahahaha.....}

maka..kami mendicidekan diri untuk menikmati Whooper kami di atas tembok sambil menghadap laut... nma pon lagi Ocean view kan...
tp sebelum membawa diri ke sana...
intai dlu atmosphere di sana...

1)xde la gelap sgt....
2)ramai orang bersantai-santai di situ..especially family...bukan couple2 shj..

bukan ape.. risau gak.. kan tgk syok2 makan burger..skali kne serbu...
waaa.... menangis xberlagu seumur hidup huhu....
{bonda dan ayahnda...anaknda pandai menjaga diri... huhuhu~ ini pukul 8.00 mlm}

so dah pilih port yang sesuai..
iaitu betul2 di depan tiang lampu...
dikelilingi oleh org ramai....
maka.. kami pon...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .


menikmati rezeki di depan mata...
dlm 15 minit jek... licin semua...
pastu masuk dlm kereta..
kembali meneruskan perjalanan pulang ke rumah... hehehe


p/s : nape la dr dulu lg xbkak BK kat utara nih?? spatutnya dah lma bukak kat Penang and Ipoh... bukannya xlaku.. terhangat di pasaran lagi...pasni kne perbanyakkan lagi.. lagi bagus klu bukak kat Parit Buntar yang indah nak permai ni... hehehehe.... so.. utararians... if u r craving for BK... go and grab one at our "nearest" branch... hehehehe... promote jgn xpromote hehehe...


Sunday, October 24, 2010

:: MENCABAR ::

badan sgt penat....
so hr ni xde aktiviti yang memerlukan pergi ke sekolah...
maka xpayah keluar rumah seawal pagi...
maka boleh la bermalas-malas atas katil selepas subuh....
nak bangun breakfast tu sgt MENCABAR ok...

dah lma rsa x buat house keeping...
so ape lagi...
sweeping and mopping Indonesian the floor hehehehe...
tp dikala vitamin M sgt melimpah ruah dalam diri ini..
maka ia menjadi sgt MENCABAR ok...

sesudah siap mengemop..melipat kain... brunch..
maka bersantai-santai sambil menonton
Rules Of Engagement - How I Meet Your Mother - Melodi
tetiba mulut terasa mengidam-ngidam nak makan rojak mangga...
atau dlm bahasa kelantan... "colek pauh"....
maka... dgn penuh kelonglaian....
pegi dapur... amik mempelam Epal yang amik kat skolah sejak hari Khamis hr tu lagi.....
amik peeler dan peel sambil lewa ala-ala malas...
dan..tup!!! peeler makan jari.... giler weih.. isi kat fingertip terkopak... kosong....
apa lagi... darah mengalir tanpa henti... dah la msa tu matahari tepat di paksi-Y..
4 helai tisu wei... penuh darah...
nasib bik ada abangnda tolong jadi doktor...
tp dia pon xreti gak nak balut... sbb btol2 kat fingertip....
sgt MENCABAR.... huhu..
klu kne pisau xpe..dia luka segaris.. ni peel sebahagian isi huhu..
maka..ni jek hasil balutan tercantik yang boleh dihasilkan untuk menutup luka dan darah yang mengalir meleleh-leleh...
mungkin ini balasan org yang xikhlas untuk bg makan kat mulut sendiri huhu T________T


maka tinggalkan aje buah "pauh Epal" tu kat sink... {dlm bahas kelantan xde istilah mempelam = mempele ok.. itu hanya dibuat2 oleh org yg xpandai kecek klate... }
menjeling ke arah peeler dgn tajam sblm pegi tbaring depan tv...
banyak hilang darah la katakan... {cheit!!! nak muntah dgn statement x boleh blah itu hahahaha}

maka... untuk mngii masa dari terbuang bgitu saja..
aku pon amik la paper BI nak tanda..
baru tanda satu script... ada kedengaran bunyi pelik kat luar umah...
so aku pon bangun menjengah ah...
tkejut giler..
pdg rumput dpn umah tu terbakar...
asap berkepul2... angin bertiup kencang...
aku dah cuak..dgn umah2 aku skali blh terbakar nih...
maka teruss call RELA area Parit Buntar ni...
tggu 5 minit tp still xnmpk rupa.. jiran sebelah dah call bomba..
tp sma jugak.. bomba pon xnmpk rupa lagi..
so aku pon call 999... wah..sungguh MENCABAR msa nak tunggu dia sambungkan dgn bomba tu..
3 kali sambung xberangkat-angkat.... kali ke empat baru bomba angkat....
dah siap call bomba... kembali lari keluar umah..
sebelum tu dgn jari berbalut.. agak MENCABAR jugak la nak tkr pakai track suit sbb nak kuar umah ni.....dah penuh dah geng RELA kat luar tu... {weekend kan.. biasala klu pakai seluar 3/4 klu duk dlm umah... hehehehe}..seb baik tudung Ikan Ikin sng dipakai.. klu nak pakai tdg bawal..mmg MENCABAR nak mati ah aku rsa hehehe..

