header flash

Friday, April 11, 2014

:: PEPERO ::

Assalamualaikum....
Hai hai hai..
Apa habaq? Iols xberapa sihat lg....
Tp dah boleh mkn.... so 80% ok dah la..
Tq ye untuk doa2 kalian hehehe...

Ha... hr ni nak sebut pasal PEPERO...
Coklat ni ala2 fenomena la semenjak dua menjak ni..
Coklat dari Korea...



Aku tertarik dgn coklat ni lepas tengok Running Man... hahaha..terbukti aku berjiwa remaja...terpengaruh dgn kpop gitu hakhakhakhak....tlg jgn muntah... redha je la dgn iols ok.. lalalalalala~~

Jadi biasalah...bila jadi fenomena ni..maka ada la yg concern.... xde halal jakim bagai.. aku malas nak cerita panjang..korang cari la sendiri..

Aku??
Aku jenis manusia yang agak susah nak syubhah sikit..
Kawan2 aku yg study Korea kata halal sebab diorang pulun makan tu masa 4 tahun study kat sana..... halal la tu bg aku... xkisah la halal Thailand ke, halal Korea ke, halal Afghanistan ke...asalkan dah stated halal kat situ... lg pun aku tgk jugak peribadi kwn2 aku tu...smua standard geng usrah....xkan depa makan dengan 'sesuka hati' kan...
Sebab aku fikir...klu aku pi Korea.. adakah kita akan pilih mknan yg ada halal Jakim? Asal halal jek hentam je la kan... xpyh penat otak nak fikir....maka xjadilah syubhah...
Dan nasib baik ada junior sempoi kerja kat lab..
Maka beliau telah buat labtest sendiri...
Dan keputusannya...
Tiada unsur ba alif ba ya...
Tu yang aku telan tanpa waswas tu hahaha...
Tapi xmo la nak heboh2 sebab junior aku tu buat test suka2 jek.. hahahaha.. untuk kita2 aja...
The best part
"Tungguuuuu...!! Jangan royak result lagi...tunggu kak nieza perabih 2 kotak lagi pepero ni" hahahaha...
Aku kuar statement tu sbb aku mmg yakin dgn Pepero...tu aku mmg xde ragu2 punyalah hahahaha..

Ok...mcm mna nak cakap ek...
Kan satgi ada lak yg label aku ni jenis xde agama main hentam halal haram...
Bukan...cuma kita kena open up sikit tahap pemikiran kita...
Aku xpernah duk oversea..tpnada ramai kawan aku pernah... and laki aku pernah evrn xsmpai 3 bulan...
Bila duduk di negara yg bukan Islam..
Mmg xdenya mcm Malaysia ni...
Segala benda nak ada cop halal Jakim..
Xde ok...
Jadi nak hidup kena makan... maka pandai2lah carik makanan yg halal...
Konsep dia... makanan dari sumber tumbuhan halal..
Contohnya... roti..
Bukan boleh main ambik macam kat Malaysia...kena baca ingredients dia...
Kalau termaktub di situ sebarang pkataan yg membawa maksud "haiwan"... maka xhalal la tu konklusi yg blh kita buat...xpyh htr jakim..
Tapi kalau termaktub perkataan yang membawa maksud 100% tumbuhan..maka ambik dan makanlah.. jgn nak pikir banyak pokok tu guna baja apa bagai...itu xmembantu...hahaha..dan jgn risau...diorg xmcm malaysia..tipu ingredients....xde..JUJUR sgt tinggin dalam bangsa depa...xde tipu2 tulis lemak tumbuhan padahal guna lemak haiwan...
Jadi dalam kes PEPERO... xde unsur haiwan... maka halal la tu...xpayah nak over paranoid sgt idop...nnt segala benda jadi syubhah..ko jugak yg susah...aku xpe.. aku bangsa manusia yg yakin hahahaha...

Tapi ...
Seriously...
Bagi aku xdela sedap mana pepero tu..
Paras-paras nini cokelat celup tu jek...
But then... it's phenomenon...
Mcm tutty frutty suatu ketika dulu la...
Hehehehe...


Akhir kata...tepuk dada tanya hati.
Kalau dah timbul rsa was2... ada halal Jakim pun haram gak kalau ko makan.. dah jadi syubhah..xgitu?

Ok..chowchinchow....


P/s: teringat masa MrAF pi Osaka... kemain aku pesan Chikobi....ala   biskut yg SinChan suka makan tu...


Bila MrAF jumpa.... tgk ingredients...ada unsur haiwan....maka letak la semula... xhalal.... T____T

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...