header flash

Friday, December 19, 2014

:: TRIP KE SINGAPORE & TIPS ::

Assalamualaikum...
hahaha..bersua kita dalam entry pekasam... tertunggak selama 2 tahun nih...
hahaha.. bapak basi punya ceritera...
tapi xpelah..sebab dah 2 tahun aku berjanji nak up entry ni kan..
maka aku tunaikan janjiku untukmu.. ceewah!! mcm tajuk lagu dah bunyinya hahaha...

aku pun baru 2 kali jejak kaki kat Singapore..
1st time Februari 2012..
2nd time November 2012...
hahaha.. dua2 tahun 2012..
aku pun tak tau la nape mabuk bebenor aku pi Singapore tahun 2012 tu hahahaha...

2 kali pergi... maka 2 tempat tinggal yang berbeza..

jadi objektif aku... harap entry ni dapat membantu korang merancang percutian korang ke SINGAPORE..
dan kepada yang selalu duk tanam dalam kepala "Mahal nak pergi Singapore...".. aku harap entry aku nih dapat melupuskan pemikiran macam tu..
sebab klu pandai budget.. mmg xbanyak pun duit habis untuk ke Singapore...

maka.. amaran dari aku...entry ini panjang dan ada banyak gambar.. jangan salahkan aku kalau dia lambat loading... ye lah.. bercerita tanpa gambar mana nak syok kan...ABM (Alat bantu menulis) tu penting dalam usaha nak menyuntik semangat korang pi Singapore hehehehe...

Thursday, December 18, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; RESIPI SUSHI ::



Kikikiki...
Balik dari Korea..tapi buat sushi...
hahaha.. nampak noo jiwa tu lebih kepada Kejepunan hahaha..
xlah...Korea best...!!
Cuma aku kan disampuk hantu Jepun...tu jadi mabuk sushi tu hahaha..

Ok..layan gambar...

Bahan-bahan yang diperlukan..

Untuk fillings...suka hati kita la nak letak ape hehehe.. 

Tuesday, December 16, 2014

:: NAMA ::

Salam bersiaran...
Hehehe... 
Baru boleh nak menaip... baru hilang rsa kebas kat jari jemari akibat salji di Korea... hahahaha.. over sangat kan..mmg statement mintak penampar nih hahaha... 

Ok..
berbalik pada entry...
NAMA...
semua orang ada nama...
dan semua orang diberikan nama..
*eh! Ke ada ek orang yang xde nama? 

Dan nama digunakan untuk panggilan...
Sebab itu dalam Islam disarankan agar selaku ibu bapa, kita perlu memberi nama yang mempunyai maksud yang baik... 

Ok..aku ada berkenan satu nama.. 
nama untuk lelaki la..
jadi verrangan la kalau dapat anak lelaki nak bagi nama tersebut.. tp nama tersebut xde makna dalam bahasa arab...tp dalam bahasa Greek ada.. and ala2 kedewaan la jugak maksudnya.. 
Masa umur 20 dah berangan dah pasal nama anak... hahaha....giler berpandangan jauh...
jadi masa couple tu standardla..bajet2 sweet2.. topik: anak...
Nak anak berapa orang...
*pastu muka blush2 malu... hahahaha..
pastu masuk la topik nak bagi nama ape...
aku pun cakapla nak bagi nama yang aku bkenan tu..
boyfriend aku xlain xbukan MrAF pun tanya..
"Apa maksud dia? "..
Aku terus "Alaa..xpe..xpenting pun tu... yang penting bunyi best..."...
Pastu MrAF terus bagi tazkirah..pastu sentap...pastu diam..xsebut dah pasal nama anak.. dalam hati.."xpe.. lepas kawen nnt aku pujuk la smpai dpt nama yang aku bkenan tu muahahaha"... 
Korang nampak x... aku bgaduh pasal nama anak bertahun lagi awal dari bergaduh pasal bila nak masuk meminang hahahahahaha... 

Ada orang suka bagi nama panjang2 macam ni..bergantung pada diri masing2 la nak bg nama kat anak... tp kene fikir baik buruk la sblm bg nama..

Wednesday, December 10, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; THE MUST TRY HALAL FOOD IN SEOUL ::

Ha...tu dia..
aku dah letak 'halal' siap2 kat tajuk entry..
jangan pasni nak buat buta huruf sangat duk tanya soalan bodoh "halal ke?"...

