header flash

Sunday, March 16, 2014

:: TAMAN NEGARA PULAU PINANG & PANTAI KERACHUT ::

Assalamualaikum...

Bangun pagi ni mata bengkak2 sebab sedih teringat kat Che Mid...
Nak jalan betis rasa tegang...
Ha!! Baru terasa kesannya..
Kesan mengembara di Hutan Simpan Pulau Pinang....
Bunyi mcm seksa kan sampai tegang2 urat bagai...tapi percayalah.. memang best .!!!

15.03.2014... seramai 84 orang termasuk 7 orang cikgu menyertai aktiviti menawan Taman Negara Pulau Pinang... ha..ayat kena gempak biar bunyi hebat & dahsyat macam pi Taman Negara Gunung Tahan... hahahaha...padahalnya xdela mencabar sangat pun... bolehla untuk suka2 bawak budak2 sekolah... pi ni pun bawah anjuran Panitia Sivik...





Tapi dalam xmencabar tu semput jugak la...especially nak sampai ke check point 1... mengah oooo...lenguh betis xpayah cakap la nak mendaki...nak buat mcm mana..lama sangat dah aku jadi Puteri Lindungan Bulan... last aktiviti lasak tahun 2010... daki Bukit Broga...
Me & Kecik...owh...stressed pulak bla tgk gambar lama... hurmph... esok puasa...!!! 


Mula2 tu steady jek jalan... bila part naik panjat2 tangga bukit tu..dah mula dah sesi berpeluh2... tapi diam2 jek...xbbunyi...satgi malu kat students hahahaha... makin naik altitud... aku rasa mcm pening... almaklumla..kan aku punya oval window sensitif... tapi teruskan mendaki... jantung pam darah dubdabdubdab...sampai aku dgr jantung aku je lah...pastu siap rsa spek kat atas telinga tu bgerak2...hahahaha... maka aku pun berenti la tepi sat.. tengok budak2 pun lebih kurang aku jek... hahaha.. bila diorg potong aku siap perli "hai cikgu...xlarat ke?"... and cikgu mana boleh kalah.. "mana ada..tunggu korang la ni..lambat sangat..." hahahaha... kita haruslah bijak untuk cover line.. ;p


Selepas hampir 30 minit... baru la smpai ke check point 1... nak nangis rsa bila tau baru sampai check point 1 and ada lagi 4 check point... hahahaha... berehat sat... then teruskan perjalanan..rupa2nya... nak sampai check point 1 jek mencabar sikit.. lepas tu rileks dan santai2 je... berjalan sambil bercerita bergelak ketawa...




Dan sampailah ke penghujung checkpoint... Pantai Kerachut... tapi sebelum tu lintas tasik dulu...

Rasa mcm kat Yellow Stone, Colorado... macam la pernah pergi kan... hahahahaha..



Lepak kat tepi pantai..lunch and bersantai2... start mendaki pukul 9.10 pagi... sampai kat check point pantai kerachut pukul 11.50... not bad la kan..kuat jugak stamina budak2 ni... hebat!!!

Tapi bot untuk balik pukul 2.30.. tu ada banyak masa lepak2...

Kat tepi tu ada pusat pemuliharaan penyu...
Maka kami pun pi la serbu situ sambil bersantai...ada pulak jual air sejuk... mmg laku la.. hahahaha...

Stylo giler penyu tu... hakhakhak..

Pkul 2.30 bot sampai.. 9 bot semua mai angkut kami.. sebab kami pakej budak sekolah kot..1 bot = RM90.00 sahaja.. muat 10 budak.. and maybe sebab kami sehala je kot.. sebab sebelum  ni yang aku tau.. rm200/boat and max boleh muat 10 orang.. boleh jugak naik bot tumpang2...jadi rm20/pax la..




Best!! Bolehla klu nak bawak students dtg sini....barulah teruji sikit ketahanan fizikal diorang hehehe...


Kami xterus balik....singgah masjid terapung tu...tukar2 baju & sembahyang asar kat sana... pastu singgah Gurney Plaza... bawak budak2... kalau aku memang la...seminggu sekali sampai Penang..tp budak2 ni...ramai yang tak pernah pi Penang pun....maka masa rombongan macam ni la boleh bawak diorg cuci2 mata... hehehe...singgah sat je... sebab nak btolak balik...

Pkul 8.00 malam aku sampai umah... kalut2 nak sembahyang maghrib... siap sembahyang tu tgk2 ....

Tadaaaaaa.....!!!

Dinner prepared by Chef Hubbybi... hehehehe... ;)
Makan kenyang2...pastu baru online and terbaca berita pasal Che Mid... tidur dalam sendu... T_____T

1 comments:

Hilmi Haji Ali said...

utk cikgu.. PBS cikgu

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7o_ycvVSrDA&app=desktop

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...