header flash

Thursday, October 17, 2013

:: TRIP KE KRABI, THAILAND ::

Chak! Chak! Chak!....
Hahaha... ya ampun... konon bsemangat nak up entry pi Krabi...tup2 2, 3 minggu gak baru up...
Tapi kira ok la kan.. yg trip ke Singapore hari... dah stahun aku xsempat2 lagi nak up... kiranya Krabi dah langkah bendul la nih... hahaha...
Ok... alkisahnya... mcm aku cakap dulu... sejak tengok crita hindustan Kaho Naa Pyaar Hai msa form 4 dlu.. terdetik hati nak pi sana... tp sebab hati lebih terdetik nak ke Bali untuk honeymoon... maka terpaksa ketepikan dulu Krabi.. nak pi last year tp apekan daya... sophea dalam perut... hehehe..
Trip ke krabi ni aku guna jalan darat merangkap drive sdiri... memula xde keberanian sbb dengar macam2 and xpernah masuk Siam sendiri lagi kan... tapi ada kawan aku, Syaza..yang selalu drive masuk Siam.. beliaulah yang banyak bagi kata2 semangat and dorongan untuk drive sendiri pegi Krabi... aku nak drive sbb flight dr penang xde pi Krabi.. pi Phuket ada la.. tp aku nak pi Krabi..nak naik flight kne pi KL dulu pulak.. satu hal la pulak.. cuti bukan banyak...jd masa sgt berharga.. xmo terbazir sbb pi kiri kanan... nak straight to the point terus... no belok2.. hehehe...


Setelah merujuk sifuku si Syaza... beliau cakap jalan kat Siam sangat best..  yang penting ada GPS...
dan satu lagi maklumat yang sgt penting dan berguna beliau habaq... kalau nak ke Krabi... lagi dekat kalau masuk melalui WANG KELIAN... dan terbukti benar... mmg save  lebih 100km compare masuk kot BUKIT KAYU HITAM sebab kita xperlu masuk HATYAI... aku mmg xske bandar HATYAI yang crowded itu... dan satu lagi main reason aku nak masuk kot WANG KELIAN ialah bila Malaysia cuti especially public holiday... maka tersangat banyak bas2 malaysia wat rombongan pi Siam... jd aku malas nak crowded berbaris berjam2... sbb tu aku nak elakkan BUKIT KAYU HITAM...

Imigresen Wang Kelian bukak pukul 8.00 pagi setiap hari... jadi pkul 5.30 pagi aku dah btolak dari rumah... sembahyang subuh di RnR Gurun... then continue ke Wang Kelian.. singgah breakfast dkt2 border... hehehe... disebabkan sedia maklum harga minyak kat Siam mahal... maka dkt Wang Kelian tu ada stesen Caltex... kat situ aku isi minyak kasi penuh tank hehehe...  caltex ke border ada la dalam 10 minit ..

Maka sampaila ke border dalam pkul 9.15 pagi cenggitu... dan alhamdulillah tepat seperti jangkaan... org xramai... maka xde susah2 nak kne que panjang berjela untuk cop passport  .. kastam pun laju jek... ha!! Lupe lak nak story awal2 tadi.. klu nak bwk kreta masuk border... kita kne ada insurance... sbb aku ni jenis mls nak delayed perjalanan nak que situ que sini... maka aku dah wat insurance seminggu awal... tp kne kerja lebih sikit la.. aku gi wat insurance kat stesen minyak kat RnR gurun... dia bukak dlm pkul 8.00 pagi smpai 9.00 mlm mcm tu la.. jd sbb dah plan nak pjalanan yg smooth..tu aku wat insurans awal... klu korang nak wat on the same day korang travel boleh jugak... kat area Changlun ada banyak... tp selamat beratura ek.. beratur wat insurance...pastu beratur cop passport pulak.. I malas hokkay.. sbb tak mau delayed... mau cepat2 smpai Krabi hehehe... oh ye... insurance dlm rm15 mcm tu la...


