header flash

Saturday, January 15, 2011

:: FACEBOOK SHUTTING DOWN ??::

hello... hello....
assalamualaikum....
pertama sekali..saya ingin menyusun 10 jari.. memohon ampun dah maaf kerana membiarkan kalian menanggung rindu untuk membaca entry saya.... wahahahaha... sungguh aku PERASAN TAHAP DEWA hakhakhak...

ummph..xkira..ada org rindu ke x pada entry2 aku... ada suke ke x nak baca entry2 aku... aku nak menulis jugak..... ada aku kisah?? [ni kalau Ezry yg cakap mcm ni.. mmg dah kne cubit dah ni.... hahahahaha]

pertama sekali..klu korang xtnya pun... aku tetap nak cakap jugak... seminggu dua sejak skolah bukak ni..hidup tersangatlah busy/// banyak la sungguh urusan yang nak kne buat dan siapkan..... sampaikan nak bertegur sapa dgn rakan seperkejaan pun xde masa.... kawan2.. bukan saya sombong..tapi saya busy.... T_____________T tapi aku rsa..korang pon xsempat nak bertegur sapa dgn aku jugak sebab korang pun busy mcm aku jugak.. kesimpulan... semua cikgu2 kat SMAI dalam keadaan busy...

ok.. malam ni nak bercerita pasal FB.... sungguh nak basi cerita aku nih... FB dah nak tutup..baru aku nak bercerita... hahahaha...



xtau kenapa... manusia macam mabuk sgt pada FB ni..... termasuklah aku.. hahahaha.... bangun pagi2..celik2 mata... amik phone... bukan tgk jam.. tp on FB dlu.. pastu dah beberapa minit baru tgk jam pastu baru menggelabah nak bangun..... hakhakhak....

ok..aku ulang semula persoalan aku tadi... tak tau kenapa... manusia macam mabuk sgt pada Facebook... aku pon heran.. aku rsa aku xde la mabuk sgt... sbb suatu masa dulu aku pon pernah mabuk mcm ni jugak di Friendster.... tapi orang x bising.. bila Facebook ni..satu Malaysia bising... padahal..xde la berbeza sgt pon Facebook dgn Friendster or Myspace... tapi.. bila time Facebook..dia jadi makin kalut... aku heran.. korang xheran ke??

pada pendapat aku.. [aku yang bukan genius & yang bukan IQ 200]... jadi..pendapat aku adalah tidak ilmiah..tapi hanya melaui observation...

1) Facebook berbeza sikit dari Myspace or Friendster yang lebih mensasarkan golongan belia remaja.. {masa tu aku remaja..so mmg addicted....}.. jd pada masa tu... golongan yang telah melebihi tahap remaja tidak terlibat sgt dgn social network nih.. jadi kehangatan myspace & friendster hanya dirasai oleh golongan2 muda remaja.... masa tu.. klu anda berumur 27 tahun and ada myspace or friendster.. golongan rmaja seperti kami akan berkata ... " iskh..xpadan tua... ada hati nak berfriendster... miang la tu.... " ;p

jadi.. bila Facebook melibatkan semua golongan termasuk sesuai digunakan oleh org yang telah berumur pon.... maka.. banyak la berlaku pertelingkahan pendapat dalam tu.... orang muda2 ni suka cakap x berlapik... macam aku {eh.. muda ke??? auwwww } ... jadi.. satu lagi kelebihan FB ialah kita boleh komen pada stauts org itu [maap ye..saya terbawak2 istilah Friendster.. "status"... ] sedangkan.. Fster or Mspace hanya boleh komen pada bahagian testimonial... jadi.. bila boleh komen pada bahagian status.. maka sudah menjadi tabiat manusia tak kira muda atau tua akan gatal untuk menyampuk.. dari sinilah yang selalu jadi benda xbest.... dari duk mnyampuk..last2 jadi gaduh or perang mulut... kadang2 tu.. di alam realiti diorg xkenal pon.. alih2 pi bgaduh alam dunia FB ...sungguhlah xbertamadun manusia macam ni.... dah r menempel kat FB org..pastu nak cari gaduh...xkisah r.. gaduh sesama cousin ka.. gaduh dgn mak sedara ka...gaduh dgn budak kelas sebelah ke.. gaduh dgn budak skolah sebelah ka.. sama saja... tripple bodoh aku bagi kat manausia mcm tu.... hahahaha amik ko anugerah terbaik dari aku.... ;p


2) faktor kedua aku rsa faktor zaman.... Myspace and Friendster wujud pada awal2 tahun 2000.. masa tu.. xsmua orang terdedah pada internet... biasanya org muda belia mamcam aku jek yang terdedah pada internet..tapi hari ini zaman makin berubah... dari budak umur 3 tahun sampailah dan bongkok tiga.. smua tau nak guna internet dan smua ada excess pada internet... sbb tu FB mempunyai pengguna dari pelbagai peringkat golongan umur....

