header flash

Tuesday, March 25, 2014

:: MH370 ; BERAKHIRNYA SEBUAH PENANTIAN ::

Assalamualaikum..
Semalam...
Bila dapat tahu ada PC MH370 pkul 10 mlm oleh PM... hati sudah berasa tidak enak..
Seakan gerak hati dapat menghidu perkhabaran yg kurang enak akan disampaikan..
Dan..
Ramalanku benar belaka...

"This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean." - DS Najib


Rasa sebak dan sedih menikam jiwa...
Semuanya kerana aku terlampau percaya kepada spekulasi yang kononnya pesawat itu dijadikan tawanan...dan aku pilih untuk percaya spekulasi itu sepenuh jiwa agar hati berasa tenang dengan impian kesemua penumpang MH370 masih selamat..

Dan..
Bila kenyataan rasmi dikeluarkan..
Rasa sedih...tersedar dari angan2...
Kesemua mereka sebenar2nya memang telah hilang..
Di Lautan Hindi..
Yang dalamnya 7000m...
Yang lautnya bergelora..
Yang cuacanya dibadai ribut...


Innalillahiwainnailaihirraji'un...


Kuasa Allah itu sangat besar ..

Monday, March 24, 2014

:: LENOVO YOGA ::

Assalamualaikum...
Someone asked me...
Why it is called YOGA...??

Hard to explain...
Just watch the pics..


Friday, March 21, 2014

:: MUSIM BUNGA DI PARIT BUNTAR ::

Assalamualaikum...
Perghhh..tajuk mcm gempaq kan...
Musim bunga la konon...
Hahahaha..
Tapi serius...
Tadi balik kerja...
Terasa kejutan pemandangan...



Thursday, March 20, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY :JALAN-JALAN PETANG TEPI SUNGAI KERIAN::

Assalamulaikum..
Layankan gambar jalan2 petang tepi Sungai Kerian.... bukan kat Krabi tau.. saje je pakai baju tu anak beranak hehehe..
Atau bahasa nak suruh bunyi lebih bermakna..
Jalan2 tepi sungai sebelah Dewan Merdeka tempat majlis kahwin aku dulu.... ;)

Sunday, March 16, 2014

:: TAMAN NEGARA PULAU PINANG & PANTAI KERACHUT ::

Assalamualaikum...

Bangun pagi ni mata bengkak2 sebab sedih teringat kat Che Mid...
Nak jalan betis rasa tegang...
Ha!! Baru terasa kesannya..
Kesan mengembara di Hutan Simpan Pulau Pinang....
Bunyi mcm seksa kan sampai tegang2 urat bagai...tapi percayalah.. memang best .!!!

15.03.2014... seramai 84 orang termasuk 7 orang cikgu menyertai aktiviti menawan Taman Negara Pulau Pinang... ha..ayat kena gempak biar bunyi hebat & dahsyat macam pi Taman Negara Gunung Tahan... hahahaha...padahalnya xdela mencabar sangat pun... bolehla untuk suka2 bawak budak2 sekolah... pi ni pun bawah anjuran Panitia Sivik...


:: AL-FATIHAH UNTUK CHE MID... DAMAILAH DI SANA ::

Assalamualaikum...
Semalam...seharian di Taman Negara Pulau Pinang...
Dari 8.00 pagi...8.00 malam baru sampai rumah...
Niat nak buat entry terus...
Tapi bila online...terbaca status kawan2..
Pagi semalam... 15 Mac... sama tarikh dengan birthday mak aku..Cikgu Hamid atau nama manja aku dan kawan2 panggil..
Che Mid...
 telah kembali ke rahmatullah akibat diabetis...

Aku..di usia 29 tahun..masih lagi sentap apabila mendapat berita2 kematian...sejujurnya..
Air mata mengalir laju...
Terimbau segala memori bersama arwah...

