header flash

Sunday, April 13, 2014

:: APRIL... YOU CAN'T FOOLED ME..!!! ::

Assalamualaikum....
Bersua kita dalam mood yang ceria dan gembira...
Sebab....
Kesihatan kami sekeluarga sudah kembali pulih...kembali cergas bertenaga dan makan dengan berselera...
Alhamdulillah...
Ni gambar pagi semalam ... berselfie satu family sebelum hantar aku gi sekolah... ada LDP... see!! Muka penuh semangat..kena pi sekolah di hari Sabtu pun tersenyum riang... motivated gitu!! Hehehehe...


Actually...
Seminggu dua yang lampau..
Memang aku berada dalam fasa emosi hampir pasrah...pasrah itu menyerah... bak kata Izzah Ombak Rindu hehehe...
Tapi baca betul2...
Hampir.... maksudnya tak pasrah lagi...
Kenapa?
Meh aku cerita secara laju2...



Aku kan cakap birthday yang ke 29 ni nak sambut 29 hari.. maka secara kebetulan.. lepas 29 Mac jek.. macam2 cerita kurang enak berlaku untuk aku dan family...

Sophea
Demam... dan naik bijik2 kat mulut... ulser penuh mulut...kesian dia..xmakan xminum... asyik merengek... aku lak jd sedih.. sebab she was totally different with who she is.. Sophea bukan jenis menangis... demam pun baru kali kedua ni... tapi mcm teruk sangat... setiap masa nangis.. xmimpi nak tgk dia senyum apatah lagi gelak.. aku depressed.. dasar ibu paranoid... aku takut perangainya yang ceria hilang selama2nya... dan disebabkan Sophea kurang sihat jugak.. banyak agenda bercuti terpaksa dibatalkan... maka adalah melibatkan ongkos... agak bertambah depressed di situ hahahaha...tp bila fikir.. apelah sangat nilai duit itu kalau nak compare dengan kesihatan anak... terubat lah jiwa...

Habis cuti..kembali ke Parit Buntar... Mr AF lak demam... panas berapi... ulser kat tekak.. mmg xleh menelan.. makan sup jek... Anak demam..suami demam.. aku pun ambik cuti untuk jaga keluarga...
Ni masa MIL & BIL datang umah...melawat MrAF yang demam... aku masa ni baru nak berputik demam...xdemam lagi...Kalau tengok betol2... nampak bibir atas dia bengkak and berdarah sebab kering... then ada bijij2 kat pinggir bibir dia... sedih sangat kalau fikir masa Sophea sakit ni... T____T 

Dan.. lusanya.. aku lak yang demam... ulser penuh mulut & lidah.. hoh..mcm aku cakap.. mmg 6 hari xmakan.. minum air kosong.. tu pun perit amat rasa...
dan masa aku kemuncak demam tu.. Mr AF & Sophea dah ok dari demam..cuma Mr AF masih belum ok ulser..Sophea bijik2 kat mulut makin parah... memang sedih tgk Sophea... bawak pi klinik... 3 orang doktor.. 3 jenis penyakit berbeza... ada yang kata HFMD, ada yg kata Herpes, ada yang kata Coxsakie.... aku pun pening... angguk je la doktor cakap apa huhuhu...
Masa kat KL dah bawak pi Darul Syifa...
And pengasuh Sophea bawak pi umah bomoh... bukan bomoh tampar buaya... tapi bomoh seluk mulut buaya... kebetulan Ustaz Darul Syifa tu ada sebut kebolehan org seluk mulut buaya untuk rawat penyakit mulut... sebab tu aku bagi pengasuh Sophea bawak pi... actually jiran depan umah BS Sophea yang nak bawak... and semua tanpa kos.. aku nak bagi duit.. diorang semua xmau...katanya diorang ikhlas nak tolong Sophea.. terharu giler aku rasa... huhuhuhu...terima kasih untuk kasih sayang yang Allah kurniakan  dari orang sekeliling untuk aku anak beranak... hanya Allah yang mampu balas....
2hari lepas minum air bomoh tu bagi... Alhamdulillah Sophea makin pulih...dan kembali ceria seperti dulu... gelak2 & makan & minum...