Ni la post Imigresen Wang Kelian

pak haji & mak haji 

Dah masuk border tu jenguk2 la sat kedai2 kat Wang Kelian... ini info pengetahuan am... kedai2 kat Wang Kelian tu bukak hari2..tp setiap Sabtu & Ahad.. kita boleh masuk border tanpa guna passport... =)  murah2 gak brg dia.. emas celup Korea mmg banyak... rantai dengan loket besar gedabak tu baru rm35... geram jek aku... tp tkut satgi peragut duk aim aku.... xbbaloi dgn nilai rm35... huhuhu.. nauzubillah... tp otw balik dr krabi.. cerita awal hehehe.. aku beli tikar evamatic yang besar gedabak... siap 2sided bcorak.. baru rm28... pastu ada member cte... klu kereta budak yang cas elektrik tu.. boleh dapat half price dr jual kat kedai2 biasa... mmg aim nak pi lagi utk beli kereta Sophea hehehe   ...


Ok.. sambung cerita... lepas jek deretan kedai2 Wang Kelian... kami semua mcm org kena pukau... mulut semua telopong kekaguman... JALAN DIA MEMANG BEST OK!!!!!!! BEST GILER!!! luas... lagi best dr highway plus...  terus rasa nak pecut laju2... sbb xde lubang... and yang pasti... xde speed trap hahaha...
Bila masuk Wang Kelian.. kita akan masuk Satun... Satun ni daerah islam.. masjid sepanjang2 jalan... kedai makan pun banyak... tp sebab kenyang bfast... kami xsinggah pun.. terus jek drive.. sambil mengagumi view2 sepanjang jalan... bukan pemandangan dia.. tapi rumah2 dia.. rumah2 kat siam ni colourful... atap zink tapi2 kaler ada zink depa... pastu rumah diorg cat nampak baru jek.. dan banyak rumah yang cantik2... design dia moden.... and nampak damai.. dia xde rumah taman.. semua rumah sdiri.. design sendiri tapi finishing lawa... xjemu kupandang...dan satu lagi... majoriti rumah ada parabola.. ada sesetengah tu.. parabola lagi besar dari rumah hahahahahaha...  stesen minyak banyak.. tapi kebanyakannya lengang... xde nampak pun kereta2 duk isi minyak... heran jugak  hehehehe .. kami jugak kagum tgk lembu2 kat siam.. semua gemuk2.. besar2.. klu dpt sekor untuk korban mmg puas hati... ye la.. lembu malaysia especially untuk korban.. harga ribu2.. tapi mai besar sikit jek dari bapak kambing... what the fun btolla...

dari Wang Kelian korang akan lalu Satun, Pak Bara... hehehe... 2 tu jek yang aku igt... hahaha...


Dalam pkul 2.00 ptg kami pun sampai ke hotel... bagi yang nak booking hotel.. macam biasa... gunalah Agoda... pilihlah hotel mana yang korang nak..harga berapa korang nak bayar... tp yang penting... pastikan berdekatan dgn Ao Nang... sebab Ao Nang adalah heart of Krabi... jd check map hotel tu btol2... klu bukan kat Ao Nang pun.. tgk jarak dgn Ao Nang.. jgn jauh sgt.. 5-6km from Ao Nang is ok... ;)

infinity pool..... private pool
anak tinggal... bawak mainan.. malam2 blakon jadi sophea... T___T


Lepas dah rehat santai2 kat hotel... keluar pegi ke Ao Nang untuk dinner... ha.. lupe nak habaq... waktu kat siam lewat sejam dari malaysia... tp sama gelap ikut malaysia.. means pukul 6.30ptg dia sama gelap dgn 7.30mlm malaysia.. ada faham? Hehehe.. kedai makan sgt banyak.. Black Canyon pun ada.. mmg la Black Canyon tu fav aku...tapi apa motif ko pegi ke Siam pastu masuk mkn kat Black Canyon yg kat Malaysia pun ada..membazir petrol sangat hahaha.. sah2 kne masuk mkn yg xpnah makan... tomyam siam mmg best..!!! Kedai makan ada banyak area depan mcD.. lemon, fareeda, pastu ada lagi..xigt dah.. cuma aku nak recommended CHABA...
dia jauh sikit.. area depan masjid.. dkt dgn Hasna Palace... harga makanan xmahal... murah lagi dari Malaysia adela kot... hehehe.. mcm yang aku makan tu baru 800Baht... kalau pagi bolehla datang breakfast kat Hasna Palace... pagi2 lagi dah bkak..yg lain2 tu ptg baru bkak...


