header flash

Monday, August 22, 2011

:: LIKU-LIKU HIDUP ::

Dengan tanpa sebab..
aku berfalsafah...
dan biarkan aku syok sendiri...
hahahaha...


setiap pagi sambil drive pergi kerja...
perjalanan itu membawa pelbagai pengetian pada aku..
setiap orang menuju ke destinasi masing-masing...
sama seperti hidup.. setiap orang mempunyai matlamat...
bezanya cepat atau lambat..senang atau berliku untuk mncapai matlamat tersebut...
dan dalam kes ini... destinasi itu disama ertikan sebagai matlamat...


kita keluar rumah dgn satu matlamat...
smpai di tempat kerja sebelum punch card merah...
tapi kadang -kadang... kita dah keluar awal..
tp xsempat nak sampai awal..
orang yang keluar lagi lambat dari kita akan sampai dulu...

KES I
sewaktu di traffick light yang jalannya 2 lane...
kita di belakang lori...dan datang orang yang terkemudian daripada kata..
duduk di lane di sebelah lagi.... bila lampu hijau...
dia berjaya memotong lori yang lambat pick up itu...

hasilnya dia mendahului kita yang lebih awal sampai di trafic light tersebut....
semua itu takdir.... kita perlu redha....

sama macam kehidupan kita...
kita tidak tahu apa rintangan di laluan kita...
yang perlu kita semai di hati...
REDHA DENGAN SETIAP REZEKI YANG DIKURNIAKAN....
jangan hasad atu dengki dengan orang lain...
tidak akan bahagia hidup kalau hati dilipahi dengan perasaan hasad...



KES II
kita memandu berhati-hati.. mengikut hadlaju...
taba-tiba..... "zooooooooommmmmmmmmmmmmmmmmm"
kereta potong kot kiri....
xpun..kereta potong kat double line...
"opocot mak hang!!!" kita melatah seketika....
dan semestinya org yang telah memotong kita tadi akan tiba dulu ke destinasi...

sama mcm kehidupan kita...
dalam menuju destinasi mencapai matlamat...
ada dua jalan..jalan yang betul..dan jalan yang salah...
selalunya kalau cepat especiallya cepat kaya..
mestilah jalannya xberapa nak lurus...
maka di sini kita harus menetapakan dalam hati....
HARUSLAH MENCARI KEBERKATAN....
biar lambat kaya.... yang penting hidup dilimpihai keberkatan...
susah pun orang nampak senang....
i'allah... =)


KES III
jalan yang lurus tiada bengkok2 jangan disangka tiada "speed trap"...
memang xpasal la bayar saman RM ratus-ratus semata2 ada polis terlebih rajin nak meneropong...
sama la dengan kehidupan kita...
dalam menjalani kehidupan sehari-hari..
jangan dilupa ada orang yang memerhati untuk memastikan kita mengikuti piawaian yang ditetapkan..
jadi kalau ditempat kerja (cikgu especially) kalau tengah syok2 mengajar skali datang nazir...
mmang menggelabah tahap tenuk la rasanya...
oleh itu... bersiap sedialah dari awal..
buatlah sesuatu yang mengikuti standar piawaian pada setiap mata...
maka..orang nak datang pantau ke.. orang nak datang nilai ke..
kita duduk senyum2 goyang kaki terima dengan hati terbuka....
{uummmph!!! menanam azam dalam diri sendiri ahakz ;p }



KES IV
dalam panas terik..
memandu dengan penuh semangat untuk cepat sampai pulang kerumah..
tiba-tiba...
perjalanan terbantut sebab ada kereta kancil yang bertulis "L"...
rileks... jangan marah2... jangan menyumpah2...
sebab itulah awal kita....
jangan cepat lupa diri...ingat balik asal usul kita...
semua orang yang nak memiliki lesen kereta harus melalui fasa "L"..
MAKA...walau setinggi mana pun pangkat kita... suatu masa nnnt..
jangan sesuak hati nak marah2 pada beginner yang slow macam siput...
sebab kita semua pun slow pada masa beginner...
slow kerana sedang belajar untuk adapt dan apply segala pengetahuan..
tapi kalau slow sbb memang lembab..memang patut la kne sound.... huhuhu~~~