dalam 5 minit pastu bomba sampai... and api berjaya dipadamkan...
alhamdulillah.... terima kasih ye En Bomba + En Rela.... jasamu dikenang...


dah abes semua..masuk umah...
mencuba untuk menanda paper BI..
tapi sesungguhnya.. menanda paper BI sgt la MENCABAR dan menguji kesabaran ..
especially bila baca ayat lintang pukang tu....

maka beralih arah dgn membuat entry ini..
dan ianya juga MENCABAR menaip entry ini dgn jari yang tercedera.... T__________T



p/s: napelah aku hanya pesan Big Apple kat abg aku.. ??? nape aku xjoin dia pgi Jusco Perda jugak... wohohohoho.... dish!! dish!! --> hantuk kepala kat meja huhu~~... [ semalam baru pegi Gurney..hari ni duk umah saje santai2..siapkan mana2 kerja yang patut --> memotivasikan diri ]


Friday, October 22, 2010

SUATU HARI NANTI PASTI


Mode{sedih}...


Baru pulang dari Hospital Taiping...
Niat utama..nak melawat ayah kawan aku norhashimah abd wahab..
Ayah dia tetiba sakit...and then koma..
Memandangkan aku selalu jugak lepak kat umah shimah..
Kira knal la jugak ayah dia..

Elok sampai..
Elok msa tu jgaklah doktor tgh kalut kalut..
And dlm 15mcm tu ah..
Doc ckp ayah dia dah xde...
Al-fatihah..semogamroh arwah ditempatkan dlm kalangan orang2 yg beriman..
Dan menatap wajah arwah.. Nampak sunguh tenang..
Seperti sdg tidur nyenyak sahaja...

Sewaktu doktor memaklumkan perkara tersebut..
Air mata merembas laju di tubur mata habatku..
Adiknya yang teresak-esak ditenangkan oleh beliau....
Aku sgt terharu.. Kereana beliau sgt tabah..
Xdpat bayangkan ku aku yang berada ditempat beliau..

Melihat benda sebegini..
Aku sering terfikir.
Bagaiamanakah aku diketika hari orang mengjhabarkan berita yang sma?
Untuk mengimaginkanya shj aku sudah tidak sangup....
Sumpah aku xtipu....
Dari kecil sehingga besar.. Abahla yang byk berkorban..
Cari rezeki..sediakan temoat tingal yang selesa..
Cikgu. Bahasa ingeris terbaik yang pernah aku ada..
Sgt menekankan disiplin dalam seharian...
Menekankan ilmu agama..
Yang bersusah payah tiap kali perlu mengisi borang..
Dari skolah rendah..sampai la ke borang kahwin ni pon...
Abahlah jugak yang byk bantu..
Klu xde abah..xtau la apa jadi dgn aku..
Yang sgt kurang berdikari ni..

Tapi sesedih aku..
Aku dapat rasa..
Bila kehilangan suami..
Isterilah yang plg sedih..
Mcm tadi....
Walaupon mak shimah tak menagis meraung-raung..
Tapi pada sinar mata..masih terkesan kesedihan..
Tapi mak shimah masih cuba untuk bereaksi kool..
Menyibukkan diri mengemas barang-barabg untuk dibawa pulang hanyalah cara untuk tidak fokus pada kesedihan..
Semoga mak cik tabah...

Melihat pada mak shimah tadi...
Aku terbayang pada mak aku pulak..
Mesti mak aku olg terasa kehilangan ayah aku..
Kemana shj mereka..pasti berdua..
Dari aku form 1diorg dah tingal berdua kat umah...
Oh..tak sanggup nak bayangkan....

Tapi.. Suka atau tidak.
Suatu hari nanti..
Hari tersebut akan tiba..
Cuma kita tidak tahu..
Siapa yang akan pergi dahulu...
Tak mustahail kalau aku yang pergi dulu sblm mak dan ayah aku..
Life is unpredictable..
Apa yangr penting..bersedia dgn segala kemungkinan...
Beribadatlah seperti esok adalaa hari terakahir...
Kerana jodoh dan ajal maut itu.ditangan ALLAH SWT..

Bila hari itu tiba... To
Tolong doakan hatiku tabah......

