header flash

Friday, April 18, 2014

:: F1 SEPANG ::

Assalamaulaikum... veingggggg.....
Ha...bergema gitu salam aku....
Almaklumlah... mood F1 hahahahaha...
So apa lagi....
Cepatla jawab...kan satgi tlupa jawab.... tak pasal2 dapat dosa... aku xmau campur.... hahahaha..giler penting diri ...

Hurm....
F1 Sepang 2014 dah tamat dah... tapi aku baru nak tulis...
Nak buat mcm mana... F1 laju sangat... tu yang cerita aku tertinggal belakang tu... hahahahahaha...
Lewis Hamilton di kedudukan pertama...di Sepang la... xsia2 aku duk depan Pit diorang hahahaha.... sebab tu dia menang... dapat tuah aku sikit2 hakhakhakhaktuih....


Ok....meh nak cerita sejujurnya...  aku ni xde la minat sangat F1... info F1 pun aku xde banyak... takat tau nama Lewis Hamilton, Alonso... tu jek.. hahahaha... tapi aku ni kan jenis bangsa yang nak bunyi best & gempaq... jadi mestilah menghadirkan diri dalam aktiviti yang bajet best & gempaq...faham? Hahahaha...



Aku start tengok F1 tahun 2011... ni kali ke 3 la aku ke Sepang... tahun lepas pun pi...tapi masa tu xcukup 40hari pantang lagi...tu xcerita...nnt konfem kne bebel...habaq skrg xpe la...hahahahahaha...



niat nak tgk F1 tu dah lama...tp almaklumla... zaman xkeje mana ada duit... tiket f1 kan agak mahal... ada yang kawasan bukit.. tp dasar ngengada kan..xnak panas hakhakhaktuihhh... jd nak la cari seat yang selesa..dan jawapnnya beli la masa promosi early bird... 50% less tu... tu yang mampu aku nak duk kat grandstand tu...kalau x jangan mimpi ok... xmampu... T____T

Start dari situ baru aku tau ada banyak litar F1 kat atas muka bumi ni...diorg kena gi lawan kat setiap litar...complete semua baru kuar result keseluruhan..

Bila pergi tengok F1... 85% penonton adalah mat salleh.. memang menyumbang utk ekonomi tempatan... diorg datang mesti dah stay hotel semua kan... seat depa ambik semua grandstand.. paling koman pun klu bukan harga early bird dalam RM400-RM1.5k... penuh seat ok kat K1, F & Main grandatand...pastu mesti makan minum...masa kat F1 tu aje dah  berapa banyak dapat sedut duit diorang.. ye la... set burger+air = RM30... lebih kurang USD10... slumber jek diorg beli... bila time aku.. hahaha...xkuasa aku nak bayar mahal2... sebelum pi makan kenyang2 dulu kat umah... pastu seludup masuk roti & air utk alas perut hahahaha... aku rasa aku bjaya seludup masuk roti tu mcm kejayaan yang hebat dah sebab diorg check bag tau... xmo bawak masuk makan and minuman luar... pandai2la korang klu nak seludup...tapi yang aku heran.. ada Singaporean ni...siap  bawak masuk pisang bagai... hahaha.. mcm mna aku tau dia Singaporean? Dia mmg duduk betul2 depan aku.. xsembang ape pun... cuma tgk dia duk makan..segala makanan ada...dia bwk anak & stroller...balik malam tu tengok berita... org intview pengunjung F1...tgk2 org interview dia... tulis kat situ 'peminat dari Singapura' hahaha... tu yg aku tau Singaporean hahaha
Bapak aku turut menyumbang... beli topi RM200... perghhh.... mak aku membebel hahaha... 

 Tengok mat2 salleh ni...siap datang dengan famili... sanggup noooo... memang jiwa minat F1 betul... siap usung2 kibar bendera negara depa...sebab ada wakil driver negara diorg kan... aku? Langut je la...xlogik lak nak kibar bendera Petronas... huhuhuhu...nasibla...kita xde driver F1... even Petronas kita hebat... Menang tu.... Lewis Hamilton tu kan bawah Merc-Petronas tu...tp tu la.. takat boleh kembang hidung sebelah je la... xsama kalau driver tu Malaysian... T___T


Teringat dulu...kita ada Alex Yong... hahahaha... masa tu Michael Schumacher la yang terhebat...terimbau lak cte bodoh masa aku Tingkatan 3.. hahaha.. minat Alex Yong bukan sebab F1...tp sebab dia handsome... siap hantar surat pastu dapat reply!!!! Kecoh satu sekolah even yg reply tu computer generated letter & sign bapak dia as manager hahahahaha... spesies vangang jugak aku nih masa sekolah dulu..tp kira ok la..minat org yang ada kellas la jugak hahahaha... and kira aku bertuah sebab masa prep...teacher asmad..warden...duk tapis surat2 yang masuk... then dia tanya... 'sapa Ronanieza?'... aku macam "hah!!"... tu nama samaran... nama gabungan dengan Ronan Keating kononnya...(.satu lagi cerita kevodohan zaman mudamudi muncul hahahahahaha...) teacher Asmad nak buang dah... pastu pi bodek2...buat muka kesian kat teacher asmad... kebetulan lak hari tu 28 Feb...considered 15th bday present dari teacher hahaha...seb baik nama aku ni tersenarai dalam list result BI yang ok... maka tcher asmad pun sayang la lebih sikit...maka dapatla surat tu hahahahaha...

Aku suka sgt tgk bila kreta diorang masuk pit... aku kira 1,2,3..zassss!!! Dah jalan dah kreta tu..dah siap dah tukar semua tayar... mmg bapak laju...aku selalu cerita kekaguman aku ni kat students aku..and siap bg motivasi kat diorg...klu rsa minat nak jd mekanik..aim biar boleh jd mekanik F1... cita2 kena tinggi..otak kena berkembang...
1st time tgk live laju depa wat keje... almaklumla 1st time duk kat main grand stand... sebelum2 ni tgk kat screen jek hahahaha...


K..dah xtau nak tulis ape... tapi as Malaysian.. pi la tgk F1 at least sekali... bangga dengan litar kita... Tun M punya idea tu... *(tu yang aku smgt lebih sbnrnya hahahaha).... tp pasni xkot...bosan jugak tgk tiap2 tahun....sbb bukan minat kan.. selang 3,4 tahun sekali ok la kot... cakap kat sini...tp tiap kali pi...mesti berat punggung nak balik sbb syok tgk kereta laju2 hahahahaha..

Tips dari aku... aku dah pernah duduk kat K1, F & main grand stand...sejujurnya.. aku rasa duk kat K1 & F lagi best...sebab view dia luas..kita sentiasa nampak kereta...


2011.. F Grand stand.. ni view dia... 

2013-  K1 grandstand... nampak tak dia punya view? 

kalau di main grand stand... kita nampak time kereta lalu depan kita jek.. pastu tggu la diorang pusing... bagi aku manusia yang berkira ni..aku rsa rugi... kita bayar tiket mahal biarlah berbaloi nak tgk kereta kan... tengok dampai muak hahaham.. sebab tu aku kata duk di K1 & F tu lagi best.. kalau nak jimat...make sure beli tiket masa early bird... sebelum bulan December tiap2 tahun... boleh dpt 50% less tau...!!!

Ok lah..good nite.... nnt aku cerita tgk motor lak... tungguuuuuuu bulan Jun nnt... ;)


P/S: F1 biasanya 3 hari.. utk sesi latihan.. start Jumaat - Ahad... jd korang boleh check...sebab kadang diorg buat Jumaat free entrance...masuk.xpyh tiket.. Jumaat only...




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...