header flash

Tuesday, March 8, 2011

::MASTER CHEF::

Seronok tgk rakan sepersekolahan sambung master...
Ada tu yg duk sambung PhD dah,,kat obersi lagi... Jeles sungguh nyah,,, hahaha..
Xpe..rezeki masing-masing...semuanya ketentuan ALLAH...

Aku pun ada simpan cita2 nak sambung study..
Dah siap print. And isi borang dah sebulan sblm kawen hari tu..
Tapi lepas kawen ni buat aku banyak berfikir la pulak2..
Dengan kerja sampinga kat sekolah yang bertimbun tambun bersimpang siur..
Tambah2 aku ni baru bertatih dan merangkak untuk menjadi housewife...
Dan ditambah9999999 lagi yang aku ni adalah seorang yang super duper cerewet...
Semua benda aku nak PERFECT.... Maka akan muncullah masalah klu study part time...
Sebab nak juggle between career,study and housewife pon dan susah,,
Apatah lagi nak pastikan ketiga2 nya PERFECT...sbb kebiasaan bagi manusia... Salah satu akan tercicir lah...

'juggling 2 things is easier than juggling 3 things" -> hasniza ibrahim ;p

1) career
Bulan 11 hari tu baru masuk 2 tahun aku jd cikgu...banyak benda and selok belok lagi yang aku perlu belajar... Dalam keadaan merangkak..semua tugasan aku nak perfect..itu untuk kepuasan jiwa,,kekadang bersekang mata utk buat something beyond expectation...
Untuk kepuasan sendiri...Xharap orang pandang ,apatah lagi nak soh ucap terima kasih....hanya untuk suka-suka


2) housewife
Satu fasa baru dalam hidup... Sebelum ni jadi anak manja mak dan ayah..ape benda xbuat...tp skrg smua benda kena buat sendiri... Dan bukan takat kena urus diri sendiri..tapi kena urus encik suami juga...klu dulu seminggu xmasak nasi pon xpe..tapi skrg..ko rajin ke..ko malas ke..ko penat ke...bila sampai waktu..kena masak..hehehe..seronok tau masak..mcm main masak2... Hahahaha..dan part yang paling aku
suka... Culinary Art...hahahaha... Best sgt hias2 biar nampak standard ala2 chef hotel { genetik diwarisi dari ayahnda} Dan paling best bila hasil penat lelah kita dhargai sesungguh hati oleh en suami bila dia makan dgn bersungguh2 ahakz ;p



Gambar hidangan en google... Mls nak upload gambar sendiri sbb blogging pon guna ipad jek... Senang...terlampau busy even utk on laptop... Hehehehe

Itu baru bab masak...xmasuk bab laundry lagi... Dulu masa single...mmg sgt999999999 xskemnak uruskan laundry,.. Tapi..skrg..terpaksa la buat2 suka...tapi thanks a lot to en hubby la yg banyak membantu saya dlm hal2 laundry ni... Jemur kain sama2, angkat kain sama2 dan lipat kain sama2 adalah moment yg sgt sweet ..hehehehe...
Tp sperti yg aku ckp td..aku ni superduper cerewet..maka benda kecik2 pon blh buat aku xketahuan... Contohnya...colour hanger dlm alamari xseragam pon blh buat aku xtenteram...kesucian dapur yg tercela dgn titis minyak pon wat aku sakit mata... Lantai bilik mandi klu dua hari xberus skali rasa mcm geli...padahal dah bersih dah,,, Huhu~... aku rsa sbb tlampau layan cerita Desperate HOusewives kot...tu yg terikut2 dgn perangai Bree... Huhu~..xpun..ini adalah didikan mak+ayah aku..masa xkawen aku xpraktikkan sgt..lepas kawen ni dia "auto-cruz" ahakz... {mak ayah aku mesti bangga dgn aku skrg hehehe}


3) study
Buat masa skrg..aku xblh nak study full time sbb terikat dgn kontrak scholar KPM... So..hanya boleh part time..ramai aku tgk yg sambung study part time..dia akan terabai salah satu... {yang berjaya cemerlang kedua-dua or ketiga-tiga pun ada..... } Jadi..aku yg mewarisi sikap Bree ni ko rsa boleh ke? Hohoho..jwbnya mmg xla...xde manusia yang sgt perfect boleh pastikan kerja2 cikgu berjalan dgn cemerlang disamping rumah xde sezarah habuk dan 24/7 ala2 hotel.... Skrg ni.aku sgt busy,,nak jwb questionaire member pon xmampu..apatah lagi klu nak create dan analyse questionaire sendiri nnt klu sambung study,,,,huhu~...


Jadi..aku nekad... Aku xjadi sambung MASTER part time lagi skrg...tunggu aku boleh adapt dgn kehidupan sbg puan dulu...sambil2 tunggu tawaran fulll time... Jadi..aku nekad..cukuplah aku jadi MASTERCHEF utk en suami shj dulu...hikhikhik..it's really fun..hehehehehe...


P/S : aku level masterchief yg hebat di dapur rumah sendiri..dapur rumah orang,,aku jd dummy...sekian..harap maklum.. Huhu~.... ;p

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...