Tuesday, April 15, 2014

::PENGALAMAN BERSALIN SEASON 1 part II ( panduan bersalin czer) ::

Assalamualaikum....
Apa khabar anda semua?
Saya bercuti hari ini... terpaksa ambik cuti sebab pengasuh Sophea a.k.a Maksu pi Ipoh... anak dia ada interview untuk maktab... lupa bak cerita hari tu..anak bongsu dia Aisyah, dapat 7A SPM...!!!! Klap klap klap!! (Aku paksa korang tepuk tgn nih...xkira... kne tepuk jugak...tanda sokongan moral kepada anak Maksu aku yg aku considered as adik aku lalalalala.. )
Ha!! Satu lagi...semalam Maksu cakap...dia xsanggup taknak jaga Sophea...means dia akan terus jaga Sophea... Alhamdulillah... !!! Xpayah pening kepala... nanti aku buat entry khas pasal pengasuh...
Masak dah siap...
Dah siap masak utk dinner... apa? Resipi? Hamboi..perli seyhhh... aku follow blkg paket kari tu je.. tapi aku suka masukkan telur.. bila dah masak.. pecahkan sebiji or dua biji telur dalam mangkuk.. pukul manja2 barang sesaat dua.. pastu masukkan dalam kari ketam tu... telur masak...tutup api..siap!! 

Nasi goreng untuk Sophea..


Kerja rumah pun dah siap...jadi jom kita menulis entry...

Ok..berbalik pada cerita... hari ni cuti.. duduk berdua dengan Sophea...tetiba terimbau lak kenangan masa dalam tempoh berpantang..and teringat lak aku ada janji nak wat sambungan yang dari Season 1 Episod 1 tu kan...so apa lagi..meh aku sambung ceritera aku.. khusus untuk bagi info mereka yang bersalin secara czer.. bahasa kampung..operate..



Petang tu..lepas Sophea discharged... lambat gak..dekat2 pukul 6... kami pun bertolak pulang dari Hospital Kulim ke Parit Buntar.. aku duduk kat belakang..lapik toto kakak ipar aku bagi..Sophea MIL aku riba... MrAF bawak 60km/j tu pun aku rsa mcm dah bergegar2 kereta tu... perjalanan yang paling seksa bagi aku... rasa lambat giler nak sampai rumah... rasa macam travel Perlis ke Johor gitu...seksa yang amat...

Sampai2 rumah dekat pukul 8... MIL aku stay kat umah aku... ha..kat sini kekelamkabutan terasa.. sebab kurang persediaan.. xleh nak bajet kan macam mana situasi ada anak & lepas bersalin.. maka ikut khayalan.. aku akan stay kat bilik bawah... sebab dah siap katil bagai semua.. baby cot pun masuk dalam bilik..dan itu adalah hazab.. rumah teres..bilik bawah luas takat mana je la kan..penuh giler dalam bilik tu..rasa lemas... dengan laparnya... sebab xmkn dr tengah hari duk kalut utk discharged Sophea... lepas makan & makan ubat baru rasa lega.. baru teringat aku xmkn ubat dr tengah hari termasuklah painkiller...sebab tu la hazab sgt aku rasa atas kereta otw balik tu.. bodoh sungguh diri ini hahahaha..
Dan malam tu.. seb baik abang aku & wife dia dtg..utk tlg aku set up tempat la... skali..tengah abang aku duk pasang langsir..bunyi "GEDEGANG!!!!"... Kejap tu dengar jiran sebelah jerit "jangan lari..jangan lari..."...pastu dia mai rumah aku... tanya kereta siapa kat luar tu... rupe2nya ada driver mabuk pi langgar kereta abang aku yang duk parking tepi tu.. pukul 10 malam dah mabuk..hantu btol!! dia nak lari tp seb baik jiran aku nampak and jerit2...so dia xjadi lari...