Hahaha.. garang x? Saje nak buat kelainan bg intro garang2.. barulah semangat Harimau Malaya.. Eh?! Hahaha..

Aku xtau nama ape sbnrnya...aku panggil baulu ikan.. hahaha.. tp xsma lgsung mcm baumu..kulit dia mcm waffle... inti dia kacang hitam..sedap dimakan panas2...apatah lagi dikala suhu -10°C kan... nikmaaatttttt....

Yang ni pun aku bagi nama sendiri... kuih telur... mmg telur sebijik... sedap...mmg layan habis kalau mkn time panas2 dikala suhu dingn..

Wednesday, December 3, 2014

:: SYUKUR ::

Hai hai...
bersua kita secara langsung dari Wad Melor Hospital Parit Buntar ..
wad Melor ni wad untuk baby/kanak-kanak...

Ni malam kedua aku berkampung kat sinu..
jaga Ezry yg demam supected denggi...
nnt aku buat entry lain utk story...

Ni nak cerita masa sekarang..
dalam wad ni..Ezry sorang je kanak-kanak yang menghampiri mumayyiz..
yang lain semua baby xhabis pantang dan kanak2  umur 3 tahun kebawah...

Kalau yang baby tu.. majoriti kes kuning la...
semua kne tdo bawah lampu..
nampak kesengsaraan ibu2 yang baru lepas bersalin terkial2 nak handle anak sorang2 especially kalau yang anak sulung..
anak menangis xselesa duk bawah lampu.. ye la..panas... tp klu xletak bawah lampu...lambat lak turun  bacaan kuning... lagi lama kena berkampung kat hospital...lagi seksa jiwa dan raga...penattt ooo jaga baby..tp xsepenat jaga toddlers...

Kalau yang toddlers tu pulak..klu xdemam.. mmg kes kahak/semput.. semua ada tong gas kat tepi... kalau dengar depa nangis... sayu je hati aku ni... suara 'kahak penuh dalam dada'.. seksa amat aku dengar... aku yang dgr ni pun boleh rsa betapa susahnya mereka nak bernafas.. huhuhu....sedih... yg semalam aku tgk meraung2 bila nak pasang nebu tu.. malam ni aku tengok diorg dah muka pasrah.. pegang neb sdiri... mata tkebil2... pandangan sayu menikam jiwa ke lubuk hati yang paling dalam...

Pastu terkenang anak sendiri kat rumah.. rasa syukur sangat Allah bagi rezeki anak aku sihat..masa baby xpyh lalui duduk bawah lampu... xpayah kne sedut gas... entah..xreti nak cakap sebenarnya.. yang jadi mak2 ni konfem fahamnya aku nak cakap ape.. huhuhuhu...

Ok lah...
dah pukul 1 malam..
aku nak teruskan agenda mengclearkan memori handphone.. stressed aku.. asyik2 memory full...xtau full kat mana.. gmbr sah transfer ke laptop dah.. apps pun bknnya banyak sgt aku install.. iskh..tekanan perasaan la pulak... ni yg jadi lapar ni.. stay up malam2 pastu stressed..

*nampak x kebahagiaan menjaga kanak2 hampir mumayyiz di hospital? Kita rileks je...siap boleh buat kerja sendiri.. kalau igt memori jaga Sophea kat hospital hari tu.. fuuu..meremang bulu roma..semoga  xberulang dah kejadian macam tu..

Tapi xpe..aku dah tapau burger utk 'sahur' malam ni...
burger bukan sebarang burger...burger Aziemart Burger Perang yang glemer kat FB bapak besar saiz dia...
tapi aku xbeli yg besar la..yang kecik je.. dietlah katakan.. hahahaha..
bukan ape...
Semalam berkampung kat hosp xde bekal... pkul 2,3 perut dah berkeroncong... balik rumah subuh perut dah kembung2 masuk angin.. wuwuwuwuwu..
jadi... xmaulah tragedi berulang kan..
buat persediaan awal..

Ok lah..nak meneruskan misi... ..

Bye..

Kepada ibu2 yang menjaga anak di hospital...epsecially bayi..tabahkan hati..setiap ujian pasti ada hikmahnya.. ;)

:: MARI MELUKIS BERSAMA ANAK-ANAK ::

Ok...confession to make...
AKU TAK PANDAI MELUKIS...

dan...
bila hidup bersama kanak2 kecil..
adalah lumrah untuk kita dipaksa melukis oleh mereka yang naif itu...
pada akal fikiran mereka...
"Orang besar2 wajib pandai melukis"
Hahaha..