Friday, March 14, 2014

:: GIMMICK PERASMIAN SAINS & MATEMATIK 2014 ::

Ini cerita back dated jugak...
Tp xde la back dated sangat macam cerita Singapore...*(tunggu...cte Singapore otw... sabarrrrrrr)
Ni cerita 2 minggu lepas... 03.03.2014... seminggu selepas entry PBS aku menjadi fenomena di alam maya hahaha.. tapi kehidupan di alam realiti diteruskan seperti biasa... hehehe...

Minggu tu Minggu Sains & Matematik di sekolah aku...jadi masa perhimpunan tu nak buat perasmian...  and aku dengan sorang lagi cikgu ditugaskan untuk menyediakan gimmick.. pening gak kepala nak fikir... tp last2 guna je idea yg cikgu tahun lepas fikir...tp xjd buat..diorg biat mentos & coke tahun lepas.. so tahun ni kami decide nak buat titration.. atau dalam bahasa melayu.. pentitratan... Kimia...

Simple jek.. titration  between KMN04 dgn FeSO4... *(kalau xtau istilah ni..sila google.. hehehe... ) ;p


Konsepnya begini :
KMNO4+acid dalam aquarium... KMNO4 warna dark purple... then Pengetua (perasmi) akan masukkan FeSO4 dalam akuarium tadi... maka KMNO4 tadi dari warna purple akan jadi jernih.. makan akan nampak tulisan "PERASMIAN MINGGU SAINS MATEMATIK" yang aku lekat kat belakang akuarium tu...
Gempak tak? Hahahahaha...

Walaupun katanya simple... tapi sebab sejak2 graduate ni..mmg aku xpegang langsung buku Kimia.. kata jek minor Kimia...tapi xpernah ajar Kimia...

Berselirat otak buka semula buku2 lama.. seb baik ada lagi hahaha...
Bila belek2 buku ni..and terjumpa nota2 lama aku...serius blur...and muaykil... apebenda aku belajar dulu? Mcm mna aku boleh score paper kimia dulu? Hahahaha... 


Thursday, March 13, 2014

:: ARJUNA BETA ::

Assalamualaikum...
alhamdulillah kesihatan dah makin ok..
cuaca yang panas sangat... aku tak tahan..
pening...
2 hari MC...
duk umah tak lekang dengan air...
air kosong utk minum.. dan air utk basahkan kepala...
kepala kering jek... mai la pening tu..
kalau basah... ok..bertahan...
tapi xleh berdiri lama2 sangat... nnt off balance....
huhuhuhu.... Duyung jadian ke aku ni?
tapi kalau time terbaring tu... gaya macam dugong... hahahaha...
Kesan panas sgt skrg ni...
Cuaca panas yang tak sampai takat didih ni pun dah rsa xsanggup nak bjalan and terdedah tgh panas... mcm mana kat akhirat nnt ye? Dah la amal pun xdak banyak sangat... T___T

Wednesday, March 12, 2014

::WORDLESS WEDNESDAY ; #prayforMH370::


"Hope" is the thing with feathers

BY EMILY DICKINSON
“Hope” is the thing with feathers -
That perches in the soul -
And sings the tune without the words -
And never stops - at all -

And sweetest - in the Gale - is heard -
And sore must be the storm -
That could abash the little Bird
That kept so many warm -

I’ve heard it in the chillest land -
And on the strangest Sea -
Yet - never - in Extremity,
It asked a crumb - of me.

Monday, March 10, 2014

:: HAPPY 29th BIRTHDAY TO ME... !!! ::



Assalamualaikum..

Happy birthday to you...!!!
Happy birthday to you...!!!!
Happy birthday to Hasniza...!!!
Happy birthday to you.... !!!!