Penat bersiar2... balik hotel terus tidur... oh ye.. Keistimewaan Krabi ialah keindahan pulau2nya... jd island hoping itu adalah kewajipan tau... ada macam2 boat hoping. .. 4islands, 6 islands, 7islands, phi2 island and macam2.. semua on schedule... btolak 8.00 am balik 3.00 or 4.00pm... ikut pakej... 7islands jek btolak pkul 1.30pm.. balik 8.00pm... sbb dia dinner on the beach... yg lain semua lunch... ha..!! Yang bagusnya diorg punya island hoping .. semua includes tau..lunch, air mineral serta kudap-kudapan... jd xdela korang berlapar or tersenget bahu sebab angkut makanan... hehehehe. ... snorkeling skali tau..  semua pakej2 ni boleh cari sdiri kat Ao Nang... tapi sebab aku mls nak bersesak otak duk cari pakej...sebab komunikasi macam itik dgn ayam... bi sgtlah level biasa2 jek..takat yes and no jek.. xke haru klu nak tawar menawar.... so dr aku bersusah payah... aku booked via hotel jek... sblm kuar pi diner hari 1st tu aku dah booked hahaha... lagipun harga sama macam yg aku tgk org keramaian post kat blog depa jek... so watpe nak bersusah2 kan... aku ambik trip 4islands.. 450Baht/person with longtail or 990Baht/person with speedboat... banyak company yang wat trip ke 4islands... jadi xrisau trip full... tapi untuk ke phi phi Islands mmg kne cepat... kawan aku 2x pi xpnah berjaya pi phi2 islands sbb trip full... so aku booking via hotel awal 2 hari... dapatla ke phi2 islands dgn harga 110Baht/person... company2 boat tu akan mai ambik kita dgn jeep kat hotel pkul 8.00am...
Sebab malas nak cerita banyak... layankan aje ek gambar2 di bawah.... hehehe...

4island trip ( kita akan pergi Tup Island, Poda Island, Chicken Island & Phra Nang Bay )









Phi-phi Island trip






Niat di hati nak upload banyak2... tp lmbt la pulak loading..so ckupje la beberapa keping ni ek... nak edit watermak blog pun xsempat huhuhu...


Satu lagi benda penting yg aku lupa nak cakap... bila nak pi island hoping ni.. pastikan korang bawak beg yg waterproof. .. kalau x jadilab cerita pilu mcm Mr AF.. excited tueun boat masuk dalam air jernih yg amat.. terlupa pouch bag kat pinggang... maka... "selamat"lah hand phone HTC hantaran kawen.... buhuhuhuhu...sudah tertulis ajalnya disitu... tapi yang musykil pasal laki aku nih... pagi tu handphone tenggelam... balik hotel ptg tu dah duk google sony xperia Z1.... adakah kejadian pagi itu kemalangan atau kemalangan terancang? Hahahaha....
K... dah penat aku tulis... panjang benau dah cerita.. pendek kata.. harapnya entry aku nih blh dijadikan panduan untuk korang yang berminat nak drive sendiri ke Krabi.. 8 jam jek pjalanan dari Juru... macam Perak - Johor jek.. apa2 pun.. berhati2 di jalan raya dan setiap kali nak mulakan perjalanan...jgn lupa sunat musafir... xkisahlah nak pi mna pun.. kerana semuanya adalah atas rahmatNya... ;)

p/s: aku pi Krabi ni aku xbawak Sophea..sebab bagi aku Krabi & island hoping adalah tidak sesuai untuk kanak2 berumur 5tahun kebawah... kesian kalau bawak... dgn panas and xselesa untuk diorg duk atas bot... jadi aku tinggal sophea kat pengasuh.... aku tgk ada sorg yang satu boat dgn aku... bawak anak yang msa tu 9bulan..tua sebulan dari sophea... mmg duk beriba anak... xblh nak snorkling bagai...and kalau anak tu duk gelak happy2 xpe... ni duk nangis la..sbb nak tidur tapi bising... klu lena kat pulau bentang kain letak tidur atas pasir... oooooh oooh ohhh.... aku rsa aku tinggal sophea adalah satu keputusan yang bijak.. klu nak kata aku ibu yang kejam..aku rsa kalau aku bawak aku lagi kejam... sbb itu bukan tempat untuk budak... at least sophea kat rumah makan ikut jadual.. mandi ikut jadual... tidur dgn nyenyak... xde tidur atas pasir2 smua tu dibawah panas terik matahari...  In fact, the more I thought about it, the decision to take her with me seemed more selfish than selfless.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...