Pfttt...aku rasa kelam macam mna ntah.. kesian kat abang aku... remuk teruk jugak bonet tu... buduh btol yang langgar tu..mmg buduh sangat... sedang semua orang kalut kat luar...tinggal aku, MIL & Sophea je dalam rumah... Sophea tdo... dari hospital lagi dia tdo...then dlm pkul 11 dia.bangun.... aku rasa helpless giler sbb dia duk tdo atas tilam atas lantai.. jadi aku nak tunduk ambik ke, belai ke..memang xboleh... baby cot duk dalam bilik..nak tarik kuar xboleh sebab xceluih pintu... klu nak bawak kuar kne bukak dulu afew parts baru celuih... mlm tu mcm mna nak urus benda2 tu sebab duk kalut hal accident kat luar tu...abag aku ke balai wat report smpai pukul 2.00 pagi gak la...  masa tu aku mampu nangis jek... tgk anak aku duk nangis atas tilam kat bawah tu sensorang...macam anak kucing jek.. sedih sangat... pastu aku panggil MrAF masuk...dia pun tolong angkat..masa dia masuk tkejut dia tgk aku nangis.. bila aku cakap sedih xleh ambik Sophea...dia cepat2 ambik Sophea bagi aku riba.. pastu berdrama la kami 3 beranak atas sofa malam tu. Thanks ye sebab memahami emosi orang pompuan lepas bersalin memang tidak stabil... sekarang baru aku terfikir... "nape aku xletak dia atas sofa kat sebelah aku duduk?"... Deng!! Stupid me.. hahahaha.. masa tu bodoh..takut nak letak anak atas sofa.. takut jatuh...bodoh giler...baby umur 3 hari mana boleh nak  bgolek2... xpe..pasni dah ada pengalaman.. hahaha.


Dah habis sesi drama.. kami pun masuk tdo dalam bilik bawah tu...yang padat & agak panas...dah la.berkelambu bagai takut nyamuk... memang xselesa...tapi sebab badan penat sangat... lena jugak...tapi lenaku xpanjang..dalam pukul 3 macam tu... Sophea dah start menyanyi... bagi susu diam sat...tdo...setengah jam pastu nangis lagi.. bagi susu xmo...jenuh dodoi tapi xjalan... MrAF pun dah jadi macam ustaz pagi tu...macam2 doa dia baca hahahaha... last2 xjalan jugak.. bawak Sophea pi kat MIL aku yang tdo kat luar...dia ambik tepuk2...gosok2..lenaaaa..tu pun dah dekat pkuk 5.30 pagi dah masa tu... huhuhuhu... aku stressed..lepas Sophea tdo tu terus ambik telefon call mak aku sambil nangis2... soh dia mai cepat2... mmg plan mak aku akan btolak pagi tu dari KL... tp sebab dasar tkejut dapat anak ni kan...hormon xstabil....terus lepas letak telefon tu jugak mak aku bertolak..semayang Subuh kat RnR hehehehe...sebab takut anak bongsu dia meroyan kalau tlambat sampai ahakz.. ;p

Dalam pukul 9 lebih macam tu mak aku sampai... jejak kaki jek memamg xberenti mak & ayah aku duk mengemas and set up tempat... mulut depa pun xberhenti gak duk membebel kat aku...hahaha..mana aku tau aku nak terberanak awal...plannya dalam masa 2 minggu ni la nak set up tempat semua... kan awal2 takut berhabuk utk baby lak... so sekarang dah tau.. masuk minggu 32 tu..semua dah kena siap set up... bilik kena lapang...baru otak xsesak..  ada faham mak2 buyung sekalian??
Hehehehehe....
MrAF? Paternity leave adalah sebanyak 1 hari sahaja...seb baik aku bsalin hari Sabtu.. so Sabtu Ahad masa kat hosp tu cuti weekend... Isnin cuti PL sehari..boleh la urus hal2 discharhed dari hosp... Selasa, hari yg aku duk bercerita ni... dia nak apply cuti...tp byk keje kat kilang... bos xbagi..bagi separuh hari jek.. elok mak aku smpai.. MrAF pun btolak pi keje...
Time2 cenggini mmg terasa untungnya kalau laki keje gomen... 7hari kot PL... perghhhhhhh....
Petang tu Abah pasang jaring2 halus kat tingkap so xpayah pakai kelambu dah... baby cot letak kat kuar... so bilik dah lapang...rasa nyaman jek... baju2 baby dah tersusun indah dalam bakul..barang baby pun sama...dan barulah otak xberselirat... start hari tu... hari2 berpantangku sangat indah lalalalalalalalala~~...

