header flash

Wednesday, December 4, 2013

::BERCUTI DI MELAKA::

Minggu lepas.... eh... 2 minggu lepas... eh... 3 minggu lepass.... eh..dah  sebulan rupanya...uwaaaa.....cepatnya masa berlalu... hahaha.. ok... kembali kepada cerita...
4minggu lepas aku buat rombongan kanak2 tadika pergi ke Melaka... kenapa namanya rombongan kanak2 tadika.. sebab mmg niat utama nak bawak erina&erisya ke Melaka... lgpun mmg sebelum2 ni pernah terfikir nak jalan2 Melaka dgn En. Suami... tapi xde masa...since hari tu ada kelapangan... maka kita proceed je la kan... . hahaha.. 

Last aku pi Melaka 4 tahun lepas... tu pun aku rasa banyak giler perubahan di bandara Melaka... ape tah lagi En. Suami... dia kata last dia dtg Melaka masa darjah lima... tu dhiaaaaa... bapak punya lama... seb baik xkata last datang masa Zaman Kesultanan Melayu Melaka... xpun dtg masa kijang sepak anjing buruan Parameswara... hahahaha... OK!!  aku dah start merapu.. mari kita kembali ke jalan yg lurus hahahahaha...
Lebih kurang pkul 11.30 kami smpai di Melaka.. 1st destination ialah Menara Taming Sari.. sbb xpnah pi..dgr nama jek.. hehehe.. skali sampai.. mak aih... beratur panjang berjela2 untuk nak naik menara tu.. fufufufufufu... lomah somangat den... dah r dgn berdukung sophea. ..si kembar lagi.. maka kami pun mngubah plan... xjadi lah naik menara taming sari hari tu ... kita mai awal2 pagi esok... konfem xbratur panjang2 ...

maka kami pun meneruskan aktiviti berjalan kaki.. lalu kot depan Muzium Kapal tu.. lalu je k..xmasuk.. xkuasa... bwk budak tadika masum muzium...sgtla xsesuai.. klu dah darjah 2 keatas tu ok.. mmg kne bawak...sbb baru luas pengetahuan. . Bwk budak tadika ni.. usah kata nak igt fakta dalam muzium.. silap haribulan.. xigt pun pernah pi Melaka... hahaha...harga tiket untuk dewasa RM3 and kanak2 RM1... untuk sebarang harga tiket dan masa operasi semua muzium kat Melaka... boleh refer SINI..  


Kami terus menapak...xpi dpn Stadhyus tu.. sbb msa lalu dgn kereta nampak mcm under construction. .. maka pusing kot belakang.. jumpa la lembu derhaka bak kata suamiku.... sebab dah jadi batu.. hahaha.. ayat Mr AF cenggini sebenarnya... "dlu msa datang siap ada kereta lembu depan padang dkt A'famosa... dah besar dah lembu tu.. siap jd anak derhaka lagi".. hahahaha... yup.. dulu mmg padang and ada kereta lembu.. skrg xde padang dah.. dah jadi Pahlawan Mall.. hehehe.. aircond hokkay.. hehehe..

jalan punya jalan smpai la depan A'famosa... rsa jauh yang amat sbb jln dgn budak2 kan..  hahahaha.. smpai2 situ.. nampak tangga yang botingkek-tingkek tu.. rsa lemah smgt nak panjat.. aku & Mr AF  mmg pernah naik.. jd xkuasa nak panjat lagi.. kesian kat budak2.. so posing  sat kat depan tu sebelum kita mencari kedai makan untuk mengisi perut.. 

memandangkan aku ada Sophea si kenit tu.. maka pilihan utama ialah kedai yang beraircond sbb muka dia dah merah kena panas.... kesyian anak mama... maka kami pun masukla Pahalawan Mall tu... pusing2 punya pusing xjpe kedai makan.. means KFC or yg sewaktu dgnnya.. maka teringat masa nak cari Parking.. ternampak restoran Upin&Ipin.. maka.. ayuhlah kitaaaa.... hehehe...

alas perut sementara jalan2 cari tempat makan...

