header flash

Friday, March 14, 2014

:: GIMMICK PERASMIAN SAINS & MATEMATIK 2014 ::

Ini cerita back dated jugak...
Tp xde la back dated sangat macam cerita Singapore...*(tunggu...cte Singapore otw... sabarrrrrrr)
Ni cerita 2 minggu lepas... 03.03.2014... seminggu selepas entry PBS aku menjadi fenomena di alam maya hahaha.. tapi kehidupan di alam realiti diteruskan seperti biasa... hehehe...

Minggu tu Minggu Sains & Matematik di sekolah aku...jadi masa perhimpunan tu nak buat perasmian...  and aku dengan sorang lagi cikgu ditugaskan untuk menyediakan gimmick.. pening gak kepala nak fikir... tp last2 guna je idea yg cikgu tahun lepas fikir...tp xjd buat..diorg biat mentos & coke tahun lepas.. so tahun ni kami decide nak buat titration.. atau dalam bahasa melayu.. pentitratan... Kimia...

Simple jek.. titration  between KMN04 dgn FeSO4... *(kalau xtau istilah ni..sila google.. hehehe... ) ;p


Konsepnya begini :
KMNO4+acid dalam aquarium... KMNO4 warna dark purple... then Pengetua (perasmi) akan masukkan FeSO4 dalam akuarium tadi... maka KMNO4 tadi dari warna purple akan jadi jernih.. makan akan nampak tulisan "PERASMIAN MINGGU SAINS MATEMATIK" yang aku lekat kat belakang akuarium tu...
Gempak tak? Hahahahaha...

Walaupun katanya simple... tapi sebab sejak2 graduate ni..mmg aku xpegang langsung buku Kimia.. kata jek minor Kimia...tapi xpernah ajar Kimia...

Berselirat otak buka semula buku2 lama.. seb baik ada lagi hahaha...
Bila belek2 buku ni..and terjumpa nota2 lama aku...serius blur...and muaykil... apebenda aku belajar dulu? Mcm mna aku boleh score paper kimia dulu? Hahahaha... 





Dan... aku pun merujuk kepada sifu Kimia aku...  Anem.. hehehe... ni sifu kimia aku dari zaman kat U tau..sampai zaman dah kerja ni pun...tetap kekal jawatan sebagai sifu aku hahahaha... dia lecturer Kimia.. jadi xsalah la kan aku mengambil kesempatan.. ahakz.. ;p


And memang dia tukang kira untuk aku... sebab nak guna dalam kuantiti besar...  akuarium tu...dalam 13 liter KMNO4 + asid... jadi kne kira la berapa banyak FeSO4 nak guna... excessive xpe..tapi risau satgi xcukup... xjadi colurless KMNO4 tu...


Tapi sebab kuantiti banyak.nak guna...sayang la nak test betul2... so kami test dalam kuantiti yang sikit je la... pastu kira nisbah... memang menjadi sgt masa kami test sikit2 dalam conical flask tu...

Perasmian masa perhimpunan pagi Isnin... jadi sebab takut xsempat nak prepare pagi tu... lab assistant sedia awal2...hari Jumaat sebelum balik dah prepare siap2... so nanti pagi Isnin.. kami ambik..tonggang2 dalam bekas jek...
Ni metal ion... saje buat solution colourful utk dijadikan prop sebelah akuarium tu.. barulah nampak chemistry gitueww... ;p
Ha!! Lupa nak cakap...sepanjang buat ni.. aku dgn cikgu sorg lagi tukang bagi teori je.. tukang bancuh2 prepare segala bahan kimia tu 2 org lab assistant Kimia.. Kak Linda & Kak Liza... seb baik ada kakak 2 org ni.. kalau harap kami..ape pun xreti.. hahaha..besalah.. kat U pun takat belajar teori.. buat eksperimen bahan dan semua disediakan.. nampak x? Ada degree minor kimia...tapi basic nak prepare bahan kimia xreti...sedih kan.. T____T

Maka di pagi kejadian... dengan bantuan beberapa students untuk set up meja and angkut turun barang2 dari lab ke tapak perhimpunan..kena siap awal2 sebelum start perhimpunan la sebab meja tu kat depan tapak perhimpunan.. dah la ada asid bagai... kena super careful di situ... dan  fuh...!!! alhamdulillah..selamat set up tepat sebelum perhimpunan bermula..

Then tibalah masa untuk perasmian.. Pengetua xde..jadi PK 1 yang rasmikan.. video

Dan hasilnya...
TAK JADI...!!!!!!!! UWAAAAAAA.....!!! T____T

KMNO4 xjadi colourless...tapi berubah kaler jadi kuning...

Sebab.. *(ni kami punya jangkaan je la.. xtau tepat atau tak)

1) FeSO4 tu kami sediakan dari hari Jumaat... jadi dia dah teroksida... tapi xpe lagi... sebab yang teroksida tu mendap kat bawah....tapi...sebelum perasmian tu... diorg nampak mendakan tu...diorg gi kacau sebati... tu yang xjadi colourless...sebab karat2 tu yang react... T____T

2) maybe kuantiti yang banyak (13 liter) ... jadi result xaccurate sangat.. ye la.. berdasarkan teori.. nak kira keseimbangan untuk gelen pun boleh.. tapi bila mai tang praktikal.. dengan ralat2nya lagi... ada kemungkinan xtepat hasilnya...

Sedih... tuhan je tau...kelu aku kat tapak perhimpunan tu sebab aku duk bayang dia jadi colurless then nampak la tulisan warna warni.... even budak2 kagum warna purple bertukar jadi warna kuning...tapi aku tetap kaget...bila diorg mtk cikgu explain kat depan...aku kelu... seb baik cikgu kimia bertindak pantas pi naik depan explain... huhuhuhuhu~~...

Tapi sedih kejap jek..
Sebab bila check2... xramai pun yg tau gimmick tu kantoi... hahahaha... kira diorg tengok perubahan warna pun dah ta'jub dah... hahahaha...

Then yang kedua..
Aku fikir maybe Allah nak elaklan aku dari berdosa...
Yup...dosa riak....
Sebab kalau meenjadi...
Memang aku riak la kat korang kat sini hahahahhahahahaha...


Ok..bye..!! Nak start isi APDM... adios amigos... ;)


P/s: kalau korang nak buat kat sekolah korang...dialu2kan.. budak memang seronok tengok tambah2 kalau menjadi..

Yang aku buat...
2 gram KMNO4 larut dalam 12 liter air...
Masukkan 1.2 liter HCL... (dua2 ni campur siap2 dalam akuarium)
Perasmi masukkan 750ml FeSO4 dalam akuarium tu... dan harapnya dia jadi colourless...

Langkah keselamatan
1)FeSO4 tu bancuh pagi2 sebelum perasmian tu... sempat...jangan risau..

Atau..

2)kalau takut xsempat nak bancuh pada pagi perasmian...boleh bancuh awal...tapi masa hari kejadian.. kalau ada mendapan dalam FeSO4 tu.. jangan kacau... asingkan...ambik FeSO4 yang jernih jek..tak payah turas...just buat macam tonggang buang minyak melampau dalam gulai.. boleh? Hehehe..

Good luck!!! Harap korang buat dan menjadi.. ;)

Jgn lupa share cerita korang buat dgn aku... hehehehe...













2 comments:

TeacherAzimah said...

Larrrr blh plak tak jd ya hehehe...punya semangat ni baca dr awal and nak tgk pic hasil :p. Has...kenapa delete entry pbs tu?

kalerbrilliant said...

KALU LETAK KLOROK DLM NILA JADI GAK KAN...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...