Hari ke-6 dah tanggal... xde la aku seriau time nak pakaikan diapers... hehehe..


Kecuali .. .
Bila malam.... (music suspen)

Sophea main chak2 lak..
Siang ni kemain dia tdo.... malam pun.. mamang spesies kuat tdo...inherited from mama&papa... hahahaha..
Tapi masalahnya... kalau dia tjaga dalam pkul 12 malam ke...1 pagi pagi ke...mmg dia xtdo smpai subuh... duk nangis...bg susu hisap...pahtu lena...letak atas tilam nangis... yg ni mmg perit... aku kan czer... jd nak ambik and letak baby even kat sebelah adalah benda yang agak rumit sikit...ye la...baru berapa hari kan...boleh..tp seksa la sikit... so tiap2 kali sophea bangun aku kejut MrAF tlg angkatkan letak atas riba aku.. bagi susu lena... nak letak atas tilam kne kejut MrAf lak tlg letak... jadi yang kesiannya MrAF la sebab dia pkul 6.30 pagi mmg dah kne p keje dah... mak aku lak dia sakit telinga... so mlm dia mkn painkiller yg mnyebabkan mengantuk... lgpun siang dah banyak mak aku buat..malam bagi la rest...so aku handle la sorang2.. bawak Sophea kat ruang tamu...beriba sambil layan movie kat TV... masuk hari ke 3 maksudnya Sophea umur 6 hari...dgn aku pun pening hahaha .. takut darah kembali tinggi jek.. siang tu kemain aku duk kejut Sophea tdo...tp xdenya dia nak layan aku... tdooooooooooo dgn nyenyaknya... jadi tpaksa buat jadual berganti.. aku tdo dlu..MrAF jaga smpai pkul 2.. lepas pkul 2 turn aku lak.. smpai pkul 5...
Cair kot tengok renungan mata dia even terpaksa berjaga malam.. hehehe...

lepas pkul 5.. mak aku lak.. mak aku cakap lepas pkul 5 dia dah blh dah...lgpun mmg biasa bgn pkul 5 kan.. mcm tu la rutin dari hari Sophea umur 6 hari sampaila umur 9 hari..
Masuk umur dia 10 hari... yang membawa maksud aku 10 hari lepas kena czer .. aku dah naik tdo kat bilik aku kat atas... on aircond, spray air freshner,pasang yaasin... Sophea tdo lena xde dah berjaga mcm sebelum2 ni... aku rasa punca dia bjaga ialah panas... tdo dalam aircond... steady... oh my anak!! Sungguh kamu berjiwa mama...xleh tahan panas... hahahahaha...

Maka...semakin indah lah hari2 berpantang aku... tambahan lagi.. mak cik aku dari Terengganu datang...Mok Zah.. dia memang mngurut org bersalin...datang semata2 nak urut aku...huhuhuhu..terharu...

mmg nikmat rasa... pagi2 mandi air rebusan serai wangi semua tu...pahtu mengurut... urut betis gituw jek..sbb aku kan czer... tp tu pun dah nikmat amat...
Ha..sebut pasal mandi..meh nak bercerita...
Aku kemain beli set bersalin Amway... ada set utk mandi bertungku bertangas bagai... aku guna la start hari pertama balik rumah...means hari ke-5 lepas czer... guna 2 hari..badan gatal2...dah la bau xsyok..macam bau teh jek... hahaha.. tu mak aku pu cari daun2 kayu..mak cik aku lak bawak dr Terengganu..mmg nikmat ok.. jd pesan aku..xpyh la nak beli set2 bersalin yg jenis mcm tu..membazir.. kalau ikut aku..semua aku buang.. kecuali pil makan tu je aku makan smpai habis.. so better carik supplement mcm tu jek... jimat & praktikal... utk mandi..gi cari daun sendiri.. bukan korang la..mtk tlg la sape2 carikan hehehe.. rasa lebih segar..

