header flash

Friday, April 29, 2011

:: PERNAH X ? ::

thanks en google untuk kata2 semangat ini...



di kala langit mendung hujan renyai-renyai...
dikala suhu berasa dingin....

pernah kah korang berasa hati tiba-tiba sayu tanpa sebab?
pernah tak korang rasa diri korang tidak cukup bagus untuk diri sendiri?

Thursday, April 28, 2011

:: MAKAN LUAR ::


Depan umah aku ada pasar malam...Betul2 depan..
Jalan dalam 70 langkah jek...
Tp pasar malam biasa jek..
Bukanlah pasar malam besar2an..
Tapi... Sesak jugakla kereta duk parking depan tu..
Kira agak ramai la jugak orang datang menyumbang duit...


Tapi..aku bukan pengunjung pasar malam tegar..

Saturday, April 23, 2011

:: SHARING IS CARING ::

*(entry ini panjang... boleh lenguh mata untuk membaca..apatah lagi jari untuk menaip..sekian)*

aku orang biasa....
gaji biasa-biasa..
life biasa-biasa....
tapi nafsu luar biasa....
semua benda nak...
tapi itulah...dah kata gaji biasa-biasa....
mesti banyak yang susah nak dicapai...
tapi xpe... dunia ni bukan hanya untuk orang yang berduit ramai..
maka..kita yang xde duit ramai ni.. kena la pandai cari...
supaya dapat menikmati hidup macam orang yang mempunyai duit yang ramai... hehehehe...

Friday, April 22, 2011

:: REZEKI HARI INI ::

semalam ada majlis persaraan untuk seorang cikgu kat sekolah..
cikgu ni seorang yang sangat cool....
aku jarang bercakap dengan cikgu ni....... tapi aku hormat cikgu ni....
aku memang xpernah cakap la dengan dia sebelum ni... sebab segan..
tapi masa nak bagi kad undangan ke kenduri kahwin..
aku bagi sendiri kad pada cikgu ni...
masa tu la baru aku bercakap dengan cikgu ni....
dan yang paling buat aku terharu...
cikgu ni pergi majlis kenduri aku.... satu family lagi...
siap beberapa kali lagi amik gambar dengan wife and anak-anak dia..
sungguh aku terharu sebab aku xsangka cikgu tu akan dtg...
sbb jarang bercakap...tapi cikgu tu sudi datang dan mesra macam sentiasa beramah mesra dengannya sebelum ini...macam kenal rapat...
sungguh aku terharu.....rasa macam menyesal aku xmemberanikan diri untuk bertegur sapa dengan cikgu tu sebelum ni...~~ T_______T (aku cerita kat kawan2 aku betapa aku terharu..)

Tuesday, April 19, 2011

:: ALIEN ::

According to science..
Brain is the most important organ in human because it controls all the body activities..

Tapi..according myself...
Perut aku adalah pengawal segala aktiviti aku,,

Kalau perut lapar... Minda dan emosi di luar kawal...

Kalau aku lapar...xkira lapar sikit or lapar banyak...
Memang sah lagi sahih lagi konfem..
Satu kerja pun aku xleh buat... Unless aku stop dulu wat kerja tu dan pergi makan...
Kalau aku teruskan jugak buat kerja dalam keadaan lapar...
Sah2 kerja tu akan xmenjadi...akan ada la banyak silap... Dan part paling nazak..
Ada kemungkinan kerja dan barang2 yang aku guna untuk buat kerja tu akan berterabur dicampak2 dihempas2...
Sungguh tidak bertamadun perilaku macam ni...otak xboleh nak berfungsi dengan waras...
Jadi utk elak jadi orang xbertamadun... Aku akan stop dan pergi makan....

Monday, April 18, 2011

:: SEDIH....BYE2 ::

sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
url lama senoritanieza.blogspot telah diregister oleh orang lain dah...
huhu~~.... i'll miss my old url....
sob sobsob....
dan yang lagi menambahkan kesedihan...
tengoklah dia dah wujud sebagai blog ape....

sangat sadis............
xleh nak cakap macam mana....

k..nak out... nak kuar pergi menangis....
huhuhu~~ tipu je part yang nagis tu..... tapi yang sedih tu betul la.... uhukz...