Wednesday, October 20, 2010

20102010

hehehe... comel kan tarikh hari ni..
20.10.2010..
seb baik bukan weekend..
klu x konfem penuh satu almari dgn kad jemputan kahwin....
hahahaha....

kebetulan...
smalam aku dah janji dgn Ustaz Samad, GK Kemanusiaan sekolah aku..
janji nak tolong dia untuk pertandingan landskap sekolah...
jadi.start dr pagi..
dgn dibantu oleh beberapa org budak Form 3..
mission kami.. menceriakan bahagian depan skolah...
xde aktiviti menanam bunga..
hanya aktiviti mengecat, mengikis, memasang bata, mencangkul...
yang paling best..
pasrt nak cabut rumput kat tugu sekolah..
nmpk mcm rumput biasa jek.. skali ko.. ambik!!!
tarik xjalan.. cangkul pun liat.. gunting pon liat...
giler mencabar... tapi dgn daya keazaman yang tinggi..
berjaya gak licinkan kawasan tersebut dr rumput sabut tersebut {aku bg nma sendiri hehehe}..

jadi.. tarikh 20102010 meninggalkan memori untuk aku..
bila2 aku jejak kaki kat SMAI.. even 10 tahun dr sekarang..
selagi ada tayar biru "USAHA PASTI JAYA" kat depan skolah SMAI tu..
mesti aku akan igt memori hari ni..
di mana hari ini aku pegang cangkul { benda rare utk aku }..
aku mengecat terbongkok2...
diorg campak cicak kat aku.. cheit.. tapi sumpah geli huhu.. {notty ek korang ni hehehe }
terlompat tkejut sebab ada siput babi msa duk tarik2 rumput... hahahaha...

well.. it's a nice memori...
aku akan igt selagi aku boleh igt...
hehehe... =)


p/s : gambar xde la pulak... blogger ada problem xleh upload.. next time aku upload hehehe... apa pulak kenangan kamu di tarikh yang cantik ini? hehehe

Tuesday, October 19, 2010

:: BUDGET SYSTEMATIC ::

mengikut pemerhatian aku...
orang yang tulisan dia cantik.. sebijik2.. kemas... adalah seorang yang sistematik dalam pengendalian tugas hariannya.

tulisan aku buruk. maka korang faham2lah... T_______T


tapi... kita mesti bertabah {chinese suke guna term ni hakhakhak}
jd.. aku pernah cuba untuk mengubah tulisan aku supaya jd lawa...
tapi....aku xmampu nak ubah tulisan aku supaya jadi lawa..
even aku dah cuba tulis dgn kadar kelajuan 1 huruf seminit..
tapi ia tetap tidak cantik cantik...baiklah T________T

maka aku perlu berubah ke plan B...
xkan sampai tua aku xblh jadi sistematik kan sbb tulisan aku xlawa..
maka aku mem"budget"kan diri aku supaya menjadi sistematik... kononnya...
macam mna aku wat?? hahaha... sgt simple...
korang pon blh ikut klu nak ikut....
sgt99999999 senang...

korang listkan semua kerja yang korang kne wat....
semua sekali.. klu terlampau byk..
korang listkan mengikutkan kepentingan..
for example.. kerja2 yang perlu disiapkan pada hari tu..
or dlm minggu tu...
or dalam bulan tu...
it's really helping to keep u organize and put you right on the track..

besides...
kekadang kita rsa kerja kita byk sgt9999999..
so mkn dah xlalu... konon pressure kan..
tp bila list out.. selalunya akan jadi mcm ni..
"eh!! x byk pon kerja aku..."
msa tu.. terus craving for pizza, KFC, Seoul Garden serba bagai sebab rsa terlepas dari bebanan kerja melampau hahahaha..

ini adalah contoh..

OMG...!!! banyaknya nak kne settlekan within 2 weeks....
huhu~~

ni yang tetiba rsa nak list benda macam ni nih... hehehe...
auwww....auwww... xsabar nak kawen... hehehe..
tapi kami kerja mkn gaji jek...
xde bisnes2 nih... maksudnya..
kami xde duit melimpah ruah..
so tahun berapa nak terlaksana semua ni pon xtau....
tapi xpe.. skrg2nya.. bila pk pon hati dah mampu senyum..
tp sgt berzam nih nak jejak kaki ke tempat2 tu sblm "menutup mata"
pasni nak cari tin Milo banyak2... nak kumpul duit... hahahahaha....
dan harapnya umur kami panjang.. aminnnnnnn...

