header flash

Wednesday, April 13, 2011

:: UPS & DOWN ::

hidup....
bagaikan pentas opera.....
tirai hidup dibuka....
cerita pun bermula......!!!! (nyanyi dengan penuh perasaan head banging segala bagai ok..)


ok.. stop!! lagu Wings itu sebagai intro semata mata... haraf maaf klu suara sumbang hehehehe....


tapi hari ini xde la nak terkeluar topik sangat..masih berkisar pada topik ups and down in life....

benar kata orang tua-tua.. or kata pepatah sebenarnya.....
yang berbunyi sebegini...

"hidup umpama roda....sekejap di atas...sekejap di bawah "


jadi.... dalam umur 26 tahun ni baru aku dapat merasainya... sebelum-sebelum ni xperasan... umur 26 ni..hati dan minda lebih sensitif terhadap persekitaran.....

tapi yang aku nak cerita ni lain sikit..xsama sangat dgn pepatah...

"hidup umpama roda....sekejap di atas...sekejap di bawah "

aku xpernah la lagi berada di atas.. kuli cabuk jek.....
xde la pulak jadi orang super kaya raya.... biasa2 cukup2 makan jek...
tapi..yang aku pernah rasa...adalah saat2 gembira dalam hidup...
hidup sentiasa gembira la pendek katanya.....
bila kita gembira..... hati penuh kegirangan.....
kita akan berasa kita berada on top of the wolrd....
dan bila ditenung dan dinilai semula...
banyak kali sudah aku alami ini..
cuma baru terperasaan bila dah tua..
setiap kali saat-saat gembira... pasti akan disusuli dengan cerita duka....

contoh............
sangat berbahagia dengan kehidupan masa form 5.. saat2 paling gembira dalam hidup pada masa itu..... enjoy tahap gaban dapat kalahkan rasaksasa dgn potong 20..... dan..tup.. bila amik result SPM.. air mata mcm air terjun...... sedih..... hohohohoho.. itu satu contoh la...

xpun.. mat rempit..... masa wat wheely tu.... bangga kembang lubang idong sampai tertukar dgn pipi....sah2 happy tahap top of the world la..skali... bang!!!! terlanggar kucing... jatuh tergolek2... patah riuk calar balar.... of course la menangis xberlagu................

ok..itu contoh yang aku bagi... skrg cuba renung semula benda2 yang pernah kkorang rasai... dapat xkorang detect yang selepas sanagat9999 happy tup tup ada kisah duka lara..ada? ada??

kalau ada xpe...anda normal... klu xde ni yang macam pelik sikit.. baik pergi check DNA.... make sure chromosome cukup 46... mna la tau kot2 anda spesies Kyle XY ahakz....

jadi..ape yang aku nak cakap di sini.....
kita perlu lah bersedia...
disaat kita gembira.. jangan terlalu bergembira...
sebab kita perlu bersedia untuk bersedih...
dan ingat... semakin tinggi tahap kegembiraan kita...
semakin besar tahap kesedihan yang akan menimpa kita...

analoginya seperti ini...
level gembira seperti memnaiki lif...
katakan anda gembira biasa-biasa sahaja.. umpama naik lif ke tingkat 4.. xde la tinggi sangat..
so klu lif itu jatuh terhempas moemntum perlanggaran pun xde la besar sangat...
tapi apa jadi kalau tahap kegembiraan anda umpama naik lif ke tingkat 88 KLCC....
sekali terhempas.. momentumnya tersangatlah besar.....

tapi ape pun... setiap kesukaan dan kedukaan itu semuanya sudah termaktub menjadi takdir kita...
kita perlu meredhai setiap yang berlaku kerana Allah sentiasa menyayangi hamba-Nya....
setiap ujian adalah bukti kasih sayang Allah terhadap kita..
sama ada untuk meningkatkan keimanan... ataupun untuk menjadikan kita manusia yang lebih baik....
apa yang penting.. jangan lepaskan tali Allah....


Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. (al-Ra`d:28)

sentiasalah mengingati Allah...disaat UPS or DOWN.... =)



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...