Dan bila sikenit sua kertas dan pen..
maka rintik2 peluh mula memercik di dahi...
Adrenalin dirembaskan pada kuantiti yang lebih banyak berbanding norma...
maka...jantung berdegup kecang...
tapi demi sebuah ego...
mana bisa kuakui kelemahan diri..
apatah lagi dihadapan little monsters..
maka..kugagahi diri mencapai pen yang dihulurkan..
dan..
Zasssss...!! Sepantas kilat kuhulurkan semula kertas itu kepada mereka..
"CACING..!! Cik Sue lukis cacing"...
Hahahaha...
ye..ini.adalah kisah benar.. zaman lampau..zaman xkawen lg..si Ezry & Sang Kembar tu baya2 Sophea..
pastu mak aku membebel..
"Bagus sangat la tu ajar budak2 melukis cacing macam tu..membunuh bakat seni mereka".. hahaha...aku ubah sikit ayat mak aku..bagi bunyi formal.. hahaha..

Tapi ye benar.
dulu sampai sekarang...
aku tetap aku..
xpndai nak melukis...
amat kontra dengan MrAF...
walapun dia xdelah kategori pndai sgt melukis...tapi at least nampak la jugak apa yang dia cuba lukis...xmacam aku..nak lukis lalat tp mungkin org teka semut.. hahaha..

Yang merah aku lukis..yg hijau MrAF lukis

Tapi since Sophea dah masuk fasa suka melukis..actually..dari umur dia 1 tahun 5 bulan.. mmg suke sgt pen & kertas...tp sebab aku tkut dia conteng dinding..maka aku belikan dia magnetic doodles tu.. hehehe..


Tapi...
dia mna pndai nak lukis..
akhir cerita dia mai letak doodles dia atas aku..suruh aku lukis.. huhuhu..gigil lutut.. lukisan aku  mcm gmbr kat atas tu la.. bagi Sophea ok la tu..tp bak kata mak aku..lukisan aku berkemungkinan besar boleh mematikan bakat seni orang yang melihatnya..maka..aku pun gigihla google.. jumpa la gambar2 ni...
maka..sekarang..
aku melukis untuk.Sophea dengan keyakinan diri yang berganda2 melimpah ruah hahaha..








*semua gambar cara melukis ini diambil dari internet..

Sesungguhnya...
aku sangat jeles dgn orang yang pandai melukis.. especially stock2 yang guna water colour & brush.. sapu2 sana....sapu2 sini.. tap2 sana...tap2 sini...renjis2 sana.renjis2 sini..dah hasilnya..tada... mengagumkan.. kalau pemandangan tu..dengan aku2 rsa terbang melayang masuk dalam lukisan dia.. kalau lukis air.. rsa mcm terdengar2 je bunyi air mengalir.. nak umpamakan betapa 'hidupnya' lukisan dia...
kalau aku wat macam tu.. konfem2 akan jadi lukisan abstract...dan hujah aku mesti lah "hanya orang berjiwa seni dapat menghayati hasil seni aku".. hahahaha...

Kekadang tu seni tu pelik.. mcm yg tgk kat pameran seni tu..mcm ntah ape2 lukisannya tp org kata itulah 'masterpiece'... mcm gambar Mona Lisa.. kat mna istimewa pun aku xtau... hahahaha.. dasar buta seni sungguh aku ni ahakz.. ;p


P/S: tak zabar nak tggu Sophea umur 4 tahun.. nak hantar kelas melukis...barulah xbuta seni lukis mcm mak dia sangat hahaha..

P/S: hari tu jaga SPM seni... ya Allah...!! Giler lawa dia punya lukisan... gaya melukis tu pun aku dah bagi 10 markah.. hahaha. Susun berus...celup sana..celup sini..celup air..celup warna..celup air.. lap2 kat kertas...pastu warna.. ok..sumpah..aku kagum.. tgk berus yang mcm2 saiz tu pun aku dah kagum..nak wat macam mana....aku ni..dari zaman sekolah rendah smpai sekolah menengah...klu guna water colour... 2 jenis berus je aku ada... yang besar yang keras...utk kaler area yg luas... yang halus..utk kaler bahagian border? Tone warna??? Entah...xpernah tau.. hahahaha...