dlm2 byk2 benda.... list pengurusan kewangan yang aku xpernah buat.. hahaha... dah tau dah.. konfem membazir dakwat pen jek and tenaga jek klu aku wat..aku xkan patuh... huhuhu~~.. pastu..teringin nak wat "whislist".. tapi aku xwat ah..pasni kne cop ngengada dgn orang {sbb aku pnah cop org yang wat whishlist sbgai ngengada hahaha}... apa? list brg nak shopping? yg tu aku xpnah wat list.. sbb nnt penat nak bwk kertas byk2.. listnya byk sgt... hikhihik..


tapi sebab nma pon bajet sistematik.... maka... xdela perfect 100%.. mesti ada cacat celanya... most of the time... inilah yang terjadi..
"mna aku letak list yang aku wat tadi"
huhuhu~~ i'm so pathetic rite T__________T


p/s:semoga kalian jugak berjaya membudgetkan diri kalian sistematik sebagaimana aku wat... hahahaha



Monday, October 18, 2010

:: UPDATE ::


Semua kerja kat atas tu dah settle..
jgn igt aku goyang kaki xde kerja..
banyak lagi...
tp aku malas nak wat list...
huhu~~

:: ENCIK, CIK, PUAN ::

memula igt nak berpuasa malam ni..
jeng jeng jeng.... adakah aku pengikut ayah pin puasa mlm2??
even ayah pin tu duk kampung bersebelahan dgn kampung nenek aku...
tapi insya-allah... iman ku masih kental.masih mentauhidkan Allah....
alhamdulillah... gaya mcm ustazah lak cakap hehehe...

k..sambung cte puasa...
actually aku nak puasa tulis blog...
tapi... xboleh..
rsa xtau nak watpe...
kat fb pon xde org nak melayan...
sedih giler rsanya T_________T
so..aku pon berkawan dgn keyboard nih ah...
PERINGATAN : klu nmpk aku kat FB sila layan... klu korng xlayan..aku sedih... faham? klu aku sedih... korang akan semak dgn entry aku.. hakhakhak... dish!!! bg penumbuk kat diri sendiri... mewakili kalian ;p

ok.. sebab ni blog aku..
maka aku nak suarakan masalah aku..
bg aku ia agak masalah... bg korang.. mungkin xjadi kudis ape pon..

actually bukanlah masalah ape pon...
cuma halnya ialah kenapa untuk lelaki... hanya ada "ENCIK?"
kenapa xde perbezaan panggilan untuk lelaki yang dah kawen dgn yang belom kawen?
kalau perempuan yang belum kawen... Salutationnya ialah "CIK"
kalau dah kawen... bertukar menjadi "PUAN"

**nota kaki :ramai budak skolah aku...xreti nak beza ik dgn puan...sesuka hati dia nak letak nma cikgu cik ke puan... adehla... sekolah menengah tu...:

sambung..
tapi nape klu lelaki..
kawen ke.. xkawen ke... angkat pukal jadi "ENCIK?"

susah tau... even xdela membawa masalah besar..
tapi still membuatkan perjalanan tidak lancar...

sebagai contoh..
jika anda adalah perempuan...
tetiba di ofis masuklah pekerja baru...ENCIK XY
mesti kita nak tau gak kan dia dah kawen ke belom...
tapi selaku perempuan..rsa malu tu ada untuk tnya "dia dah kawen ke belom?"
tambah2 bila si lelaki itu adalah masih muda...
takut org kta kita niat nak menggatal..
padahal sekelumit pon xde...

tapi klu pompuan.... kita automatik boleh tau..
sebab ada istilah "CIK" & "PUAN"
klu "CIK" rmai la si miang keladi nak tlg bantu....


itu je lah problem yang dihadapi...
tapi klu ada pihak lelaki yang mngambil kesempatan untuk menipu...
mmg boleh jadi parah ah..

"saya xkawen lagi".. padahal dah kawen....
klu pompuan kurang cerdik yang pcaya buta2 xpernah nak selidik betol2..
mmg terpedaya lah....

::masquerade yang diguna oleh en google untuk menyamar ::


p/s : ramai perempuan yang sanggup jadi bini muda semata-mata kerana percaya lelaki itu kaya adalah sebenarnya tertipu..... lelaki yang petah bicara sah2 otak putar alam.... so..jgn terpedaya dgn taburan wang ringgit..tgk2 duit yang dia tabur kat korang tu pon duit bini or bini2 dia ..kelak kamu merana.... { ada tokoh jadi menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat x? } ;p

Saturday, October 16, 2010

:: BELAJAR BERKORBAN ::

[amaran : ayat tunggang langgang//isi kurang mantap due to pengaruh dadah selsema + penat dgr ceramah]

OK.. seriously..
aku bkan nak cerita pasal ibadah korban..
even raya haji akan menjelma x lama lagi..