Sampai2 Upin&Ipin... full house!!! Xde meja... tp dah lapar tahap hazab... redah je la tggu turn... hurmmm... personally... aku rsa restoran upin ipin ni custumor servis out... and rasa pun out... huhuhu... ni first time aku nampak restoran Upin Ipin...tgk2 lepas balik melaka tu dah 2 bijik aku nampak kat KL...tp budak2 suka la... jd aku layankan je la... hahaha.. menu paling best aku rasa nasi ayam BBQ kot... rsa dia mcm ayam kicap hahaha,,,, tp harga RM9 klu xsilap aku.... yang lain xsedap sgt....untuk nasi la...western xorder...sbb risau kot Maghrib baru smpai ordernya.. naasi pun dkt2 40 minit baru sampai.... hahaha...


Sesudah makan.. check in kat hotel and mcm biasa..mandi pool itu kewajipan bg kanak2... hehehe... termasuklah aku... kanak2 riang hahaha... aku stay kat Bayview jek....

xleh nak berendam lama2 sebab dlm pukul 5.30 aku dan Mr AF nak pergi ke Perkampungan Ikan Bakar Terapung Umbai... pi awal sebab nak balik awal.... nak balik hotel sebelum pukul 8.30 malam sbb nak tengok final Kelantan lwn Pahang... hehehe.. disebabkan itu jugaklah trip kami xnaik river cruise... sbb org kata river cruise best naik malam... baru nampak lampu yang cantik.. klu siang mcm xde ape sgt... disebabkan semangat Gomo Klate Gomo.. maka aku tangguhkan river cruise untuk kunjungan lain kali... hewhewhew... ok..untuk river cruise.. harga tiket boleh refer SINI.. 
ok..sambung cerita tentang ikan bakar umbai... 

elok aku dan Mr AF masuk kereta nak ke Perkampungan Ikan Bakar Terapung Umbai.. hujan yang amat lebat.... rasa macam nak batalkan nawaitu jek..tp sbb dah mcm atas kereta kan.. pergilah jugak asalkan sampai.... boleh turun makan ke tak lain cerita... sbb aku xleh nak imaginekan mcm mana tempat dia... on the way tu lalu kawasan nama Bukit Punggor.... aku pun teringat Laksamana Sunan... hahahaha.... ok... sambung cerita... elok2 sampai kat simpang tu... hujan pun stop.... alhamdulillah.... syukur sangat...dapatlah meleoaskan gian nak makan  kat umbai.. .. smpai2 tu diaaaa... lawa kot tempat dia... klu hujan pun no hal lah... berbumbung... boleh makan..hehehe...
ada banyak jugak kedai... aku pun xtau nak masuk kedai mana..so tawakkal je lah... masuk kedai no4&5... alhamdulillah...sedap dan murah... recomended.... ni hidangan untuk kami berdua hari tu... baru RM80.00... udang 4 ekor... sotong 4 ekor... siakap gedabak sekor *(actually ni paling kecik kat kedai tu) pastu kerang bakar...  sebenarnya aku jarang order ikan bakar kat luar...sebab aku masak lagi sedap...beli sdiri lagi murah... hakhakhak... tp sbb xtau nak order ape... ambikjela siakap pon....and harga dia xmahal sgt kat situ... tu aku ambik... siap makan laju2 balik hotel nak tgk TV... untuk si kembar dan bibik...tapau nasi goreng... hehehe...
semangat the RED WARRIOR... baju merah2 tu kan... hehehe..
tidur kehampaan...kalah kan... tsk..tsk..
pagi2 semangat pi breakfast... bawak kembar ni rugi btolla... takat makan sosej sebatang sorang.... T___T lepas bfast siap2 packing sebab nak gi beratur kat Menara Taming Sari.... nanti lambat kan beratur lama lak... hehehe.. harga tiket menara taming sari RM10 dewasa kalau ada mykad... kalau xde mykad RM20... kanak-kanak kalau ada mykid RM5... kalau xde mykid RM10... 
xgayat langsung sikembar ni...siap boleh intai bawah... hahaha..
sekian cerita cuti2 Melaka....sebab lepas turun dari Menara Taming Sari ni kami terus bertolak ke Port Dickson... menuju ke Grand Lexis.... tunggukan entry Grand Lexis... bila...?? wallahu'alam... hahaha...

4 comments:

Cik Lala! said...

Salam perkenalan, jemput2 tgk blog sy..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Anita said...

Apa nama hotel yg puan menginap ya? Macam best je..tak sabar nak jalan2 kat Melaka

Papaglamz - Food Stylo Founder said...

Tempat yang menarik.. Bestnye bercuti....

Hot post - Percutian Keluarga Yang Menarik di Gambang Water Park

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...