Ok..sebut pasal mandi jugak... untuk yang czer mcm aku... mesti banyak persoalan fikir pasal mandi kan... aku mandi mcm biasa start hari ke 5... siap mandi 3x sehari lagi hehehehe..sebelum2 tu lap2 jek.. mandi mcm biasa..jgn risau.. cuma..pastikan lepas mandi tu make sure tempat operate tu btol2 kering..klu ikut doktor..lap2 dgn kain bersih pastu kipaskan... aku xyakin... aku kan manusia paranoid... jadi..lepas mandi aku lap dgn kain kering... pastu keringkan dgn hair dryer .. pastu kipaskan.. (baring bawah kipas and expoaedkan tempat operate tu)mmg konfem kering..korang boleh amalkan tips ni... dan ingat.. luka operate sangat sensitif dgn basah/lembab even sebab peluh..jd sentiasa keringkan dgn hair dryer... i'allah.. luka akan cepat sembuh tanpa sebarang masalah...

Pasal makan... orang yg czer ni kne la mkn sumber protein banyak2 sbb nak bagi luka cepat sembuh... pilihan utama ialah ilan haruan fresh...aku mmg mkn ikan haruan fresh....ada la dlm 20 ekor kot aku baham sementara nak habis 40 hari pantang tu.. my MIL yg jd supplier ikan haruan utk aku ni.. hehehe.. aku pulun makan haruan fresh sebab aku xsanggup nak telan pati ikan haruan tu...
Ni jek supllement aku ambik  + iberet.. 

hahahaha...mmg xboleh la..bau pun dah xboleh... aku kan lidah memilih hehehehe...  pastu ni nasihat yang paling penting untuk orang yang czer.. sila minum air masak banyak2 .. sebab czer kita kena bius kan.. antara effect bius ialah batuk.. jadi kita kena minum air kosong banyak2 so bius tadi akan disingkirkan melalui urine... banyak tu dalam 3liter sehari.. aku ulang... ini sangat penting sebab adalah sangat menyeksakan kalau batuk dalam tempoh 10hari selepas czer... kalau batuk jugak?? Jangan risau.. sediakan bantal kecik... tekap kat tempat operate dan tunduk tiap2 kali nak batuk...actually kalau nak begerak pun buat mcm ni jugak... utk kurangkan pressure di bahagian operate... ada faham rakan2 semua?? Yg mana czer... considered kita jadi rakan la..hahahaha...

Ok..sambung kisah Sophea masa dalam pantang... dah xberjaga malam...hinggalah masuk ke minggu ke 3... dia start semula..terjaga awal2 pagi..pastu minum susu pastu lena pastu terjaga lagi... kali  ni aku dah buat persediaan mental... sediakan stok drama Korea download banyak2... so xde la aku stressed nak meriba dia di sepertiga malam tu kan...hahahaha.. and aku rasa punca dia terjaga tu adalah sebab lapar... maka aku start sukat susu yang aku bagi... aku bagi susu badan... tapi tu la..bby makin nak membesar... kita bg dia minum tp kita xtau kuantiti dia.. jadi aku start bagi dalam botol..malam sebelum tdo bagi 2oz... pkul 2 pagi mcm tu..kejut dia bagi susu lagi 2oz.. mmg lena xbangun dah lah.. bangun2 pagi esok hahahaha... 2 malam je la yg dia meragam tgh malam..pastu ok dah... maka tamatlah sesi berjaga malam... tp aku pulak stressed sbb dah xleh berjaga malam...stok drama korea banyak nak tgk tu wahahahahaha...

Ok..sebut pasal susu.. kalau boleh..kalau ada rezeki..bagilah susu ibu... sebab macam kajian yg duk tunjuk tu la... susu ibu adalah yang terbaik antara semua susu... tapi mcm aku cakap..rezeki org tak sama...ada yg jenjs genetik susu banyak..badan sekeping jek..tp susu banyak... ada orang yang susu xbanyak even badan berisi...semua tu rezeki masing2.. jadi janganlah kita menghina ibu2 yang bagi susu formula pada anak2 mereka konon mereka ibu yg teruk sbb xnak susukan anak... xpatut ok berperangai macam tu... sebab semua tu rezeki dari Allah.. and ibu2 yang kurang susu..janganlah membangga2 susu formula terbaik harga ratus2 setin semata2 xmo kalah dgn ibu yang banyak susu...semua tu perangai negatif...
Aku? Aku dalam golongan rezeki xbanyak.. mampu exclusive breast feed (bf) smpai Sophea umur 6 bulan.. tu pun hasil2 stok..
lepas tu campur...lepas 8 bulan... mmg fully formula milk... Sedih..tp nak wat mcm mna.. xdak rezeki... air pun dah minum gelen2... makan kurma dekat2 10 bijik sehari...minum milo (aku xminum horlicks)...telan sayur kucai macam kambing makan rumput dah gayanya... lobak putih pun makan... tp jenuh duk pump tetap xde...  T___T

