header flash

Friday, May 4, 2012

:: LUPA DIRI ::

sepatutnya banyak kerja yang kau buat...
xkiralah.. kerja kerjaya atau kerja surirumah...
tapi aku xde mood..
xde mood yang amat...
jadi duk tgolek bermalas-malasan dgn rumah macam tongkang pecah...
mengadap laptop and aku bersantai.....
jari aku jek yang bergerak menari-nari hehehe...
*(actually aku -plan nak buat Truffle tapi tup2 susu cair yang ada tu dah expired seminggu... malas dah nak kuar sbb baru jek balik dari membeli barang2 keperluan..sungguh putus nafsu.... nak pi kerja pun rasa malas ni huhuhu~~ T___T )**

alkisah hari ni aku nak bercerita...
kisah benar...
jadi dalam bahasa ringkas tepat dan padat...
entry ini adalah edisi "MENGUMPAT"...
tapi ustaz kata... kalau bercerita untuk dijadikan iktibar...
xpe.... hehehehe...

al kisah cerita ni tentangapa yang berlaku pada si A (saudara aku...)
si A ni xdelah jutawan... xdelah orang kaya raya ke ape...
tapi alhamdulillah... dia kerja kerajaan (kerani ) and agak senanglah berbanding dengan adik beradik dia yang lain....
berdekatan (or bersebelahan lebih tepat) dengan rumahnya adalah rumah seorang abangnya yang merangkap saudara aku la jugak...si B
si B ni kerja kampung... pendapatan xmenentu... tanggungan ramai...
jadi selaku adik..  si A  yang kerja kerani ni pun tidak melupakan tanggungjawabnya untuk membantu sesama saudara...

tolong beli barang keperluan rumah... beli makanan... bayar yuran sekolah.... belikan buku...even dia sendiri pun ada tanggungan yang agak ramai...tapi dia tak berkira....
dan alhamdulillah... anak  si A  ni pun berjaya dalam pelajaran.. dan anak2 si B yang dibantu tu pun berjaya jugak... pendek kata semua ada ijazah la...(tahun 80-an & 90-an kalau ada ijazah tu hebat yang amat dah tu)dan ini cerita lama la nih... zaman dulu... nak masuk universiti... ada pinjaman pendidikan... (xsure lak nama dia PTPTN or ape... ) and masa dulu..korang pun tau kan... berapa kerat jek orang yang boleh masuk universiti... jai nak dapat pinjaman ni pun kena ada penjamin bagai.... maka  si A   yang kerani tu pun jadilah penjamin untuk anak saudara dia nih.... dapatla masuk universiti and berjaya la dapat ijazah dan dapat kerja.... TAPI.... yang menyedihkan.. dia xbayar duit pinjaman dia tu even dah berpendapatan ribu riban... dan YANG LEBIH MENYEDIHKAN... dia sanggup biarkan  si A   yang jadi penjamin ni turun naik mahkamah disebabkan dia xnak bayar... sampai hati dia boleh buat macam tu... kejam kan? dan yang paling menyakitkan hati... dia seolah-olah xde rasa bersalah pun buat  si A   merangkap bapa saudara dia sendiri macam tu..... and asi A yang bayarkan semula... dia satu sen pun xbayar....

itu baru cerita seorang... ada lagi adik beradik dia.... adik beradik dia yang lain... yang sama-sama dibantu oleh  si A   nih... semua dah bekerjaya gaji riban-riban..tapi sungguh luluh hati bila dengar  si A  bercerita.... bila diorang balik bercuti di kampung.. xde seorang pun yang datang menjenguk bertanya khabar  si A   ni.. hanya lalu depan rumah bawak balik kereta besar-besar..tunjuk lagak..tunjuk mewah... tapi gula sekilo pun xpernah bawak pergi rumah  si A   ni yang banyak tolong diorang masa diorang kecil-kecil ...masa diorang zaman belajar dulu... xtau apa silap...xau apa yang salah sampai mereka jadi lupa diri... lupa jasa... tapi aku percaya... ramai jugak orang yang cakap.. orang yang susah ni... kalau ada orang tolong..xramai yang akan berterima kasih bila mereka dah senang..sebaliknya ramai yang akan menjadi umpama membalas dendam.. macam nak menunjuk-nunjuk yang dia dah lagi senang dari orang yang membantunya dulu.... AGAK-AGAK BERKAT KE HIDUP MACAM NI?? bukan ke orang kata hutang budi bawa ke mati..apatah lagi diorang yang mana dapat kerja tu pun hasil  si A   tu yang biayai persekolah diorang... alhamdulillah anak2  si A   ni diberi rezeki yang melimpah ruah... maka  si A   ni xdelah hidup melarat and perlu bergantung harap pada anak2 saudara yang tak kenang budi...

