header flash

Sunday, April 27, 2014

:: BASIC MEDICAL STUFFS FOR BABY AT HOME ::

Assalamualaikum ...
Bersua kita selepas naik kereta api.. hahaha..
Poyo kan tajuk kot BI..
Tapi  serious.. smpai habis tulis entry ni aku xleh reka tajuk kot BM yg memberi maksud cerita aku nak cerita dalam entry ni...hahaha...

Saje jek..
Nak menceriakan suasana....
Almaklumla...hari ni.....Sabtuku yang kurang ceria...
Sebab sikecilbuahhatipengarangjantungku demam... demam dengan suhu 39.4C gitu.. huhuhuhu... siap bawak pi emergency...

Sekarang si comel dah tdo... suhu dah 37.9C td sebelum tdo..
Xpe..Sophea tdo lena ek... mama&papa akan berjaga untuk pantau suhu Sophea sejam sekali.. ;)

Bila anak demam ni.. tetiba terfikir nak share dgn korang semua.. apa basic medical stuff yang korang kena sediakan di rumah kalau korang ada baby... penting tau... penting sangat... jadi aku share semoga ibu2 baru mcm aku ni well prepared.... aku ni pun atas nasihat kakak & kawan2 yang lebih berpengalaman....

Aku cerita laju2 ek...



1) Termometer
Ini sangat penting sebab sangat bahaya kalau baby demam &kita xpantau... macam semua tau kan...bby senang dapat epilepsi kalau demam dgn suhu yang tinggi dan macam2 komplikasi boleb terjadi.. teramatlah penting untuk kita pantau suhu...
Sophea masa 1st time demam...malam Mothers'Day... demam.nak pandai meniarap... ;)

Ini termometer manual....tp make sure dia punya bacaan accurate... aku beli yang ni tp bacaan mcm gelong...sebab tu aku beli yang lain lak...

Agak mahal..tp bacaan sgt accurate...
Xpe..berbaloi beli termometer yg mahal sikit...asalkan jiwa kita tenang dpt pantau demam anak kita...
 lagikan tudung harga ratus2 boleh beli kan? Xkan untuk anak berkira...<-----  ini ayat pedas untuk diri sendiri ;)


2) ubat demam
Make sure sentiasa ada dlm peti dan xlebih expired date...kalau dah bukak..sebulan jek...pastu..buang..beli baru...

Ini jenisyrup... utk demam yang biasa-biasa... yg xsampai 38C....

Kalau demam yang tinggi... 38C dan ke atas....
Sediakan ubat ini....


Masukkan kot bontot...

3) cool fever
Atau yang sewaktu dengannya.. pastikan sentiasa ada dalam peti... sebab anak boleh demam pada bila2 masa...


*jangan lekat kat dahi kalau masa tdo malam...sebab takut overheated.. boleh mnyumbang kepada epilepsi.. malam nak tdo...tampal kat pinggang or belakang leher... kalau nak tampal kejap..bolehla kat dahi...

4) Penyedut Hingus
Ini guna untuk sedut hingus kalau anak selsema...kecik lagi kan...mana la dia pandai nak kuarkan hingus dia sendiri...



5) Vicks Baby
Kalau dia selsema...mesti dia tsumbat hidung masa nak tdo kan.. so bagi baby tdo meniarap...bahagian kepala & dada tinggi dari bontot.. sapu kat belakang dia..kat dada dia...

6)ubat sembelit
Ha!! Ini bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang bermasalah untuk pooping... bahasa lainnya ... u'uk...
Tadaaaa!!! Ini ubatnya... sembur kat bontot...

macam Sophea takat hari ni mmg jadual poops dia ok... tiap2 hari...paling lama tak poops pon 2 hari..hari ke 3 dah ada hasil.. hehehehe...
*serius...bila ada anak kan..kita jadi pelik..anak poops adalah benda yang sgt menggembirakan..macamlah dia kuarkan emas hahahaha... klu x poops tu...tuhan je tau susah hati mcm mna entah...


7) Alloclair
Ni aku baru tau...lepas Sophea naik ulser dalam mulut hari tu..ala2 Bonjela la...tp dia lagi gentle...sesuai utk baby...


8) Mopiko
Sesuai untuk anak yang berkulit sensitif macam Sophea... especially kalau kena gigit dek nyamuk...

*aku pon kecik2 dulu mmg kulit sensitif...mmg mak aku guna mopiko sapu kat aku klu nyamuk gigit..sekarang aku lak guna untuk.anak sendiri... memang diri sudah berusia...hakikat.. T_____T


Ok.. itu je kot yang perlu... basic things... preparation in case baby xsihat..


Ok...kalau anak demam memang kita susah hati...tp jgn susah hati melampau smpai xbuat ape...rileks2 jek... bagi ubat... jerlum kepala, belakang leher & bawah ketiak...situ yang kena pastikan sejuk... mandikan baby... !!! Jangan amalkan petua baby demam xleh mandikan..itu ajaran songsang... tdo dalam air cond blh... klu xde air cond pasang kipas laju2... anak kita demam...suhu dia tinggi.... sama macam kita nak sejukkan ait kalau nak minum la...kita pastikan persekitaran dia membantu untuk mempercepatkan kehilangan haba.. kalau mandikan.. start dari kaki dulu..baru naik ke atas...jgn terus2 siram kepala dia.. bahaya...perubahan suhu mendadak.. pastu lepas mandi..jangan lap kering rambut dia... cukup air xmenjejeh jek... baju pun pakaikan yang nipis2...sleeveless lagi bagus...
Kalau suhu xmenunjukkan simptom2 mau turun dalam masa sehari..
Sila rujuk doktor... bahasa lainnya..
Pi la klinik...
ok mommies2 sekelian?? ;)

I'd always regretting i'm not having medical degree whenever my princess is having health problem... the thought that i could handled her  better and not worrying too much is always running on my mind... T___T

Harap perkongsian ini dapat membantu... ;)
Assalamulaikum....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...