Aku pulak demam...selain ulser... kaki jadi cramp... so bila duk umah...cuaca pulak mendung hujan.. perasaan jadi sayu mcm mana entah...mudah emosi.. dah la mmg masa tu fasa dibawah pengaruh hormon bulanan(korang faham kan tempoh apa tu hahahaha)..
 bila fikir macam2 yang berlalu...rasa sedih..rasa macam kenapalah jadi semua bertubi-tubi ni...
Masa ni jugak la TV kat ruang tamu rosak..
Lampu peti padam...
Rumah bersepah2 xsempat nak kemas lagi balik dari KL..
Kereta MrAF lak miang suka gi sondol2.. 2 hari berturut2 lak tu..semua gara2 memandu bawah pengaruh ubat demam...
Kaki aku sakit jalan jengket2...
Masa tu rasa down sangat...
Xhabis takat tu.. pengasuh Sophea lak kata dia nak kembali bekerja..so xleh nak mengasuh lepas raya nanti...
Hoh..masa tu rasa macam nak terduduk..
Rasa macam nak nangis tersedu2...
Kenapa April permulaannya sangat kejam pada aku?
Taula 1 April tu April fool...
April nak fooled kan aku ke??
Terbayang reputasi tercalar sbb banyak noo cuti & MC...
Terbayang kerja2 yang tertunggak sebab xleh pi kerja...
Otak makin berselirat dan tersumbat...
Rasa sedih menghimpit jiwa...
Then aku tertengok cerita kawan kepada kawan aku... tua setahun dari aku.. meninggal akibat kanser...
Aku terkedu... rasa macam kena penampar buaya....
betapa tipis iman aku.
Allah bagi dugaan sikit je pun.. aku dah hampir tewas dengan pujukan syaitan supaya bersedih berlagu hiba patah semangat semua...
Padahalnya...ujian yang Allah bagi kat aku tu xseberapa sangat...
Lagipun apa sangatlah kesusahan aku  tu kalau nak compare dengan segala nikmat yang aku dah dapat sepanjang hayat dikandung badan ni..
Istighfar panjang2... mula bermuhasabah diri... rasa malu pada Allah...
Sebab mudah sangat terbuai dengan bisikan syaitan durjana itu...

Dan kini....Alhamdulillah..
Aku kembali bersemangat... dan bermotivasi...
Dah siap beli supplement supaya pasni badan lebih sihat...
Pergi kerja pun rasa nak meloncat-loncat...
Rasa bersemangat..
Kerja dah settle aku pun happy..
Yang mana bermasalah aku cepat cari jalan penyelesaian...
Hal ongkos2 yang terbang tu...xpe.. anggaplah sebagai penyucian gaji.. mungkin ada hak orang lain dalam duit aku tu...sebab tu Allah tarik balik..
Hal pengasuh... xnak fikir lagi...cuma sedang mempositifkan diri.. bahawa Allah pasti akan temukan aku dengan pengasuh yang baik untuk Sophea... yup.. kita orang ada iman..mesti yakin dengan qada & qadar...

Maka.. hari ni keluar berjimba2 dengan Mr AF... ambil mood selepas 2 minggu kami monyok dan xleh makan..
Sophea tinggal kat umah pengasuh... pengasuh skrg ni sangat bagus...tu yg rsa susah hati nak cari pengasuh baru ni...huhuhu..tlg doakan ek... 


*Don't stop dating your wife... Don't stop flirting with your husband.*
Saje jek.bawak toyol hari ni pi Penang... mengimbau memori dulu2.. takat 120km/j tu xde hal la toyol nih... hehehehe... jgn undersetimated tau... ;p

Hari ni wat movie marathon... dah ada anak mcm ni la..sekali boleh dating... pulun tgk movie...sbb mmg susah nak ada peluang...segan eh nak tinggal Sophea kerap2 kat umah pengasuh....sebulan sekali boleh la... tu pasal hari tu terlepas nak tgk The Jouney dgn Need For Speed... tunggu download...maslahnya...nak dwload pun xde masa... hahahaha...

Lepak Seoul Garden makan puas2 muahahahaha....
Aku kalau gi SG... memang aim udang... klu dpt mkn udang bayak batu rsa bbaloi dgn harga dia hahaha... lagipun aku&MrAF kan hantu udang... hahaha... hr ni 5 pinggan udang mcm tu kamu baham .muahahaha..sebab tu aku xsuka Johnys...apa barang takat nak bagi aku udang 6 ekor hahaha...

Akhir kata..
Dear April..
Don't you ever think to bring me down..
Don't you ever try to make me feel down..
i aint give up to you..
Aint drifted by you..
Coz..
I know Allah is always here for me..
And i never hesitate on his decision on me..
I know...and believe... he knows what is best for me...

April... u can't fooled me..
Never...
Ever..

Cheyyyy....!!! Dramatis x aku... hakhakhakhak...

Hidup kena positif..!!! ---> tangan telunjuk kat tepi dahi...macam DAO hahahaha...

P/S: kami laki bini mengharapkan satu berita menggembirakan... tapi macam aku biasa cakap...aku xtau masa depan.. harap korang tolong doakan... kalau ia terbaik utk kami...doalah biar ia menjadi realiti.. kalau tak..kami redha dengan ikhlas... ;)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...