header flash

Wednesday, February 1, 2012

:: BLUEBERRY CHEESE CAKE ::

ha!!!!
malam ni aku nekad....
aku ketepikan dulu hal nak siapkan power point ngajar science {setelah 2 jam aku duk mngadap..rasa nak muntah dah huhu~~}
aku ketengahkan dulu entry yang ditunggu oleh ramai orang.... {cewah!!! bajet mcm Fasha Sandha lak hehehe}
jeng jeng jeng... {gaya cute Ustaz Don}
presenting!!!  blueberry cheesecake...

 recipe....
hehehe...
sebab apa ramai org mintak resipi dgn aku....??
sebab aku ni jenis dummy.... so klu aku buat tu..maksudnya resipi dia sgt senang...
hahahaha....
ok..tanpa berlengah lagi...

jom kita masuk ke dapur!!!!!

apa lagi...sila bawak laptop korang ke dapur...klu tablet lagi senang...
salin resipi kat dapur lagi puitis rsanya... hahahahaha...

ooopsss...lupa..sebelum itu saya ingin mengucapkan jutaan berterima kasih kepada kak Junaidah kerana tsudi mengeshare resipi ini dgn saya.... kak Jun mmg terbaik lah!!!!! {kenal masa kurusu MBMMBI kat Taiping} hehehe...

bahan-bahannya:


untuk kek :

  • sponge cake mix- buat ikut arahan tercatat... hahahaha...senang kan? kan? xpayah susah2 nak sukat tepung bagai hehehe..... 
untuk cheese topping  :
  • cream cheese 250g
  • gula kastor 80g
  • whip cream 200g
  • 3 sudu teh gelatin
  •  Blueberry filling 
cara-cara :
  1. buat la sponge cake tu dgn mengikut arahan yang tercatat... bila dah masak kek tu... potong dua.. so sebijik kek tu kita boleh dapat dua bijik blueberry cheesecake.
  2. dalam mixer {nak pukul guna tangan pun no hal..tp jgn soh aku urut bahu korang lak..hehehe}, putar cream cheese dgn gula hingga kembang. 
  3. masukkan whip cream dan gaul sebati. 
  4. masukkan gelatin. {gelatin tu perlu dilarutkan dulu dgn 60ml air panas, baru curahkan ke dalam mixture kita}. kacau sebati. siap!!!
  5. sapu atas sponge cake cantik-cantik.
  6. dah siap masukkan dalam peti sejuk at least 5 jam,
  7. keluarkan dari peti, sapu lah blueberry filling atas tu secukup rasa dan sesuka hati. ready untuk dihadam!!! 
see!!! senang kan aku cakap...
inilah hasilnya...


huhuhu~~..yang ni lah hasilnya... aku mna la reti nak buat cantik2... erk... gambar yang kat atas tu cake birthday encik suami yg aku beli kat Winter Warmers... best jugak... hahaha.. deng!!! entry share resipi buat cake..pastu promote kek kat kedai... hahahaha.... tp bukan nak gebang lebih..kek yg aku wat sdiri tu pun sedap.. ramai orang kata best!! aku makan pun rsa best.. hehehehe...

kita boleh jugak ubah.... contohnya...
yg ni aku guna srawberry filling.... sbb kebetlan balik dari cameron, so ada fresh strawberry... 




close up sikit..

mesti korang hairan kan nape kat tgh dia blubang... bukan ape... aku wat resipi lagi senang... beli kek yang dah siap terus.. xpayah renyah2 nak bakar kek... prepare cheese topping jek pastu sapu kat atas kek tu hahahahaha.... ;p

ok..aku dah bagi ilmu ni apa lagi..selamat beramal la ek... lagi bagus klu wat amal jariah.. lepas masak hulur kat aku sepotong dua.... itu lebih afdal... hahahaha...

k..nak sambung wat power point... semangat berkobar2 wat colourful power point utk budak f1 & f2... cikgu over!!! hahahaha.... xpelah..yg penting students having fun time during my lesson... ;p

2 comments:

amy aimi said...

Hasni...kelakarla gaya awk membuat kek nie. Siap post gambar lain dr yg dibuat lg. Tapi yg kek strawberry tu cantik.
Hee..keep it up. Ni ada blog yg sy suka usha sb resepinya best n deco yg cecantik. http://noorsha.blogspot.com/

HASNIZA IBRAHIM said...

hehehe...kak aimi..itu penting... strategi promosi nmanya.... letak gmbr kek penyek nnt xde org nak intai lak resipinya hahaha... thanks for the link.. nice... =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...