header flash

Sunday, January 29, 2012

:: PERNAH TAK ......? ::



SITUASI I
pernah tak korang cari barang....tapi xjumpa..
tapi dlm kes ni.. korang 200% yakin korang letak kat situ...
tapi bila cari xde... 
dah humban segala barang kat situ... tp barang yang kita cari tu still xnak menonjolkan dirinya...
sampai korang marah-marah hentak kaki bagai...
sebab membuat kesimpulan ada orang dah alikan barang tersebut.... {biasanya emak yang jadi mangsa sebab mak suka mengemas rumah kan... hehehehe}
sebab korang dgn yakin lagi pasti korang letak barang tu kat situ...
tapi bila nak, dia tiada...lesap begitu sahaja....
maka seharian (atau semingguan) hati dirudum perasaan tension..

then......



beberapa jam selepas itu...
or keesokannya...
or beberapa hari selepas itu...

bila ko cuba cari skali lagi kat tempat tu..
elok jek benda tu tersadai kat situ...
xpayah nak kelam kabut cari..
dari jarak 50m lagi korang dah boleh nampak objek yang dicari tu...
pastu mula muka tersipu malu..suara pun mcm kucing gatal nak mengawan... mintak maaf kat orang yang kena tuduh mengalihkan barang tersebut.... hehehe... 
pernah x? pernah x? pernah tak mengalami situasi hijab tertutup ini?

aku selalu alami macam ni... huhuhuhu~~


SITUASI II

pernah x ada orang datang rumah korang..
xpun masa korang pgi rumah sape2... pastu ada tamu lain kat rumah tu...
yang ada anak kecil.. xkira la sorang or lebih....
tuan rumah adalah seorang yang sgt menjaga kekemasan rumhanya....
xpun rumah dia byk brg hiasan kristal kaca etc...
xpun brg dia smua standard2... pinggan servee pun yg jenis mahal2 nih...
pastu budak2 tu duk lenjan rumah orang tu mcm kat play ground gamaknya...
lompat2 atas sofa... main tarik2 langsir, menyorok belakang langsir gaya hero filem tamil....
makan biskut or kuih sambil lari2 atas carpet sofa bagai.....
pastu mulut comot2  dgn coklat or kek duk panjat sofa fabrik.....
xpun panjat pintu bergayut kat kedua tombol buat gaya mcm bawak motor.... 
aku ulangi..situasi ini adalah dirumah orang... bukan rumah mereka...
TAPI....si IBU or BAPAK si kanak2 ni mcm xnampak jek yang perangai anak diorang mcm dalam zoo...
diam jek... xde gaya nak tegur, pegang, jeling or nasihat si anak ni...
dia biar jek.... sampai kadang2 aku yang tumpang bengang mewakili tuan rumah....
lagi membara hati bila si ibu or bapak si budak ni hanya boleh cakap...
"budak ni mcm ni lah...xboleh duk diam" pastu terus membiarkan anak mereka meneruskan kegiatan seperti zoo itu..... 
xpun satu lagi...
anak dia jenis suke pegang2 makanan dalam pinggan pastu letak smula... 
xpun anak dia ambik pastu ala2 jilat... pastu mak or ayah dia boleh letak smula dalam pinggan...
pffftttttttttt....what the fun sungguhla.... huhu~~ aku mmg geli bab2 org sentuh2 makanan nih.... 
ohhhh deng!!!!! aku sangat tension!!
adakah itu ibu bapa yang baik kerana tidak pernah memarahi anak mereka?????
aku xpuas hati sungguh klu ibu baa mcm tu diiktiraf sebgai ibu bapa yang baik...
bg aku orang mcm tu bukan ibu bapa yg baik sebab failed nak didik ilmu akhlak dan adab sopan kat anak2... 
kalau dia dah tegur dgn bersungguh-sungguh tapi anak dia still prangai mcm tu... aku xkisah sgt... maybe anak dia jenis hyper...tapi klu yang jenis tegur xtegur or duk wat xnampak ni mmg aku berasap dalam hati..... sampai kadang2 terlepas...
"ehhhhhh adik... jgn la makan atas sofa tu.... kan kotor sofa......meh makan kat bawah ni meh.... lapik dgn piring,.." tapi tu pun klu kat rumah orang la... klu kat rumah sendiri mmg kelu.. kan ckp mcm tu ada yang terasa hati lak...

tp tu la..orang mcm ni hati senang lak terasa.. tapi mata dia payah lak nak terasa... huhuhu~~

erkkk..adakah aku sorang yang xboleh menerima situasi mcm ni?
or korang pun pernah rasa mcm yang aku rasa nih?



SITUASI III
pernah xkorang jupa someone yang cakap macam bagus... lelaki biasanya
semua orang salah..dia jek betul.. semua org jahil..dia sorang ikut sunnah (kononnya)
pastu kat FB selalu shared link2 video ceramah agama...
selalu shared print screen Ustaz Azhar Idrus tentang sola jawab agama.......
memang nampak soleh la... macam calon2 sesuai untuk dijadikan suami...
boleh bimbing isteri dunia akhirat.....
tapi klu ko bukak gambar dia...
gambar berkepit dgn girlfriend, peluk2 bahu.... xpun bahu sentuh2.... manja suap2.. 
xpun ada gambar duk lepak dgn geng pakai shorts pastu merokok...
xpun jenis cari gf yang stock baju ketat2... rambut kaler2 bagai...

cessss...!!! sungguh aku loya dgn orang mcm ni...
korang pernah x rasa mcm tu?



*(gambar en. google sedang memikirkan persoalan yang aku timbulkan)




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...