a) kalau budak yang bawah umur 9 tahun... ada FB bukan ape.. tapi sbb nak main game...


b) budak2 sekolah skrg mmg ramai yang ada FB... bukannya sbb apa..sbb skrg smua org boleh excess internet..zaman aku skolah dlu mna ada streamyx... internet kat pon pakai dial-up.. sikit punya bising baru boleh connceted... sumpah tension yang amat... patut FB boleh diguna dgn cara yang berfaedah.. boleh sama2 bincang wat kerja skolah.... ni x... bila FB jek..duk update status cinta lautan api sanggup aku renangilah... esok nak exam.. mlm ni duk update status hati sedih si dia xreply sms la ape lah.. iskh..berbulu jek mata aku tgk.. xpadan seluar dalam pon beli guna duit mak ayah..ada hati nak bercinta segala bagai... kalau la adik aku perangai macam tu... [kalau aku ada adik]... aku hantuk jek kepala dia kat dinding.. kasi tune tu kembali normal.. biar igt nak study bukan nak menggedik.... kadang2 diorg add cikgu cikgi mcm aku nih kat fb dia.. [kes students la nih] pastu dgn xmalunya duk luah rsa cinta la..upload gambar berkepit-nasib-baik-x-bercium-jek kat FB...upload gambar rambut kaler kunig oran sgala jenis kaler ada... mmg otak kat kepala lutut betul la.. xde rsa malu langsung.... xde rasa hormat kat org lagi tua... yang lagi parah... adik beradik dia pon ada dalam friendlist, mak bapak dia pon ada dalam friendlist, mak cik pak cik dia pon ada dlm friendlist... iskh... mcm mna benda ni boleh terjadi?? xde orang nak tegur ke??? apa guna mak ayah ada FB klu FB anak pon xleh nak pantau?? kalau pape hal.. smua tuding jari salahkan Mark Zucherberg... What the fun sungguh la manusia skrg ni....

c) bila orang2 brumur jumpa FB... biasalah.. orang bekerjaya.... kat status tu reti nak update merungut pasal kerja jek.. iskh.... sminggu sekali or sbulan skali merungut xpe gak... ni tiap2 hari... duk merungut jek.aku yang tukang baca ni pon ra tension..dah ko nak merungut..watpe ko pilih kerja tuh.. berenti gi amik degree lain..carik kerja lain... [jangan nak amik KPLI/DPLI... aku marah.... ].. pastu... biasalah.... sama2 nak up.... smua cerita dia paling best..cerita org xpernah nak best.. manusia mcm ni lah yang wat FB jadi huru hara.... biasnya orang yang berumur ni..dia xpernah terdedah dengan Myspace or Fiendster.... jadi ia mabuk tahap kronik..tu yang smpai satu tahap makan tidur FB tu... anak bini xkisah...laki anak tunggang langgang bini duk mabuk FB.... pastu mula la gaduh sampai bercerai berai... salah sapa??? Mark Zuckerberg jugak la yang salah....mana boleh salahkan diri sendiri... golongan2 mcm aku ni xde maslah byk sgt dgn FB sbb kita dah exposed dgn social network sebelum2 ni...

2. bila semua golongan guna FB.. maka setiap saat dan waktu kita akan dgr org sebut tentang FB... maka.. masuklah pulak individu yang xberapa tau pon pasal FB ni... tapi gatal nak join jugak sbb smua orang join.... pastu kerja xde benda lain ah... nak upload gambar sendiri xreti... pastu mula ah duk usha jek gambar org.. paastu duk mngata macam2.... sebagai contoh.. si A ni budak baik...kawan dia tag dia dalamgambar kawan2 dia yang lain pergi karaoke... offismate la katakan..[si A xpegi sbb xsuka benda2 macam tu]..tiba2 si yang buta-buta-alang-FB ni kawan sekolah rendah si A..dia pon bukak pic si A... tgk gmbr yang konon2 gi karaoke... terus heboh satu kamoung si A ni kaki clubbing la.. {cerita mesti kasi panas...}.. maka tu yang jd bertambah masalah dalam dunia FB ni...

3. masalah paling ketara bila manusia yang kurang bersosial tapi konon nak bersosial secara maya... maka dia pon join la FB.. last2 end up kerja dia jd stalker.... dia xde kawan... xde org nak say hi or send message segala bagai.. tp dah ada FB... buka je la hari2.. last2 lerja dia duk tgk org update status and update photo je la.. xke stalker nama nya tuh.. pastu mngumpat.. sungguh xde life.. aku bagi manusia jenis ni anugerah "YOU ARE THE LOOSER"... xpayah nak stalk orang.. baik ko gi ngaji Quran.. lagi banyak pahala dapat....