KES V
semasa memandu.... terbuat salah minor tu lumrah la....
contohnya... terlupa off signal lepas memotong... tak bagi signal masa nak masuk simpang...
lampu brek xnyala.. lampu reverse xnyala... and so on...
kesalahan2 kecil ni... sekali seumur hidup xpe la... klu tiap2 hari buat kesalahan ni..
probability untuk terlibat dalam kemalangan tu tinggi la..sebab setiap kesalahan semasa pemanduan boleh mengundang bencana...jadi... igat..jangan ulangi kesilapan yang kecil2 ini...sebab kesilapan yang kecil2 ini boleh mengundang bencana....bak kata pengetua aku...
"dalam dunia ni..susah nak jumpa orang tercekik tulang ayam..apatah lagi tercekik tulang lembu,unta, gajah dan segala tulang2 besar yang lain..tapi ramai orang tercekik tulang ikan yang halus mulus itu..."

dan...
skiranya kita menjadi mangsa kepada orang yang membuat kesalahan-kesalahan minor ni...
 janganla nak mengamuk xhengat dunia....
sebagai contoh... nak kuar simpang... kereta banyak... then bila kereta dah reda... ada la sebuah kereta ni...
kelajuan sederhana...menyebabkan kita teragak2 nak kuar.. maka kita pun tunggu la kereta tu lepas dulu..
sekali... elok jek dia turn masuk simpang...
masa tu menggelegak hati tuhan jek yang tau...
istilah2 "yang indah didengar" bergema dalam hati... ataupun secara miming...
tapi xpe.. marahlah... tidak salah untuk kita berperasaan amarah..
tap cukup sampai amarah macam tu jek...
jangan marah yang over seperti...
1)ko pi langgar kereta tu sebab xpuas ati..
2)ko angkat jari...
3)ko amik gambar kreta tu siap nampak no plat//muka driver pastu ko print tampal kat kawasan kejiranan...
TAK PATUT OK!!!

sebagai seorang manusia yang bertanggungjawab...
bila kita tengok ada seorang manusia yang lain membuat kesalahan...
jangan ambil kesepatan untuk mensabotaj atau menjatuhkan orang itu...
itu tidak berhati perut...
marahlah sekadar meluahkan kemarahan..
bukan menghancurkan masa depan orang...
sangat tidak murni hati sebegitu..
jangan biarkan diri anda menjadi tidak mulia gara2 mempunyai hati yang kurang suci...


KES VI
ramai orang suke modified kereta...
tukarr sport rim la..pasang spoiler lah... pasang skirting lah...
tu semua aku tak noticed...
yang aku akan noticed ialah klu kereta tu modified dia punya lampu...
especially lampu HID// lampu yang putih tu....
memang aku tersangat noticed..
sebab mata aku yang bundar   ni sangat sensitif pada silau...
jadi memang menyakitkan hati...

sama macam kehidupan kita...
kadang2 ada orang yang suka sgt nak show off...
nak perasan bagus padahal xberapa nak bagus pun...
ataupun nak tunjuk rajin padahal tak berapa rajin pun...

jadi..aku ikut petua sorang member aku...
kalau kereta dibelakang kita lampu dia tinggi.. bila kena rear mirror kita..kita akan silau amat...
apa yang perlu kita buat... kita bagi dia potong kita...
pastu bila kita dah duk belakang dia.. kita bagi lampu tinggi balik kat dia..
bagi dia merasai kesilauan seperti yang kita rasai.... muahahahahaha...

jadi sama jugak..
kalau ada orang nak berlagak dengan kita..
ko biarkan je lah dia....ko angguk2 jek mengiyakan segala kemegahan dia...
bila suatu tahap... kita balas balik kat dia..
biar dia tergamam.... wahahahaha!!
masa tu sangat puas hati... padan muka!!!!!
ok.. ini bukan nilai mulia..jangan amalkan.... hakhakhak...


yeay!!! akhirnya berjaya jugak aku berfalsafah....
tapi kan... errr... macam lagi sesuai kalau dikatakan falSAMPAH.... hukz...T______T

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...