Sunday, April 17, 2011

:: NABIL vs JOZAN ::


saya suka tengok Maharaja Lawak...
sebab nak bergelak ketawa menceriakan hati..
dan sebab itu...sanggup langgan astro WARNA....
abes Maharaja Lawak ni.. aku potong r balik.... hikhikhik....

sekarang baru masuk minggu ketiga....
sebelum start lagi.... hati sudah menanam nekad meminati Nabil dan Jozan...
lawak Nabil memang aku sangat suka..start dari zaman dia Raja Lawak dulu lagi...
Lu Pikirlah sendiri Nabil xpernah miss... (tapi filem Lu Fikirlah + Sifu & Tongga aku xtengok... xsanggup... huhu~~)...
tapi...sejak Nabil asyik wat perangai.... + kuar "gambar" tu... terjadi terkurang resepect dan terkurang minat kat Nabil....

jadi... berikrar pada hati.. nak minat Jozan lagi banyak dari Nabil....
tapi... xboleh la...

Saturday, April 16, 2011

:: PUBLIC TRANSPORT ::



rasa teruja tengok PUDURAYA telah berwajah baru....
ya auww auuwww...
dulu klu sebut Puduraya...
rasa kurang selamat yang amat...
rasa macam nak masuk zon hitam..
dah terbayang asap2 bas + asap2 rokok..
dengan warga-warga pendatang yang memenuhi segenap ruang..
rasa sangat tidak selesa....

tapi..nak wat macam mana...
aku pengguna public transport yang tegar...
sejak zaman study...
berulang Penang- KL..memang aku guna public transport jek...
bila zaman kerja...
berulang Parit Buntar - KL memang aku guna public teransport jugak..
entah la..xske nak drive....

Thursday, April 14, 2011

:: OVER SUKA ::

hari ni topik suka lagi....
ntah pape la aku ni..asyik2 nak sebut suka...
suka..!! suka..!!.suka..!!sukaa...!!!
macam xde words lain atas muka bumi ni...
macamla dalam kamus dewan bahasa tu penuh dengan perkataan suka je...
macam dah xwujud perkataan lain....
tapi nak wat macam mana..
tema untuk minggu ini adalah SUKA...
nak tak nak korang kena la terima..
dah blog aku...suka hati aku la..
nak cerita pasal benda lain.. ko bukak blog sendiri..
pastu tulis sendiri.... huhuhu~~ {ya ampun..teremosi.....}
xlah... saya gurau2 jek.... saya sayang semua pembaca saya.... (entah ada ke x reader aku pon xtau hahahaha )


ok..topik hari ini SUKA...
tapi bukan suka HAPPY.. tapi suka LIKE....

Wednesday, April 13, 2011

:: UPS & DOWN ::

hidup....
bagaikan pentas opera.....
tirai hidup dibuka....
cerita pun bermula......!!!! (nyanyi dengan penuh perasaan head banging segala bagai ok..)


ok.. stop!! lagu Wings itu sebagai intro semata mata... haraf maaf klu suara sumbang hehehehe....


tapi hari ini xde la nak terkeluar topik sangat..masih berkisar pada topik ups and down in life....

benar kata orang tua-tua.. or kata pepatah sebenarnya.....
yang berbunyi sebegini...

"hidup umpama roda....sekejap di atas...sekejap di bawah "


jadi.... dalam umur 26 tahun ni baru aku dapat merasainya... sebelum-sebelum ni xperasan... umur 26 ni..hati dan minda lebih sensitif terhadap persekitaran.....

tapi yang aku nak cerita ni lain sikit..xsama sangat dgn pepatah...

"hidup umpama roda....sekejap di atas...sekejap di bawah "

aku xpernah la lagi berada di atas.. kuli cabuk jek.....
xde la pulak jadi orang super kaya raya.... biasa2 cukup2 makan jek...
tapi..yang aku pernah rasa...adalah saat2 gembira dalam hidup...
hidup sentiasa gembira la pendek katanya.....
bila kita gembira..... hati penuh kegirangan.....
kita akan berasa kita berada on top of the wolrd....
dan bila ditenung dan dinilai semula...
banyak kali sudah aku alami ini..
cuma baru terperasaan bila dah tua..
setiap kali saat-saat gembira... pasti akan disusuli dengan cerita duka....

contoh............
sangat berbahagia dengan kehidupan masa form 5.. saat2 paling gembira dalam hidup pada masa itu..... enjoy tahap gaban dapat kalahkan rasaksasa dgn potong 20..... dan..tup.. bila amik result SPM.. air mata mcm air terjun...... sedih..... hohohohoho.. itu satu contoh la...

xpun.. mat rempit..... masa wat wheely tu.... bangga kembang lubang idong sampai tertukar dgn pipi....sah2 happy tahap top of the world la..skali... bang!!!! terlanggar kucing... jatuh tergolek2... patah riuk calar balar.... of course la menangis xberlagu................