"di kesempatan ini..saya ingin mengucapkan selamat berangkat ke Tanah Suci Mekah buat para jemaah haji Malaysia... dgn ucapan..semoga menemui kemabroran... "

ok..stop iklan..

sambung cerita korban yang bukan raya korban..
aku nak cerita psal pengorbanan...
terutamanya apabila menuju ke gerbang perkahwinan...
sesungguhnya..banyak pengorbanan yang dituntut dalam mendirikan rumah tangga...

seperti contoh..apa yang aku alami ini....

nak kawen.. terpaksa pergi kurus kahwin...
dan..dah siap register bayar serba bagai.... termaktub la dlm list...
tarikh kursus jatuh pada 161010 & 171010...

elok settle urusan bayar membayar..
baru tau psal konsert Maher Zain 151010...
maka..melepaslah aku... hai hai bye bye sajelah pada Zaina, Anis, Moon, Kak Pah, Kak Bani & Kak Shimah yang bertolak ke KL dgn penuh bergaya pada siang 151010 menuju ke Stadium MBSA.... T_____________T

sebelum tu.. pada hari Khamis.. call bonda... baru dpt tau... kakak aku nak wat acara tiup2 lilin utk Birthday Ezry.. xdela parti jemput badut segala bagai.. just panggil budak2 di kejiranan tu yang merangkap kawan sepermainan Ezry petang2... kebetulan jatuh hari Sabtu kan.. so sekali lagu aku menggigit bibir... kalaulah dpt join...... T______________T

gmbr dicuri dari FB mama ezry...


itu adalah contoh kecik.. nnt lagi byk pengorbanan yang terpaksa aku wat..
tapi xpe... andai pengorbanan itu akan membawa aku ke arah kebaikan....
aku lakukan dgn hati terbuka... sebab setiap benda yang berlaku..ada harga untuk dibayar...

ini adalah liku2 normal.. aku kena mula belajar untuk mengucapkan selamat tinggal kepada gaya hidup
single-mingle-boleh-pegi-mana-mana-sesuka-hati-tanpa-perlu-fikir-hati-yang-lain secara perlahan-lahan even ianya memilukan....sumpah.. hidup bujang adalah menseronokkan especially bila kita ada geng-baik-punyer-sekepala... so kepada mereka2 yang masing single.. jgn risau..jgn bermuram durja..jangan sedih2... enjoy ur life.. itu adalah sesuatu yang sgt nikmat.. hnya kita2 jek faham perasaan tu mcm mna...

jadi.. aku mngharapkan.. bila "berdua" nnt...life akan menjadi kembali happening.... dan lebih baik... insha-Allah...


AKHIR KATA..

1) HAPPY BIRTHDAY TO YOU EZRY!!.. actually... dah byk kali dah wish bday ezry sbnrnya.. {kek dah lama dah dicerna... cadar tu bila mau pasang? igt hr tu dah pasang..that's why cik su bagi awal...dah ada ben-10 teman..so kena berani la tdo sensorang harapnya} tapi since today is the official date..so.. just wanna wish you... be good son..a good grand son..a good brother..a good nephew... never forget that i love u so much999999 even slalu jerit2 marah

"Ezry!!!!!! lama sgt kat toilet..watpe tu??!!"...
"Ezry!!! jangan kacau adik!!!"
"Ezry!!! toys ni sepah2 nak cik su buang??!!"
"Ezryyy!!! asyik main game jek.. xbaca buku pon!!!"

itu namanya jerit-jerit tanda sayang...
but the truth is..from the depth of my heart... i love you!!!!
{agak2 klu 20 thn dari skrg.. dia terbaca entry ni..dia terharu x? T______T }



...
..
..
..
..

... korang sila BERHENTI takat sini sahaja...
..sebab yang seterusnya untuk Mr. AF..




pergi kursus kahwin dgn you adalah 1000,000,000,0000,000,0000 lagi best compare dr pergi konsert Maher Zain even Ustaz2 penceramah lagi kurang hansem dari Maher Zain.. even seksa lenguh satu badan duk dgr ceramah dari pukul 9.00 pagi sampai 6.00 petang.... and esok ada lagi... huhu~~..tp sy rsa itu adalah indah... because u r there =)

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you



* zillions thanks for singing this song to me... so nice of you lah... frankly speaking... suara Maher Zain lagi best..... hahahaha... but i still love you.. *(blushing) ;p

Friday, October 15, 2010

:: BAJET 2011 ::


sangat kagum dgn diri sendiri...
aku menonton "BAJET 2011" di TV start dari Najib mula bercakap sampailah habis...
mmg amazing habis diriku hari ni... sblm ni aku xpernah tgk sekhusyuk mcm ni..