Kepada bakal2 1st timw mom yg baca ni... igt..cuba bf selama yang boleh.. jadi.. breast pump adalah kemestian... aku guna yg elektrik so sambil tgk tv boleh pump..

pastu masa dalam pantang tu...setiap kali ada kelapangan... buatlah stock ebm... ue..masa dalam pantang mmg aku xbuat apepun kecuali bagi susu kat sophea & buat stock..tp tu pun rsa penat amat sbb xleh rehat.. masa bby tdo..duk pump susu..smpai baby bangun.. (sebab mmg susu xbyk..kne pump lama2)...bby bangun duk riba dia lak.. huhuhuhu... tapi itulah pengorbanan...demi nak bagi susu ibu..
Lagi satu.. kalau start pump... kne ada bottle warmer...barulah senang hidup.. serious... xtipu... yg bagi susu formula guna jugak bottle warmer...tp x sepenting kalau kita guna ebm...
Sebab pulun wat stock ni la Sophea mampu merasa susu ibu sampai umur 8 bulan..


Jadi sepanjang berpantang memang aku rasa best sgt selain drpd cerita2 yg aku dah sebut kat atas tu hahahaha.. ha..lupa lak nak cakap..Sophea alhamdulillah xde kuning.. hari pertama lepas balik hospital tu kne bawak pi KKIA Parit Buntar...bacaan 9.. esoknya kne pi lagi.. Abah & Kak Mah a.k.a wife abang aku tlg bawak pi KKIA... bacaan 13... hoh..naik.. hari tu keje aku duk kejut dia dari tdo soh menyusu...abb budak kuning ni biasanya kurang aktif... tdo jek manjang...Sophea ada ciri tu...risaula aku kalau kuning...xlarat dowh nak ulang pi KKIA hari2... esoknya alhamdulillah 9 so xpayah pi dah... ha..lupa nak cakap... nurse mai rumah aku hari2 untuk 2 minggu sebab doktor kat Kulim soh pantau blood pressure... jadi sebab kuning dia xtinggi.. nurse check time diorg dtg check aku kat rumah la... rasa bertuah sungguh hehehehe... ha!! Aku amalkan makan tablet susu kambing start 7 bulan...org kata klu minum susu kambing anak insyaallah xkena kuning...

Hari ke 32 aku bertolak ke KL...

sambung berpantang kat KL sebab mak aku ada urusan pasal nak pi Umrah.. plannya balik KL seminggu pahtu balik PB semula..tapi sebab masa tu arwah nenek aku sakit.. maka aku stay kat KL terus smpai habis cuti sebab mak aku balik Kelantan tgk nenek aku... hari ke 32 dah pandai dah mandikan bby sdiri..gerak pun bebas je.. nak blari pun dah boleh... hehehe..aku mandikan anak aku utk pertama kali pada hari ke 25.. hahahaha... tu pun seb baik Sophea jenis "keras"... maybe sebab aku ambik set Lasindah kot masa pregnant... ;)

berpantang di KL lagi sempoi.. memang keje aku jaga Sophea sahaja... benda2 lain semua Kak Oshin yang uruskan... dah la pagi tggl aku 3 orang je.. aku, Sophea & Kak Oshin... yang lain semua pi kerja.. si kembar pukul 8 pi tadika...pkul 12 baru la berseri ceria sikit umah lepas si kembar tu balik...
S3E... dayang2 & para2... tukang ambik diapers amd barang2 lain hahahaha... 

pkul 4 baru kakak aku & Ezry balik... petang baru abang ipar aku balik.. macam tu je la rutin harian aku... 2 minggu sekali MrAF mai KL... kira terhutang budi amat kat kakak aku & family sebab bagi aku menompang kat situ... Kak Oshin aku ada la bagi bayaran extra sbb xpasal dia kne wat keje extra kan... dia xmo ambik..tp aku paksa jugak ambik hehehe...