Friday, November 28, 2014

::PENGACARA MAJLIS TERHEBAT DI PARIT BUNTAR::

Phewwwmm.. lemas aku dgn habuk dan debu kat blog sendiri....hahaha..


Ok...nak update laju2...
Sebenarnya lama dah aku nak share psal benda ni... tapi biasalah.. xsempat nak taip ... hari ni kugigihkan jua untuk menaip..

Memandangkan sekarang ni musim cuti sekolah a.k.a musim kenduri... maka bertepatan lah dengan entry kali ni..

Ok.. aku xtau la orang lain kan..
tapi kalau aku dgn MrAF... kami berpendapat bahawa emcee or pengacara majlis mempengaruhi mood majlis tersebut...
mungkin bagi sesetengah orang dia xkisah pun Emcee membebel ape.. tp bagi aku..aku kisah..

Wednesday, November 12, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; GAMBAR PASSPORT::


Hahahaha..
susah ok bila nak ambik gambar passport sikenit ni..bukan sebab nangis ke ape...tp sebab  mesra camera sangat hahaha.....

Monday, November 10, 2014

:: Hi-5...!!! ::

Apa? Running Man datang buat concert kat Malaysia?? Concert??? Cheh...buang karan.. xmengujakan langsung.. buat game kat Malaysia layan la jugak..takat concert...xheran...

Apa??? Hi-5 datang Malaysia....????
Aaaaaaaaaa.....!!! Aaaaaaaaaa...!!! Aaaaaaaaa....!!! *(histerically)
Eh....ko x memahami jiwa seorang ibu kepada anak yang ske tengok Hi-5... dan korang xkan memahami bagaimana perasaan terjebak dengan addicted to Hi-5 hahaha...

Macam pelik kan..padahal Hi-5 ni kidshow je pun...
tapi tulah...aku pun hairan...

Masa sekolah menengah...minat kumpulan 5ive...
Masa kat matrik & uni...minat Maroon 5..
Bila ada anak minat Hi-5 hahaha...

Saturday, November 8, 2014

:: ANAK CHE TA ::


Seminggu ni memang hangat sungguh cerita pasal anak Che Ta..
serius...!! Comel...  !! Alhamdulillah dia mewarisi genetik yang cantik dari mak ayah dia.. nama pun cantik Che Ta & Zain bagi..

:: TAIPING MALL ::

Assalamualaikum...
hehehe... lama sungguh x menulis..2 minggu gitu.. nak buat mcm mana... 2 minggu yang sungguh busy.. Sophea pun hantar rumah pengasuh dari pkul 6.30 pagi ambik 7.00 malam dalam tempoh 2 minggu ni... hehehe.. alhamdulillah..skrg dah xsibuk sgt...boleh la nak sapu2 sawang kat blog sendiri... *sawang kat rumah xsapu lagu ni.. hahahaha..

Pagi tadi..seawal 7.30 pagi dah bertolak pergi Taiping.. nawaitu utamanya nak ke  Imigresen..nak settlekan urusan ambik maid... hah? Xpercaya? Memang..jangan percaya...aku bohong je tu... hahaha..mana la mampu aku nak bayar agent belas2 ribu skrg ni... ha!! Yang ni aku xtipu... ;p

Nak ambik gmbar Sophea tdo... dgn aku2 skali "tertidur" hahaha


Sampai2... rasa macam sunyi je bangunan... pi naik kat Imigresen pintu pun tutup... berkunci gelap gelita... turun tanya guard dia kata imigresen tutup hari Sabtu.. haaish.. dlu aku ada tnampak dia buat notis Sabtu bukak... hurmm...dah tukar polisi la kot... tengok jam baru pukul 8.50... Sophea pun lena lagi...

Sebenarnya ada nawaitu tambahan iaitu lepas settle kat imigresen nak merayau kat mall baru bukak kat Taiping...


Sunday, October 26, 2014

:: CERITA SOTONG ::

Hahaha...
aku ni selalu jugak pi pasar beli barang basah.... tapi aku ni jenis manusia xigt harga... ada sesetengah orang tu...mcm bapak aku contohnya...dia boleh igt harga barang2..
contohnya..
"Mahal hari ni... rm35 sekilo.... biasa rm30 jek.."... ha... kellas gitu boleh ingat2 compare2 lagi...nak wat mc mna...boleh kata tiap2 hari pi pasar... 
tapi bila sampai time anak bongsu dia... "owh.. rm35 sekilo... mahal ke murah ek? Ahhh..beli je lah...bukannnya mampu nak jenguk pasar hari2" bisik hati kecilku...  hehehe..
Ni sebahagian daripada sotong yang aku beli... 1/3... baca cerita sampai habis baru korang faham

Friday, October 24, 2014

::HIPOPO BABY SPA AT QUEENSBAY::

Korang mesti dah tengok kan gambar&video kat FB aku kan...
tapi xpe..nak cerita jugak..
orang kata 'cucuk jarum' biar duit korang habis jugak... hahaha... 

