header flash

Sunday, February 16, 2014

:: PANGKOR ISLAND BEACH RESORT ::



Assalamualaikum.....
Bertemu lagi kita dalam siri entry back dated hahahaha...
Pada 25&26 Januari hari tu.. Januari ok... kat gambar tu aku silap pi tulis April hahaha... mabuk ;p
Aku sekeluarga pi tidur kat Pulau Pangkor...
Bersempena birthday Mr AF yang jatuhnya pada 24 Januari... hehehe...
Macam biasa...
Booked hotel melalui Agoda...
Ad hock punya plan...maka redha je la hotel xbanyak yg available...
Actually...aku dah pernah ke Pangkor untuk kursus induksi selama 4 hari... bagi aku... Pangkor is nothing.... xde pantai yang menarik or view yang indah...yang ada hanya kampung orang dan pantai yang takdelah cantik & bersih sangat... masa tu aku kat Teluk Nipah...
Tapi memandangkan Mr AF dan bondaku tak pernah sampai lagi ke Pangkor... tu yg plan tidur sana... satu malam cukup... xmenarik la katakan...

Bila sampai jeti... maka pi la tanya kaunter...
"nak pi Pangkor Island Beach Resort kena turun kat mana?"
Dan jawabnya... "Pangkor Island beach kne naik feri dia... ada kaunter kat dalam"..



Maka...pi la kat kaunter dia kat dalan...
Masa booking kat Agoda mana nak tau kan pasal hotel2 ni... tgk kat board luar jeti tu baru tau yang hotel aku nak pi ni ada private beach..
Rupa2nya... kat Pulau Pangkor ni ada 3 je hotel yang ada private beach... aku susun ikut yang paling mahal ek..
1) Berjaya Hotel Pangkor Laut ~ dari RM1k/night
2) Pangkor Island Beach Resort ~ dari RM400/night
2) Teluk Dalam Beach Resort ~ dari RM200/night...
Dan...segala urusan check in adalah kat kaunter di Jeti lumut ni... kecuali Berjaya.. jetinya kat tempat lain...
Dan...apabila check in kat seberang sini...
Maka...xde lah istilah nak muatan lebih ni..segalanya charge ikut yang termaktub dalam T&S Hotel...


Contohnya...
Pergi bercuti satu family...
Ibu bapa & 4 orang anak..
Maka..headcount akan diambilkira...
Bilik... 2 adults...
Infants free..
Kids 4yrs above... extra bed+bfast charge/kid
Itu yang boleh jadi dr rm400/night boleh cecah almost 1k kalau bawak anak2...
Tak termasuk tiket feri...
Adult RM20/return
Kid aku xtau...sbb hr tu xde kid...
Jadi...sila buat persediaan wang yang secukupnya...
Xleh main aci sumbat mcm hotel2 lain... T____T Grand Lexis pun xwat headcount cenggini...

Feri dia sama mcm feri yang pi Pualu Pangkor..bukannya speed boat or private boat... cuma terminal dekat sikit..so xpayah jalan jauh... dan luggage pun pihak hotel angkut...kita lenggang kangkung... sbb tu harga tiket double tu...

30 minit naik feri maka sampaila di Jeti Pangkor Island Beach Resort... 30 minit di atas feri itu sungguh la mencabar bila ada anak... ko mngantuk tp xleh tdo sbb anak xtdo... hahahahaha....
Sesampai di jeti... dah tersedia shuttle utk bawak kita ke hotel... ala2 bas company Baraccuda Krabi.... hehehe... dan.. setibanya di lobi...disambut dgn live show & refreshment... utk mnyejukkan hati sbb kne byr mahal hahahaha....
Tapi bila sampai tu rasa "WOW!!"... Sebab cantik sgt persekitaran hotel... betul2 mengadap pantai di kawasan teluk....
redup jek.... tapi memandangkan ada anak kecik... maka  check in dekat2 pukul 3.00 ptg   .mandikan sikecil... isi perutnya bagi kenyang dan tidurkan dia... dan satu family pun turut tertidur hahaha... dlm pkul 5.00 mcm tu baru terjaga... dan bangun dengan kelam kabut sbb mcm dah lewat nak turun mandi.. hahaha... ye la.. bkn dtg bercuti lama... satu malam jek... esok dah nak balik... rugi sgt kalau takat nak duk tidur dlm bilik kan...sedangkan pool dia sgt cantik...pantainya sgt menggoda.. hehehehe...



Petang tu bersiap2 untuk turun ke pantai.. excited sebenarnya sebab 1st time nak exposed Sophea to sand and beach... tambah2 dia pun dah boleh melangkah setapak dua bersempena birthday papanda itu... anak papa..berjalan pun pilih time birthday papa... buweeekkkk!!! Hahaha......  rasa keterujaan  nak pi mandi pantai yang melampau2 masa tu hehehe...