Masa berpantang aku agak lasak..

  • hari ke 10 dah start naik tangga tidur kat bilik atas...
  • Hari ke 18 dah pakai seluar kalau pi mana2... klinik or hospital or supermarket cari barang baby.. *(lepas gian nak jalan2 hahaha)
  • Hari ke 40 dah naik flight balik KB tgk nenek aku.. (kali terakhir aku tgk arwah... semoga damai di sana.. al-fatihah T____T)
  • Hari ke 45 mcm tu...pi Sepang tgk F1... 

Makan pun aku merapu jugak.. ada makan ayam (siap makan KFC)... makan kek Coklat (MrAF beli kek utk birthday aku...giler sedap...!!! Tapi aku makan 2,3 sudu je la.. kek bayu delight mcm kek birthday Sophea tu) , makan baulu kelantan (ada telur kan), makan nasi dagang (masa cukur rambut Sophea).. tips dari aku..nak makan boleh.. dlm kuantiti sikit je la.. bagi lepas gian hehehehe... 

Lupa lak...sebab masa tu kat KL.. wat cukur rambut kecil-kecilan jek kat KL...


sambil wat kenduri selamat untuk nenek yang tengah sakit masa tu...abah aku jemput geng-geng surau dia jek.. dalam 20 org mcm tu... iskh..sebut nasik dagang terus berair mulut ni.. mana nak cari ni?? Hahahaha... 

Tadaaaaa... botaklichin... hehehe..hasil kerja tangan Papa & Pak Long...

Panjang benor dah aku cerita ni..rasanya dah meliputi semua kot cerita pasal pantang.. konklusi.. meh aku buat dalam bentuk point...

  1. Set up rumah untuk guna lepas bersalin at least pada minggu 32... kalau czer.. sediakan katil..senang nak bangun & duduk... guna toilet duduk mmg xde masalah... pendek kata, sila prepare katil la untuk berpantang...sebab kita xtau nnt mmg btol bersalin normal or ditolak masuk OT disaat2 akhir... 
  2. Bagi yang czer.. jangan takut... memang hari pertama lepas czer...kita mmg rsa sakit and susah nak bergerak.. jangan khiatir.. itu mmg biasa untuk hari pertama.. tambah2 effect ubat bius...tapi percayalah..hari kedua badan rasa ringan sikit...hari ketiga makin ringan.. hari ke 5 dah boleh dah nak bagi baby menyusu mengiring... hari ke 8 dah boleh dah kalau nak berlari.. hehehehe... 
  3. Keringkan tempat luka dengan hair dryer... malam2 cuci dgn spirit (yg guna utk cuci tali pusat).. jaga luka btol2... biasanya dalam 20 hari jugak baru dia kering elok... 
  4. Nak bergerak...tekap bantal kecik kat tempat oeprate tu nak kurangkan pressure
  5. Minum banyak air.. untuk buang bius dan elak batuk... 3 liter sekurang-kurangnya... 
  6. Makan ikan haruan utk luka cepat sembuh... kalau nak makan belut... lepas hari ke 20 mcm tu... sbb belut lagi cepat sembuh.. nnt parut xlawa...org kata la.. 
  7. Nak elok lagi makan jeli gamat.. Healin & Luxor ada... 
  8. Kalau lalu...pulun la makan sunkist banyak2... 
  9. Makan kurma... utk energy.. and utk tambah susu org kata..
  10. Kalau anak berjaga malam..jgn stress...dwload movie banyak2... ikut kegemaran korang la...aku layan drama korea ahakz.. 
  11. Baby boleh tdo dalam air cond...tapi suhu 24 mcm tu... bukak 2 jam...tutup...kalau panas bukak semula..on off on off... 
  12. Beli la bottle warmer... aku guna brand snow bear dari korea.. murah jek.. RM200.. combined bottle warmer & steriliser... jimat space...i recommand you this... 
  13. Xpayah la beli set bersalin mandi2 bagai tu... xgunanya... just beli supplement... aku ada jugak ambik ginseng... bagi tenaga.. dalam pantang tubuh kita lemah..
  14. Jangan layan emosi..nnt meroyan..sebab tubuh kita hormon tak balance...tu emosi xstabil...kalau risau psal something luah kat orang sebab mainan emosi..benda kecik je pon..kita rsa berat and murung.. masa ni suami kena mainkan peranan..bagi semangat... 

