header flash

Wednesday, December 10, 2014

:: WORDLESS WEDNESDAY ; THE MUST TRY HALAL FOOD IN SEOUL ::

Ha...tu dia..
aku dah letak 'halal' siap2 kat tajuk entry..
jangan pasni nak buat buta huruf sangat duk tanya soalan bodoh "halal ke?"...

Hahaha.. garang x? Saje nak buat kelainan bg intro garang2.. barulah semangat Harimau Malaya.. Eh?! Hahaha..

Aku xtau nama ape sbnrnya...aku panggil baulu ikan.. hahaha.. tp xsma lgsung mcm baumu..kulit dia mcm waffle... inti dia kacang hitam..sedap dimakan panas2...apatah lagi dikala suhu -10°C kan... nikmaaatttttt....

Yang ni pun aku bagi nama sendiri... kuih telur... mmg telur sebijik... sedap...mmg layan habis kalau mkn time panas2 dikala suhu dingn..


Ni street food..barulah mcm crita Korea... hahaha.. ada mcm2...tp kita muslim boleh makan udang, sotong & fishcake je... ala2 tempura konsepnya.. makan kat tepi gerai.. dah siap makan baru bayar..betapa nilai kejujuran org Korea ni tinggi..

Bosan makanan ala2 ringan sangat..xpe..ada makan berat sikit..boleh masuk fast food Lotte Ria.. ala2 McD la konsep dia..tp ni company Lotte *(kat Korea ni..Lotte ni ada macam2..Pepero pun under company ni la.. bank Lotte pun ada..ko jgn main2 dgn Lotte hahahaha)... mcm2 burger ada...tp biasalah...kita kan muslim..jd boleh order burger vege or shrimp burger... gmbr kat atas tu Wikd Shrimp...
Gambar yang kat atas ni shrimp burger... rasa dia sedap..!! Aku harap sgt kat Malaysia akan ada shrimp burger ni... *(abaikan panadol itu..bunga2 demam dah mula nak muncul dah...hahahaha)
Ok...minuman pulak...jangan lepaskan peluang untuj minun susu pisang & susu honeydew... dua perisa ni je yang halal...yang lain semua ada gelatin..
Yang ni drama korea selalu tunjuk main suap2 makan manisan ni...aku terbeli benda ni sebab masa jalan2 kat Insaedong tu.. Oppa korea tu panggil kami... siap cakap bahasa melayu.. pastu demo buat benda alah ni... dr seketul madu..dia pintal dengan tepung jagung...konsep sama macam buat mee dgn tangan tu..dari seketul jadi halus2 tu... 

Kempunan nak makan pizza.. orderlah Seafood pizza for vegetarian dia Mr Pizza... perghhhh...sedap hokkayyyy...!!!udang2 tu sangat juicy & fresh... yummmehhhh.... !!!
 Nasi goreng seaweed.... giler sedap.... nnt nak beli seaweed banyak2... nak try buat nasi goreng ni hahaha...
 Ini nasi kocak/goncang... dlm dia ada telur,tuna & kimchi... kita kne goncang2 dia bagi sebati... time2 lapar..sedap pulak aku makan...padahal xsuka kimchi.. hahaha..
Seafood Ramyuen... perghhh..yg ni mmg best...even harga dia mahal...tp berbaloi... nyums nyums nyums.. konsep dia mcm maggie..tp dipenuhi dengan sotong, udang & clamps... 

 Yg ni sekali tengok mcm telur dadar....tp sebenarnya ialah lempeng.. nama makanan ini ialah seafood pancake... ada sotong..udang... kucai & bawang...
 Ini ialah bibimbap... penggemar kimchi mesti suka ni.... *aku xmakan...ni gmbr aku curi dr member sekumpulan tour kami.. hehehehehe..

Yang ni paling legend...sotong bakar .. ya allah..memang sedap xterperi... makan sedap sgt...xigt nak ambik gmbr...ni gmbr google je ni.. tgk gmbr ni pun dah meleleh air liur terkenang keenakannya... nyums nyums nyums..


P/S: nikmat sungguh duk Korea..kerja aku makan udang & sotong je..semua besar2, fresh & juicy.. yummilicious la jawabnya.. hehehs.. 

1 comments:

eima said...

wahhh besh .. ramai dah blogger yg pi trip korea ni ...mmg besh la ... teringin nk pi .....waaahhh

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...