Maka...tibalah masa untuk mandi.... dan.. guess what we have there.... Remis!!!! Banyak!!! Sangat banyak!!!!! 

Mula-mula tu xprasan... sebab banyak sgt.. ingat anak-anak batu yg muncul tiap2 kali ombak turun... then ayah aku tereprasan diorang hilang masuk dalam pasir... pegi tgk close up... memang sah... remis!
 Banyak ok.... sampai Sophea pun boleh kutip remis2 tu.... air dia sangat crystal clear.... mmg nampak sekor2 remis atas pasir tu...
Sambil2 tangkap remis tu boleh nampak anak2 ikan duk berenang2 and anak ketam dan ibu ketam duk berkejar2an dalam air tu.... mmg best sangat... ombak kecil & lembut.. pastu air cetek... jauh kat tengah dah pun baru takat pinggang...pastu boleh nampak kaki and ikan berenang2 tahap jernih dia...cuma pasirnya xseputih pasir di pulau perhentian or redang...... standard warna pasir2 di pantai Malaysia la kan... tapi halus dan lembut pasir dia.. xmcm pantai biasa... 

Penat kutip remis...kita masuk pool pulak... sambil tgk sunset... indah sangat tau!!! 

Malam tu.... kami kuar ke town... guna cab hotel... RM40...  tapi xpelah... klu makan kat hotel... nasi goreng kampung pun RM35 sepinggan wuwuwuw... mlm tu kuar ke Teluk Nipah makan seafood... ha!! Every weekend they have night market at Teluk Nipah...so quiet happening there... 


Malam tu lepas balik dari town lepak kat kerusi tepi pantai... dia pasang spot light sepanjang pantai tu.. ramai la guest duk lepak situ... mmg damai... ada yg duk ngadap laptop... novelist ke ape aku xtau... tapi mmg sesuai klu nak cari ilham lepak sini malam2... nnt klu datang seru nak tulis novel aku mai duk sini la sebulan.. pastu jual novel xlaku... bankrap nak byr hotel hahahaha... 
 90% dari guest kat sini ialah foreigner... sangat nyaman & damai... asal aku tnya mat salleh jek.. stay 2minggu lah...sebulan lah..  this place worth it's price... apetah lagi klu mat saleh tu convert duit diorg kan..murah sangat la bagi depa...bagi kita especially aku...bpeluh jugak la kan... hahaha... 

Esok pagi2 kita bfast... 


Pastu terjun laut.... 



Ni dah kat bahagian tengah dah ni tau .. tapi cetek kan air dia.. mmg best mandi.. 

Mak aku dan hasil tangkapan remisnya... banyak x? Hehehehe...

Naik bilik bersiap-siap untuk check out... 
Terlena kepenatan mandi laut.. 
Di jeti Pangkor Island Beach Resort... sangat best tempat ini... kalau bikan kerana aku terbooked hotel ni..maka aku tetap dengan tanggapan aku... Pangkor tak best... tapi sekarang tidak lagi.. Pangkor itu cantik... tapi ikut kawasan mana korang duduk la.. dan katanya snorkelling kat sini pun best... hr tu xsempat sebab unproper planning... xpe..next time kita mai lagi Pangkor Island Beach Resort and mai lama sikit... biar sempat island hoping & snorkelling bagai... ;)

Bye2 Pangkor... till we meet again... mintak maaf ye terbertanggapan negatif sebelum ini.. hahaha.. 


P/s :

..lupe lak nak story... tema kat Pangkor Island Beach Resort ni ialah nature... dengan bilik mengadap laut...deruan ombak lembut memukul pantai & angin sepoi2 bahasa.... ada kelihatan sang merak bongkak melangkah dan sang enggang gagah membelah udara.. ceewaaahhhh bahasa... hahaha... betul...diorg bela enggang & merak ni and lepas bebas mcm tu... jinak lak tu.. hehehe.. 
  
sambil tunggu bersiap2 ...dapatla Sophea beramah tamah dengan enggang yang duk hinggap kat balkoni... aku yg teruja sebenarnya... jakun.. hahaha...

4 comments:

Syima Emi said...

mcm syok je nieza.. thanks for sharing.. hehe.. masuk list.. hahaha

Anonymous said...

bole tau x bpe smlm sbb cam best je..

Nana Zarina said...

Teringin jugak nak ke pulau pangkor tapi agak2 resort apa yang best kat pangkor ni ye.

nana zarina said...

Baru lagi ni.. nana pon baru jer bercuti ke pangkor laut resort tapi pegi under complimentary. Pangkor laut beach resort ni pon macam best jgk ni... apapon nice sharing..blh jadikan panduan..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...