header flash

Tuesday, September 27, 2011

:: MOTHERHOOD or WOMANHOOD ::

student : teacher!! teacher pregnant ek?
aku : uik.. nape? muka saya nampak berseri-seri ke?
students : teacher nampak gemuk..
aku : .......... (dalam ati nangis T________T )


hahahaha.. itulah students.. jujur dalam memberi komen.... and sifat keperihatinan depa tu membuatkan hari2 berlalu berbunga indah.... students2 ni mmg eksaited pelik kalau cikgu2 depa pregnant.. hahaha... tp dalam kes aku xlah..sbb aku xpregnant lagi... tapi pantang.. pantang kalau aku x MC.... bertalu2 sms aku akan dapat lepas waktu sekolah.. semunya berbunyi2 ala2 macam ni...
 "teacher!! teacher dah pregnant ek? yeay!! kami dah nak dapat adik!! "


hahahaha...aku yang demam pun boleh rasa sihat walafiat dgn gelagat mereka yang mencuit hati... pastu bila aku bagi cakap jawapan negatif.. dapatla sms sedih... hakhakhak... thanks my students for cheering me up.. =)


ok.. berbalik kepada pesoalan pokok..
lepas kawen..orang mesti sibuk nak tanya dah berisi ke belum..
tapi aku sikit pun xkisah..apatah lagi nak marah...
suka ada la..rasa mcm orang ambil berat...
mungkin kerana fakor masa... baru xsampai setahun...
lagipun kita santai2 la.. hidup berdua dulu barang setahun... pastu baru kita hiasi dgn tawa bayi kecil.. hehehe...
tapi kalau Allah nak bagi dalam masa terdekat..kami terima dgn hati yang berbunga ceria.. sbb benda ni semua bukan dalam bidang kuasa kita...Allah yang menentukan... ko nak skrg tp klu allah nak bagi 4 tahun nnt pun sape boleh pertikai.. ko nak 4 tahun nnt tapi Allah bagi sekarang pun sape nak boleh pertikai... ko nak 4 tahun lagi tapi allah bagi 6 tahun lepas tu pun sape nak boleh pertikai..semunya rezeki dari ALLAH =)
jadi..bila mind set aku macam tu... orang tnya pun aku xpressure...
cuba imagine kalau aku ni mmg tahap desperate nak baby... sah2 meroyan kalau orang asyik duk ulang tanya dah pregnant ke belum..dah pregnant ke belum.. hehehehe...
dan kita kena terima pemikiran setiap orang tak sama macam kita...
ada orang rasa lepas kawen 3 bulan xpregnant itu adalah sudah terlalu lama...
ada orang yang rasa kawen 3bulan terus pregnant mcm xnyempat2 nak bermnaja berda-duaan..
walau apa pun kita kena hormat pendirian orang..
kalau pemikiran orang tu xunik..
xdela kita jumpa orang duk setinggan tapi pakai kereta BMW X5...
xdela kita jupe orang hidang kat tmu pinggan cawan kawen2..... tapi dalam almari display Vantage/corelle/royal albert......
klu xde la kita jupa yang si ibu gaya vogue ala2 artis..tapi anak berhingus kusut masai...
xdela kita jupe orang pakai handphone mahal2..sikit punya mengeji hp kita yg murah... tapi sikit2 miscall...sikit2 miscall.. xpun sms soh call... asyik dgr dr mulut dia... kredit abes...
ok..stop topik pemikiran cara hidup yang berbeza.. mereka bahagia cara mereka..kita bahagia cara kita...

tapi....
naluri keibuan tu ada...
ada ke orang yang xde naluri keibuan?
orang lelaki pun ada naluri kebapaan....
contohnya... bila pegi kedai buku..
sah2 dua2 orang tercegat duk belek2 buku psal pregnancy and parenting..
aku rsa.. start dari kawen..sampai skrg... dah lebih 10 buku kami chup!! chup dalam hati je la dulu... nnt la baru beli hehehe...

kalau aku pulak..teruja benar kalau lalu kot2 area baby cot, stroller, walker etc.... pastu bila tgk tanda harga yang mahal2 tu..terus depressed... hakhakhakhak... mahal benor nooo benda2 mcm tu... mmg kne ada kewangan mantop btol nak ada anak ni huhuhu~~

pastu aku tersangatlah eksaited bila tgk rompers carters tu...
siap dah beli.... wahahaha... mcm sewel je kan..
dah beli skrg.. over sgt...
and sekarang ni perlu mengawal keinginan yang ama bila tgk2 barang2 baby yang cute miut tu.. xkira la..flannel blanket ke.. baby sit me up ke.. tommie tippie ke... mmg melelh air liur...
sebab tu kadang2 terpikir..aku ni betul motherhood or... womanhood..suka shopping2 ni... lalalalala~~


sebelum akhr bicara...sama2 la doakan aku jugak... dan kawan2 aku yang lain jugak.. hayati keindahan fb anda... sbb klu aku dah ada baby nnt..konfem news feed fb korang penuh dgn gambar anak aku jek... hahahahaha~~~ jd ada hikmah di setiap kejadian ;p



p/s : kawan2 kat bilik guru dah selamat melahirkan baby.... kak yus, kak nor, fairuz.. bakal menyusul: kak aimah, kak azli, kak ina, kak siti.. meriah... baby rain namanya hehehe.... semoga semuanya selamat2 dan baik2 sahaja hendaknya... =) and jangan spin cerita... saya masih belum pregnant di saat ini.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...