msa zaman Tun M jd PM...aku masih budak-budak, kanak-kanak,remaja..
xfaham pon kepentingan bajet ni... apetah lg nak faham terms dia..
msa dan besar... Pak Lah jadi PM...memang aku xtgk..
sbb aku tau..klu aku duk ertcongok dpn tu.. bukak mata luas2.. pasang telinga lebar2 pon..
aku xkan faham Pak Lah cakap ape... huhuhuhu~~...
taon lepas aku lupe aku tgk ke x..
tapi yang pasti.. hari ni aku tgk... hahahahahaha {ketawa gembira dgn pencapaian diri... berasa sgt matang sebab involved dgn bajet negara hahahaha }...

secara jujurnya... aku a bit frustrated la.. sebab sy expect... dapat la nak merasa bonus sebulan dua gaji {bolehla guna untuk kenduri}.. mcm era Tun M dlu... tapi nmpk gayanya.. masih belom ada rezeki untuk merasai bonus... yang ada cuma insentif sebanyak RM500.... papepon..saya selaku penganut agama Islam.. saya diajar untuk bersyukur dgn segala rezeki yang dikurniakan... Alhamdulillah.... rm500 pon ok la kan...dr xdpt langsung.. at least dpt jugak top up untuk byr insurans toyol... toyol cakap... "Thanks PM".... see...toyol aku pon pandai berterima kasih.. hikhikhik...

secara keseluruhan...aku rsa budget tahun ni ok la..realistik... xnampak mengampu undi sangat.... dan menggembirakan banyak pihak.... antara yang aku igt...

1) bagi bidang pendidikan... ada bajet untuk cikgu-cikgu sambung belajar.... aku sangat2 terharu mendengar ini... sebb sejak ekonomi gawat setahun dua ni..KPM dan stopkan scholarship untuk cikgu2 sambung stdy.. nak smbg stdy... tanggung ongkos sendiri... dan seperti ramai yang tau.. aku sangat2 berkeinginan nak jejak kaki ke "seberang laut"... almaklumlah.. mak ayah aku bukannya golongan kaya raya yang boleh bwk aku melancong pegi luar negara... dan nak cover rsa menyesal tolak TESL dlu.... maka.. aku akan cuba sedaya upaya jugak untuk belajar di sana... cuma hari tu bila KPM dah stopkan scholarship...igtnya harapan aku yang satu itu akan berkubur... tapi alhamdulillah..hari ini ia kembali berputik.. walaupon aku tau tipis untuk aku dapat.. dan bukan untuk waktu yang terdekat ni..tapi sekurang2nya ada pengharapan... {ramai org mengutuk dan mengeji aku bila aku post di FB keinginan aku nak stdy abroad..hakikatnya.. aku xkisah semua org tau kehendak aku yg satu ini... klu suatu hari nnt..sampai mati pon aku xberjaya nak capai cita2 ni..aku xkisah..and aku tak kisah klu korg nak gelakkan aku konon berangan2 mat jenin... sebab itu semua ketentuan-Nya.. cuma bukankah tolong mendoakan itu lebih mulia dari mengeji//melemahkan smgt?}

2) exam PTK akan dimansuhkan.... so aku mmg xkan ada pengalaman exam PTK mcm mna... harapnya sistem yang baru tu lebih efektif,, dan lebih telus..

3) 300 jenis barangan harian seperti handbag, baju, perfume, baju tidur, baju dalam (hahaha lawak ah tadi) etc... hehehe.. ni mesti Rosmah yang bagi cadangan nih.. {kidding ok ;p } papepon.. TQ!! =) OMG! OMG!!! adakah jam Guess akan jadi lebih murah? adakah La Senza akan jadi lebih murah?? adakah aku boleh pakai kasut Jimmy Choo suatu hari nnt??? adakah aku blh tukar handbag Coach setahun sekali?? i like!!!!

4) Bagi pekerja wanita di sektor kerajaan.. cuti bersalin boleh jadi 90 hari... dan maksimum 300 hari... wah!! sounds great.. hehehe.. klu aku seksok.. bsalin cuti 90 hari.. balik skolah blur xtau nak ajar ape dah.. kne bukak kitab smula huhu~~... ;p

5) smartphone tax dia akan sma level dgn handphone biasa... adakah bermaksud aku boleh dapat iphone 4 dgn harga RM1.5k?? hahahahaha..