Ingat...masa dalam pantang jgn nak stress sangat... hayatilah setiap detik dengan positif... bagi ibu baru..kalau rsa penat dgn baby..ingat pesanan aku ni... jaga baby dalam pantang jauuuuuuuuuuuuuuuuuuuh lagi senang berbanding nak jaga bila dia makin besar..

Contoh macam hari ni...msa baby kecik.. senang jek nak jemur kain masak bagai.. bby tdo kita boleh tggl...and baby mmg banyak tdo dari berjaga kan... tapi bila makin besar..makin aktif.. tdo pun sikit..
Nak jemur kain pun ada assistant yang 'tersangatlah' membantu... huhuhuhu..

Nak masak pun ada supervisor duk pantau..  nasib baik supervisor jenis senang nak rasuah.. bagi makan biskut xde la menjerit nak turun... tapi kesian kat dia la..bpeluh2 duk kat dapur hahaha... 


Yup...ada anak hiduo tersangatlah berubah dari hidup tiada anak...life is so hectic and upside down.. tapi.. in it's own sweetest way... kena ada banyak kerjasama antara suami dan isteri...insyaallah allah permudahkan....

P/s : aku dah terfikir...nnt kalau ada rezeki allah bagi anak lagi.. mak aku mesti xlarat nak jaga aku dah.. huhuhuhu...kena cari orang la utk uruskan aku & rumah dalam masa sebulan huhuhuhu.. semoga Allah permudahkan...

P/s 2 : macam mana ek kalau ada anak lebih dari sorang nnt... mampu ke aku uruskan? Xleh bayang nak masak dgn budak2 kat dapur wuwuwuwuwuw...  dasar paranoid ;p

7 comments:

  1. dh besar tue.. boleh dh bg adik.. hihi..gurau je yea.. nice sharing.. pasal czer tue.. xpnh ada pngalaman lg.. :)

    http://ourlovebonding.blogspot.com/2013/02/panduan-memilih-pam-susu-dan-my-milk.html

    ReplyDelete
  2. Sy tgh tggu hari utk bersalin anak ke-3. Tp takutttt ttp ada huhu. Seronok baca cerita cikgu ni. Sgt +ve in almost every part :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai teacher azimah... wah..!! Best of luck ye... semoga semuanya indah & lancar hehehe.. hr tu teacher azimah ek yg tnya nape saya remove entry pbs tu?

      Delete
  3. hye niza,tersyok plak membaca =)
    sy pun dr PB..ex-classmate apat..tp tktau la dia kenal lg ke tak..
    bab bila ada anak ni..mmg membuatkan kita bertukar jd superwomen..
    just sharing..kalau bersalin normal..azab nk jg luka bwh tu la..jalan pun kena sopan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam niera... wah!! Segan la mcm ni ada org knal bca blog kita hahaha... tnya apat smlm..dia tnya classmate masa sekolah mana... dia kta ada sorg nma nira...tgh berpantang skrg.. awak ke? Anyway..salam perkenalan ;)

      Delete
  4. boleh ke makan ikan keli..
    sbb mysis cakap tak boleh makan..nanti luka dalam jadi bonyok @ lunyai...

    betul ke?

    ReplyDelete
  5. masa anak sulong sue bersalin czer juga. makanan yg gatal, berangin mmg tak makan.

    makan sup sayur, ikan rebus, dan bubur nasi utk 2 minggu pertama, slps tu baru ambik telur ayam kampung. pastikan x de alahan dgn telur.

    kang takut gatal nnt dekat tempat bedah..

    ReplyDelete