ok..itu contoh yang aku bagi... skrg cuba renung semula benda2 yang pernah kkorang rasai... dapat xkorang detect yang selepas sanagat9999 happy tup tup ada kisah duka lara..ada? ada??

kalau ada xpe...anda normal... klu xde ni yang macam pelik sikit.. baik pergi check DNA.... make sure chromosome cukup 46... mna la tau kot2 anda spesies Kyle XY ahakz....

jadi..ape yang aku nak cakap di sini.....
kita perlu lah bersedia...
disaat kita gembira.. jangan terlalu bergembira...
sebab kita perlu bersedia untuk bersedih...
dan ingat... semakin tinggi tahap kegembiraan kita...
semakin besar tahap kesedihan yang akan menimpa kita...

analoginya seperti ini...
level gembira seperti memnaiki lif...
katakan anda gembira biasa-biasa sahaja.. umpama naik lif ke tingkat 4.. xde la tinggi sangat..
so klu lif itu jatuh terhempas moemntum perlanggaran pun xde la besar sangat...
tapi apa jadi kalau tahap kegembiraan anda umpama naik lif ke tingkat 88 KLCC....
sekali terhempas.. momentumnya tersangatlah besar.....

tapi ape pun... setiap kesukaan dan kedukaan itu semuanya sudah termaktub menjadi takdir kita...
kita perlu meredhai setiap yang berlaku kerana Allah sentiasa menyayangi hamba-Nya....
setiap ujian adalah bukti kasih sayang Allah terhadap kita..
sama ada untuk meningkatkan keimanan... ataupun untuk menjadikan kita manusia yang lebih baik....
apa yang penting.. jangan lepaskan tali Allah....


Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. (al-Ra`d:28)

sentiasalah mengingati Allah...disaat UPS or DOWN.... =)



Tuesday, April 12, 2011

::FIREWORK ::

jiwa gundah....
menonton GLEE....
dan dihidangkan dengan lagu ini...
baru terperasaan yang liriknya sangat kena dengan jiwa pada saat ini...



FIREWORKS - KATY PERRY

Do you ever feel like a plastic bag
Drifting throught the wind
Wanting to start again

Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards
One blow from caving in

Do you ever feel already buried deep
Six feet under scream
But no one seems to hear a thing

Do you know that there's still a chance for you
Cause there's a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

You don't have to feel like a waste of space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Maybe you're reason why all the doors are closed
So you could open one that leads you to the perfect road
Like a lightning bolt, your heart will blow
And when it's time, you'll know

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gonna leave 'em all in awe-awe-awe"


Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
It's always been inside of you, you, you
And now it's time to let it through

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what your worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on slet your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gonna leave 'em all in awe-awe-awe

Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon

:: TIADA IDEA ::



Sape dah tengok cite Merong Mahawangsa?
sape dah tengok? sape dah tengok??

AKU!! AKU !! AKU!! (ceh...sendiri tanya sendiri jawab.... debish!!! --> tolong tumbuk bagi pihak pembaca ;p )


so... klu korang xtengok lagi.... aku nak cadangkan korang pgi la tengok...
xpon..klu dah abes tayang kat panggung... pegi la cari CD/DVD original... bukan ape..dapatla membantu KRU yang dah abes modal RM 8,000,000.00 untuk menghasilkan filem tersebut...


secara peribadi.... filem Merong Mahawangsa ni adalah filem Melayu terbaik yang pernah aku tengok.... terbaik dari segi cinematografi.... angle camera shoot tu sangat la the best ... memang xde lagi la filem Melayu yang camera shoot canggih cenggitu.... memang nangis r Razak Mohaideen dgn Mamat Khalid..... takat babak lari selipar kat tangan cerita Hantu Kak Limah tu memang xmasuk
book r.... (bahasa Kelantan yg di standardkan.... heh heh heh )

tapi dari segi jalan cerita banyak la lagi kelemahan cerita Merong jika nak banding dengan filem2 internasional.... (kalau banding dgn fielm-filem Malaysia dah memang 5 bintang dah la.... tepuk tepuk tepuk!! ) ;p..... antara perkara-perkara atau part-part yang kurang menyengat dalam cerita Merong ialah :

1) interscene dia sangat2 la xsmooth... klu orang ada penyakit lemah jantung memang urut-urut dada r ironinya.... hehehehe...

2) awatla costume Dato' Rahim Razali tu lawak sungguh? macam naruto pon ada ahakz..

