header flash

Sunday, April 6, 2014

::HOMEMADE PIZZA::

Assalamualaikum...
Wuwuwuwuwuwu..seronoknya kalau boleh sembang sama macam menaip ni... tapi apakan daya...kesihatan kurang cemerlang... lidah & mulut penuh dengan ulser. .  Nak cakap pun xleh sangat.... tsk tsk tsk...main dengan Sophea pun banyak humming... kesian anak aku...mesti dia heran awat mak dia cakap bahasa pelik... harap jgnlah mengganggu tumbesaran dia untuk membina ayat... Pang!!! Penampor sedas...suka sangat fikir sampai tahap over... hahahaha...

Xpe...sakit tu kafarah dosa....
Semoga terhapus la dosa2 kecil aku...
Apa sangatla kan takat kne ulser 5 hari kalau nak compare dengan sakit lain yang lebih kronik...
Segala yang Allah bagi pada kita...
Mesti ada Rahmat yang tersembunyi....
Contoh.. ada ulser penuh mulut smpai xleh nak cakap... barulah kita kurang sembang and banyak berzikir & berdoa dalam hati... gittuewwww..!!

Ok..pjg pulak aku melalut...
Hahahaha...

K... hari ni Chef Kak Ton nak ajar korang buat Pizza.... (tolong cakap chef kak ton lagi comel dari kak ton.... hhahahaha....tp Mr AF kata...kalau tengok gmbr aku kat banner blog... hidung tu sama dah dgn Kak Ton hahahahaha)




Memang la xsesedap pizza di Pizza Hut or Dominos...tapi sedap la jugak klu nak compare yg beli kat bakery tu kan...
Kalau beli rm5 sekeping... anak ada 4... banyak jugak kos dia tu kan... padahal nak breakfast je pon...
So...boleh buat sendiri..senang amat...  bahan2 pun spesies yang konfem ada kat supermarket biasa..

Dan...sesuai utk membina good-quality-family-bonding-time... boleh masak sama2 dengan anak2 & suami... budak2 kan suka kerja tabur2 ni... hehehehe... owh... lambatnya Sophea nak besar hehehe...



Bahan

  • Roti arab / roti gardenia sandwich biasa tu
  • Sos cili/sos tomato (kalau anak xmkn pedas)
  • Capsicum-suka hati nak potong mcm mana
  • Bawang besar (holland lagi best)-suke hati nak potong mcm mna...
  • Chicken cocktail/sosej (ikut suka hati korang)-potong bulat2
  • Chicken loaf (kalau nak letak)-carik2
  • Nenas, cendawan, zaitun(kalau nak letak....aku xletak)
  • Mozarella cheese /pizza topping

Cara-cara
  1. Sapu sos cili/tomato atas permukaan roti arab/roti sandwich
  2. Tabur sosej,bawang,chicken loaf,capsicum & semua2 bahan yang korang nak letak... 
  3. Tabur mozarella cheese or pizza topping lapisan paling atas... banyak mana? Sebab pizza ni kita yang masak sendiri...jadi ikut suka hati kita...boleh tabur sambil gelak 'muahahahahaha' utk menggambarkan rasa suka hati...sebab dia punya konsep... segala bahan..lagi banyak lagi sedap.. hakhakhak..
  4. Masukkan dalam oven... suhu 200 masa 5-6minit... 

 Tadaaaaaaa!!!!
Dah siap!!! Bersedia untuk di"ngap"....
Senang kan....
Hehehe...percayalah...kalau aku buat tu...konfem senang je lah...aku bukan reti nak masak yang susah2... hahahahahaha...

K lah... nak masak untuk lunch plak...
hehehe....



Tatatititutu....tolong doa aku cepat sembuh ek... 5 hari ni baru sekali makan nasik... yg lain makan biskut hup seng sekeping sehari.... mungkin ini cara Allah nak bagi peluang aku kembali kurus... Hahahahaha...always positive... ;p

3 comments:

@}--niEra-- said...

ulser mmg sangat2 tk best..rasa cm oku bila dikurniakan ulser kt gusi..sakit sesangat sampai nk telan air liur pun kna pikir dulu

Zhafarina Mariam said...

sgt stuju psal declare ingredient kt mknan..org overC akn label btol2..sb dorg concern kot consumer ade alergy dgn certain ingredient

Zhafarina Mariam said...

sgt stuju psal declare ingredient kt mknan..org overC akn label btol2..sb dorg concern kot consumer ade alergy dgn certain ingredient

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...