Wah..!! terima kasih la kat korang semua..
susah2 jek nyanyi lagu birthday utk aku....
hahahahaha..... (ada rasa nak lempang x? ) ;p

actually birthday aku 28 Feb... tapi sebab ada banyak urusan... jadi terdelayed entry seminggu.. tapi xpe.. since ni birthday yang ke 29... aku anggap celebrate 29 hari... hahaha... over kan?

yup.. umur aku 29... xde nak rahsia2 bagai... xde maknanaya,... klu dah tua tu..sorok mcm mna pun nampak tua jugak... lagi sedih klu orang teka lagi tua dari umur sebenar.... hahahaha...
tapi aku x kan? xnampak 29 kan? nampak mcm 18 je kan? kan? hahahaha....sila muntah ;p


27 Feb 2014

macam biasa.. 27 malam... saje buat2 tidur awal.. konon nak tunjuk macam xemngharap ada surprise ke ape.... tapi sebab badan penat... xde nya nak buat lena awal..memang TERlena awal... dlm pkul 10 tu dah doze off.... dalam pkul 2.00 pagi Mr AF kejut.. tadaaa... bawak kek..  hahaha.... maka diwaktu pukul 2 pagi bangun mamai2 makan kek..senyum2 la jugak sebab ada jugak surprise.... klu xde mau ada yang nangis hahahaha.... tp yang bestnya... tanya Mr Af.. "kenapa pukul 2 pagi?".. jawapannya... "sebab terlena...xterjaga pkul 12...seb baik terjaga pkul 2... klu x memang buat breakfast je la kek tu hahahaha"





Saturday, March 8, 2014

::08.03.2014 #prayforMH370::

Assalamualaikum...
Sepatutnya hari ni aku bergembira happy2...
Sebab hari ini merupakan
World Women's Day...
Dan....
Hari ini juga merupakan ulangtahun ke-16 pembukaan Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh...
Macam mana aku tau??
Aku tau sebab aku batch pioneer...
08.03 1998...daftar masuk tingkatan 1...
Patut bersuka suka bersenyum senyum mengimbau memori waktu persekolahan...
Yang penuh dengan cerita suka dan duka..masam dan manis..
#Happy Pioneers Day to all SCiPPiANs#

Tapi..
Kita dikejutkan dengan berita kehilangan pesawat MAS MH370 yang dijadualkan ke Beijing dari KL..
2.30 pagi..hilang dari sistem radar ..
Tanpa sebarang mesej kecemasan kepada menara kawalan...
Aku bukan nak cipta spekulasi...
Cuma berharap kita semua sama-sama berdoa agar misteri pesawat MH370 ini terjawab..
Sebab..
Kalau aku adalah keluarga penumpang..
Menanti suatu kepastian atau jawaban adalah suatu tempoh masa yang sungguh menggetarkan jiwa.. yang meminta ketabahan hati yang sangat tinggi...

Aku..
November yang lalu..
Semua ahli keluarga ku..
(Kecuali aku, Mr. AF, Sophea dan kembar..)
Pergi ke Beijing...
Menaiki pesawat yang kodnya sama. MH370...waktu depart pun sama..
Cuma tarikhnya bukannya 08.03 2014..
Turut berasa cemas hanya memikirkan situasi ini sekiranya kejadian ini berlaku sewaktu keuargaku di dalam pesawat tersebut..
Hanya memikirkan...
Bukan menghadapi...
Seperti mana yang dilalui oleh keluarga penumpang MH370 itu sekarang..
Tahukan dikau kerisauan itu tidak tertanggung???
Jadi..
Tolonglah..
Don't comment shit!!
Don't spreading shit!!
Banyak hati dan perasaan yang berada dalam kesedihan..
Dimana kewarasan akal?
Di mana belas simpati..?
Di mana peri kemanusiaan.??
Kita bercerita tentang nyawa..kita bercerita tentang ahli keluarga...
Kita bercerita tentang rakan..
Rakan sekerja junior di SCiPP saya adalah penumpang pesawat itu.. 

Ye...bukan keluarga kamu... bukan rakan kamu..tapi kita manusia.. yang harus berperikemanusiaan.
Walau siapa pun mereka... doa kita adalah yang sangat diperlukan...
Ini bukan kisah lucu..
Ini bukan kisah politik..
Ini kisah yang melibatkan banyak nyawa dan perasaan..
Tunjukkan kemuliaan kita yang dilahirkan sebagai manusia..bukan selainnya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...