header flash

Sunday, August 24, 2014

:: RESEPI SPAGETTHI BOLOGNESE ; SEDAP HINGGA MENJILAT KUALI ::

Hahahaha...
Nama resepi xmo kalah...

K lah..
Lama dah rasanya aku xshare resepi masak2 ni...
Walaupun hari ni aku buat lasagne..tp aku share resepi spagetthi dlu..sebab...
Hari tu nak link ke resepi spagetthi bolognese xjumpa... so aku bagi smula la resepi...
Versi yang telah diperbaharui...
Konfem sedap.. hahahaha..



Bahan2...
-Daging/ayam cincang sepeket..
-2 labu bawang besar... yg holland tu lg best.. didadu ye...

-2 biji tomato...didadu..
-Capsicum.. didadu.. (ikut ske la nak letak sikit ke banyak..aku biasanya separuh bijik jek guna..)

-Cendawan butang.. 
-Cendawan straw..



-Sebotol sos spagetthi.. brand ape pun xpe.. aku guna Prego or Kimball..tp selalunya Kimball la..sebab lagi murah hahaha.. sama sedap jek guna sos brand ape pun..
-Sos cili
-Sos tomato
-Sos tiram

-Garam & gula secuku rasa
-Kiub ayam seketul

Cara-cara
  1. Tumis bawang merah sampai layu dan wangi...
  2. Masukkan daging cincang..gaul sebati.. 
  3. Masukkan secawan air... *(nak.bagi daging tu masak & empuk)
  4. Agak2 daging dah empuk sikit.. masukkan sos spagetthi... bagi sos cili, sos tomato, & sos tiram.. masukkan ikut selera masing2.. biat seketika biar dia sebati dgn daging tu.. kalau nak bagi cair lagi..tambah la air lagi.. itupun ikut selera masing2 jugak nak pekat or cair..  
  5. Bila dah rasa dah sebati.. masukkan cendawan2 dan tomato dadu td.. kiub ayam garam dan gula...
  6. Dah agak puas hati dgn kadar kelayuan tomato.. boleh tutup api.. dah siap!! 

Ok..disini aku nak share something.. dlm gmbr hidangan spagetthi aku tu ada udang kan? Hehehe. aku memang suke letak udang dalam kuah spagetthi tu..dia akan rasa manis mcm mna entah.. especially klu klu guna ayam instead of beef... lagipun aku ni kan hantu udang.. jadi haruslah aku add on udang dalam semua masakan aku selagi boleh hahaha.. 

Ok lah..selamat mencuba..
Senang yang amat jek..
Sambil mandi pon boleh siap masak ni hahaha..
Tapu part yg lambat sikit part nak mendadu semua benda tu la.. tp xpe.. dadu jek bawang&tomato dulu.. dah lps tumis bawang & masukkan daging..sementara nak empukkan daging tu..sempat utk kita mendadu cendawan2 tu...

Dan lagi satu.. sebelum tumis bawang tu.. boleh la rebus spagetthi... elok kuah siap... pasta spagetthi pun dan siap..terus boleh ngap!!!

Hehehe.selamat mencuba.. 






3 comments:

@}--niEra-- said...

wow..must try ni..teringat satu ketika cik abg rekues nk mkn spegeti..kelam kabut gugel resepi..wasap bertubi2 kt ipar duai..bininya ini koleksi resipi nipis ja pun..berani dia rekues bukan2

Mohd Shahrazlee said...

Salam
Ade FB?nak pm, tanya mengenai trip awk ke krabi thn lps melalui borders wang kelian ke krabi.. just nk tau,jln dr wang kelian ke krabi mcm mana..teruk ke jln die..sibuk ke jln die..dll.. hrp dpt mbantu ye..tq

Lucy Saputri said...

cerita sedap

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...