ini ada satu lagi kisah...
kisah ni berlaku pada saudara aku jugak....
dia perempuan... kahwin dengan suami dia yang merangkap anak sulung....
yang si isteri ni ada ijazah.. yang suami ada diploma...
dua2 kerja kerajaan.. jadi sah2 la gaji si isteri lagi mahal kan....
tapi itu bukan hal... sebab diorang hidup aman damai rukun bahagia jek...
yang jadi masalahnya ialah...
si suami ni tadi berasal dari keluarga yang bukan senang... yng pendapatan pun agak cukup-cukup....
jadi..si suami ni anak sulung... dah bekerja..dia bantulah adik-adik dia mana yang patut...
secara tak langsusng.. si isteri ni pun membantu la kan....

 perbezaan umur banyak dgn abang sulung.. kiranya abag ni la duk tanggung yurang sekolah, buku-buku, yuran2 yang nak masuk universiti...
abang dia ni dah sangat bertanggungjawab dah.... and si isteri tu dah baik sangat dah.. sebab konfem2 dia pun tolong top up sama.. mcm aku cakap kat atas tadilah.. gaji wife dia lagi tinggi dari husband...

tapai masalahnya dengan adik-adik si lelaki ni.... yang perempuan...
hidup macam xpuas ati dengan kaka ipar diorang...
asyik nak cari salah... asyik nak dijadikan musuh...
diorang berangapan.... yang si kakak ipar ni duk hidup bersandar kat gaji abang dia...
duk fikir kalau xde kakak ipar dia nih... abang dia mesti lagi banyak boleh bagi duit kat mereka...
sampaikan.. bila mereka dah graduate.... bukan nak membalas jasa...
tapi pegi hasut adik beradik yang lain (yang lelaki) supaya jadi musuh dengan abang dia ni...
then macam tadi lah...
balik kampung.... bawak balik kereta besar2... bukan nak menziarah..takat lalu depan umah.. hon 2,3 kali nak tunjuk kereta.... SUNGGUH WTF!!!! sangat bodoh.... bukan nak berterima kasih tapi nak berdendam... secara logiknya... kalau kakak ipar dia xmenyumbang..abang dia pun xmampu nak sara diorang... tapi x.. buat buta mata buta hati.. xnampak pengorbanan kakak ipar... tapi nak berdendam... kakak ipar ipar dia beli baju... sokseksoksek... kakak ipar dia beli pinggan mangkuk..sokseksoksek..abang and kakak iapr dia buat rumah, sokseksoksek...pendek kata..segala benda nak sokseksoksek pastu perli2...tension...  lantak pi kat dialah... tapi yang musykil dia lak nak tak puas ati... sungguh la damn ada adik ipar cenggitu... kalau adik sendiri xpe jugak.. boleh gak nak bagi peluku sedas dua..adik ipar mna boleh nak buat cenggitu.. yang buruknya si isteri tu jugak juga even ipar2 perangai macam hantu... itu ketika mereka masih belajar..dah kerja dia jadi lain lak..kalau wife abang dia beli handbag... dia akan gi beli jugak.. akan carik yang sama mahal or lagi mahal... tekanan jiwa mental emosi betul la.. tapi nasib baik la wife kakak dia ni jenis beriman.. lebut hati.. tak kisah pun adik2 ipar nak wat macam mana kat dia pun.. sbb dia percaya... ALLAH tahu apa yang dalam hati dia.... dan bukan nak kata... rezeki pasangan suami siteri tadi makin melimpah ruah.... dan makin sawanlah adik2 ipar dia tu... pendek kata.. orang yang ada sifat dendam dan hasad ni... xkan hidup tenang.... jiwa susah nak rasa bahagia...

jadi..kesimpulan daripada apa yang aku nak cakap ialah...

teruskan membantu orang yang memerlukan kalau kita diberikan rezeki yang lebih.... tapi.. buatlah persediaan mental emosi supaya tak bersedih bergundah gulana andai suatu hari nanti..orang yang kita pernah bantu itu jadikan kita musuh utama mereka.... anggaplah itu perkara normal.. sebab kalau kota tengok kisah nabi... siapa yang memfitnah Aishah berzina dengan seorang lelaki kalalu bukan pasangan suami isteri yang pernah di bantu oleh Abu Bakar, ayah kepada Aishah.. .. jadi.. andai perkara begini terjadi.. jangan bersedih... tanam dalam-dalam dalam hati kita...

:: manusia yang tak kenang budi...jangan harap dia akan berbudi...:: 

dan andai anda pernah menerima budi orang walaupun sikit...... berterima kasihlah dan bersyukurlah.... tidak bersyukur seseorang manusia itu sekiranya tidak berterima kasih kepada sesama manusia.... carilah keberkatan dalam kehidupan.... janganlah mnjadi orang yang lupa diri.... dan teruslah membantu orang yang berada dalam kesusahan.... bersedekah itu adalah mulia berbanding berboros... renung-renungkan =)


p/s: dah macam khutbah Jumaat lak hehehe... tapi betul..jangan takut untuk menerma..sebab kita tak akan papa kedana dengan bersedekah... even dah jadi macam tu.. kedua-dua mangsa masih tidak serik untuk membantu orang yang memerlukan...


1 comments:

azwa ayuni said...

wah-wah...
aku suka baca cerita dicelah-celah kehidupan gini
moga-moga kita & keluarga kita jauh dari benda macam ni
Nauzubillah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...