3) part yang paling-paling xboleh diterima akal... part cermin pantul cahaya samapai melecur tentera jahat dengan perahu-perahunya sekali..wahahahaha..sungguhla xlogik... pantulan cahaya dah jadi mcm pancaran laser... rasa terkilan..xkan la Yusry xnampak kelemahan part ni masa dia direct...??

papepon..cerita ni tetap la filem Melayu terhebat.....sebab setakat ni... aku rasa filem melayu yang lain2 tu..xlayak untuk diangkat jadi filem.. hanya layak untuk jd drama je pada sudut pandangan mata aku... huhuhu~~~


kemudian aku tengok cerita CUN.... semasa jiwa duka lara...en suami bawak pergi tangok cerita lawak dengan harapan hati puan

isteri dapat berbunga ceria.... kesudahnnya..dapatla pn isteri tergelak-gelak jugak even hati rawan..... hahahaha...cerita yang sangat cute.... tapi seperti biasa.. mesti ada jugak aku nak komen...

1) cerita tu bising sangat..... cakap ala2 nak menjerit... huhu~~

2) faizah elai sangat comel dan lawak dalam cerita tu...memang la dia bawak watak tomboi..tapi....rasa macam xsedap mata memanandang la part yang dia pakai seluar pendek duk menyanyi ramai2 kat pondok tu... sangat2 la kurang sopan gayanya huhu~~...

keseluruhannya..cerita dia sangat comel... mencuit hati... lagi lawak dari pisau cukur....yang berlakon jd minah senget nama Manis tu tersangatla comel dan penghayatan 100%... tp aku xtau sape pelakon dia..tp mmg best ah dia blakon... Kembang pun best jugak hehehehe =) tp macam biasalah..standard2 cerita melayu je la.. tp jauh la laaaaagi best dr hantu kak limah tu... huhu~~


jap!! pekehal ko bagi tajuk entry "TIADA IDEA" tapi tulis dekat separuh buku pasal review filem?

huhu~~ actually yang kat atas-atas tu intro.. ini point dia..

ramai pengarah di Malaysia...tapi kebanyakan mereka xde idea...
kalau buat filem... filem tu meletup la katakan...
maka..tunggulah sebulan dua lagi... sah2 akan keluar the series pulak...

xpun.. klu buat drama... dan drama tu meletup-letup kat TV...
tunggulah setahun lepas tu..sah2 kuar the movies pulak...


huhu~~ sungguh kurang kreativiti... macam xde idea...
pusing-pusing benda sama...
adeh la.... busannnnnnnnn......


cuba la variasikan santapan untuk mata penonton...
banyak novel yang best... cuba la buat filem or drama dari novel2...
baru la meletup-letup....








sekian entry saya.... ;p

:: DILEMA ::

Sungguh aku dalam dilema..
Bukan dilema main-main..
Tapi dilema yang sungguh-sungguh...
Dilema yang membuatkan saya selelu termenung..
Dan hanya senyuman hambar terukir di bibir.. Tiada senyuman girang... T_____T

1) saya berasa..bila dah kawen.. Nama senoritanieza.blogspot adalah sudah tidak sesuai... Jadi.. Aku nak kena tukar nama blog aku jd ape? Madamnieza? Mem nieza? Hurmmm....sigh,,,ntahla..saya sangat2 tiada idea...header dah siap semua...tp nama lak xtau nak bg nama ape... Huhu~~~ oleh itu..sy mengambil keputusan untuk tutup dulu blog saya..bila dapat nama yang sesuai..akan aku published semula... Tapi..bila dan berapa lama..sy xboleh nak bagi jaminan... T______T





2) bila blog sudah berwajah baru... Aku sedang menimbang tara..should i make it private? sebab sekarang baru terfikir... sesiapa shj boleh baca blog aku...dan bahasa aku ni bukan semua orang boleh terima.... bagi yang lahir 80-an... ini bahasa standard.. bahasa pasar kita-kita..tapi mcm mna klu ada orang xboleh terima bahasa aku?? iskh..dilema...dilema....




3) saya sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat suka tinggal di parit buntar..... teramat amat amat amat amat amat amat amat suka tinggal di parit buntar.... tapi suatu hari nanti suka atau tidak aku kena menerima hakikat untuk berpindah...sebab xkan kilang en suami lak nak pindah ke parit buntar...mesilah aku yang kena pindah... baru fikir pun aku dah sedih.... huhu...saya nak duduk parit buntar.... huhu~~ sungguh dilema...sehinggakan rasa nak demam.... T________T


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...