Actually... masa dalam tempoh berpantang pernah terbaca psal baby spa nim..tapi spa tu kat KL la...xsure la plak Hipopo or company lain...jadi baca sepintas lalu dengan bisikan hati "wah...bestnya klu boleh bawak Sophea"...

Sampailah minggu lepas..ternampak Facebook Hipopo Baby Spa & Wellness...saje la bkak..skali tnampak.. Opening at Queensbay... haruslah aku godek2 lagu sampai la terjumpa no kontek... rupanya September hari tu lagi dia dah bukak...aku jek xtau... almaklumlah orang dah ada Mydin...pi Mydin jek..xpi dah Queensbay..hahaha...  

Dan kebetulan MrAF ada dinner hari ni..

Thursday, October 23, 2014

:: BLACKWOOD RESTAURANT & CAFE, KULIM ::

Hai hai...
ni hapdate laju2 dalam kereta....

Tadi pi Kulim...so mmg plan nak dinner kat Kulim... asyik dengar jek MrAF duk sebut makan situ..makan sini...nak wat mcm mna...dah dia kerja Kulim...hari2 la pi sana..  harap aku? Dalam 10 kali je kot baru aku sampai Kulim hahaha...

So tadi..meronda keliling Kulim..cari port nak makan kat sana.. sebab aku orang yang dibelanja..so jadi Mem Besar la... sampai kedai tu... tengok sekeliling mcm xmemberangsangkan... pi cari tempat lain pulak... biasalah... nak makan kne ikut instinct hahaha.. *(nama2 kedai xleh sebut..kan kecik ati pulak hahaha)... sampai lah kat depan Blackwood ni.. aku terus rsa ada keserasian dgn environment dia.. terus 'okay...kita makan kat sini'... ha..ngengada gitttuuuewwww.... hahahaha..


Dia punya konsep gabungan 3 restaurant...

Wednesday, October 22, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; MYDIN MALL PARIT BUNTAR ::

Dah lama pasang niat nak tulis psal Mydin Mall....tp xsempat untuk direalisasikan....hehehe..

Parit Buntar dah maju setapak dengan pembinaan Kerian Central... akan ada panggung wayang & bowling uolsss.. gempaw gituu org Parit Buntar... hehehe..

Tapi.... Kerian Central Mall ni xsiap lagi.. yang baru siap hanyalah Mydin Mall... dah dibuka bulan September hari tu...seminggu sebelum Aidilfitri...

Actually.. Parit Buntar memang dah ada beberapa pasaraya seperti Billion, Econsave, Apollo, Ten Ten dan sebagainya... tapi Mydin kira paling exclusive la binaan dia..

Tapi..apa yang aku suka pasal Mydin ni adalah..

Tuesday, October 21, 2014

::PENGALAMAN ANAK MASUK HOSPITAL::

*entry sebulan terperam.. harap maklum*

Ha..
Seperti yang korang sedia maklum...
Sophea tetiba demam panas kan...
Sangat CEMAS dan kne warded...
Maka....3 hari 2 malam aku bercuti di hospital...
Ni pengalaman pertama aku anak masuk hospital..
Baru la terbukak minda... ini adalah suatu benda baru ok...



Mula2 masuk wad... sangat memahami/mendalami watak seorang yang demam... tbaring je atas katil...xde nak merayap... drip tu pun elok je kat tgn...xde dia nak tarik ke ape... *(punyalah aku dgn MrAF soh doktor balut tgn dia yang sebelah lagi masa drip procedure tu... sbb tangan dia ni kreatif sikit.. mmg aku risau dia duk klebet balut2 and drip dia tu.... tp doktor kata tggu dlu...tgk keadaan)... skali...dia sgt behave... kagum aku.... tabik spring kat Sophea hehehe.. dia baring macam ni je la...

Sunday, September 21, 2014

:: CEMAS ::

Hahahaha.... tajuk kemain..