6) penetapan gaji minimum yang realistik... sebab klu gaji minimum untuk jaga = RM1500... itu adalah sangat2 tidak realistik and tidak fair bagi org lain.... =)

7) sgt terharu msa Najib cakap "memahami golongan muda yang baru bekerja menghadapi kesuskaran untuk membeli rumah maka kerajaan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku"... wah... sgt understanding.. bukan apa..isu nak beli rumah ni agak merisaukan aku... even xdela nak beli tahun ni..tp untuk tempoh 2,3 tahun akan dtg pon aku dah mcm risau.. "mana nak cekau duit nak byr 10% down payment?".... huhu~~ cuma skrg.. aku mcm rasa aku xlayak jek nak apply skim tersebut..sbb syarat dia.. pendapatan isi rumah tidak melebihi 3k... T_________T xpe..sekurang2nya aku tumpang bergembira bg mereka yang selayaknya... korang xperlu risau dah nak carik duit down payment.. tinggal aku jek yang perlu risau lagi... iskh iskh iskh...

8) elaun tok penghulu naik.. elaun imam naik..elaun cikgu KAFA naik..

ok..ni yang mana aku sempat igt dan aku faham cara aku.. untuk yang lebih terperinci dan lebih tepat.. esok..pagi2 lagi.. pgi carik paper..baca sendiri... ok? hehehe....

p/s: ucaplah alhamdulillah.... =)

Thursday, October 14, 2010

:: TEKA TEKI 1 ::

aku tgh tension ni..
demam + selsema + batuk + sakit tekak
nak wat kerja xleh kosentret...
so.. utk menghilangkan rsa tension.. aku nak bg satu teka teki...


pernah dgr krim temulawak?
org kata klu pakai krim temulawak ni..
kulit akan licin tanpa sebarang cela....
jerawat sebijik pon xde...
dan.. yang pasti dia menjadi kegillaan rakyat Malaysia...
sebab dia boleh mencerahkan wajah...
standard r kat Malaysia...
klu kulit cerah jek..terus orang label cantik...
klu yang "mendung" macam aku nih...
sampai tua pon xde org akan kata cantik...
nasib..nasib... T__________T

ok..stop kan sesi luahan hati...
sambung dgn teka teki...
soalnnya berbunyi...



:: kenapakah krim tersebut dipanggil "temulawak" ? ::
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
jawapannya...
..
..
..
...
..
..


sebab bila ber"TEMU" dgn orang yang pakai krim ni...
dia jadi macam "LAWAK"..
apa taknya....
muka putih amat.. aku ulang.. putih.. bukan cerah... tapi putih...
tapi..tang tangan.... gelap...
hahahaha... memang lawak ah...
especially.. bila diorg tgh suap makanan kat mulut...
mmg obvious... beza langit dgn bumi tone kulit tgn dgn muka...
hahahahaha
hahahaha..

erk..xlawak ke??
ciss....aku dah terbuat lawak bodoh..
huhu~~.. bye2...
maluuuuuuuuuuuuuu T__________________T


p/s: doakan aku boleh kosentret dgn hidung yang mcm air paip nih huhu~~... tgk kan list kerja yang aku kne wat dlm minggu ni... nak siapakan malam ni jugak... uumph....


:: gambar krim temulawak eN. gOOgle pakai hehehe ::

Wednesday, October 13, 2010

:: T__________T ::

ini adalah antara kerja yang aku kne siapkan dalam minggu ni... kerja minggu depan xpyh cerita.. laaaaagi byk.. huhu~~

Monday, October 11, 2010

:: PABRON ::


pagi ini..
bangun tdo... kepala terasa sesak...
rsa macam segumpalan kapas padat menyumbat dalam rongga tengkorak dan juga nasal cavity...
dah tau da...
ini adalah simptom influenza....
dan aku memang ada stock penghapus influenza...
FABRON flu.. keluaran TAISHO...
kena sebijik.... ko tido la 4 jam... pastu bangun dgn sihat bugar...

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
evn aku ada Fabron flu dalam simpanan..
tapi aku xblh makan...
sebab aku perlu bertugas sebagai pengawas peperiksaan..
klu aku telan Pabron tu... mau aku tido terguling atas lantai kat kaki students...
huhu...
maka... aku terpaksa bertahan..dari seawal subuh..smpai la abes paper KH pukul 4.30 lebih kurang...
nak mengharungi masa tu...
pelbagai rasa aku rsa...
rasa kepala nak pecah..
muntah keluar abes segala benda yang masuk melalui mulut...
pening xpyh cakap...
nasib baik la pagi tadi paper math...
calon2 menjawab dgn khusyuk..
apa taknya... soalan senang tahap boleh congak jek...
dan..calon dalam dewan aku tu calon untuk A math...
memang result diorg x 100%... 98%... {terer math macam aku jgak ah... hahaha.. masuk bakul ;p}
so.. mmg berapi ar diorg jawab..
majoriti siap dlm msa sejam..
pastu diorg tmangu2.. budak pandai otomatik attitude okay..
so xdelah diorg nak wat bising or ape..
so xdelah bertambah azab kepala aku yang mmg sedia azab tu...

