header flash

Monday, May 16, 2011

:: QUE SERA SERA ::



When I was just a little girl
I asked my mother, what will I be
Will I be pretty, will I be rich
Here's what she said to me.

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be. 



[Doris Day]


yup!! that's quiet true...
whatever will be..will be...
i never dream to be a teacher...not even a bit.. 

xpernah sekali terluah di bibir in "my ambition is to be a teacher" if i had to introduce myself when i was a students years ago... 
sound so "kuno" la kalau budak SBP ambition nak jadi cikgu..
majoriti.. ambition nak jadi doktor, engineer, IT programmer and others 'sophisticated-sound' jobs... 
that's why lepas SPM.. pernah menolak tawaran TESL oversea.. sebab ye lah..  
xpernah mimpi nak jadi cikgu kan... bahasa mudah..
apa kelas jadi cikgu??




Que Sera, Sera,


semua yang terjadi itu semuanya ketentuan Allah...
betapa x suka, xmahu, xpernah idam or segala terms yang sewaktu dengannya..
tapi andai sudah tertakdir aku menjadi pendidik...
maka jadilah aku sebagai pendidik.. [berkat doa ibu rasanya]..
selama nak menhabiskan degree... jiwa keguruan tersemat indah di hati...
now.. almost 3 years i'm being a teacher...
banyak suka dan banyak duka.... tapi.suka lagi banyak la....
tapi.. semenjak dua menjak ini..
aku pun merasa musykil dengan diri sendiri...
atas beberapa faktor...
it seems like i have lost my interest in my career....
sehingga satu tahap.. pernah terfikir macam nak resign..
tapi..i'm totally idiot la klu resign..
bukan main lagi stumble and crawl masa belajar... 
alih2 resign.. pastu dengan degree SAINS PENDIDIDKAN.. aku nak gi cari kerja ape?
memang la secara teorinya degree SAINS PENDIDIKAN boleh apply kerja indsutry..
tapi setakat saat ini..aku xpernah jumpa lagi la pemegang degrree Sc Edu ni kerja kat industry..
then..ada ke indsutry nak amik Sc. Edu holder kerja? of course la budak pure akan terlebih menjadi pilihan hati mereka.. 


ok..ok..dah jauh aku merapu... 
kembali ke jalan yang benar...ahakz..


memandangkan pemikiran untuk resign adalah pendek akal..
maka macam2 opsyen muncul... 
nak jadi cikgu tadika la..
nak jd kerani la..
sanggup jadi tukang sapu la... [dengan syarat gaji ikut DG] hahahaha


dan yang sememangnya paling dikhayal2kan..
mengharapkan encik suami jadi kaya...maka saya nak jadi suri rumah... lalalalala.... [agak mustahil..tapi rezeki kita mana tau kan...  Que Sera, Sera,...amin..... hahahaha]


nazak x emosi saya lately?? baru 3 tahun dah rasa macam2... macam mana nak tunggu sampai pencen?? lalalala...  [bukan sebab ape pun... hanya mengalami kejutan budaya persekitaran + hormonal imbalance ahakz ;p ]


tapi hari ini... 
bila pergi sekolah......
seems like i get back my lost village of tambun soul..
my educator soul...


dikala melafazkan ikrar...
" Dengan ini berikrar,
mendukung terus cita-cita kami,
terhadap tugas kami,
dan menyatakan keyakinan kami,
pada cita-cita murni pekerjaan kami "


terus meremang bula roma.... semangat kembali meresapi diri... [lagu background dalam jiwa : mentera semerah padi hehehehe]


dikala mengalunkan...
"Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kitaPada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan"



kali ini aku benar2 pulih...
sepenuh jiwa kembali bernyawa...
minda kembali positif...
persetankan segala halangan dan dugaan....
kerana what Allah plans for me is the best for me..
no one can judge me...
made a mistake once or twice is a normal things...and everything is written...
kita bukan maksum... experience make us grow stronger...and sometimes... the mistakes is not really a mistakes... it's a lesson... if not for us.. it's for others... if not to knows ourself better... maybe it's the way Allah wants us to know others better... but people who never learn their lesson.. is a true looser... [don't let the banana fruits twice ahakz]
and i'll keep my head up even the whole world loking down on me.. because i know Allah is with me.... as long as we never had any bad intention.... 
and i'll grip to Rudyard Kipling


"If you can keep your head when all about you 
Are losing theirs and blaming it on you; 
If you can trust yourself when all men doubt you, 
But make allowance for their doubting too; 
If you can wait and not be tired by waiting, 
Or, being lied about, don't deal in lies, 
Or, being hated, don't give way to hating, 
And yet don't look too good, nor talk too wise;"





dalam hidup..ada la pasang surutnya..
hidup umpama roda... there's ups & down...
penguat semangat ialah kawan2..
yang sudi menemani diri dikala begemerlapan dan di kala suram..
dan yang sentiasa membimbing diakala terbabas dari landasan yang sepatutnya..
kawan2 yang tidak meninggalkan diri ini terkapai2...
dan kawan2 yang tidak mengkapai2kan diri ini.. 


oyeah!! berjaya buat ayat pening untuk korang...  hahahaha,,,




begitu berkobar-kobar sekarang ini....




pada hari ini....
16 MEI 2011...
semangat saya kembali berkobar-kobar...
untuk menabur bakti menyemai kasih mencurah ilmu kepada para pelajar.. [sememnagnya itu jiwa saya]
datanglah segala bagai kerja pun...cakaplah nak cakap saya ape pun...
saya akan berjiwa kental... umpph...!!! [praying hard ]
sgt terharu dengan segala ucapan dan hadiah..
but believe..
the greatest gift for a teacher is when their students do well in their life... 
being a great person...menjadi insan berguna..... 




dan..saya juga berazam.. akan cuba menjalankan segala tugas yang diberi dengan terbaik dan termampu yang aku laksanakan....
dan saya memerlukan individu untuk membimbing saya...
dan terima kasih kawan2 kerana membimbing saya...
(kak bani!! ya ampun... xde la gambar kak bani sama2 tadi..... tp kak bani tetap dalam hati... jangan sedih tau dalam gambar ni xde gambar kak bani...) ~~ in case kalau kak bani bukak blog ni hehehe..~~

ikhlas dari hati... kalian adalah guru saya..
kerana tugas guru adalah membimbing..dari sekecil2 zarah hinggalah ke sebesar2 alam..
kerana membimbing itu adalah perkara yang mulia.... 
membimbing agar tidak melakukan kesilapan...
membimbing agar tidak tersasar...
membimbing menjauhi perkara yang menghancurkan diri dan hati...
membimbing kearah kebaikan....




SELAMAT HARI GURU ~ Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara... 


tapi... masih lagi berasa gelap macam tiada masa depan..rasa macam sampai pencen pun hanya sebagai guru biasa. bukan pendeta segala bagai uhukz.. ummpphh... slow&steady and you'll win the race... kalau mcm sebelum ni..fast&furious... skali terbabas.... dahsyat remuknya hati.... hehehe.. kita kembali kepada teori momentum fizik hehehe... 






 p/s :
i dont know how my future is..
maybe i'm still a teacher...
maybe i'll be administrator..
maybe i'm not involve with the education  world anymore..
anything could happen...


Que Sera-sera...


but i always praying the best for me..
and i hope u will do so .... 
inshaallah.... allah knows what best for me..for us... 
everything happened for a reason....
after a hurricane comes a rainbow.... =)


ok... gtg.. nak tgk Nora Elena... hikhik.. hati rasa mcm digeletekgeletek... ;p

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...