CEMAS...!!
Tapi siap boleh up entry... cemas la sangat kan... hahahaha...

Actually...ni cerita semalam...
Memang betul99999 cemas...
Hari ni dah rilex santai2 la...
Siap bosan lagi... sebab tu up entry ni hahahaha..

Semalam...
Aku pi Gunung Jerai...
After 11 tahun.. buat comeback gittuew hahahaha.... memang jauh benar beza dulu dan skrg.. dulu aku rsa dah cantik dah.. sejuk sgt...skrg laaaaaaaagiiiii cantik....!! Nnt aku up entry psal gunung jerai.. bila tu xtau la... hahahaha...









Ok..tetiba rsa badan Sophea panas... so nak balik rumahla... actually pagi tu perasan mata dia berair...igtkan sebab dia mengantuk sebab dia bangun pukul 6 pagi.... atas kereta sepanjang perjalanan tu dia tdo... so bila mata dia still berair.. igtkan nak sakit mata... rupe2nya...dia dah lanas dalam... mana nak tau kan..

Dalam perjalanan tu... baru je masuk highway..aku rasa badan dia lagi membahang... tapak tangan & kaki sejuk, pucat kebiruan.... aku teringat la Paed Sophea Dr Ho pernah cakap.... sebab sebelum2 ni dia demam kaki & tgn dia panas...so aku risau igt sbb dia panas sgt...tp Dr Ho cakap... kalau tgn or kaki panas xpyh risau...tapi kalau tangan or kaki sejuk... itu perlu risau...sebab dia panas dalam... sebab tu smlm aku memang cuak yg amat dah... terus exit Sg Petani... cari stesen minyak berdekatan...tp kan...time kita emergency mcm tu kan... xnampak pun stesen minyak..pastu traffic light bapak banyak.... dan...!! Semua merah... merah lama lak tu sebelum hijau...dugaan sungguh la... bila tnampak je stesen minyak... rasa lega yang amat... terus bawak Sophea pi toilet... siram...siram kaki dulu dan baru semakin naik ke atas... menggigil2 sophea...pastu balut je dia dgn towel...xlap dah.. pastu baru dia mcm ok sikit.. bagi susu pun minum... elok lepas habis minum susu... burppppppp....!!! Semua keluar semula..... habis atas badan aku..tudung..baju...seluar semua kena... lap2 mcm tu je la sepanjang perjalanan tu.. just cari nearby hospital... KPJ Perda je yg ada dlm kepala...
Beriya aku cari dapatkan tudung idaman.. skali.. wat tadah muntah Sophea je.. ko mampu? Hahahaha.. 

Terus straight pi emergency... MrAF bawak sophea utk register..aku pi toilet cuci2 tudung and baju... tp takat cuci macam tu je lah...bau masam tu ada lagi...tp nak wat mcm mna... xde tudung or baju spare. .

Bila doc cakap je kne admit...barulah MrAF pi cari barang2 kelengkapan aku...sbb akulah yg akan jaga Sophea malam...tapi sedih je hati tgk Sophea meraung2 masa doktor duk buat procedure pasang drip tu... cicak ke.. meow ke..semua xjalan dah... duk meraung mama..mama je... huhuhuhh... sedihnya... anak aku baru demam..macam mna la dgn anak2 yang kecik2 lagi dah ada prob kesihatan kronik...? Macam2 jarum duk cucuk2... Huhuhuhuhu....

So..itu lah cerita cemas aku... hari ni suhu Sophea masik duk naik turun..doktor dah start bg antibiotik...mau 3,4 hari jugak la aku berkampung kat sini...wuwuwuwuwu... semoga Sophea cepat sembuh...sayu je hati tgk doa monyok je atas katil... biasa dia kan periang dan xreti duk diam dan sikit2 nak menari... ni dum tbaring...mata je bekelip2... huhuhuhu..sedihnyaaaaa..... T_________T

Jadi..pengajarannya...kalau nak travel tu.. bawak siap2 ubat bontot... and termometer...and cool fever.... buat tindakan mcm aku..mandikan baby kalau panas sgt mcm kes kecemasan aku ni...

Then...
Pastikan mykid sentiasa ada dibawa ke mana2...
Mcm aku...
Hr tu pi klinik...so mykid dia xde dlm purse..ada dlm compartment hbag...
Kan nak pi jalan2 ni... haruslah tukar hbag..
Nasib baiklah masa tukar hbag tu tgerak hati nak ambik mykid Sophea...
Kalau x....haruuuuuuu...
Boleh imagine x masa emergency mcm tu...
Bila nak register...mykid Sophea xde...
Konfem cemas jadi berganda2...
Silap2 aku yg sawan kat situ....
Hahahahaha...