balik pkul 4.30 tu.. terus smyg..
telan ubat... tdo...
terbongkang...sedar2 6.30..
sbb mmg dah psg niat nak bangun 6.30.. nak tgk Chinta...
hehehe... post status kat Fb soh kawan2 kejut...
alih2 handphone batt kong..
lps Maghrib baru cas...
tgk.. btimbun kawan2 call untuk kejut...
baiklah... aku sgt terharu T______________T

skrg.. udah cukup 4 jam..
aku mau telan PABRON lagi..
dan beradu dgn indahnya...
even bilik mcm tongkang pecah...
aku x larat nak kemaskan....
esok la ek... huhu~~

p/s : i'm going to be a good wife and mother if i have a maid.. hehehe... Mr. AF... note this ok? hehehe... tetiba jek... ;p

Sunday, October 10, 2010

:: 101010 ::

101010..mengikut kalendar Cina.. hari ni hari bertuah..
erm..selalu macam tu...
xpernah lagi aku dgr ramalan kalendar Cina tentang hari yang xbawak tuah... hehehe


ramai orang kawen...
termasuklah angkasawan negara... Dr. Sheikh Muszaphar ...
dan ramai lagi orang lain..
sehinggakan bila aku pergi butik pengantin pagi tadi..
xde orang nak layan..
ramai sgt pengantin untuk dimake-up kan...
klu hari biasa... xsempat nak bukak kasut...
diorg dah dtg aproach...
nasib baik xtolong bukakan kasut jek... huhu~~

bagi aku..hari ni xde special ape pon...
pengisian hari ini hanyalah

EAT.PRAY.LOVE

EAT
seawal pagi pegi makan nasi kandar kat pekaka..
pastu pekena Domino's...
pastu lepak starbuck...
pastu nasi pulak...

PRAY
solat lima waktu...sehari semalam... {sila nyanyi nasyid ini sampai habis hehehe }

LOVE
menonton filem LOVE story la kononnya...
cerita ini...
tp xrsa awang2 pon...
tp xpelah.. menonton dgn beLOVEd pon jadilah.. hehehe...


p/s: sekian cerita aku...soalan kuiz minggu ini.....ada apa pada tarikh??? hahaha...

Saturday, October 9, 2010

:: (✿◠‿◠) ::

...some people say...
....to start a new life...
...we actually have to start with a new hair done//hair style//hair cut...

terus jd membership.. hehehe..

sangat best..
xde lah over mahal.. and xdelah murah sgt.. harga standard-standard shj...
tp sebab diorg guna branded product.. so kira berbaloi r......SHISEIDO, L'OREAL, WELLA.. ada jugak brand lain yang xberapa nak well established lagi.. so it's an optional kita nak guna product mna...
dan hasil tangan mereka sangat menakjubkan...
memandangkan mereka ni memegang diploma dari SHISEIDO Profesional =)




p/s : aku tersengeh sebegini (✿◠‿◠) sejak melangkah keluar dari saloon itu... even $$$ melayang-layang..aku tetap happy... dah la satu row dgn Herbaline... pasni... complete t0p-to-toe self-pampered... hehehe ... {makin cepatlah pokai tiap2 bulan}

Monday, October 4, 2010

:: SANTAI ::

Berasa sangat santai..
Menulis entry di pagi Isnin..
Tanpa perlu bekerja {aku amik cuti rehat ok.. Jgn igt aku ponteng kerja suka2}
Dudk di ruang tamu.. Sambil melihat erina & erisya minum susu..
Sambil tungu pak mus amik ezry pergi tadika..
Sambil mengetuk2 papan keyboard i pad.. Hehehe. Nak buat penegaan sikit.. iPAD..
Wahahaha..blagak nak mampos.. Pada hal bukan ipad sendiri.. Ipad en tunang..
{Beliau sgt bertuah..sebab dpt ipad free msa l ucky draw... Sgt bertuan bukan.. Hikhik...}

Ok..acara santai sudah tamat.. Aku nak bsiap2.. Nak pergi jajah kedai kad jemputan....
Maka kepala akan kembali pening..xleh Nak pilih secara santai...
Doakan aku jumpa kad yang terbaik.. Hehehe..
Adios...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...