4. masalah paling kronik ialah bila orang bodoh join FB.... Kategori orang bodoh ialah yang jenis suka upadate status .." @...... now"... mmg mangkuk... klu dah now tu org tau la dia duk kat tempat tu skrg.. xde org kat umah.. tu yang pencuri gi pecah rumah segala bagai tu... pastu.. aku pon pernah skali terkategori sebagai pengguna FB yang bodoh.... saje nak suka2... Amik gambar dgn duit.. member nak byr ape ntah..xleh deposit cash.. so bwk la duit RM 3000 tu.. sebagai orang paranoid mcm aku.. mna pernah nak bwk cash ribu2... takut kne rompak segala bagai.. so bila tgk dui ribu2 depan mata... apa lagi.. nap la gmbr skeping dua..pastu upload... pastu baru terasa kebodohan diri.. pastu esoknya delete... [terima kasih pd yang bagi nasihat] ..even aku pon xtau apa bahayanya smpai skrg.. sbb smua org tau duit tu dah xde kat tgn aku dah... tp aku rsa amik gmbr dgn duit tidak la appopriate... xpe..belajar dari kesilapan... tp upload photo xde la sebodoh update status... "hari ini dapat bonus 4 bulan" sah2 org tau ko byk duit.. takat nak gebaang tp nak belanja seringgit pon kedekut..xpayah...!!! lgpon satu FB tau ko dpt bonus 4 bulan..pasni silap2 ko pegi kat ATM...dah ada org tunggu dgn pisau kat belakang... salah sape ni? salah Mark Zucherberg ke??

hahaha... mengata orang..tapi aku pon sma jugak..ske jek update status kat FB.. cerita macam2... kadang2... xe benda nak share pon wat2 penting utk share... hahahaha.... yang penting.. jgn sampai org tau ada kat mna.. duk watpe.. itu bahaya.... klu nak sebut yang past tense xpe.. jgn duk cerita yang present or future tense.. " minggu depan pergi Korea 3 minggu....".. bersorak la perompak and penyamun baca ko punya status nih.... tp..sy sgt ske bila org update psal pergi makan..sbb sy akan sibuk nak bertanya klu nmpk sedap.. untung2 suatu masa..dapat jugak prut aku merasa... hahaha.. makan itu hobiku.... ;p

dan sedikit peringatan.. mungkin ramai yang xmbil berat.... tapi klu pasni terbaca sila la ambil berat... FB ada peraturan dia.. peraturan dia xde la byk dan panjang berbelit2.. simpl sahaja..

1) klu orang komen pada status anda.. sila reply walau hanya dgn ikon =) o perkataan k... jgn ignore terus.. itu namnya tidak bradap... mcm orang bercakap dgn ko tp ko xjawab.... sungguh kurang ajar kan??

2) klu reply comment or post comment pada org.. cuba elakkan dari GUNA HURUF BESAR MCM NI DAN SEBOLEH2NYA JANGAN GUNA TANDA SERU MCM NI !!!!!!!!!!!!!!!!!! ... kenapa? senang jek... cuba imagine apa perasaan klu korang tetiba dapat sms dari someone.. tulis semua huruf besar pastu letak tanda seru banyak2... sentap x ko rasa?? life is simple.. cuba kita imagine kita di tempat dia... barulah dunia aman.. even di dalam FB..

ok..berbalik pada tajuk.... korang percaya ke FB akan tutup? huh.... jgn percaya..tipu jek smua tu... biasalah.. org tgh maju..mcmc2 cerita la keluar.. sma mcm Friendster dlu ah... penuh imbox dapat msg kta friendster nak tutup.. hahaha..sakit perut aku bila ada org percaya... come on..ini company juta2 beb... SMUA ORG NAK MANIPULATED ISSUES...jgn jadi IQ 20 untuk percaya.... hehehehehe... [sekali betul tutup.. malu aku dowh... hahahahaha]


We will never use any of the following methods to tell you information, or ask for you to take an action:
  • Your Wall
  • An inbox message from a friend—in other words, chain letters.
  • Messages spread through Applications—if an application is telling you that Facebook is about to shut down, report it.

Since there's been a lot of wrong information about Facebook spreading around, we'd like to clarify a few things for the record:

  • We are not shutting down accounts that are not "active" enough.
  • We are not going to start charging you to use Facebook.
  • We will never ask you to send us your password or login information.
  • We will never put the responsibility on YOU to send information to your friends. If we have information we need to share, it's our job to get the word out.
  • When we do communicate to you about the site (with the exception of posts made on this blog) it will always be from a collective Facebook. You won't hear from me, personally, or from Mark, or from Dustin, or from any of the Facebook bloggers you've seen here.

So the next time you see a chain letter, chain wall post, or chain anything, report it to our User Operations team, and tell all your friends to ignore it. We could make a joke here about passing this entry on to ten of your friends, but that's not cool.


P/S : nape saya asyik sebut Friendster?? sbb saya jumpa bakal suami saya di Friendster..ahakz ;p


1 comments:

anak-jati said...

hak3..boley la tu,,celoteh yg agak pnjang,,huhu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...