K lah.. pnutup entry tpaksa diubah sbb dpt report rmai yg salah faham sbb ske jump to conclusion sdiri.. bosan btolla.. len kali tnya aku sdiri dr sesuka hati wat konklusi.. *geleng2 kepala*

Tq pd yg direct tnya aku... baru perasan...


Sunday, September 14, 2014

:: CERITA SEDIH ::



Cuti sekolah dah bermula...
Kakak aku sefamily balik ke Utara...
Tapi..aku xdak feeling cuti2 lagi ni weih...
Selagi xselesai intview HLP tu...selagi tu la jiwa huru hara...
Yang menjadikan jiwa lebih huru hara ialah proposal xsiap2 lg ni.... T_____T

Dan.. khabarnya calon intview utk HLP ni dlm anggaran 1000 orang... tawaran hanyalah untuk 60 atau 70 orang je... wuwuwuwuwu..sedihnya jd cikgu.. punya susah nak dpt study fulltime.. T__________T

Pastu hari ni walaupun hati pasang niat nak siapkan proposal.. tp niat tu

Wednesday, September 10, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY : BISNES KAWAN-KAWAN ::


Penat nak togelkan mereka...

Tadaaaaa......!!! Dah togel... hehehe.. semua untuk "Sang Putra"... tp yang atas tu utk sang Putri la... hehehehe... 

Suke...!!!
Suke...!!!
Order 4 bulan lepas...
Mggu ni dah smpai..
Tp xpela..
4x bayar...
Sambil2 tunggu shipping kan..
From UK uolssss....!!
Hah!! Xpercaya???
Ha.. ni bussiness senior saya...
Direct from UK..
Kalau berminat..
Search la facebook Aimi Eazy-Shop... 
Macam2 brand ada.... harga pasti the best because she'll alert us when there is sale in UK... ;)

Yg dalam sampul poslaju tu pulak benda alah ini...

Polisi insurans Sophea... tgk2 ada tabung.... ooo... nak suruh aku ajar Sophea menabung  dr kecik baru lah tua2 xboros mcm aku... hahahaba... 
klu berm boleh kontek classmate aku ni.. Anies... 019-2579211.. mmg the best la Anies ni... nama samaran.. Markonah.. hahaha.....

Ok... nak berehat sat... sehari dua ni kena serangan xpuas nak bernafas... tension aku.. xtau nak buat mcm mna.. 


Ha.. bulan puasa hari tu.. Tesco ada buat promosi ni..
Murah amat ok... tp sebab boycott tesco...aku xpi beli la.. tapi tiap2 hari duk terkenang2... sampaila last week.. Seng Heng adakan promosi sempena anniv ke 25... ada promo kuali ni..harga sebijik mcm ni.. tapi aku lmbt tau.. aku pi nak beli tu... harga dah jadi rm109 dah.. uwaaaaaa... patah hati berketul2... uphhh..xpelah.. next time klu Tesco offer lg.. aku nak pi beli jugak la.. ala... boleh la.. kuali ni sebijik jek.. boleh la..boleh la... huhuhu...alertkan aku ek klu ada sale.... 

Friday, August 29, 2014

:: DI SINI LAHIRNYA SEBUAH CINTA ::

Salam kemerdekaan...
Aku xboleh...
Memang sentimental sikit kalau tiba bab2 Malaysia nih...
Jiwang lebih..
Tadi tengok budak2 berarak sambil kibar Jalur Gemilang sambil diiringi lagu Jalur Gemilang...rasa nak menitik air mata...rasa sayu...
Betapa aku sayang Malaysia..
Xterluah...

Aku tau aku ni xde apa sumbangan pun kat negara... kalau ada pun tak banyak sangat... takat penggerak ekonomi sbb xpandai nak menabung hahahaha...
Tapi harapnya...kalau aku ni nanti tiba2 jadi golongan yg super profesional...or

Thursday, August 28, 2014

:: THINGS THAT MAKE YOU HAPPY ARE PRICELESS ::

Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
2 tiga menjak ini...
Banyak khabar2 yang membuatkan aku tersenyum sampai ke telinga...
Hati rasa bunga2....

Perkara satu..

Lalalala.... ni Cambridge Placement Test utk cikgu2 yang ajar BI... test ni aku jawab masa tahun 2012... 2014 baru kuar result... bapak lama dia peram.. hahaha.. C1 tu kira aras kedua hebat la.. *(ayat mesti bunyi hebat hahaha) ..paling terer C2... kira ok la kan aku dapat C1 tu... dan mcm aku cakap... ni test masa 2012... masa tu aku ajar BI... start tahun lepas...aku xajar BI dah.. maka mmg aku xberharap pun dapaf bayaran insentif tu... dapat result ni pun aku dah happy sangat.... rasa hidung kembangkempiskembangkempis sebab bajet terer BI walau opsyen Biologi/Kimia kan.. hehehe..
Nampak x yang aku nak cakap... walau xdapat duit...tapi ini perkara yang menggembirakan aku... ;)

Sunday, August 24, 2014

:: RESEPI SPAGETTHI BOLOGNESE ; SEDAP HINGGA MENJILAT KUALI ::

Hahahaha...
Nama resepi xmo kalah...

K lah..
Lama dah rasanya aku xshare resepi masak2 ni...
Walaupun hari ni aku buat lasagne..tp aku share resepi spagetthi dlu..sebab...
Hari tu nak link ke resepi spagetthi bolognese xjumpa... so aku bagi smula la resepi...
Versi yang telah diperbaharui...
Konfem sedap.. hahahaha..



Bahan2...
-Daging/ayam cincang sepeket..
-2 labu bawang besar... yg holland tu lg best.. didadu ye...

Wednesday, August 20, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; #MAKEUPTRANSFORMATION ::

Duk berdua dengan Sophea...
Xde kerja nak buat... *(bukan xde tapi xboleh nak buat sebab simanja saya itu xleh berenggang...nak kne tatap muka dia jek... adeihlaaa...maka untuk menjadikannya win win situation...dalam pada masa Sophea buli mama..mama buli la Sophea jugak wakakaka..)
Maka terhasillah 4 versi make up transformation...

Versi 1

Hahahaha.... ;p

Thursday, August 7, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; BOYCOTT ::



Ye...aku smgt memboikot skrg ni...
Start Israel serang Gaza...
Mmg skali pun xjejak kaki ke McD, Pizza dan yg sewaktu dengannya.. 
TESCO mmg jarang pi..jd isu mcm ni so mmg bye2 la TESCO.. tambah2 Mydin Mall dah bkak kat PB...
No more Starbucks... tp mmg dah lma xpi starbucks... sbb Coffe Beans double choc adalah super heaven lalalalala~~

Wednesday, August 6, 2014

:: SALAM AIDILFITRI 2014 ::

Assalamualaikum..
Dikesempatan ini saya ingin mengucapka
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin...
Andai terguris hati dan perasaan dengan ayat-ayat cinta aku kat blog ni hahaha..





Hahaha...
Orang dah sambut raya 6..
Aku baru terhegeh2 nak ucap selamat hari raya aidilfitri... ;p

Bukan apa..
Tahun ni..
Aku balik raya kat kampung...!!!!
9 tahun beb aku xbalik..
Sebab malas nak.mengharungi jammed...
Tapi tahun ni kebetulan mak cik aku buat kenduri kahwin anak bongsu dia..
Cuti pun panjang...
Maka...
Oooooooo...oooooo....balik kampung..!!!
Oooooo....ooooooo.... balik kampung...!!!
Oooooo....ooooooooo... balik kampung...!!
Hati girang...!!!!
12 hari kat kampung... perghhhhh...
Sakaaaaaaaaannnnn...

Saturday, July 19, 2014

:: PRAY FOR MH17 ; PRAY FOR MH370 ; PRAY FOR SABAH ; PRAY FOR MALAYSIA & PRAY FOR GAZA ::

Salam dukacita untuk seluruh warga Malaysia...
Ye...aku yakin.....
Majoriti rakyat Malaysia berdukacita dengan kejadian yang menimpa MH17...

Belum lagi pulih jiwa ini dengan tragedi MH370....

Dalam kegusaran hati apa yang berlaku di Sabah sekarang..

Skali lagi dikejutkan dengan tragedi MH17...
Jiwa terkedu... bak jatuh terduduk situasinya...
Rasa kosong jiwa..
Rasa kelu bicara..
Hanya air mata yang setia mengalir...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...